David Bowie - Station to Station (1976)

Label: RCA Victor

1. Station to Station (10:11)
  2. Golden Years (4:00)
  3. Word on a Wing (5:50)
  4. TVC 15 (5:31)
  5. Stay (6:13)
  6. Wild Is the Wind (6:00)
  7. Station to Station [Live] * (11:53)
  8. Suffragette City [Live] * (3:31)
  9. Fame [Live] * (3:59)
  10. Word on a Wing [Live] * (6:05)
  11. Stay [Live] * (7:25)
  12. Waiting for the Man [Live] * (6:20)
  13. Queen Bitch [Live] * (3:11)
  14. Life on Mars? [Live] * (2:13)
  15. Five Years [Live] * (5:04)
  16. Panic in Detroit [Live] * (6:02)
  17. Changes [Live] * (4:11)
  18. TVC15 [Live] * (4:58)
  19. Diamond Dogs [Live] * (6:38)
  20. Rebel Rebel [Live] * (4:06)
  21. The Jean Genie [Live] * (7:26)
  22. Panic in Detroit [Live - Unedited Alternate Mix] * (13:08)
avatar van sjoerd148
Sater schreef:
Weet niet welke uitgave je hebt, maar zowel de twee bonusnummers op de Rykodisc als de extra cd van de deluxe heruitgave zijn van het concert in het Nassau Coliseum, New York, 1976.

Ik heb vooralsnog een digitale versie van de Rykodisk, maar de overige live tracks zijn interessant.

Ook op Wikipedia wordt geschreven dat Bowie zich nauwlijks iets van de opnames kan herinneren, omdat hij in die tijd niet vies was van een extra lijntje.

Is hij uiteindelijk ook afgekicked in Berlijn ?

avatar van sjoerd148
Thanks, interessant stuk.
Inmiddels is Wild is the Wind ook geland bij me.

Sater schreef:

Een peperdure deluxe-uitgave.

Verkrijg die dubbele live-cd 'digitaal', schaf de vroege Europese cd van het album aan op het RCA-label (waarvan de mix om duidelijke redenen ook bij die box zit) en je hebt de krenten uit de pap voor een heel wat goedkopere prijs!

avatar van Sater
Speaking of: Ik heb dit album driedubbel, dus de 1991 cdversie (met live versies van Word on a Wing en Stay) is voor een zeer bescheiden prijsje bij mij te koop.

avatar van lennon
Vandaag het geluk deze in de €2.- bak ergens te vinden op vinyl. (verkoper was er aardig ziek van )

Heerlijke plaat (al eerder gezegd) meteen op die platenspeler gelegd, en voluit genieten!!!!!!!!!

avatar van loneranger
Toch niet zo'n kille plaat als ik gedacht had. 'Golden years' en 'Wild is the wind' vind ik toch heel warm klinken. Ook de titeltrack en 'Stay' vind ik prima nummers.

loneranger schreef:

Bescheiden score dan Loneranger.

avatar van loneranger
Je hebt gelijk bikkel2. Ik verhoog met een halfje. 'Word on a wing' en 'TVC 15' vind ik overigens niks.

loneranger schreef:

Ok dan

avatar van muismat
Beste Bowie album dat ik ken.

Het opent zeer onheilspellend met de intro van Station to Station.
Pure cocaine verfijning.
Vervolgens gaan we mee op de trein van The Thin White Duke in het nummer Golden Years (was dit niet geschreven door Elvis?).
Het is een bekende radio hit en een beetje een buitenbeentje op dit album.

Word on a Wing is gewoon prachtig, Bowie zingt vol overgave over zijn angst en misschien is het wel een verwijzing naar godsdienstwaan(zin).

TVC 15 is tevens heerlijk, weer heel anders als voorgaande nummers waarmee Bowie bewijst dat hij niet alleen in zijn discografie maar ook binnen een album voor meer dan voldoende variatie zorgt.

Stay vind ik persoonlijk het minste nummer maar nog steeds goed genoeg om het album op 5 sterren te beoordelen.

Wild is the Wind, de prachtige cover waarvan ik de originele artiest eventjes niet meer kan herinneren is de weelderige afsluiter van dit album, een waardige afsluiter!

Kwaliteit is belangrijk dan kwantiteit, en dat bewijst Bowie (nogmaals) met dit album, mijn favoriet van de meester en zijn 5 sterren meer dan waard.

Stem met een halve punt omhoog. Ik vind dit album gewoon één van de beste die Bowie heeft gemaakt. Enne...ik draai dit album nog steeds meet veel plezier

avatar van De buurman
muismat schreef:
Het opent zeer onheilspellend met de intro van Station to Station. Pure cocaine verfijning.

Huh... Was is dat, "pure cocaïne verfijning"?

avatar van itchy
De buurman schreef:

Huh... Was is dat, "pure cocaïne verfijning"?

Het verfijnen van grove pure cocaïne

avatar van De buurman
Maar wat heeft dat met het nummer te maken? Het is bekend dat de man in die periode zijn neusschotje zo'n beetje doorzichtig snoof, maar ik zie/hoor geen link met de muziek zelf. Wel Bowies uiterlijk en gedrag, maar niet met de muziek. Er wordt vaak te romantisch gedacht over drugsverslaafde muzikanten. Ik geloof dat sommige drugs, in enigszins gedoseerde hoeveelheden, best een positieve uitwerking kunnen hebben op de creativiteit. Maar coke...

avatar van muismat
Nou, ik vind dat de muziek wel degelijk enige samenhang heeft met coke gebruik.

De paranoide die coke met zich meebrengt word perfect weergegeven in het titelnummer, maar dat is slechts mijn interpretatie.

Ik ben het met je eens dat cocaine geen positieve uitwerking heeft op de creativiteit, echter, de paranoide en bijwerkingen die het met zich meebrengt kunnen een muzikant tot het uiterste van zijn kunnen drijven, zie Station to station

avatar van philtuper
Wild is the Wind, mijn ultieme Bowie-song, ook al is het een cover. Wat een gruwelijk mooie versie heeft David Bowie daarvan gemaakt zeg. Beter zelfs dan Nina Simone's versie die toch ook niet misselijk is.
Kan zijn dat het jeugdsentiment is (maakte kennis met dit nummer via mijn moeder) maar het gaat bij mij iedere keer door merg en been dit nummer. Zo ongelooflijk mooi gebracht dat ik het vrijwel altijd een keer of twee op repeat zet voordat ik verder ga met waarmee ik bezig was. De rest vd plaat ken ik eigenlijk niet zo goed maar daar ga ik nu maar eens verandering in brengen. Lees dat dit zijn drugsplaat is maar dat zal me verder aan mijn reet roesten. Als drugs dit mogelijk maken dan moet dat maar zo zijn. Is het toch ergens goed voor!

avatar van Dibbel
Voor de verandering een keer niet op origineel vinyl, maar de 1991-Rykodisc-versie.
Een van de betere albums van Bowie, ook al ben ik toch eigenlijk meer een liefhebber van de GlitterBowie.
Het originele 7"-singeltje van Golden Years heb ik dan weer wel. Die deed het goed op schoolfeestjes en verjaardagen en haalde de nummer 6 in januari 1976. Ook van TVC15 heb ik het originele singeltje nog van.
Het zijn liedjes die voor altijd in mijn geheugen zullen blijven zitten.
Ook een lekker nummer trouwens, dat TVC15.
Verdere prijsnummers hier natuurlijk die lange treintrip waar de plaat mee begint en het prachtige Wild Is The Wind.
Helaas maar 6 nummers op de originele versie en een van de weinige albums waarvan je zou willen, dat het langer duurt.
Jaren-70 klassieker zonder meer.

avatar van PUbu
Wild is the wind zingtie alsof hij zelf die wind is....prachtig!

avatar van luigifort
Ja das n geweldig nummer altijd..hele album is geniaal..geen slecht nummer op..

avatar van bikkel2
Topper van Bowie. Is uiteindelijk wel mijn favoriet- al komen Low en Heroes dicht in de buurt. Het is zo compleet en rijk.
En de vocale prestatie is buitengewoon sterk.

Wild Is The Wind is magistraal. Bowie croont en doet dingen met zijn stem die ik hiervoor nog nooit heb gehoord van hem. Briliant.

avatar van matthijs
bikkel2 schreef:
En de vocale prestatie is buitengewoon sterk.

Hier kan ik t helemaal mee eens zijn. Geen 5 maar 4,5 omdat "Stay" en "Golden Years" het niveau wat naar beneden halen. Velen vinden "Ziggy" zijn meesterwerk, maar na vele keren draaien vind ik die bij lange na niet in de buurt komen van deze.

avatar van bikkel2
Ziggy is natuurlijk een heel sterk album, maar Bowie was feitelijk nog maar net begonnen toen.
Zijn stem in die periode vind ik goed maar nog niet op zijn best.
Op Young Americans is Bowie vocaal al erg gegroeid.
Hij werkte met oa. Luther Vandross en heeft daar veel van meegenomen volgens mij.
Hij leerde toen echt zijn stem kennen en ging de mogelijkheden er van in zien.

Hij kon ineens ook erg goed laag zingen.

Dat alles komt samen op deze geweldige schijf.
Muzikaal geweldig........ en wat een opening !
Elke keer weer kippevel.

avatar van Johnny Marr
Deze valt net buiten mijn top 10, hij staat op 11. Zijn grootste meesterwerk. Vooral het titelnummer moet iedereen gehoord hebben.

avatar van luigifort
Its too late...

avatar van lennon
Vandaag precies 39 jaar oud. Mooie dag om m weer eens op de draaitafel te leggen!

avatar van Johnny Marr
En een mooie dag om 'm 1,5* te verhogen!

avatar van rkdev
Meesterwerk van David Bowie. Alles klopt, er staat geen verkeerde noot op en ook de hoes is wonderschoon. Hoogtepunt op hoogtepunt dus, al wil ik het titelnummer, Word on a Wing, TVC 15 en Wild Is the Wind even speciale vermelding geven. Dankzij de tip van lennon momenteel maar weer eens op de draaitafel liggen

Johnny Marr schreef:
En een mooie dag om 'm 1,5* te verhogen!

Heb 'm weer gedraaid, en vind het absoluut een goede plaat, maar geen 5 sterren plaat. Wild is the wind is echt het absolute topnummer voor mij. Hij heeft hier het origineel van Nina Simone echt even vet verpletterd.
De rest van het album is ook allemaal erg goed, staat zeker geen slap nummer op, maar dat kan ook bijna niet met zo'n laag aantal tracks
Gave periode van Bowie ook. Maar 3,5 is inderdaad te laag, dus deze gaat naar 4. Een 5 zit er zeker niet in.

muismat schreef:

Nina Simone

Het is een geweldige cover, maar het origineel is toch ook wel onwaarschijnlijk mooi. Ik zou niet weten welke van de twee versies ik beter vind. "Vet verpletteren" vind ik in ieder geval sterk overdreven.