ABBA - Voyage (2021)

Zweden
Label: Polar

1. I Still Have Faith in You (5:09)
  2. When You Danced with Me (2:50)
  3. Little Things (3:08)
  4. Don't Shut Me Down (3:56)
  5. Just a Notion (3:31)
  6. I Can Be That Woman (4:01)
  7. Keep an Eye on Dan (4:05)
  8. Bumblebee (3:57)
  9. No Doubt About It (2:56)
  10. Ode to Freedom (3:32)
1,0
Hans Brouwer schreef:
Musician, we weten het nou wel! Bespaar ons in het vervolg je gespetter van pis vol azijn bij "Voyage". Ga "Now What?!" luisteren, dan besteed je je tijd tenminste nuttig.

Hij heeft toch gelijk? Dit is een bagger album vergeleken bij hun glorie werk van weleer

avatar van dazzler
dix schreef:
Je spreekt voor jezelf. Niet voor ons.

Jij toch evenmin?

Ik beluister een plaat niet steriel, niet los van mijn levensverhaal.
En ik denk dat ik met deze bewering geen minderheid van de luisteraars vertegenwoordig.

Nog gekker is het om deze plaat van ABBA überhaupt ergens mee te willen vergelijken.
Ze is uniek in haar soort. Geen enkele band die tot dusver deed wat ABBA deed.

Bij mij werkt de ABBA magie nog. En dat vind ik verbazingwekkend knap.

Maar anderen mogen het een kutplaat vinden.

avatar van Wandelaar
Laat ik er dan toch ook iets over durven zeggen. Voorgaande bijdragen lezende, lijkt het me dat er ergens een Abba-trauma is ontstaan in de tweede helft van de jaren '70. De punkers, de rockers, de 'alternatievelingen' van die dagen, ze hadden het makkelijk destijds. Abba was natuurlijk niet OK. Dan had je een groep die er een 'guilty pleasure' in zagen. Niet kopen, wel meebrullen. Het grappige is dat de koude-oorlog-retoriek direct weer herleeft bij dit nieuwe album. Serieuze muziekliefhebbers, nee, die krijg je niet warm voor Abba, nog steeds niet. De uitersten komen weer genadeloos bovendrijven.

Inmiddels aandachtig beluisterd. Een knappe productie, zo uit de begin jaren '80 weggelopen, maar dan perfecter en strakker, en dat kan met al die computers nu natuurlijk makkelijk. Wat verder opvalt is het hoge melodieuze karakter. Zulke vlammende op en neergaande melodielijnen zijn we in de moderne songschrijverij niet meer zo gewend. Verder vind ik, door de strakke productie, de synthesizers wel erg steriel klinken en bij tijden knap onaangenaam. Geen modernisatie op dit punt. Dat de zangeressen hoorbaar een stukje ouder geworden zijn, geeft dan weer een beetje kleur. Goed dat niet alles strakgetrokken is. Een beetje makkelijk vind ik de opbouw van de songs. Na anderhalve minuut gebeurt er in de liedjes niets nieuws meer en weet je al helemaal hoe de laatste minuten gaan worden. Een voordeel als je niet van verrassingen houdt. Compositorisch kan het spannender. In het laatste nummer voel ik de onzichtbare hand van André Rieu. Wie daar van houdt, kan vast ook goed terecht bij Voyage.

Of het een goede plaat is dat weet ik niet zo precies. Het is overduidelijk ABBA. En er is alles aan gedaan om de fans die 40 jaar geleden een vervolg misten, dubbel en dwars te compenseren. Ik zou zeggen: laat het hier bij. Het moet een keer genoeg zijn.

Neal Peart schreef:

1 ster. Bagger album!

avatar van Roxy6
Dit album is zo slecht dat het (voor het eerst in de geschiedenis van ABBA) van niets op 2 binnenkwam in de Amerikaanse Billboard fysieke album charts (zelden eerder gebeurd)

Zo slecht dat het in de UK (fysiek) direct op 1 binnenkwam en daar nu meer heeft verkocht dan al de andere Albums samen uit de charts. En ED Sheeran weghoud van de nr.1 positie.

Zo slecht dat het fysieke album van niets op 1 binnenkwam in:
Finland
Zwitserland
Zweden
UK (Certified Gold)

Bij alle streamingdiensten in 65 landen van niets op 1 binnenkwam.
Het kan bijna niet slechter zou ik denken.

Jij toch evenmin?

Ik kan namens 'ons' wel zeggen dat ie niet voor ons spreekt. Dat is omdat ie niet voor mij kan spreken, dus is 'ons' buiten bereik. Of ben jij van mening dat ie wel namens mij kan spreken?

avatar van Kronos
Het gebruik van 'we' impliceert niet automatisch dat er voor jou wordt gesproken. Misschien bedoelt hij met 'we' zichzelf en zijn vrouw.

avatar van Pinsnider
Ah, leuk, een semantische discussie bij een abba plaat

Roxy6 schreef:
Bij alle streamingdiensten in 65 landen van niets op 1 binnenkwam.
Het kan bijna niet slechter zou ik denken.
Als je automatisch alles goed moet vinden dat op 1 binnenkomt, ben je ook niet goed bezig. Wel consequent maar als daar je oordeel inzake goed of slecht van moet afhangen zegt dat meer over jezelf dan over het gebodene.

Er gebeurt wel precies wat ik voorspelde: de handel ziet er zoveel brood in dat kosten noch moeite zijn gespaard het album aan de man te brengen. En ja, slikken we dat dan voor zoete koek of zijn we toch geneigd om eerst maar eens ons oor te luister te leggen?

musician schreef:

Het zegt wel meer over wat er van het album gevonden wordt dan 954 stemmen op RYM, wat jij heel gewichtig 'de internationale stemgemeenschap' noemt.

Kronos schreef:

Jij weet toch niets van onze relatie?

musician schreef:

Ik slik het voor zoete koek. Heb het album Voyage al 4* gegeven voordat ik ernaar geluisterd heb.

avatar van Edwynn
Dat vind ik wel een beetje raar.

Edwynn schreef:
Dat vind ik wel een beetje raar.

Klopt. Het is ook niet zo.

Het lijkt mij toch logisch dat je eerst een plaat luistert en dan pas je oordeel geeft?

avatar van Edwynn
Oh, ik las de ironietekens verkeerd haha

avatar van dazzler
Mjuman schreef:
Vintage ABBA: anytime, anyhow, anywhere - maar dit, met dat zeikkerstlied en "je kunt horen dat ze er echt zin in hebben" en "er zit nog geen sleet op de stemmen" gedoe - get a life, bezoek Schoonenberg en ga astembaloehieft Vintage ABBA draaien.

Nog steeds op zoek naar de grootste hoenderhokken op deze site om er dan een knuppel in te gooien?

ABBA klinkt 40 jaar ouder dan The Visitors. Dat zou zo maar eens kunnen. Ze hebben er ondertussen een heel leven opzitten. Dat jonge haantjesgedrag van weleer is niet langer aan hen besteed. Waardig ouder worden, heet zoiets. Ik heb er wel oren naar. En ik heb er respect voor. Ook dat nog.

dazzler schreef:

Ze is uniek in haar soort. Geen enkele band die tot dusver deed wat ABBA deed.

Wat bedoel je hier precies, Dazzler?

Abba klinkt als Abba en dat is (terecht) uniek?

Of

Abba komt na een diepe winterslaap terug met nieuw werk? (Dat is volgens mij minder uniek)?

Kronos schreef:

Vind je? Ze staan nog pas op 954 stemmen, in de regel haalt Abba er wel een paar 1000, in goede tijden. RYM is een internationale site, stemmen zijn internationaal. Eens of eens met individuele gevallen, in de regel wordt vrij redelijk weergegeven wat luisteraars van een album ergens van vinden. Abba heeft er ook gewoon z'n plek en beoordelingen.

Ik zou niet zo snel weten, welke andere grote site er is waar internationaal kan worden gestemd. Maar mochten er vergelijkbare polls zijn waar dit album naar de 4**** wordt getild, zou ik het zeker laten weten.

avatar van Kronos
Niet zo moeilijk. Je kent Discogs toch wel? Daar heeft Voyage op dit moment 4,5*.

avatar van Mjuman
dazzler schreef:

Waarom mag ik - mijn mening niet expliciet geven? Vind dit een vrij kinderachtige reactie - vooral omdat ik met respect je eerdere bijdrage las.

Alle eerdere ABBA-albums staan gewoon achter me op de plank, ook de eerste solo-albums (erna) van Frida en Agnetha (plus een enkele oudere - Hep Stars en Agnetha solo ervoor).

Er zijn schilders (Rembrandt, Picasso, Hopper - om er een paar te noemen) van wie hun latere werk hoog scoort en soms zelfs als hun betere werk wordt gewaardeerd. Het 'terugkom-album van Slowdive (met identieke titel) na 22 jaar wordt ook hogelijks gewaardeerd.

ABBA: voor mij altijd gelijk aan popmuziek voor a positive frame of mind (onbezorgd, ontspannen, relaxt, niets aan de hand) - en dat maakte dat de clips van One of Us en The Winner Takes It All met hun donkere ondertonen mij (en denk wel meerdere lieden) intrigeerden. Ook de hoesfabeelding van The Visitors is op zich een intrigerende - vooral omdat Björn zich vlak erna had uitgelaten een naarstig lezer van Stephen King te zijn en die hoesafbeelding (voor mij) naar The Shining (barscene) verwijst.

Ik kan me voorstellen - no offence intended - dat in deze tijden mensen blij zijn met de positieve boodschap van ABBA. Daar zat altijd hun kracht. Als ik denk aan de kracht van muziek - zoals de blikken van mensen wanneer ze bijv in de eerste seconden de opener van Unknown Pleasures herkennen - moet ik onherroepelijk denken aan het plezier bij het horen van de door mij aangestipte ABBA songs, alsof ik door Professor Barabas in de tijdsmachine een kleine 40 jaar was teruggeslingerd. In vergelijking valt dit album gewoon tegen.

Bij de crematie van mijn moeder klonk als afsluiting van de plechtigheid Thank You for the Music.

Dit album viel me gewoon echt tegen - bewust heb ik geen stem gegeven. Misschien kan je beter even een Tommy doen.

dix
Inmiddels beide singles gehoord. 'This wooden bench is getting harder by the hour'... Dat zal best. Ik geloof het verder wel en zet beter in op de nieuwe van Diana Ross.

Kronos schreef:

Had je eigenlijk zelf al een oordeel over het album?

Ik zie toch echt dat de internationale waardering voor Voyage achterblijft bij andere albums van Abba. Afgezien van RYM met 1000 stemmen, geldt het ook bijvoorbeeld hier op de site. Desnoods beperken we ons ook tot onze site, daar zijn we ook op bezig.

Let op: het gaat hier over de gemiddelde Abba stemmer. Dat wil zeggen, dezelfde groep mensen die ook op andere albums van Abba stemmen.

Dan kun je het blijven ontkennen, maar die gemiddelde Abba stemmer op musicmeter haalt inmiddels meer dan een halve punt af van Voyage in vergelijking met voorgaande albums. Ik zie het fenomeen dan ook terug bij een hele grote site als RYM, maar goed.

Dan kun je op mij schelden en mij onderuit proberen te halen, maar ik ondersteun niet anders dan dat je kunt constateren wat er op onze eigen site gebeurd. Namelijk, dat blijkbaar de gemiddelde Abba-stemmer Voyage een (veel) minder album vind dan voorgaande albums.

Iedereen persoonlijk mag dan nog steeds vinden van het album wat ze er van vinden. Maar val mij niet aan omdat ik toevallig de neergaande trend constateer en ook onderschrijf.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Mannen, wat een kinderachtige discussie ontstaat hier nu weer. Enjoy the music!

kleine man
Ik ben altijd wat trager dan anderen. Niet dat ik dom ben, maar ik ben gewoon traag.

Nu net het hele nieuwe album gehoord van ABBA. Tjesus, een grijns en een heel goed humeur. Gewoon een topalbum van ABBA-klasse.
Kun je snel en traag over lullen, ik doe het uiteraard traag, maar het klopt. Het is ABBA. Wat meer moet je verwachten van ABBA dan dat ze een ABBA-album uitbrengen?

Top en geweldig. Heerlijk.

kleine man
Toch kan ik de recencist die schreef "dit is een greatest hits album van ABBA met louter nieuwe liedjes", of zoiets, ook wel begrijpen.
En dat is precies dan weer wat mijn eerdere opmerking onderschrijft: Wat meer moet je verwachten van ABBA dan dat ze een ABBA-album uitbrengen?

avatar van remcodurez
Off-topic: Voor- en tegenstanders staan klaar om de andere persoon te lynchen omwille van een afwijkende mening. De polarisatie is zelfs doorgedrongen tot op deze site. Triest!

Probeer allemaal een beetje positiever in het leven te staan en mensen aan de ene kant hun plezier te gunnen met het beluisteren van deze muziek, maar aan de andere kant ook niet als een kleuter te mokken als iemand iets negatiefs er over te zeggen. Leg het gewoon naast je neer.

On-Topic:
Nooit iets met ABBA gehad, maar zojuist toch maar eens Don't Shut Me Down opgezet uit nieuwsgierigheid. Het heeft zijn uitwerking niet gemist, van die constipatie ben ik eindelijk af . Nu gaan we maar eens luisteren naar het laatste album van José Gonzales, hier kan ik hopelijk meer mee.

Remco Durez:

"Nooit iets met ABBA gehad, maar zojuist toch maar eens Don't Shut Me Down opgezet uit nieuwsgierigheid. Het heeft zijn uitwerking niet gemist, van die constipatie ben ik eindelijk af. "

Beetje ongeloofwaardig dat je voordat je dit post eerst een schijnheilige poging doet om polarisatie te minimaliseren.
Je doet er zelf met die onwaarschijnlijk hufterige post gewoon aan mee.

In werkelijkheid hoefde je helemaal niet opeens te schijten toen je dit album hoorde. Je hebt het niet gehoord, en je hoefde niet te schijten.

avatar van Roxy6
kleine man schreef:

Doe dan niet zo kinderachtig met je poging tot depolarisatie aub.

Inderdaad, die schijnheiligheid kent hier soms geen grenzen!

avatar van remcodurez
kleine man schreef:

Beste kleine man & Roxy6

Jullie begrijpen mijn punt precies niet helemaal. Negatieve en positieve opmerkingen kunnen hand in hand gaan indien de andere partijen hier niet direct persoonlijk op aanvallen. Het is iedereen zijn recht om enerzijds lyrisch over een album te zijn of anderzijds het met de grond gelijk te maken. Het feit dat ik na deze mening zelf een negatieve opmerking maak, heeft niets met schijnheiligheid te maken.

Mijn excuses als ik jullie met mijn flauw mopje geschoffeerd heb. Ik dacht dat je de overdreven humor hier nog wel in zou zien.
Ik zie al langer reacties op het forum die uiteenlopend zijn, van overdreven zwaar negatief tot fan-based narrowminded positive. In de meeste gevallen kon dit op een aangename manier naast elkaar gebeuren, maar zelden zag ik zulke directe persoonlijke aanvallen zoals op de afgelopen pagina's. En dit stoort me dan ook.

Zoals je ziet geef ik geen haat-stemmen, maar laat ons aub allemaal nog onze mening zeggen zonder dat de hooivorken en toortsen bovengehaald moeten worden.

remcodurez schreef:

Beste kleine man & Roxy6

Je kunt ook gewoon je mening geven zonder een ander te schofferen?
Is maar een idee hoor, maar jouw idee gaat glad langs me heen. Schelden en jennen om een punt te maken is altijd een zwaktebod.