Queensrÿche - Operation: Mindcrime (1988)

Metal / Rock
Label: EMI-Manhattan

1. I Remember Now (1:17)
  2. Anarchy-X (1:27)
  3. Revolution Calling (4:42)
  4. Operation: Mindcrime (4:43)
  5. Speak (3:42)
  6. Spreading the Disease (4:07)
  7. The Mission (5:46)
  8. Suite Sister Mary (10:41)

met Pamela Moore

9. The Needle Lies (3:08)
  10. Electric Requiem (1:22)
  11. Breaking the Silence (4:34)
  12. I Don't Believe in Love (4:23)
  13. Waiting for 22 (1:05)
  14. My Empty Room (1:28)
  15. Eyes of a Stranger (6:39)
  16. The Mission [Live] * (6:09)
  17. My Empty Room [Live] * (2:42)
ik snap niet echt waar je nu precies over valt ozric

maar, de een is een vrouw, de ander een man, zou dat misschien het verschil maken?

Ter illustratie....

Shadow Gallery - Tyranny (1998)

Deze plaat, heeft een soortgelijk concept en opbouw als Operation Mindcrime, alwaar uiteindelijk zanger Mike Baker (rip) ook een duet doet men een dame... Ik vind het daar beter uit de verf komen, omdat ze elkaar niet zo in de weg zitten...
Bij Sister Mary Suite, heb ik soms een onaangenaam gevoel...
Maar dat is mijn probleem...

avatar van Edwynn
Spoken Words is wel een kippenvelballade. Een prachtig duet. Mike Baker steelt wel de show moet ik zeggen.
Maar dat concept heb ik minder in de vingers dan het Mindcrime concept.

Ik voel veel voor Van Helsings theorie over de verwrongen liefdesperikelen tussen Mary en Nikki.

sister mary is natuurlijk het nummer bij uitstel om je ongemakkelijk bij te voelen, gezien wat er gaande is

btw, opvallend, ik heb bij deze plaat steeds dat door wil naar het volgende nummer, opgejaagd, ik wil het achter de rug hebben, geen id waarom want het is absoluut genieten geblazen

avatar van vielip
Edwynn schreef:

Zo heb ik het ook altijd ervaren moet ik zeggen.
En daarin slagen zowel Tate als Moore meer dan voortreffelijk vind ik.

MindRuler
Von Helsing schreef:
hun minste album Hear In The Now Frontier....

HITNF is toch stukken beter dan Q2K en Tribe.

Ludwig
nette plaat, maar door het conceptidee niet krachtig genoeg en op een handvol nummers na niet pakkend.

MindRuler
Ludwig schreef:

Slechts 2,5* ? Ik vind net dat het album door het conceptidee aan kracht wint.

avatar van Edwynn
Ik vind het juist één van de weinige conceptplaten waar je ook zonder je in het verhaal te verdiepen van kan genieten. Alle nummers, behoudens de paar intermezzo's hebben een duidelijke kop en staart.
Maar het concept geeft Mindcrime juist extra kracht. Vooral de sfeerverschuivingen maken van de plaat een eeuwige kippenvelgenerator.

Ludwig schreef:

welke nummers vind je wel pakkend?

avatar van ricardo
Dit hele album is in zijn geheel pakkend natuurlijk.

Zonder uitzondering.

Al vind ik dit album wel echt een kindje uit zijn tijd en een beetje gedateerd, maar maakt niet uit het is en blijft een super album, en een mijlpaal in het genre.

welk genre?

avatar van uffing
Zeer pakkend inderdaad.

Met die gedateerdheid valt het wel mee, vind ik. We zijn inmiddels 23 jaar verder (mijn hemel zeg!) en hij klinkt nog altijd net zo fris als bij het uitkomen.

avatar van Edwynn
Alles is gedateerd. Maar ik vind niets zo onbelangrijk als dat.

Operation Mindcrime klinkt minder 80's als Rage For Order, als dat soms bedoeld wordt.

Malle schreef:
welk genre?
die van de prog metal.

avatar van Edwynn
Zo prog vind ik dit allemaal niet.

loze kreet, 'in het genre'

avatar van ricardo
Ik vind het echt eighties klinken, maar vind ik juist een pluspunt.

Voor mij nog altijd 1 van de allesbeste albums die ooit zijn uitgebracht.

Het conceptverhaal vind ik super, en het klinkt bij vlagen onheilspellend en mysterieus tegelijk. Als je dit album net kent vraag je je af wat er in hemelsnaam allemaal gebeurd, en wat er zich afspeelt.

Dan vind ik het gitaarwerk van Da Garmo echt ongeevenaard, en hij leverde op dit album naar mijn mening echt zijn beste prestatie van alle Queensryche albums. En dan de strot van Tate die echt geweldig klinkt.

Zowel commercieel als artistiek gezien absoluut hun hoogtepunt, en zelfs van het Prog Metal genre in het algemeen vind ik.

Malle schreef:
loze kreet, 'in het genre'
Voor jou misschien, dat weet ik, vandaar de pestende smiley erbij.

Stijn_Slayer
Edwynn schreef:
Zo prog vind ik dit allemaal niet.

Ik heb er ook altijd vraagtekens bij gezet. Wat mij betreft is dit gewoon heavy metal van de bovenste plank.

avatar van The_CrY
Ja, daar breek ik mijn hoofd ook wel eens over. Is Queensrÿche nou progmetal of gewoon heavy metal? Niet dat het echt wat uit maakt natuurlijk, maar aangezien ze vrijwel overal als prog worden aangeduid zou je toch denken dat er iets is wat ze prog maakt. En dan moet je denk ik toch verder kijken dan deze ene plaat maar naar het grote geheel... weinig bands zijn zo vooruitstrevend (lees: progressief) in hun sound geweest. Zeg zelf, deze band klonk in de 80s zijn tijd al vooruit en nooit hebben ze een plaat 2x gemaakt. Ze klinken altijd anders en ik denk dat juist dat het progressieve element is... Maar helemaal zeker ervan ben ik ook niet.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Queensrÿche heeft de naam van progressief te zijn, doodgewoon omdat geen enkel album van hen op elkaar gelijkt. Ik heb wel eens de term "thinking man's metal" horen vallen, alsof de rest hersenloos zou zijn . Het is één van de beste metalalbums ooit, niet meer en zeker niet minder.

Ozric Spacefolk
Queensryche en Savatage waren heel belangrijk voor de ontwikkeling van wat later progmetal zou gaan heten (evenals Queen, Rush, Saga maar net zo goed Metallica, Judas Priest en Iron Maiden)...

In de jaren tachtig bestond progmetal, zoals we dat nu kennen, nog helemaal niet... Echt progmetal zijn Operation Mindcrime en Gutter Ballet niet, gewoon melodieuze metal, ofzo... Maar dat ze van grote invloed zijn geweest... God, vraag het Symphony X, Vanden Plas, Dream Theater etc. Ik durf te wedden dat ze genoemde bands als invloed aanwijzen...

Dus, wat er gesteld wordt alhier, dat Operation Mindcrime een mijlpaal in het genre is, snijdt mijns inziens, wel degelijk hout...

avatar van Von Helsing
Prog Metal. Power Metal, Hair Metal.... het bestond allemaal niet in de jaren '80. Queensrÿche is een Heavy Metal band van de bovenste plank. Ze hadden de lat erg hoog gelegd en voor andere bands maar ook voor hunzelf. OM is mijns inziens het beste album van de jaren '80.

avatar van Edwynn
Een mijlpaal in het metalgenre. Daar kan ik me wel in vinden. De echte progmetal is met Dream Theater ontstaan. Die waren beïnvloed door Rush en Fates Warning, zeggen ze. Fates Warning ligt stilistisch weer niet zover van Queensrÿche af.

Al twijfelde ik anno 88, 89 wel aan het metalgehalte van Queensrÿche. Eigenlijk is Mindcrime best soft voor een metalplaat.

Ozric Spacefolk
Ach... Het interesseert me niet, hoe je deze plaat moet noemen... Feit is dat het veel bands heeft beïnvloed...

Edwynn schreef:

Vind ik op zich wel meevallen, qua softheid, als men het vergelijkt met Ram it Down, Seventh Son of a Seventh Son, Fighting the World. Natuurlijk is het geen Thrash of Death Metal. Maar in de traditionele setting van Heavy Metal zeker een baanbrekend én stevig album, ook in 1988.

avatar van The_CrY
Ik heb me ook altijd afgevraagd of Queensrÿche nu wel een metal band was of niet... Na deze plaat in ieder geval niet meer zou ik zeggen. En hiervoor misschien alleen de EP en The Warning... vind RfO ook geen metalplaat.

Edwynn schreef:

Sieges Even maakte al progmetal voordat het debuut van Dream Theater uitkwam.

avatar van Edwynn
Sieges Even past meer in het Watchtowerstraatje. Technothrash noemden we dat.
Maar dat is meer prog dan Queensrÿche inderdaad.