Arctic Monkeys - The Car (2022)

Label: Domino

1. There'd Better Be a Mirrorball (4:25)
  2. I Ain't Quite Where I Think I Am (3:11)
  3. Sculptures of Anything Goes (3:59)
  4. Jet Skis on the Moat (3:17)
  5. Body Paint (4:50)
  6. The Car (3:18)
  7. Big Ideas (3:57)
  8. Hello You (4:04)
  9. Mr. Schwartz (3:30)
  10. Perfect Sense (2:47)
avatar van Juul1998B
Bij dit album lijkt het voor veel mensen ( ik eerst ook) dat verandering lastig is. Ze willen dezelfde am als 10 jaar geleden. Met de sidenote dat diezelfde mensen dan klagen dat ze WEER hetzelfde doen.
Nee dit is eigenlijk best een sterke plaat waar ik eerst dacht dat het verschrikkelijk zou zijn.

avatar van remcodurez
Juul1998B schreef:
Bij dit album lijkt het voot veel mensen ( ik eerst ook) dat verandering lastig is. Ze willen dezelfde am als 10 jaar geleden.

AM is commercieel gezien hun sterkste plaat waarbij ze een een groter publiek bereikten. Voor mij is het alleszins de minst interessante plaat. Ik ben blij dat ze doorontwikkelen.

Ik hoor mensen praten over terugkeren naar die onbezonnen indie-rock van de eerste albums, maar dit is voor andere rockbands toch al te vaak een slechte keuze gebleken. Zodra de jeugdigheid weg is krijg je die intensiteit en onberedeneerde creativiteit toch niet meer te pakken.

Na een eerste luisterbeurt lijkt dit album de lijn door te zetten van hun vorige worp, maar dan beter uitgebalanceerd. Arctic Monkeys is geen jonge band meer, maar ook geen oude en deze muziek lijkt perfect aan te sluiten bij hun mid-life periode als band.

remcodurez schreef:

Ik ben het zeeeeeer eens met jou. Vind dit album ook beter dan tranquility en daarnaast is dit ook gewoon een logische en interessante stap.
Ik vind AM dan wel een goede plaat, puur omdat die plaat alles was wat zij toen waren. Net als deze plaat waarin ze echt zichzelf zijn en daarnaast ook gewoon echt goede nummers weten te produceren. Ik durf zelfs te zeggen dat dit misschien wel hun 3e of 4e beste album is, de tijd zal het uitwijzen

avatar van Denniz78
De liedjes zijn er op zich wel, maar het is mij allemaal wat te glad en zoutloos. Dat gekroon van Turner maakt het voor mij bijna onluisterbaar

avatar van YouWillNeverWorkInTelevision
Wat een zeurderige zang van Turner je wordt er moe van, het is net niet matig genoeg om het af te zetten maar deze ingeslagen weg hoeft voor mij niet zo. ik ga mij weer focussen op de nieuwe Phoenix die hebben gisteren een schitterende single uitgebracht.

avatar van remcodurez
YouWillNeverWorkInTelevision schreef:

Perfect voorbeeld van een band die met alle moeite hun jeugdige onbezonnenheid tracht te behouden.

avatar van Zwaagje
Laat ik voorop stellen dat ik weinig van am ken, maar een recensie in De Volkskrant maakt mij nieuwsgierig. Al is het alleen maar omdat ik bands die zich kunnen vernieuwen hoog heb zitten. We gaan het horen.

The Car van Arctic Monkeys is een zegetocht, met kraakheldere liedjes en een echo van Burt Bacharach ★★★★★
DPG Media Privacy Gate - volkskrant.nl

avatar van Roxy6
Het lijkt er overigens wel op dat Alex Turner met deze nieuwe AM release meer en meer opschuift richting zijn The Last Shadow Puppies project.

De muziek van beide groepen raken elkaar steeds meer in het midden.

avatar van Rvdz
Ik vind Perfect Sense echt een bloedmooi nummer, maar op een gegeven moment houdt het gewoon op, en dat gevoel heb ik wel bij meer nummers. Sowieso is het hele album echt in een vloek en een zucht voorbij.

avatar van iHateDolphins
Body Paint is echt een prachtig nummer, hoewel de gitaren op het eind juist nog wel iets meer naar voren en/of langer mochten duren.

De rest weet ik nog niet echt. Wel echt al drie luisterbeurten achter elkaar gegeven. Album is idd zo voorbij.

avatar van E40
E40
Roxy6 schreef:
zijn The Last Shadow Puppies project.

avatar van Roxy6
Puppies - Puppets whatever ....

avatar van JVT
JVT
Ik blijf dit proberen. TBHC is uiteindelijk ook geland, die vond ik in begin ook helemaal niks.
Alex Turner is en blijft een genie, beste liedjes en lyrics schrijven van zijn generatie.

Wat een schitterend mooie plaat is dit zeg!

Ik begrijp de 5* review in de Volkskrant een stuk beter, dan het gemiddelde op deze soms wat zure site.

avatar van Snoeperd
Het aantal stemmen op de eerste dag na 1 of 2 luisterbeurten verbaast me ook wel. Prima dat je al stemt, maar dan heb je het niet begrepen. De kwaliteit van Arctic Monkeys-platen ontvouwt zich dikwijls pas na een aantal luisterbeurten.

avatar van Broem
Ga met je mee west. Ook getrokken door de fraaie recensie in de VK die deze keer nog eens klopt ook Heerlijk album.

avatar van rolandobabel
Voor mij een zeer degelijk album. Het gaat meer om sfeer dan catchy songs. Geen 505 of my mistakes were made for you, alhoewel het interessant is de beste "lounge" nummers van the arctic monkeys op een album te zetten. Ik heb het idee dat dit album niet snel gaat vervelen juist omdat het niet zo catchy is, (zoals exile on main street). Ik kan erg van de violen genieten en de sfeer. Dit album verdient een hogere score dan de laatste.

Mensen zeggen dit is Marc Almond. Ik zou zeggen misschien en ook Glenn Campbell en Serge Gainsbourg. Glad en zoutloos? Genoeg klassiekers die je dit kunt noemen, maar moet alles een edge hebben? Moet alles rock zijn? Dit album pakt je bij de hand en neemt je mee naar een plek met een compleet andere sfeer van jaren 60/70. Alex Turner is misschien niet volledig waar hij denkt dat hij is, maar met dit album is niks mis.

avatar van Johnny Marr
Prachtige hoes, maar past echt totaal niet bij de muziek. Maar de hoes schreeuwt om een vinylaanschaf. Kant A vind ik trouwens veel beter dan kant B.

avatar van Dim
Dim
Snoeperd schreef:

Dim schreef:

Geheel mee eens; 58 stemmen op de dag dat de plaat uitkomt: hoe dan?

Je kunt ook gewoon je stem nog aanpassen he, tis niet zo dat mijn 4,5 ook een 4,5 blijft

avatar van iHateDolphins
Juul1998B schreef:

Precies dit. Ik heb hem ook geopend op 3,5. Ben er simpelweg niet door weggeblazen zoals bij andere albums. Heb de plaat overigens wel op repeat staan en ben nu bezig met m'n 5e luisterbeurt vandaag haha. Ben dan ook wel gewoon een behoorlijke AM fan eigenlijk Op de koptelefoon komt het overigens allemaal een stuk beter binnen en weet vrijwel zeker dat ie naar 4 sterren of meer gaat stijgen.

avatar van FoolsGold
Oeff..Die pseudo charmante manier van zingen van Turner trek ik erg slecht op dit album. Muzikaal gezien is het ook alles behalve bijzonder. Kan hier vrij weinig mee en zal derhalve geen stem uitbrengen.

iHateDolphins schreef:

Jouw 5e luisterbeurt, mijn 7e al haha. En idd, dit album komt veel beter binnen op een koptelefoon of oortjes ipv stereo. Ik ben ook een redelijk grote AM fan en voor mij kan dit album eigenlijk alleen nog naar de 5 sterren gaan of heel misschien naar de 4,0.
Ook wel grappig om te zien dat veel critici dit album juist geweldig vinden, ze zijn allemaal lovend. Ook op rate your music ( wat ik toch redelijk serieus neem) doet dit album het aardig.

avatar van davevr
Ik ook al de hele dag opstaan en net thuis en de vinyl uitgepakt en opgezet. Past er bij. Thuis, goede installatie en een goed glas er bij.

avatar van JVT
JVT
Sculptures of Anything Goes op een stevig volume is toch wel heel erg lekker!
Ik zit al aan mijn 10e luisterbeurt, heb toch wel de drang om deze telkens weer op te zetten.

avatar van Motdattan
Dim schreef:

Geheel mee eens; 58 stemmen op de dag dat de plaat uitkomt: hoe dan?

De dag dat de plaat uitkomt is niet altijd de dag dat het album voor het eerst te beluisteren is.

avatar van dj24
Verbluffend mooi, de nieuwe Arctic Monkeys!

avatar van FoolsGold
dj24 schreef:
Verbluffend mooi, de nieuwe Arctic Monkeys!
Kan jij wellicht toelichten waarom dit album zo goed is? Persoonlijk vind ik het niets maar ben altijd oprecht geïnteresseerd in andermans mening. Wellicht zie ik iets over het hoofd en ervaar ik het album anders na nog meer luister beurten en ingevingen van anderen

avatar van Zwaagje
FoolsGold schreef:

Over het algemeen zitten hier liefhebbers en soms recensenten. Uitgebreide meningen lees ik vaak in de Volkskrant en OOR. Ook dat is een mening natuurlijk, maar dat maakt mij nieuwsgierig. Net als een jubel kreet hier. De Volkskrant was lyrisch over dit album; ik zou zeggen lezen!

avatar van Michiel Cohen
1,0
Dit kun je luisteraars niet aandoen. Zelfs niet je hondstrouwe fans.