Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van hoi123
ClassicRocker schreef:
Origin of Symmetry is fenomenaal, voor de rest steekt jouw opsomming van "klassiekers" schril af tegen de hausse aan meesterwerken en klassiekers die 70's voortbrachtten.
Heb je de rest gehoord?

Dikkop schreef:
Ben je daar weeral met je classic rock...

Kid A, (), A Rush of Blood to the Head, Turn on the Bright Lights, Origin of Symmetry, Funeral, In the Aeroplane over the Sea...

In de top 250 van musicmeter staan er genoeg albums uit de jaren '00.
Volgens mij zijn het vooral jongere liefhebbers die stemmen op deze albums.
Er is al redelijk wat over gesproken geweest bij bv Interpol als ik me niet vergis.
De "oude" wavers vs de "jonge" wavers.

Bovendien houdt niet iedereen van die grootse sound. Ik persoonlijk kan niet luisteren naar Queen, Iron Maiden, Guns N' Roses of Muse. Je doet alsof goede muziek per sé groots moet klinken. Dat is jou mening, niet iedereen denkt er zo over. Van die "grote" persoonlijkheden moet ik ook niet veel weten. Iemand als William Bevan (Burial) of een groep als The Radio Dept. vind ik veel geloofwaardiger overkomen dan van die show verkopers als Iron Maiden. Het gaat toch over de muziek?

Persoonlijk houd ik nogal van muziek die ''groots'' klinkt, al kan ik rustigere muziek ook zeer zeker waarderen, mijn voorkeur gaat uit naar bands als Led Zeppelin, al is er eigenlijk geen een andere band die zo klinkt

avatar van vielip
Staat vaak ten onrechte) in de schaduw van Dark side of the moon, Jammer want dit album is misschien nog wel een tikkeltje beter vind ik. Geen zwak moment op te bekennen. De volle mep derhalve!

avatar van kobe bryant fan
Inderdaad deze is toch nog een stuk sterker en The Dark Side Of The Moon gaat rapper vervelen dan deze plaat. Naar mijn mening zijn de twee Shine On You Crazy Diamond songs het sterkste wat de heren van Pink Floyd gemaakt hebben.

avatar van Rogyros
Kobe fan, met de eerste zin ben ik het oneens, Dark Side gaat nooit vervelen! En ik vind Dark Side toch nog beter dan dit album, dat een prachtige tweede is.
Met je tweede zin ben ik het wel eens. Shine On is geweldig. Beter bestaat niet!

avatar van jellecomicgek72
kobe bryant fan schreef:

Hmmm... Vind ik toch nét niet... Echoes wel eens gehoord? (het nummer dan)

jellecomicgek72 schreef:

Hmmm... Vind ik toch nét niet... Echoes wel eens gehoord? (het nummer dan)

Amen to that!

avatar van kobe bryant fan
@Rogryos: mij gaat TDSOTM wwel al vervelen, het blijft een sterke plaat. Maar een paar nummers zijn bij mij een beetje in waardering gezakt.

@Jelle: ja ik heb Echoes al gehoord, maar ik vind de twee Shine On delen nog wat sterker sowieso, vindt ik Meddle maar een redelijke PF. Maar dat is dan weer mijn mening.

avatar van muismat
Echoes compenseert alles in mijn ogen op die lp, beste nummer ooit naar mijn bescheiden mening.

avatar van Rogyros
Ach ja, zo heeft iedereen zijn favoriet. PF heeft ook zoveel geweldige muziek gemaakt dat er een ruim assortiment aan keuzes ligt. Persoonlijk vind ik net als Kobe Fan dat Shine On (alle delen) het beste is dat PF ooit gemaakt heeft, en misschien wel het beste dat ooit in de muziekwereld is gemaakt.

Wat betreft dit album, het opknippen van Shine On werkt erg goed. De overige nummers zijn evenzeer van hoge kwaliteit. Ik vind bijvoorbeeld bij Meddle, dat dat album voor een heel groot deel gedragen wordt door Echoes. One Of These Days is natuurlijk ook prachtig, maar de nummers daartussen zijn mijns inziens van een lager niveau. Shine On is op WYWH ook de blikvanger, maar de kwaliteit blijft met Welcome To The Machine, Have A Cigar en het titelnummer enorm hoog.

Wel blijf ik het jammer vinden dat Have A Cigar door Roy Harper wordt gezongen. Ik weet dat Waters bij de opnames last had van zijn stem en Gilmour bedankte om dat nummer te gaan zingen (Lijkt mij een duidelijk voorbeeld van de steeds moeizamere verhoudingen tussen Waters en Gilmour), maar toch vind ik het jammer. Roy Harper zingt het nummer erg goed, maar het is geen PF lid.

En het laatste album waar de invloed van Richard Wright zo sterk te horen is. Op The Division Bell is zijn invloed ook wel te horen, maar in mindere mate dan dit album. Tien halve sterren is wat wat dit album wat mij betreft verdient!

nicoot
Gisteravond had ik een feestje bij iemand thuis, klein gezelschap, veel alcoholic beverages en daaruit komt onvermijdelijk voort dat die bende Samson & Gert liedjes heeft opgezet en schlagershit en zo (recht nekhaar, bloed onder nagels, you know). Deze morgen (lees: middag) daarentegen was bijna iedereen weg, slechts enkelen waaronder ik bleven slapen, en rommelde ik door het cd-rek van de vader van het meisje bij wie het feest had plaatsgevonden. Daar zag ik o.a. Thick as a Brick, In the court of the Crimson King en... Wish You Were Here. Toch maar even door de surround installatie jagen, dacht ik. En zo geschiedde. Shine On is de ultieme remedie tegen katers. Iedereen lag zweverig, dromerig en enigszins bevredigd in de zetel na te genieten.

Iemand: 'Wie is dat?'
Ik: 'Pink Floyd.'
Allen: 'Waw...' <blown away>

Mission accomplished.

avatar van uffing
Klasse, Nicolas!

Spread the Music.

avatar van Arrie
Wel goede katermuziek inderdaad.

Hulde aan nicoot!

avatar van De buurman
Mijn persoonlijke favoriet van Pink Floyd. Met niets te vergelijken. Heeft voor mij nog steeds dezelfde magie als toen ik het voor het eerst hoorde. Als ik één kritische noot mag maken, betreft het het slappe spel van Nick Mason. Een betere drummer had het helemaal perfect gemaakt. Desalnietemin zo'n beetje mijn favoriete (rock)album, alleen Amused To Death van Waters overtreft deze.

avatar van kareltjemusic
De 5 delige box iis inmiddels ook uit zag ik wel.

avatar van caravelle
Ik weet het niet met deze plaat. Is iets teveel gebaseerd op dat gitaarloopje. Dark side of the moon was het absolute spontane hoogtepunt daarna werd het minder om over The Wall maar te zwijgen. Wish you were here is een ruime voldoende maar de rest iets teveel van het goede.Het is mij allemaal iets te geforceerd. Las pas een recensie in HP de Tijd: Als je 2 lp's in huis hebt van deze band ben je klaar. Helemaal mee eens (Meddle en Dark side of the moon). Mis ik ergens nog iets?

avatar van bikkel2
Het hangt er maar net van af welke periode je aanspreekt . Een recentie is een mening . Voor de auteur in kwestie is 2 albums kennelijk genoeg .
Een tikkie makkelijk gesteld natuurlijk .
Pink Floyd had een droomstart met The Piper At The Gates Of Dawn (1967) een belangrijke plaat met Syd Barret nog aan het roer , en niet te vergelijken met Dark Side Of The Moon of deze .
Na Wish You Were Here , kan je eigenlijk niet om Animals heen . Een veel donkerdere plaat als deze . Een over het algemeen zeer gewaardeerde Pink Floyd plaat .
De pers had er weinig positiefs over te melden , maar dat komt ook omdat de punk om zich heen sloeg en de heren Floyd eigenlijk al als oude lullen werden betitelt , oh ja , en ook als volgevreten milionairs . Typisch want waar The Sex Pistols overal tegen aan schopten , deed Roger Waters eigenlijk niet veel anders op Animals .
The Wall en ook The Final Cut zijn conceptplaten , die zijn altijd onderhevig aan kritiek .
Overigens m.i nog zeer interessante albums , met name The Wall .
Ja erna is het voor mij minder boeiend . 2 platen zonder Roger Waters .

avatar van kareltjemusic
Pink Floyd heeft bijna nooit goede recenties gekregen van de pers.
Waar het aan lag heb ik nooit kunnen achterhalen
Maar je zou haast denken dat ze de vorige dag ruzie met hun vrouw of hun baas hebben gehad, of dat ze weer geen promotie gemaakt hadden, of 2 uur in de file hadden gestaan.

2 albums is wel wat karig hoor voor zo'n super groep.
Een mooie top 5 had beter op zijn plaats geweest. Tja, en dan had ik dit album toch weer op 1 gezet.Maar dat komt omdat ik 14 was toen ik dit album in 1975 ontdekte, en later dat jaar pas dark side of the moon aanschafte.

avatar van titan57nl
Caravelle: misschien animals of atom heart mother.

avatar van bikkel2
Ik was erg jong toen Floyd hun hoogtijden beleefden . Ik weet dus niet wat de pers schreef .
Animals werd heel negatief ontvangen , maar dat is een bekend stukje geschiedenis .
Ik weet ook niet waar het aan ligt .
Het veel later verschenen Division Bell werd door een journalist (ik meen Oor) beoordeeld als liftmuziek . Beetje overdreven misschien , maar daar kan ik mee leven .
Wish You Were Here kabbelt wat voort , maar wel op een heel aangename wijze . Het is natuurlijk wel zo dat het songmateriaal van een hoog nivo is .
Het zijn zo goed als allemaal klassiekers . Shine On , Wish You were Here , maar ook Welcome To The Machine . Have A Cigar is dat misschien minder , maar het blijft een catchy song .

avatar van LucM
Ik weet niet wat de pers destijds over Pink Floyd schreef maar het was wellicht ook een love-or-hate-band (net als vele jaren '70-bands, zie ook Queen, Yes, Abba, Sex Pistols ...). Maar deze band had veel aanhangers, vooral in progressieve kringen en spreekt nu nog steeds tot de verbeelding.
Wish You Were Here moet het vooral hebben van de (romantische en melancholieke) sfeer maar steekt muzikaal buitengewoon knap in elkaar.

avatar van rudiger
Het maakt mij geen ene zak en moer uit wat een pers of iemand anders schrijft en vindt van Wish You Were Here of een ander Floyd album .
Het enigste wat telt is hoe ik het album vind en dat is dat ik deze de beste van Floyd vind .

avatar van bikkel2
Zeer juiste constatering Rudiger . Animals en The Wall vallen bij mij iets beter in de smaak , maar dit is een prachtig sfeervol album van de heren Floyd .

avatar van vanwijk
Prachtig album van Floyd, draai het al ruim 30 jaar met veel plezier, maakt niet uit in wat voor stemming ik ben.
Heb nu de dubbel disc met de live opnames gekocht, zeer de moeite waard!

avatar van glenn53
Heeft iemand de Blu Ray versie van Shine On.. beluisterd?

avatar van dennisversteeg
De bonusdisc is zeer de moeite waard:

Vroege live versies van Shine On, Dogs (Raving And Drooling) en Sheep (You've Got To Be Crazy) in uitstekende geluidskwaliteit en met heel veel andere dingen dan in de utieindelijke versies.

Wineglasses van Household Objects (een deel hiervan is gebruikt in het intro van Shine On)

Alternatieve versies van Have A Cigar (nog cynischere tekst) en Wish You Were Here (met vioolsolo), beiden erg leuk, maar uiteindelijk niet beter dan de uitgebrachte versies.

Ik vond deze bonusdisc in ieder geval nog leuker dan die van DSOTM.

dennisversteeg schreef:
Vroege live versies van Shine On, Dogs (Raving And Drooling) en Sheep (You've Got To Be Crazy) in uitstekende geluidskwaliteit (...)

Het moet alleen andersom zijn. Dogs is You've Got To Be Crazy en Sheep is Raving And Drooling.

avatar van dennisversteeg
Rogyros schreef:

Oeps, dat krijg je ervan als je de CD hoes niet bij de hand hebt...

avatar van Rogyros
Ach, als je de eerste regel van Dogs meezingt, weet je het al!