David Bowie - Station to Station (1976)

Label: RCA Victor

1. Station to Station (10:11)
  2. Golden Years (4:00)
  3. Word on a Wing (5:50)
  4. TVC 15 (5:31)
  5. Stay (6:13)
  6. Wild Is the Wind (6:00)
  7. Station to Station [Live] * (11:53)
  8. Suffragette City [Live] * (3:31)
  9. Fame [Live] * (3:59)
  10. Word on a Wing [Live] * (6:05)
  11. Stay [Live] * (7:25)
  12. Waiting for the Man [Live] * (6:20)
  13. Queen Bitch [Live] * (3:11)
  14. Life on Mars? [Live] * (2:13)
  15. Five Years [Live] * (5:04)
  16. Panic in Detroit [Live] * (6:02)
  17. Changes [Live] * (4:11)
  18. TVC15 [Live] * (4:58)
  19. Diamond Dogs [Live] * (6:38)
  20. Rebel Rebel [Live] * (4:06)
  21. The Jean Genie [Live] * (7:26)
  22. Panic in Detroit [Live - Unedited Alternate Mix] * (13:08)
avatar van bikkel2
Misschien wel zijn beste plaat, maar hij zat sowieso in een enorme flow deze periode.

Ziggy, Low, Heroes en deze....... Pracht albums.

avatar van Frenz
Met David Bowie is mijn muzikale ontdekkingsreis begonnen (ZIggy Stardust met name) vanaf een jaar of 12. Een liefde die nooit over is gegaan. Dit album vind ik zijn hoogtepunt. Vernieuwend ook, een kunstje dat hij nog vaak herhaalde. Golden Years is eigenlijk het minste nummer, de titeltrack, Stay & Wild is the Wind zijn van grote schoonheid.

avatar van pdonidvie
Stillaan is dit mijn favoriete Bowie-album aan't worden. Stuk voor stuk topnummers!

Meesterlijk album en staat nog steeds als een huis. Daar blijft - helaas - zijn nieuwe album zwaar bij achter....

ziggystardust
ben helemaal verplettert door dit meesterwerk ! wat een plaat zeg ! vooral het openingsnummer misschien wel mijn favoriete nummer allertijden ! heb dit album dan ook gelijk een plaatsje gegeven in mijn top 10. de eerste nog wel !

avatar van Queen Bitch
een van mijn favoriete bowie platen ! lekkere swingende nummers, vooral het opening's nummer is echt fantastisch ! golden years en word on a wing zijn ook erg mooi. tvc 15 is weer zo'n lekker swingend nummer gevolgd door stay wat ook weer een fantastisch nummer is om vervolgens af te sluiten met een van de hoogte punten van de plaat: wild is the wind.

Live spelen veel leden van Utopia op mee (destijds de begeleidingsvand van Todd Rundgren) en dat klinkt helemaal als een huis

avatar van bikkel2
Ik heb alleen wel eens de indruk dat de uitvoeringen live een stuk sneller werden uitgevoerd.
Daar hebben meer artiesten last van overigens.
Juist dat dragende, slepende , maar onwijs groovende, in de studiouitvoeringen, vind ik geweldig.
Maakt het ook heel krachtig.

avatar van Johnny Marr
Bowie's absolute meesterwerk voor mij.

Nieuwstad
Prachtplaat. Wel wat aan de korte kant met slechts 6 nummers en 37 minuten speelduur. Er hadden nog best 2 nummers bij op gekund, aan de andere kant heb je nu geen fillers. Niet dat Bowie die uberhaupt had in de seventies.. maargoed.. Wel nam hij nog een extra nummer op dat het album niet haalde, It's Hard to Be a Saint in the City. Een wijs besluit om deze Springsteen cover weg te laten.

Hoewel het een logisch vervolg op Young Americans is wordt er hier wel een stuk meer gerockt. De soul en de funk invloeden zijn nog niet helemaal weg. Zo had Golden Years nog wel op Young Americans gepast, maar de rest klinkt een stuk krachtiger. De titeltrack is best pretentieus te noemen, maar Bowie komt er mee weg.

If it's not the side-effects of the cocaine
I'm thinking that it must be love

Zijn laatste plaat onder invloed van cocaine zou dit zijn. Hij sliep soms 5 dagen achter mekaar niet en leefde op alleen melk, rode pepers en ja.. cocaine dus. Het extreme drugsgebruik leverde wel 3 van zijn beste platen op rij (Diamond Dogs/Young Americans/Station To Station) op vind ik. Met dit album sloot hij de plastic soul periode definitief af en ging vervolgens afkicken in Berlijn.

avatar van bikkel2
Sterker nog: Hij kan zich weinig tot niets meer herinneren van het opnemen van deze plaat.

Nou Ja, het is in ieder geval een meer dan waardige Bowieplaat.

Totaal geen fillers inderdaad. De echo van Young Americans galmt nog licht door, maar deze omarmt de rock weer meer.

Wereldplaat en ik verhoog 'm defintief naar de maximale score. Had ik al eerder moeten doen natuurlijk.

avatar van Queen Bitch
op dit moment is dit mijn favo bowie plaat! alleen voor dat titelnummer al! gvd!(sorry maar het moet gewoon even) wat is dat toch een machtig nummer zeg! ik kan het niet uitleggen, het heeft iets magisch. echt werkelijk waar alles klopt aan dat nummer. als een opholgeslagen stoomtrein knalt het uit de speakers! het geeft mij echt zo'n oergevoel, alsof je de hele wereld aan kan! haha, dat klink mischien raar, maarja. ik kan het gewoon niet goed beschrijven. inelkgeval mijn favoriete (bowie) nummer ooit!

golden years is samen met de opener een van de nummers waarom ik ooit zo verliefd werd op dit album. lekker swingend nummer met een top zangprestatie van bowie. heerlijk nummer om lekker hard mee te zingen/schreeuwen.

elke keer als ik dan weer word on a wing hoor krijg ik weer kippenvel! wat een heerlijke stem heeft bowie toch en peersoonlijk vind ik dit qua zangprestatie dan ook een van zijn beste nummers.

tvc 15 komt voor mij persoonlijk qua sfeer en muzikaal gezien het meest in de beurt van het titelnummer al klinkt tvc15 nog wel een stukje vrolijker. vooral die heerlijke piano in dit nummer doet mij het denken aan het titelnummer. dit nummer is ook weer zo'n heerlijk swingend nummer met die fantastische bas! ik heb trouwens laatst ook maar de 4 dvd(box) van het live aid concert 1985 in huis gehaald en voor mij is bowie toch wel het hoogtepunt(persoonlijk vind ik bowie nog beter als queen) met dit nummer komt hij op(lopen) wat elke keer als ik het weer zie (heeeel vaak! krijg er geen genoeg van) me weer kippenvel bezorgt! vooral door de vele energie die bowie in dit nummer steekt(de hele performance van hem trouwens) laat het nummer goed tot zijn recht komen. ( hier trouwens te bekijken)

eerst vond ik stay altijd een van de mindere nummers maar na het nummer/album steeds vaker geluisterd te hebben is het nu zelfs een van mijn favorieten van dit album(die best lastig te kiezen zijn met maar 6 nummers die je het liefst allemaal een sterretje zou willen geven ) vooral dat heerlijke funky gitaartje op het begin.

het album sluit af met een van de meest geslaagde covers die bowie ooit uitgevoerd heeft. wild is the wind is een heerlijk nummer met een lekkere duistere sfeer met weer zo'n top zangprestatie van bowie!

dit is werkelijk waar zo'n plaat waar alles aan klopt, alles valt perfect inelkaar, alles past. eigenlijk verdient dit album meer dan 5 sterren maarja, dat is nou eenmaal de hoogste score die je een album hier kan geven zelfs nu ik het album al van begin tot eind uit mijn hoofd ken, (bijna) alles mee kan zingen en serieus dagelijks, zelfs meerdere keren op 1 dag draai blijft dit album met elke luister beurt beter worden en blijf je nieuwe dingen ontdekken! bowie is mijn held en dat zou ook altijd zo blijven! wat een klassiekers heeft deze man op zijn naam staan! ik kan niet wachten tot het 2015 is en naar de david bowie tentoonstelling te gaan kijken. hopelijk heb ik in die tijd een rijbewijs zodat ik niet eerst iemand mee hoef zien te krijgen of wat dan ook

deze plaat staat met afstand van elke andere plaat op de eerste plek in mijn top 10. en ik denk dat hij daar nog wel even zal blijven staan alhoewel bowie het wel heel erg moeilijk maakt met die vele klassiekers die hij op zijn naam heeft staan. david bowie bedankt! en ik ga nog maar een keer van deze fantastische plaat genieten!

TheArtfulDodger
Mooi verwoord Queen Bitch

dankje!

avatar van lennon
Ook dit album net ontdekt, en ik vind t heerlijk!

Wild is the wind (uiteraard al bekend bij me) is echt een van zijn mooiste nummers (vind ik) en maakt deze LP compleet geslaagd!

avatar van Madjack71
...Wild is the Wind is i.i.g zijn mooiste cover, want niet van Bowie zelf.

avatar van De buurman
Ik vind het een heel aardige plaat. Maar de onmenselijke kwaliteiten die sommigen er aan toekennen kan ik nooit helemaal volgen. Zó bijzonder zijn nummers als Golden Years of TVC15 nou ook weer niet, toch? Als dit het hoogtepunt is van de artiest Bowie, dan weet ik dat ik me er niet verder in hoef te verdiepen. Young Americans en deze zijn voor mij genoeg, denk ik dan. Een paar singles in de jaren '80 vond ik ook wel goed, dus misschien nog eens een greatest hits aanschaffen.

avatar van lennon
Madjack71 schreef:
...Wild is the Wind is i.i.g zijn mooiste cover, want niet van Bowie zelf.

echt?? wow.. dat wist ik niet!

De buurman schreef:

Vond ik eerst ook, maar na een jaar of 10 luisteren ben ik ze beter en beter gaan vinden en is Station to Station langzaam opgeklommen in mijn favorieten-lijstje van Bowie-albums. De melodieën van die nummers zijn echt nooit meer uit mijn hoofd te branden.

Overigens vind ik het origineel van Wild is the Wind van Nina Simone nog beter dan de cover van Bowie (en dat terwijl Bowie mijn favoriete artiest is). Origineel is echt krankzinnig goed.

avatar van uffing
Ik heb de versie van Nina Simone even op Youtube opgezocht, maar inderdaad Herman, Magistraal!

Cured
Zit wat in een Bowie-flow ; ik heb tot nu toe de eerste 3 nummers beluisterd, waarvan met name het titelnummer me erg bevalt. Golden Years vond ik altijd wel een lekker nummer.Ben benieuwd wat de 2e helft te bieden heeft.

avatar van Tony
Cured schreef:
Zit wat in een Bowie-flow

Ken dat. Ik heb zo van die weken, dan draai ik de ene na de andere Bowie (op CD, vinyl en een enkele pindakaas) om vervolgens weer enkele weken compleet verschoond van Bowie door te brengen. Maar de periode dat Bowie weer volop aan bod komt is nooit ver weg.

avatar van bikkel2
Is ook goed. Wild Is The Wind...........De hemel gaat open bij die song.

avatar van Mjuman
bikkel2 schreef:
Is ook goed. Wild Is The Wind...........De hemel gaat open bij die song.

Dan heb j'em vast net gedraaid - het werd zwart en dikke druppels kletsten op mijn schedel - je wordt bedankt!

avatar van bikkel2
Ha ha ha !! Shit, dat jou dat nu net moet overkomen.

avatar van sjoerd148
De titeltrack is absoluut geweldig. Mijn favoriete nummer op dit album.
Stay en TVC15 zijn eveneens erg sterk.

Van welk concert zijn de live (bonus)tracks ?

avatar van Sater
Weet niet welke uitgave je hebt, maar zowel de twee bonusnummers op de Rykodisc als de extra cd van de deluxe heruitgave zijn van het concert in het Nassau Coliseum, New York, 1976.

bikkel2 schreef:

Nou Ja, het is in ieder geval een meer dan waardige Bowieplaat.

Bowie heeft toch geen Altzheimer

avatar van Don Cappuccino
Bowie snoof zich zowat naar een andere planeet ten tijde van dit album, dan gaan er gaten in je geheugen vallen.

Het waren zijn eigen woorden Neil Peart