Cannibal Ox - The Cold Vein (2001)

Label: Definitive Jux

1. Iron Galaxy (5:56)
  2. Ox Out the Cage (3:28)

met El-P

3. Atom (5:52)

met Alaska en Cryptic One

4. A B-Boys Alpha (4:27)
  5. Raspberry Fields (4:01)
  6. Straight Off the D.I.C. (4:17)
  7. Vein (4:27)
  8. The F-Word (5:27)
  9. Stress Rap (5:31)
  10. Battle for Asgard (4:26)

met C-Rayz Walz en L.I.F.E. Long

11. Real Earth (3:57)
  12. Ridiculoid (4:46)

met El-P

13. Painkillers (5:58)
  14. Pigeon (6:10)
  15. Scream Phoenix (5:05)
avatar van BoordAppel
Een jaar niet beluisteren en er niet aan denken en dan de plaat weer opzetten. Dan rest slechts één conclusie: het is een geweldig album.

Zo niet, dan jammer.

avatar van MJ_DA_MAN
Op 20 januari j.l. had ik gestemd, dus over een aantal maanden zal ik het speciaal voor je doen, BA .

avatar van BoordAppel
Je hebt er in de tussentijd aan gedacht, dan telt het niet .

avatar van MJ_DA_MAN
Hm, dan wordt het minimaal 2010 denk ik . Nee, maar ik heb de plaat na die stem ook geen enkele keer meer beluistert op het geweldige Iron Galaxy na, dus wie weet.

avatar van J.C.
Wat rapt Vast Aire toch ongelofelijk goed op dit album, met als hoogtepunt voor mij zijn teksten op Real Earth en Iron Galaxy.

And Rome wasn't built in a day but it fell in one

Ik vind dat soort lines echt geweldig. Overigens is in mijn ogen Vordul Mega een heel wat mindere mc dan Vast, maar nog steeds vrij aardig.

De beats van el-p klinken op sommige tracks echt geweldig en op andere nummers weer gewoon klote. Voor mij is dit dan ook een album met ongekende hoogtepunten, maar ook hier en daar een dieptepuntje. Alles optellend komt ik tot een 4*.

avatar van Sjaakspeare
J.C. schreef:
And Rome wasn't built in a day but it fell in one

Haha...
Dat vind ik juist een van de sufste regels van het hele album. Simpelweg omdat het niet klopt, wat het in metaforische zin niet veel waardevoller maakt.

Maxmus
Meesterlijk Album.
Die lyrics en productie van El-P passen perfect bij elkaar.

Zowieso een echte classic.
Moet ook zowieso hun solo albums checken ze hebben namelijk beide eentje uitgebracht dit jaar.

avatar van GarnalenPeller
Painkillers komt aardig dicht in de buurt van het niveau op Iron Galaxy.

Yo, some nights we got so drunk, its like we miss the feeling of a never ending headache, and a spinning ceiling. The sob story of an alcoholic on his hands and knees praying to that porcelain toilet.
Whether behind bars or in front of scars, we use medicine to numb the rap bar. I might tell you something that'll change your death; pain kills the life, pleasure loves the breath.

And I'm angered with hangovers, ready to ride off a cliff with a Range Rover. Like I was fucking Thelma & Louise, and if I had a trigger I would squeeze, Believe! Blow my whole head off and bleed. Trying to get that same feeling, every day, pain killing.

Kippenvel.

Rene1979
Ik vind deze plaat beter dan de solo van EL-p
Ik kon er zoals de meeste niet echt meteen aan wennen...
Heb hem twee keer gehoord en vind het nu een 3.5 misschien wordt hij wel hoger....

avatar van Statiegeld
Iron Galaxy is echt een belachelijk vet nummer. De rest van het album nog niet echt aandachtig geluisterd.

avatar van Outblasty
grappig, de sample uit Stress Rap is een jaartje later ook gebruikt in de intro van O.S.T., wat een van mijn favoriete nummers is.

Vind Stress Rap een minde relax nummer als de intro. Ik vind sowieso dit album maar een beetje wazig. Ik denk dat ik hem wat vaker moet beluisteren om hem goed te kunnen beoordelen.

Social_Mask
Toch maar terug naar 4,5*. Vreselijk lekker album. Beats maakten me eerst wat nerveus (dat doen ze op momenten nog steeds) maar god die raps zijn geweldig. Dat komt waarschijnlijk ook omdat de combinatie met de beats erg goed is. The F-Word en A B-Boy's Alpha ( ) zijn echt fantastische nummers.

avatar van JustiFicatioN
Ik vind de raps noujuist heel stroef lopen en de beats heel goed

avatar van Shelter
JustiFicatioN schreef:
Ik vind de raps noujuist heel stroef lopen en de beats heel goed

same here

avatar van dielinquent
Dit album een paar weken geleden gedownload ivm de hoge notering in de hiphop top 50 lijst. Ik kon het niet echt volgen de eerste luisterbeurt en overwoog het gelijk in de prullenbak te gooien gezien de immense collectie die ik heb waar het anders toch in zou verzuipen. Maar toch wilde ik het een goeie gefocuste luisterbeurt gunnen met een paar biertjes aan mijn zijde. En nu is het kwartje gevallen. Wat een ongelooflijke originele en eigenzinnige plaat is dit. Enorm coole zware producties met hierover de beste flows. Een beetje hetzelfde gevoel als dat ik kreeg toen Eigen Wereld voor het eerst doordrong tot me. Misschien een vreemde vergelijking voor de meesten hier maar toch heeft t album dezelfde feel kwa sound terwijl het geluid zelf toch anders is. Het album lijkt me vooral vet te klinken met een goeie koptelefoon op je oren gezien de vele klankjes die je om de oren vliegen. Morgen maar eens proberen.

Rene1979
dielinquent schreef:

Zoals de meeste heb ook jij net als ik....In geval van deze plaat het groeiersyndroom. Maar als ie gegroeid is dan is het echt een meesterlijke plaat.

avatar van Jacktherapper
El-P, held, achtelijk harde beats, (...)

avatar van dielinquent
precies, het groeierssyndroom, bijna al mijn klassiekers in mn platenkast hadden last van dat syndroom, dus dat belooft veel goeds voor deze plaat

avatar van Pooiertje
Is Scream Phoenix een bonustrack?
Ik vind dat juist de beste.

avatar van Kill_illuminati
Het is eerste nummer is erg episch, de manier van rapper is fenomenaal.

Improvision
Pooiertje schreef:
Is Scream Phoenix een bonustrack?
Ik vind dat juist de beste.
Ik denk dat hij op elk album erbij staat hoor, hij staat gewoon niet tussen de tracks van achter op het hoesje, waardoor er verwarring was, en de "toevoeger" waarschijnlijk besloten heeft om het als bonustrack op te geven.

avatar van BoordAppel
Nee. De toevoeger heeft dit album niet origineel en heeft zijn gegevens van een of andere site gehaald.

Dat je dat nog weet .

Damn, sterk album zeg. Pigeon was voor mij de reden om dit album te checken, sommige andere nummers waren ook meteen goed zoals b-boys alpha, straight off the D.I.C. en Iron Galaxy natuurlijk. En nu vind ik nummers als atomic of stress rap weer beter, het is zo'n typisch album waarop zoveel sterke nummers staan dat je favoriete nummers telkens wisselen. 5 sterren voor dit meesterwerk

Aaaahh die geniale scratches in B-Boys Alpha

avatar van GarnalenPeller
Raspberry Fields geeft me nog steeds elke keer een shot adrenaline. Hoe die beat terug komt net voordat Mega begint met rappen .

avatar van Kill_illuminati
Het in tegenstelling tot de complexiteit van het album is mijn mening simpel. Het is absoluut geniaal hoe het album in elkaar steekt. Buiten de charismatische MC's lijken de beats zelf ook een leven te lijden. De in vallen, fade-outs van de beats zelfs zijn zo wel getimed. Elk nummer sleurt je steeds verder het universum in waardoor de weg naar aarde langer lijkt. Je wilt steeds meer en meer. Dit zou eens een goed album zijn voor diegene die steeds in de meeste extreemste achtbanen gaan vanwege die ene shot adrenaline. Puur genieten dit. Ik vond dit album wel leuk en goed maar nu is het als een symbiose met mij ( tot in me) gegroeid.

avatar van Kill_illuminati
Aan het einde van Iron Galaxy hoor je Vast Aire Rest in peace Big L zeggen.

avatar van Pooiertje
Je meent het.

avatar van Stapler
Jacktherapper schreef:
El-P, held, achtelijk harde beats, (...)

Jij weet het! Nu nog stemmen .
En jou top 10 :O Terwijl je 16 bent? . Held!

Slowchat verwijderd.