Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
avatar van JVT
JVT
The bends!!!!

JVT schreef:
The bends!!!!

Yep !!

avatar van Coma Cat
Dit is denk ik het album van Radiohead dat ik het makkelijkste opzet. Het album klinkt heel modern, terwijl de nummers heel simpel in elkaar zitten. Bas, drums en gitaar zijn de basis in de meeste tracks. De electronica van de vorige albums wordt hier spaarzaam gebruikt. Toch lijken de electronische invloeden nog wel aanwezig zijn, maar dan meer in de songstructuren verwerkt. Hierdoor is het geluid heel fris, en staat het ver af van bijv. The Bends. De overstuurde gitaren van dat album zijn verdwenen, en hebben plaatsgemaakt voor meer ingetogen instrumentatie en dromerige songs. Favoriet is Weird Fishes/Arpeggi.

avatar van king_pin
ik kom er zojuist achter dat het eerste nummer "15 step" heet en niet "15 stepS" zoals ik het al jaren noem.
grappig

avatar van bikkel2
Toch de maximale score. In Rainbows blijkt uiteindelijk een prachtige luistertrip.
De zweverigheid en de vaak goddelijke melodielijnen zijn zo knap bedacht.
Minder tegendraads, meer liedjes, maar die zijn ook wel erg sterk.
Sowiesio hun best geproduceerde album. In the face en alles op zijn plek.

Ja heerlijk he bikkel2..mooie sfeer heeft deze vind ik..iets magisch

avatar van bikkel2
Typisch zo'n plaat die bij luisterbeurt beter en beter wordt. Staat veel op momenteel !

Ja he..good to hear..

avatar van -SprayIt-
Ik verhoog deze naar 5,5*

avatar van Deren Bliksem
Is goed.

avatar van Frenz
5,5* helemaal mee eens [gaat acuut In Rainbows op 1 zetten]

Liep laatst heel eenvoudig boodschappen te doen, komt ineens Last Flowers voorbij: helemaal gedesorienteerd door de Appie

avatar van EttaJamesBrown
Ploppesteksel schreef:
Jigsaw Falling to Place & de 2 openingnummers zijn momenteel de besten. Vrij goeie plaat, maar niet fantastisch.
3,5* of 4*
Hoger zal hij bij mij niet geraken.

En dan op een 5 eindigen! Is dit dan de enige echte groeibriljant?

avatar van Ploppesteksel
EttaJamesBrown schreef:

En dan op een 5 eindigen! Is dit dan de enige echte groeibriljant?
Ik was zelfs helemaal vergeten dat ik dit ooit had getypt. Dus ja, misschien wel. Intussen heb ik Reckoner en House of Cards aangevinkt als favorieten. En Weird Fishes/Arpeggi staat mogelijk op #3. Alleen Videotape blijft permanent op plaats 10. Dat is de enige reden waarom ik twijfel tussen 4,5 en 5 en tevens ook de enige reden waarom deze toch nooit op #1 zou belanden als ik een album top 10 moest samenstellen.

avatar van bikkel2
Boeiend v/h begin tot het einde. Parel. Toegankelijker, maar zeer coherent.
Insteek beetje Ok. Computer. Maar deze vind ik sterker.

avatar van luigifort
Videotape is een prachtig nummer en een mooie afsluiter...

luigifort schreef:
Videotape is een prachtig nummer en een mooie afsluiter...

Geheel mee eens.

avatar van Equinox
Equinox schreef:
Mijn favoriete album van dit decennium heeft nu ook een plaats gevonden in mijn persoonlijke top 10. Na twee jaar blijft het album mij iedere keer boeien. In Rainbows moet toch minstens een top 20 positie innemen in de top 250!

Wat is er veel veranderd in ruim 5 jaar. In Rainbows is als een raket gestegen in de MM Top 250. Het album is nu zelfs het populairste album van het afgelopen decennium.

Equinox schreef:

En, geeft dat je een goed gevoel? Met andere woorden, moet je muzikale voorkeur gedeeld worden door anderen? Dus, als je favorieten niet in de top-250 staan, dat je dan onbevredigd zou zijn - misschien zelfs minder goed zou slapen? Ik snap hier namelijk helemaal niets van. Dat is namelijk niet waar het om gaat...

On-topic: beluister Radiohead niet al te vaak, omdat ik de stem van Thom Yorke op den duur nogal irritant vind. Verder wel een interessante sound. Dit album nog maar eens opnieuw beluisteren.

avatar van meneer
heartofsoul schreef:

Volgens mij is het niets anders dan een constatering van Equinox. Vrij logisch vind ik, hij geeft heus niet aan dat dit gedeeld moet worden met anderen. Hij slaapt prima, denk ik zo.

Deze constatering is juist absoluut waar het om gaat op deze site. Wij zijn de gebruikers, toch ?

En ik begrijp wel dat dit album zo hoog staat. De gemiddelde MuMe user is, imho, geen standaard commercieel luisteraar, maar actief en geïnteresseerd.

En dit is dan ook een zeer kwalitatief goed album. Vind ik..

avatar van heartofsoul
Het wordt wel een beetje triomfantelijk gebracht, die constatering. Het genieten van muziek heeft toch (als het goed is) geen relatie met een notering in zo'n toplijst. En zo'n notering zegt natuurlijk alleen dat veel users er ruimhartig punten aan toekennen, meer niet hoor. Mijn favorieten staan er veelal niet in. En als ze er in staan (zoals Bitches Brew van Miles Davis op 247) zegt me dat verder niets. Alleen dat het blijkbaar populair genoeg is, maar verder lees ik er niets aan af. Snap je?

Beetje off-topic.

avatar van corn1holio1
We snappen het wel hoor. Maar waarom je Equinox daarvoor zo een litanie moet opspelden is me een vraagteken.

Lange tenen?

avatar van lowieke
Wellicht is het al eens langsgekomen maar ik ben wel eens benieuwd wat de In Rainbows liefhebbers vinden van dat Ok Computer - In Rainbows één geheel zou moeten vormen. Had persoonlijk altijd het idee dat het een obsessief fan idee was.

Inmiddels heb ik hem toch maar eens opgezet via Youtube, en vind het wel fantastisch bij elkaar passen moet ik zeggen...De mix tussen het electrische van In Rainbows en het toch iets minder electrische van Ok Computer vind ik erg mooi.

Excuus als ik ouwe koeien uit de sloot haal, maar het lijkt me interessanter dan een discussie over lange tenen

avatar van corn1holio1
Heb beide albums ook een tijdje zo beluisterd (je kan dit ook in itunes ofzo redelijk eenvoudig instellen), en het had inderdaad wel iets. De nummers passen goed bij elkaar, en de overgangen zijn echt wel ok. Maar je hebt dan wel een behoorlijk lange zit te gaan, en dat beviel me niet altijd zo. Inmiddels alweer enkele jaren gewoon apart te beluisteren.

avatar van chevy93
Is het dan de bedoeling dat je beide albums achter elkaar hoort of zit er wel echt daadwerkelijk een idee achter, dus dat je de tracklist ook door elkaar gooit?

Radiohead: 01 and 10 | Puddlegum
Hier kan je de tracklist nalezen. Als ik mij niet vergis, moet je voor een goede overgang je crossfade in Itunes instellen op 10 seconden, maar dat weet ik niet meer zeker.

avatar van lowieke
Dat klinkt wel heel plausibel aangezien die hele album mix gebasseerd schijnt te zijn op het getal 10.

Hier is hij overigens ook te vinden: Radiohead-0110 (with better crossfades) - YouTube

Ondanks het feit dat ik sommige overgangen echt heel onsubtiel of simpelweg niet vind klinken vind ik de nummers wel heel erg bij elkaar passen. Ook de sfeer wel, en dit vind ik het gaafst, gezien de unieke sfeer elk album toch wel draagt.

Die lange zit is inderdaad ook een dingetje.

avatar van bikkel2
Duidelijk wat toegankelijker en wellicht in vorm een plaat die het dichtst bij Ok.Computer in de buurt komt.
Ik vind deze uiteindelijk wat beter. Elke song is gewoon helemaal raak.
Waarschijnlijk speelt de groei van de band daarin ook een rol.