menu

Muziek / Muziekgames / 1970meter

zoeken in:

avatar van andré
Santana: Evil Ways: 7,5
Van Morrison - Moondance 7,5
Van Morrison - into the mystic 6


avatar van Marzipaintree
De top 4 van dit moment:
1 Moondance - Van Morrison - 7,857 (21 stemmen)
2 Into the mystic - Van Morrison - 7,638 (21 stemmen)
3 Santana - Evil Ways - 7,345 (21 stemmen)
4 Edison Lighthouse - Love Grows (Where My Rosemary Goes) - 6,731 (21 stemmen)

avatar van Marzipaintree
Ik hou van bruggetjes maken in de muziek. Soms lijken ze wellicht wat troebel en dat is vandaag zeker het geval.

Het nu volgende nummer maakt een bruggetje naar een gospelnummer uit 1958 van Mary Don't You Weep van Claude Jeter's gospelgroep The Swan Silvertones.
Daarin geeft Jezus een vrouw die Maria heet het advies niet te huilen. Jezus zal een brug zijn over diep water zijn als zij hem vertrouwd. Het nummer zou een belangrijk nummer zijn in de Civil Rights Movement beweging in de jaren 50 en 60.

Dat nummer uit 1958 maakt weer een bruggetje naar een gospel nummer uit de 19e eeuw. Een nummer dat dateert uit de slavernijperiode van de V.S. Een brug wordt in dat nummer niet genoemd. Luister bijvoorbeeld naar de versie van The Virginia Female Jubilee Singers uit 1921. Maar er worden wel diverse bruggetjes geslagen naar de bijbel o.a. naar Noach en naar Mozes die allebei op een bepaald moment met een overschot aan water kampten.

Dat nummer uit de 19e eeuw maakt een bruggetje naar Johannes 11 in de bijbel. Daarin zegt Jezus niet tegen Maria dat ze niet moet huilen. Sterker nog, hij huilt met haar mee. Want haar broer is namelijk overleden. Ook hier komt geen brug in het verhaal voor. Maar Jezus zorgt wel voor een symbolische brug tussen leven en dood als hij Lazarus uit de dood terug brengt naar het land der levenden.
Dankzij deze link naar de EO site kunnen we het allemaal nalezen. Laten we daarbij niet vergeten dat de EO in 1970 (op 1 april, geen grap) met haar eerste uitzendingen begon.

En zo is het bruggetje weer gelegd naar 1970 toen het nu volgende nummer uitkwam. Daarin is Jezus verdwenen maar krijgen we Art Garfunkel ervoor terug.
De brug gaat nu over troebel water en Maria is een zilver meisje geworden.

50 jaar na dato is er een fraaie minidocu op internet gezet over hoe het tot stand kwam. Met interviews van bijna alle betrokkenen. We missen Larry Knechtel en Ernie Freeman omdat ze helaas niet meer tot de levenden behoren.




Simon and Garfunkel - Bridge over troubled water
Genres: Singer/Songwriter, Baroque Pop, Piano Rock


avatar van teus
Grote Klasse....10.... (en ze hebben nog enkele mooiere)

Kan er helaas niet meer van maken




avatar van LucM
9,5


















avatar van Marzipaintree
1. Simon and Garfunkel - Bridge over troubled water - 8,320 (23 stemmen)
2. Moondance - Van Morrison - 7,857 (21 stemmen)
3. Into the mystic - Van Morrison - 7,638 (21 stemmen)
4. Santana - Evil Ways - 7,345 (21 stemmen)
5. Edison Lighthouse - Love Grows (Where My Rosemary Goes) - 6,731 (21 stemmen)

Een afgetekende nummer 1. Het is nog te vroeg om te stellen dat ze het jaar gaan winnen maar ze zetten wel een stevig fundament neer.
Ik ga het jaar 1970 chronologisch af dus er komen zeker nog andere toppers voorbij.

avatar van Marzipaintree
Over toppers gesproken.
Elke maand wil ik de grootste Nederlandse hit van de afgelopen maand laten beoordelen.
Nu de maand januari bijna om is kunnen we ons afvragen: wat is in Nederland de grootste hit van januari 1970?

Qua verkoopcijfers is die niet te beantwoorden want die zijn (mij) niet exact bekend.
Om de vraag te beantwoorden kunnen we kijken naar wie de meeste punten heeft gehaald in de Veronica top 40 in januari:
Shocking Blue - Mighty Joe 197 punten
The Cats - Marian 197 punten

Ex aequo gelijk dus.

Maar ook als er wel een verschil in punten is dan is het nog niet zonder meer duidelijk wat de grootste hit van januari is.
In 1970 maakte Radio Veronica gebruik van een aantal platenhandelaren voor het samenstellen van de top 40. Deze platenverkopers leverden elke week een top 15. Op basis van hun punten (1 tot en met 15) werden dan de posities op de uiteindelijke ranglijst verdeeld. Degene met de meeste punten eindigde op nummer 1.

Je kan je voorstellen dat de Twee Pinten bij de plaatselijke platenzaak van Oeteldonk makkelijk vijftien punten scoorden.
Maar in de rest van het land niet en zo eindig je in de top 40 met de keukendeur niet hoger dan nummer 25.
Het nadeel van punten is ook dat als je nummer 1 staat je 25.000 exemplaren kan verkopen maar het kunnen er ook 50.000 zijn. Of 100.000. Misschien wel 10 keer meer dan nummer 2.

En dan zijn er nog andere risico's.
Bij The Cats is het niet onvoorstelbaar dat manager Jaap Buijs met een pondje paling bepaalde winkels afstruinde om zo the Cats op nummer 1 te krijgen. En Mariska had altijd een flink zak snoep bij de hand die ze gretig uitdeelde.
Het hoeft zo niet te zijn gegaan maar de schijn van manipulatie richting de platenhandelaar is zo snel gemaakt.

Ook in de all time artiestenlijst maakt de top 40 gebruik van punten. Als we Marian in het totale oeuvre van the Cats plaatsen dan eindigt Marian als vijfde in de top 5:
The Cats - Lea 642
The Cats - Times where when 522
The Cats - Let's Dance 503
The Cats - Be My Day 499
The Cats - Marian 471

Shocking Blue scoort met haar prijsnummers net hoger dan the Cats in punten.
Shocking Blue - Venus 734
Shocking Blue - Mighty Joe 573

Je kan hier op basis van het totaal aantal behaalde punten het pleit tussen Marian en Mighty Joe beslechten. In dat geval wint Mighty Joe want die scoorde een veel grotere hit dus.
Daartegenover zou je op basis van 3 weken nummer 1 in januari 1970 Marian (t.o.v. 2 weken Mighty Joe) het voordeel van de twijfel kunnen geven.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:23 uur

geplaatst: vandaag om 17:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.