Michael Jackson - HIStory (1995)

Alternatieve titel: Past, Present and Future Book I

Pop / Soul
Label: Epic

1. Billie Jean (4:56)
  2. The Way You Make Me Feel (4:59)
  3. Black Or White (4:18)

met L.T.B.

4. Rock with You (3:43)
  5. She's Out of My Life (3:40)
  6. Bad (4:09)
  7. I Just Can't Stop Loving You (4:14)

met Siedah Garrett

8. Man in the Mirror (5:22)
  9. Thriller (6:00)

met Vincent Price

10. Beat It (4:21)
  11. The Girl Is Mine (3:44)

met Paul McCartney

12. Remember the Time (4:02)
  13. Don't Stop 'Til You Get Enough (6:07)
  14. Wanna Be Startin' Somethin' (6:06)
  15. Heal the World (6:24)
  16. Scream (4:38)

met Janet Jackson

17. They Don't Care About Us (4:44)
  18. Stranger in Moscow (5:44)
  19. This Time Around (4:21)

met The Notorious B.I.G.

20. Earth Song (6:46)
  21. D.S. (4:50)
  22. Money (4:42)
  23. Come Together (4:03)
  24. You Are Not Alone (5:45)
  25. Childhood (4:28)
  26. Tabloid Junkie (4:33)
  27. 2 Bad (4:50)

met Shaquille O'Neal

28. History (6:34)
  29. Little Susie (6:14)
  30. Smile (4:55)
Father McKenzie
Ik vind die tweede cd hier echt ondermaats. Geef mij maar het meer dansgerichte van Michael. Die toen nieuwe songs waren me echt héél melig; Earth Song voorop, bweurk. Ook Stranger in Moscow en Childhood kunnen me niet bekoren.
De Beatles cover vind ik dan weer wèl geslaagd, alsook de cover "Smile" van Charles Chaplin.

Al bij al vind ik cd 2 hier echt ontzettend flauw. They Don't Care About Us vind ik muzikaal zéér geforceerd en heeft me nooit kunnen boeien. Als je dat naast de grandeur van een Billy Jean legt, dan weet je het wel.

***1/2 en geen halve ster meer, geef mij als verzamelaar maar deze:
Michael Jackson - The Essential (2004)

Wolfgang1975
Ik lees nu al een paar keer dat Come Together een oude opname uit Moonwalker is, volgens mij is de versie op dit album dezelfde als op de Remember The Time single, deze is in een andere toonsoort dan de versie in Moonwalker.

avatar van rkdev
Is de Moonwalker versie ook ergens op cd te krijgen ?
Heb eigenlijk altijd gedacht dat het nummer op HIStory dat nummer was.

Wolfgang1975
Nog eens even geluisterd; de Remember The Time B-kant ìs de Moonwalker versie. De versie op HIStory is in een andere toonsoort, overige verschillen zijn er bijna niet.

avatar van ThingMan
Wolfgang1975 schreef:

Come Togheter werd voor het eerst gedaan in Moonwalker en is later als B kant op de single van Remember the Time gezet. Maar was inderdaad al eind jaren 80 opgenomen door Michael.

avatar van lennon
ThingMan schreef:

Maar de versie in Moonwalker is toch anders.. langer in ieder geval.. details weet ik niet precies, zal die moonwalker versie eens grondig gaan beluisteren....

lennon schreef:

Volgens deze site duurt de versie op de single van Remember The Time 5 minuut 27, langer dus dan de versie op dit album.
Jackson Street | Michael Jackson | 7 inch | Dangerous | Remember The Time - jacksonstreet.nl

avatar van rkdev
CD2 gisteren nog eens onder het stof uitgehaald en hou er toch een dubbel gevoel aan over. Net zoals bij Invincible had ik liever minder nummers op het album gezien (waarom niet 2 albums uitbrengen met minder nummers erop en dan de 5 nummers van Blood on the Dancefloor ook gebruiken?).

Ook is het songmateriaal natuurlijk niet zo geweldig als op de 4 platen hiervoor. D.S. en Money klinken wel goed maar zijn als geheel erg slap, Childhood is niet aan mij besteed en van History (het nummer) was meer te maken vind ik.

avatar van Poeha
Wat History (het nummer) betreft ben ik het met je eens.
Daarnaast vind ik This Time Around en 2Bad de zwakke nummers op cd2.
Voor de rest zijn het louter leuke/goede tot zeer sterke nummers op cd2.
Wat een klasse album!
En met name Earth Song, They Don't Care About Us, D.S. en Tabloid Junkie zijn nummers die ik eindeloos zou kunnen beluisteren, als ik daarvoor de tijd had.

Ik geef echt de volle 4 sterren aan cd2...met een mogelijkheid tot verhoging naar 4,5* (want 5* geef ik zelden).

avatar van rudiger
Beste nummer op cd2 is You Are Not Alone , zoetsappig of niet blijft `n kippevelnummer .
Prachtig met gevoel en emotie gezongen.

avatar van musicfriek
Daar geef ik je gelijk in. Vind het ook een prachtig nummer ondanks dat hij het niet zelf geschreven heeft (R. Kelly). De plaat heeft ook een typische R. Kelly-sound (opbouw, achtergrondkoor) en die geweldige uithaal aan het einde bezorgt me nog steeds kippenvel. Op de herdenkingsdienst had ik echt nog verwacht dat Diana Ross met dit nummer zou afsluiten, maar ze durfde het blijkbaar niet aan. Gemiste kans.

Lees net op Wiki dat You Are Not Alone de allereerste single ooit was die binnen kwam op 1 in de Billboard Hot 100. En in Belgie heeft een rechter bepaald dat het nummer plagiaat is en daarom daar van de radio verbannen.

Zonde dat destijds besloten is om een album met nieuw materiaal aan een GH cd te koppelen, daardoor raken de nieuwe nummers op HIStory toch wat ondergesneeuwd. Ik zie dat ik hier een tijd geleden 3.5e ster voor heb gegeven, al is dit typisch zo'n album waar ik twijfel tussen 3.5 en 4 sterren aangezien zeker het begin van HIStory (nummers 1-7, hier 16-22) erg sterk is. Ik geloof dat de singles van dit album in Europa ook grotere hits zijn geweest dan veel van zijn jaren 80 klassiekers.

Zoals gezegd begint het album sterk: Scream, This Time Around, D.S en Money zijn gewoon lekkere nummers. Stranger In Moscow heb ik altijd een van MJ's meest beklijvende ballads gevonden en is samen met They Don't Care About Us en Earth Song het beste nummer op HIStory.

Op de tweede helft wordt het allemaal net ff wat minder. Childhood en You Are Not Alone vind ik te klef al is het laatste stuk van You Are Not Alone (vanaf 4:17 in het nummer, met die uithaal idd) wel erg mooi. Voor de rest zijn de laatste nummers an sich nog best leuk (Tabloid Junkie, History), maar echte uitschieters zitten er niet meer tussen.

Ondanks het wat mindere slot vind ik HIStory toch het laatste echt sterke MJ album. Hierna zouden de remix cd Blood on the Dancefloor en Invincible nog volgen die toch niet meer kunnen tippen aan het voorgaande werk. Op Invincible staan een aantal erg leuke nummers, maar dat album wordt toch overheerst door een te groot aantal 'fillers', iets waar HIStory misschien ook al last van heeft. Michael Jackson had er achteraf denk ik dan ook beter aan gedaan om nummers als 2Bad en Childhood in te wisselen voor een aantal van de 5 nieuwe nummers die uiteindelijk op Blood on the Dancefloor zijn beland. Desondanks is HIStory een goed album; ik verhoog toch naar 4 sterren.

avatar van rkdev
Helemaal met Three Mile Smile eens (net zoals bij Dangerous)

avatar van Poeha
Zijn jullie soms één en dezelfde persoon of zo?
Dat laatste regeltje heb ik al eerder voorbij zien komen alleen met een andere albumnaam

Poeha schreef:
Zijn jullie soms één en dezelfde persoon of zo?

Was 2x een post van mij (1x hier en 1x bij Dangerous) .

Poeha schreef:
Zijn jullie soms één en dezelfde persoon of zo?
Hehe je zou het bijna gaan denken he. Maar je support wordt gewaardeerd hoor rkdev

avatar van rkdev
Ben het gewoon vaak met je eens als het om MJ gaat.
Lees net je verhaal bij Blood on the Dancefloor en ben het wederom met je eens ...

Three Mile Smile schreef:

Ondanks het wat mindere slot vind ik HIStory toch het laatste echt sterke MJ album; ik verhoog toch naar 4 sterren.

Het is toch echt anders. Er is besloten om een grootste hits cd aan het (toen) nieuwe album te koppelen, vanwege de projectnaam History. Michael Jackson schreef al history door alleen maar een nieuw album uit te brengen. Ook het boekje gaat in op de History tot nu toe en de History van het nieuwe album. Het is logisch dat je - in het kader van de geschiedenis - eerst de al ontstane geschiedenis (greatest hits) en dan de nieuwe geschiedenis in de cd box doet.

Ik heb een correctie ingestuurd om dit album History als regulier album aan te merken op Musicmeter, vanwege bovenstaande. Dit is echter na overleg afgewezen met het argument: het is toch echt een grootste hits cd. Dat is het dus niet. En werd gezegd: Bovendien zit 'ie als eerste in de box....

Zijn er meer mensen die vinden dat dit een regulier album is van Michael Jackson? Die nieuwe cd heeft toch veel meer waarde, dan die 'stomme' grootste hits cd die erbij zit? Je kan het zo toch niet aanmerken als greatest hits.

Oh ja, wat een waanzinnig goed album is het toch, valt me op nu ik 'm in 2009 vele jaren later weer luister. Vooral de tracks 1-3 en 5-9 zijn geweldig. Het gospelkoor op History is ook niet verkeerd en Smile is prachtig 50s. Verhoogt naar 4,5*

avatar van musicfriek
Tsja, dat blijft dus lastig, het is zowel een verzamelaar als een regulier album. Dat wordt een discussie zonder einde lijkt me.

avatar van kaztor
Toendertijd werd dit in ieder geval gepresenteerd als volwaardig nieuw album.

avatar van rkdev
Voor mij gewoon een volwaardig nieuw album en geen greatest hits.

avatar van IntoMusic
Greatest hits met een volwaardig nieuw album dus . Met name disc 2 (het nieuwe album ) draai ik nog regelmatig en mijns inziens een spetterend geheel. Sterker nog: deze komt als beoordeling naast Thriller te staan, maar achter zijn beste plaat Off the wall.

avatar van catdog
Spijtig dat het Greatest Hits CD-tje het nieuwe materiaal in de weg stond. Het hield de verkopen toch voor een groot deel tegen denk ik. Als het om hits scoren ging dan zakte Michael rond deze tijd namelijk niet af terwijl de album sales wel afnamen.

avatar van kaztor
Okee, ik geef het toe: Samen met de inbreng van m'n vriendin heb ik vorige week toch m'n bestelling van Off The Wall/Thriller geannuleerd op CDWOW en via Ebay The Collection box set besteld. Ik vind het erg raar dat het volwaardige album van History er niet bij zit. Onkunde?

kaztor schreef:
...Ik vind het erg raar dat het volwaardige album van History er niet bij zit. Onkunde?

Inderdaad raar, maar waarschijnlijk komt dat omdat de eerste disc een verzamelaar is. Cliché natuurlijk want dat heeft in die box geen toegevoegde waarde meer als je alle nummers al op de 4 afzonderlijke discs hebt.
Je loopt nu wel disc 2 mis. Destijds vond ik het een prima combinatie (verzamel + nieuw in 1 album), maar nu heeft het dus een nadeel. De kosten zijn het niet, want dit album kom je al tegen voor 10 euro... .

Vraag me overigens af (kijkend op eBay) of men inmiddels toch niet heeft besloten om beide discs uit elkaar te trekken als 2 'volumes'? Ik zie namelijk HIStory volume 1 staan en dat is de verzamelcd met 15 tracks...

avatar van kaztor
Ik wil 'm er toch bij hebben. Dan maar een verzamelaar erbij, maar da's niet zo'n ramp, want die kan ik goed afspelen met die van The Jacksons (5) erbij (The Very Best Of) en m'n zelfgemaakte van MJ.

IntoMusic schreef:

Deel 1 (de hits dus) zijn inderdaad later als losse disc verschenen (zie: http://mjjshop.com/shop/images/HISTORYGH.jpg), deel 2 (de nieuwe nummers) zijn nooit los verschenen.

rkdev schreef:

Dat vind ik erg vaag.

avatar van IntoMusic
Wat je zegt kaztor, vooral omdat ze die 'HIStory Volume I' hebben genoemd...

avatar van lennon
Die losse disc is pas jaren later uitgekomen... (toen er al talloze verzamelaars uit waren)
Lijkt mijn dat er altijd een idee voor book 2 is geweest, alleen door de produktiviteit (NOT) van MJ is deze er helaas nooit meer gekomen...