Black Sabbath - Headless Cross (1989)

Label: I.R.S.

1. The Gates of Hell (1:06)
  2. Headless Cross (6:29)
  3. Devil & Daughter (4:44)
  4. When Death Calls (6:55)

met Brian May

5. Kill in the Spirit World (5:11)
  6. Call of the Wild (5:19)
  7. Black Moon (4:06)
  8. Nightwing (6:34)
  9. Cloak & Dagger * (4:37)
DutchViking
Goed, degelijk album met Tony Martin als zanger. Wat mij betreft vocaal gezien de beste (ja, ook beter dan Dio) die Sabbath ooit gehad heeft. Enige nadeel aan dit album is dat enkele songs inmiddels wel vrij gedateerd zijn gaan klinken. Maar Tony Martin's vocale capaciteiten en Tony Iommi compenseren dat ruimschoots.

avatar van Sinner
Mijn favoriete Sabbath plaat. Geweldige nummers, een zeer donker, mystiek sfeertje over de hele plaat en een behoorlijk productie. Ook Martin klinkt inderdaad beter in zijn vel dan op The Eternal Idol (waar hij toch ook al geen misselijke prestatie neerzet).

Tot op heden zijn songs als bvb Kill In The Spirit World, Nightwing, Headless Cross en het magnifieke When Death Calls bij het beste wat Iommi ooit neergepend heeft. Absolute aanrader.

Wembleyfever
Brian May van Queen werkte mee aan dit album, hij speelde gitaar op het nummer When Death Calls.

leroy*
Wembleyfever schreef:
gaaf hij speelde ook mee bij motorhead live

leroy*
als invaller ofzo

avatar van c-moon
Zeer goede Sabbath-plaat met Tony Martin... al vind ik van de Tony Martin Sabbath "Tyr" de beste, deze mag er verdorie ook wezen!!

Wat een keel heeft die man toch he zeg!!
Met toppers zoals de titeltrack en "When Death Calls" !!!

één der geweldigste metalalbums die ik heb mogen ontdekken, ik kende black sabbath helemaal niet, meegekregen in begin nineties van een metalvriend en kort daarna was ik volledig mee in de spirit van dit album... één woord: wauw!!!!!!
alle metalfreaks moeten dit op zijn minst één keer gehoord hebben, en dan ben ik er zeker van dat ze net zoals ik dit album zullen grijsdraaien! absolute klasse!
stuk voor stuk ijzersterke songs, een aanrader voor al wie metal hoog in zijn/haar vaandel draagt!

mensen die soortgelijke albums kennen, mogen mij altijd tips geven

avatar van Rinus
Weer helemaal niks mis mee, met dit album. Zwaar en vet klinkende produktie, en Tony Martin zingt zijn strot uit zijn keel. "Nightwing" is een prachtige afsluiter. Op CD

avatar van sinkthepink
Gave plaat, maar ik heb nooit het idee dat ik naar Sabbath zit te luisteren. Goede produktie en "when death calls" is een kraker.

avatar van wizard
mijn favoriete cd van Black Sabbath met Tony Martin. De eerste 3 nummers (The Gates of Hell voor het gemak niet meerekenend) zijn naar mijn mening het best, waarna de rest van de nummers iets minder wordt, maar al met al is dit zeker een heel erg goed album. Deze komt bij mij elke week wel een keer (en vaak vaker) voorbij.

avatar van notsub
De titteltrack doet mij wel iets, maar voor de rest is het niet bijster indrukwekkend. Het klinkt prima en er wordt goed gespeeld, maar deze stijl spreekt mij niet zo aan.

bikkel
Ik ben het eens met Dutch Viking. Martin is technisch gezien een
uitstekende vocalist. De makke is een beetje dat het voor Black Sabbath begrippen een te gepoleist album is geworden.
De songs zijn beslist krachtig en behoren zeker tot de beste sinds lange tijd.
Het is alleen niet meer het echt duistere Black Sabbath van welleer,
waar de gekte en de hysterie van Ozzy natuurlijk een grote rol speelde.
Deze plaat is goed in het genre Hardrock, maar is voor een super
herkenbare groep als Black Sabbath aan de anonieme kant.
Toch iets te glad en te netjes neergezet.

avatar van AGE-411
Dit is een van de krachtste albums van Sabbath.
Veegt met gemak bijna alles van Ozzy weg.

uitstekend album

stuart
Nou Age 411....bijna alles?...zitte ge aan een pinteke...?

bikkel schreef:
De songs zijn beslist krachtig en behoren zeker tot de beste sinds lange tijd.
Het is alleen niet meer het echt duistere Black Sabbath van welleer,
waar de gekte en de hysterie van Ozzy natuurlijk een grote rol speelde.
Deze plaat is goed in het genre Hardrock, maar is voor een super
herkenbare groep als Black Sabbath aan de anonieme kant.
Toch iets te glad en te netjes neergezet.

Hierin kan ik mij wel goed vinden. Ook door de toevoeging van de keyboards klinkt het ook erg naar de eind jaren 80, net zoals bijv. 1987 van Whitesnake (wat overigens een uitstekend album is).

stuart schreef:
Nou Age 411....bijna alles?...zitte ge aan een pinteke...?

Nouja. Als je het gemiddelde niveau van de Ozzy periode en het gemiddelde van de Tony Martin periode bekijkt komt tony er toch beter uit.
Maar Sabbath Bloody Sabbath is en blijft toch de beste Sabbath plaat

AGE-411 schreef:
Maar Sabbath Bloody Sabbath is en blijft toch de beste Sabbath plaat

Ik ken het latere werk niet van BS, behalve Headless Cross, dus ik kan het niet beoordelen. Wat betreft jouw voorkeur voor SBS; dat mag.

stuart schreef:

Eigenlijk zou je echt wel eens Heaven And Hell moeten proberen. Dat is met DIO als zanger. Die kerel mag je ook wel.

En Headless Cross is ook best een goede, maar over t'algemeen wordt "the eternal idol" wel als de betere aanzien met Tony Martin.

AGE-411 schreef:

Wat betreft de albums met Dio; die had ik voor de duidelijkheid even moeten noemen want die ken ik en heb zelf Heaven And Hell (één van mijn favoriete BS albums.)

Wat betreft de rest ken ik alleen Headless Cross, omdat die over het algemeen wel goede kritieken kreeg (wat overigens niet altijd wat zegt). Het andere werk ga ik in de toekomst nog weleens beluisteren.

avatar van Edwynn
Op mijn exemplaar ontbreekt Cloak & Dagger. Mis ik nu iets ontzettend geweldigs?

Empyrium
Algemeen wordt de Tony Martin periode van Black Sabbath gezien als de meeste en terecht. Martin heeft een prettig stemgeluid maar ook erg saai.

Vond The Eternal Idol al weinig hebben (behalve The Shining dan, vooral door het klasse drumwerk van Eric Singer), maar Headless Cross heeft weinig te bieden.

Staat ver in het schaduw van de originele bezetting en ook die met Dio uiteraard. Ben al Black Sabbath fan sinds mijn 8ste en volgde ze op de voet.

Empyrium schreef:

Zeg je dat ook nog na het horen van When Death Calls?
The Headless Cross vind ik zelfs één van de beste albums van Black Sabbath.
Een machtige duistere sfeer wordt hierop uitgeademd. De andere Martin albums zijn inderdaad iets minder.
Vooral Forbidden is erg matig.

Mijn eerste cd ooit! En wat voor een. De plaat heeft me nooit meer los kunnen laten. Alles klopt en de productie is heerlijk log. De hele Ozzy periode heeft me eigenlijk niet kunnen boeien.

Kingsnake
Ah Brian staat er al bij.

20 jaar terug wist ik als enige dat die vent hierop meedeed.
Het staat namelijk niet expliciet in het boekje. Wel ik de danklijst, maar niet dat hij de solo speelt.
Toen hadden we nog geen internet.

Groot fan die ik was van én Queen en Sabbath, wist ik het wel.
Dat moest ik even kwijt.

Rinus schreef:

Wat dacht je van na de solo/brug in Kill in a Spirit World. Een loepzuivere AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHH welke ik nog geen enkele metalzanger heb horen doen.

avatar van Sir Spamalot
Studio-album nummer veertien met Tony Iommi (gitaar), Tony Martin (zang), Laurence Cottle (bass), Cozy Powell (drums) en Geoff Nichols (keyboards). Voor mij nogmaals de bevestiging dat Tony Martin een uitstekende zanger is / is geweest voor Black Sabbath, want opnieuw levert de brave man een wereldprestatie af. Ik begin hem hoger in te schatten dan – o heiligschennis – Ozzy Osbourne (zeker qua zangcapaciteiten) en Ronnie James Dio. Wat een geweldige zanger. Klinkt dit nog als Black Sabbath, natuurlijk dat want opnieuw komt een muur van geluid op je af met topheavy én melodieuze songs. Voor mij voegen de keyboards zo mogelijk nog meer sfeer toe op een al zo sfeervol album. Geweldenaars van dienst op dit album vind ik: Headless Cross, When Death Calls en Call of the Wild. Bonustrack Cloak and Dagger ken ik niet.

avatar van musicboy
Ik ken alleen de nummers 2, 3 en 4, via een verzamelcd. Dit album vind ik dus nergens, behalve op ebay aan een veel te hoge prijs. Ik vind het vooral spijtig dat ze de intro tot het titelnummer op de verzamelcd weggelaten hebben, want het zal wellicht een griezelige sfeerschepping creëren tot de poorten opengaan en het nummer losbarst. Spijtig.

musicboy schreef:

Klopt. Het intro op zich is niet veel bijzonders, maar de overgang naar de drumroll van Cozy Powell (simpel, maar zo effectief) levert bij mij kippenvel op.

Overigens is de cd op Marktplaats - De plek om Nieuwe en Tweedehands spullen te kopen en verkopen nog wel eens voor kleine prijsjes te krijgen.

musicboy schreef:

Inderdaad.
Het titelnummer moet verplicht vooraf gegaan worden door The Gates of Hell.

Volgens mij is deze, niet zo moeilijk te krijgen. Ik heb hem zelfs op elpee (samen met TYR).

avatar van Madjack71
Destijds behoorde dit Headless Cross tot een van mijn zwaardere albums. Wat zoekende naar wat stevigere muziek, dan de magere koude schotel die de top 40 heette.
Tuurlijk ik kende Paranoia wel, maar was wel nieuwsgierig hoe ze het er toen vanaf zouden brengen. Niet slecht was toen de conclusie. M.i waren ze qua duister en onheilspellendheid wel ingehaald links en rechts door bijv. Sabbath, Candlemass en soortgenoten. Maar deze mocht er toch ook nog wel zijn.
Headless Cross blijft nog steeds fier overeind en het nummer met Brian May is niets mis may.