OMIT schreef:
Vroeger, toen muziek nog gewoon iets was waar je naar luisterde, toen had niemand het over productie. Men had het over snoeiharde gitaren, strak drumwerk, goede zang, zeikerige keyboards en vooral ook over kapsels. Maar productie, daar interesseerde niemand zich voor.
Wat een rare opmerking en alles is ook niet zwart of wit. Vroeger was niet alles beter, er waren vroeger ook slecht klinkende platen, maar vroeger werd er wel meer gelet op de opnamekwaliteit van het opnemen tot het masteren en tot het moment dat het product in de winkel lag. Daar zorgden de platenmaatschappijen voor en daar zat een kostenplaatje aan. Je kreeg als consument waar voor je geld. Dat is een verschil met heden waar het vaak meer om de vorm dan om de kwaliteit gaat. Zeker nu veel bands dit allemaal in eigen beheer gaan doen en mensen blijer worden van een gekleurd vinyl exemplaar dan voor een goed klinkend exemplaar.
Er zijn uitzonderingen (zoals Steven Wilson/Porcupine Tree om een paar te noemen) en het geldt ook niet voor alle nieuwe uitgaves maar het is iets wat mij ook al jaren opvalt. En dan nu dus dit album, nou dat klinkt ook slecht, het is (productioneel) dichtgesmeerd en mist dynamiek. Sommige mensen horen het niet, vinden het niet erg of vinden het zelfs mooi. Dat is een kwestie van smaak, maar het valt wel op. Zeker bij dit album, ga dit draaien en draai daarna bijvoorbeeld Head On The Door of Disintegration en je hoort het verschil. Hoor je geen verschil dan wordt het tijd voor een Schooneberg gehoortest.
Nou was 4:13 Dream qua opname ook geen hoogvlieger maar die klonk weer juist te droog, ook weer een kwestie van productie en masteren. Heb je een andere producer dan heb je ook weer een ander geluid. Daar zit het verschil in. Een van mijn favoriete producers uit de jaren 80 was Hugh Jones, bijna alles wat hij in handen kreeg kon je blind kopen en klonk als een klok zoals bijvoorbeeld Heaven Up Here en Siberia van de Bunnymen. Produceren is een vak apart en een goede producer kost ook serieuze pegels.