Queensrÿche - Operation: Mindcrime (1988)

Metal / Rock
Label: EMI-Manhattan

1. I Remember Now (1:17)
  2. Anarchy-X (1:27)
  3. Revolution Calling (4:42)
  4. Operation: Mindcrime (4:43)
  5. Speak (3:42)
  6. Spreading the Disease (4:07)
  7. The Mission (5:46)
  8. Suite Sister Mary (10:41)

met Pamela Moore

9. The Needle Lies (3:08)
  10. Electric Requiem (1:22)
  11. Breaking the Silence (4:34)
  12. I Don't Believe in Love (4:23)
  13. Waiting for 22 (1:05)
  14. My Empty Room (1:28)
  15. Eyes of a Stranger (6:39)
  16. The Mission [Live] * (6:09)
  17. My Empty Room [Live] * (2:42)

MindRuler
Heb je niets te zeggen over dit meesterwerk, Ozric?

Ozric Spacefolk
Ik had een bericht geschreven en die even later ge-edit... Nu is de tekst weg...

Houd het er maar op, dat ik sprakeloos ben van deze plaat

avatar van Spock2011
Supersterk album. Eyes of a Stranger is een van de beste nummers die ik gehoord heb. Sterke thematiek.

avatar van matthijs
Sinds 1998 weer eens geluisterd. Verwacht dat ik m beetje gedateerd zou vinden, maar eigenlijk beter dan ooit. Het verhaal / de themathiek komt ook meer bij mij over dan in de tijd dat ik m kocht en veel luisterde (1988). Zeer ge-inspireerd, er wordt niets na-geaapt naar mijn gevoel.

avatar van Bravejester
Het eerste wat mij aansprak bij Queensryche was het ( destijds ) geweldige stemgeluid van Geoff Tate Mijn favoriete band op dat moment was Marillion en Fish mijn favoriete zanger. Dit was voor mij totaal iets anders en het enige wat ik luisterde wat er in de buurt kwam was Meat Loaf's Bat Out Of Hell..

De muziek begon ik echter ook al snel te waarderen en heeft voor mij zeker deuren naar meer hardrock en metal geopend ( nu b.v. Opeth, Deadsoul Tribe ( vooral Deadsoul Tribe - The January Tree (2004) ) en zijsprongen zoals Armored Saint - Symbol of Salvation (1991) ). En in wat voor hokje je dit album ook wilt stoppen ( zelf zou ik zeggen vakje hardrock/metal ); voor mij is het gewoon een vaste waarde in mijn top 10 omdat het goed is gemaakt en vol emotie zit!

Wat mij persoonlijk opvalt is dat de voor mij meest aansprekende nummers ( inclusief mijn top 3 ) vaker zijn van het duo Wilton / Tate dan Degarmo / Tate.

Wilton / Tate : Revolution Calling, Speak, Spreading The Disease, The Needle Lies, My Empty Room

Degarmo / Tate : Suite Sister Mary , Eyes Of A Stranger

Wat zou Queensryche nog steeds die absolute topband zijn als Michael en Geoff samen zouden kunnen werken zoals hier...

MindRuler
Bij de eerste luisterbeurt was ik niet eens zo onder de indruk.
Pas na meerdere draaibeurten, ontvouwde zich het meesterwerk dat Operation:Mindcrime is.
In die zomer van 1995 (jaar waarin ik Mindcrime had leren kennen) ging er geen dag voorbij of ik luisterde naar Operation:Mindcrime, het ging zelfs zo ver dat ik mijn relatie in twijfel trok dankzij I Don't Believe In Love, het album betekent nog steeds enorm veel voor me en staat niet voor niets op 1 in mijn Top 10.

avatar van Edwynn
Daar herken ik mij heel goed in. Hoewel ik wel direct onder de indruk was. De teksten lenen zich inderdaad links en rechts om je eigen invulling aan de betekenis te geven. Meestal moet je conceptalbums als geheel op je in laten werken. Bij Mindcrime is dat niet nodig. Het geeft wel meerwaarde, maar de nummers zijn los ook goed te volgen.

En wat is er trouwens aan de hand met Michael Wilton dan? Hebben hij en Tate beef?

Ozric Spacefolk
Ik raakte direct verkocht door het heftige en tegendraadse drumwerk van Rockenfield.

Hij knalt er gelijk in, met de meest interessante drumpartijen. Echt een miskend genie...

MindRuler
De opbouw naar een climax op het einde vind ik ook zo geweldig aan dit album.
My Empty Room gevolgd door Eyes Of A Stranger:
@ Spacefolk: alweer nieuwe avatar?

L.A. Guns-momentje...

Op dit moment Lynch Mob ook aan het grijs draaien...

Groovy drums daar draait het om... En Rockenfield is de meest groovy drummer binnen de progressieve metal. De rest zijn van die onnodige patsers soms....

Ik bedoel maar, even dat drumintro op Anarchy X (vette roffel), Revolution Calling (lekker hi-hat) of dat tomwerk (en een soort timbale) in Spreading the Disease.

Die man is gewoon briljant!

avatar van The_CrY
MindRuler schreef:
Bij de eerste luisterbeurt was ik niet eens zo onder de indruk.

Had precies hetzelfde. Had toen de CD gekocht omdat ik de bandnaam zo tof vond, maar moest wel even wennen. Uiteindelijk toch geen verkeerde keus geweest.

avatar van matthijs
Ik vond Empire (de opvolger) trouwens een enorme afknapper. Verbaas me dat veel fans deze ook op handen dragen. Mij raakt deze plaat nergens. Niet slecht, heel vakkundig, maar na 3 keer draaien heb ik het bandje destijds maar gewist.

avatar van AOVV
Mooie conceptplaat van Queensrÿche. Maar ik denk dat deze plaat nog moet groeien, ik vind 'm nog niet geweldig. Wel gewoon erg goed.

AOVV schreef:

AOVV,
Bij mij kostte dat 23 jaar, vind m nu beter dan ooit...
Ik spreek je graag weer in 2034

avatar van Von Helsing
AOVV schreef:

Komt nog wel. En binnen een maand of twee zit je al naar Rage for Order en/of Empire te luisteren. Komt wel goed.

Von Helsing schreef:

En omdat Von Helsing denkt dat het aanzienlijk korter duurt dan 23 jaar zal ik nu meteen ook maar mijn favorieten aanraden:

1. *"Queensrijche", van kort daarvoor, de debuutEP (de bestverkochte EP in de USA, niet van Queensrijche, niet van Metal, maar van alle muziek inclusief George Michael, Madonna enzo) EP) 2. *"The Warning", het debuutalbum, ge-wel-dig

avatar van ozwald
idd gewoon chronologisch het hele rijtje afwerken....

hoeveel zijn er van die EP verkocht dan? wist niet dat dat zo'n bestseller was..

avatar van Edwynn
Zou die dan meer verkocht hebben dan bijvoorbeeld Jar Of FLies van Alice In Chains?
Die kwam in 94 binnen op de 1e positie van de Amerikaanse billboardlijst. De Queensrÿche ep kwam 11 jaar eerder niet verder dan de 81e positie van diezelfde lijst. De re-releases bereikten de lijst niet.

avatar van Von Helsing
De EP was in 1983 de best verkochte EP ooit maar in 1994 feitelijk achterhaalde informatie. De tour van Springsteen was in 1985 bijvoorbeeld de meest succesvolste ooit maar komt nu ook in geen velden of wegen meer voor in wat voor lijst dan ook. Maar voor die tijd.....

avatar van Edwynn
Elvis scoorde met zijn ep's ook al veel hoger eind jaren 50. Maar goed, 350.000 exemplaren is heel acceptabel voor een debuut. De eerste oplage is in eigen beheer uitgebracht en die ging 20.000 keer over de toonbank. Net zoveel als R.E.M.'s eerste ep.

avatar van matthijs
Jaja, Elvis verkocht 1 miljoen van zijn Jailhouse Rock EP. Maar dat was een 7 inch EP en ik had het over 12 inch EPs.

Dit topic krijgt trouwens een hoog nerd-gehalte.

avatar van Edwynn
Tja, met het verengen van de criteria kom je een heel eind in het verdedigen van een stelling. Ik was gewoon benieuwd naar de bron.

Maar goed het verkocht inderdaad beter dan ep's van Madonna en George Michael. Die hadden toen nog geen ep's op de markt gebracht.

Operation: Mindcrime vond ik direct dik in orde. Het geniale kwam iets later. Maar dat zat hem toch meer in de ontdekking dat deze plaat eigenlijk nooit verveelt. En ook de sfeerverschuiving door het album heen vind ik behoorlijk waanzinnig te noemen.

avatar van matthijs
Ik had het ook over mezelf trouwens, qua hoog Nerd gehalte...
Dat het een succesvolle plaat was daar zijn we het over eens en dat we Mindcrime een erg goede plaat is ook. Waarom we de plaat goed vinden dat vind ik eigenlijk interessanter dan de feitjes. Ga zo door Edwynn!

avatar van Metal-D78
Ach en wee. Wat een plaat. Deze heb ik op cassettebandje helemaal naar de vaantjes gedraaid. De cd draai ik aanzienlijk minder. Maar wanneer ik deze weer van A tot Z draai krijg ik steeds een schuldgevoel: waarom draai ik deze niet vaker?

avatar van The_CrY
Metal-D78 schreef:
Ach en wee. [...] waarom draai ik deze niet vaker?

Omdat het een erg veeleisende reis is door het verhaal van Operation: Mindcrime heen. Je beleeft het zó intens dat je vanaf het begin van Anarchy X tot aan het einde van de plaat aan de radio gekluisterd zit. Na Eyes of a Stranger zit je helemaal bezweet op je stoel en betrap je jezelf op een traantje in je oog. Flink wat deo, je kleertjes uitwassen en de CD weer in de kast. Energie voor de komende tien jaar. Zie het maar als het opladen van een telefoon, maar dan met jezelf als de muzikale telefoon.

avatar van Psykootje
Zo gaaf !

Waar is het mis gegaan met deze band ?

Waar je zelf maar wil.

Nergens....