Michael Jackson - HIStory (1995)

Alternatieve titel: Past, Present and Future Book I

Pop / Soul
Label: Epic

1. Billie Jean (4:56)
  2. The Way You Make Me Feel (4:59)
  3. Black Or White (4:18)

met L.T.B.

4. Rock with You (3:43)
  5. She's Out of My Life (3:40)
  6. Bad (4:09)
  7. I Just Can't Stop Loving You (4:14)

met Siedah Garrett

8. Man in the Mirror (5:22)
  9. Thriller (6:00)

met Vincent Price

10. Beat It (4:21)
  11. The Girl Is Mine (3:44)

met Paul McCartney

12. Remember the Time (4:02)
  13. Don't Stop 'Til You Get Enough (6:07)
  14. Wanna Be Startin' Somethin' (6:06)
  15. Heal the World (6:24)
  16. Scream (4:38)

met Janet Jackson

17. They Don't Care About Us (4:44)
  18. Stranger in Moscow (5:44)
  19. This Time Around (4:21)

met The Notorious B.I.G.

20. Earth Song (6:46)
  21. D.S. (4:50)
  22. Money (4:42)
  23. Come Together (4:03)
  24. You Are Not Alone (5:45)
  25. Childhood (4:28)
  26. Tabloid Junkie (4:33)
  27. 2 Bad (4:50)

met Shaquille O'Neal

28. History (6:34)
  29. Little Susie (6:14)
  30. Smile (4:55)
avatar van lennon
rkdev schreef:

Volgens deze site duurt de versie op de single van Remember The Time 5 minuut 27, langer dus dan de versie op dit album.
Jackson Street | Michael Jackson | 7 inch | Dangerous | Remember The Time - jacksonstreet.nl

Hij is inderdaad 5.27, en heeft bijvoorbeeld bij de solo een langer stukje, en het outro duurt veel langer... en zo heb je snel 47 seconde extra

Wel een leuke versie....

avatar van Them
Ik ga puur CD2 beoordelen, want CD1 krijgt van mij een dikke 5 sterren want een Greatest Hits van Michael Jackson kan al zoiezo niks verkeerd doen.

In dit album verdwijnen de lekkere klassiekers en ze maken plaats voor nummers die het wat rustiger aan doen (Earth Song, Smile, Stranger In Moscow) maar ook de up-tempo nummers van Jackson blijven erin hakken (D.S, Scream, They Don't Care About Us, 2 Bad). Jammer genoeg zijn de up-tempo nummers schaars en de rustigere nummers zijn er in overvloed. Jammer, want veel van die nummers zijn erg jankerig en hebben een groot slaapgehalte. Dit is voor mij het album waar Michael Jackson niet echt pop meer maakt maar meer een R&B(luister naar HIStory, het nummer) richting in gaat die mij zoiezo veel minder bevalt dan toen hij nog poprock maakte in de tijd van Bad en Thriller. Ook de rappers die op dit album voorkomen voegen niks van waarde toe aan dit album van Jackson.

Scream is overigens de duurste videoclip ooit gemaakt. Dit heeft natuurlijk geen betrekking op het album, maar ik vind Scream van geen enkele klasse waardig, en dit zegt denk ik al genoeg over wat Michael Jackson probeert te doen. Met zielige liedjes over het klimaat en kinderen met honger brak hij natuurlijk honderden harten, maar was dit niet allemaal om zijn onlangs verschenen kinderaffaire in de coulissen te zetten ? We zullen het voortaan niet meer weten, maar HIStory is voor mij na Invincible het minste album van Jackson. Op de enkele goede nummers na zul je snel spuugzat worden van de andere nummers

2,5 sterren voor dit album. Liever had ik op cijfers van 1t/m 10 een 5,5 gegeven, maar dit kan nu eenmaal niet en om 3 sterren te geven is een beetje veel van het goede. Pech voor Michael

Them schreef:
Op de enkele goede nummers na zul je snel spuugzat worden van de andere nummers

Geen last van

Ik heb nooit begrepen dat stranger in moskouw geen grote hit geworden is. Prachtig nummer.

avatar van musicfriek
Heeft hier (Nederland) anders gewoon in de top 10 gestaan hoor.

avatar van Kill_illuminati
woftie schreef:

Dat vind ik Michael's beste nummer. Een soort nostalgie voor mij maar pas na zijn dood weet ik dat dat nummer van hem is.

musicfriek schreef:
Heeft hier (Nederland) anders gewoon in de top 10 gestaan hoor.

Deze had gewoon op nummer 1 moeten komen.

avatar van MJ_DA_MAN
Them schreef:
Ik denk dat hij het idd erg vervelend vindt.

Frostyx
# [Markeer als favoriete track] 2 Bad (4:50)
met Shaquille O'Neal

De shaq ?
Die probeerde te rappen ?
Hebben wij het over de zelfde Shaq ?

avatar van MJ_DA_MAN
Ja, Shaq heeft zelfs twee albums uitgebracht, wat je kan zien als je op zijn naam klikt.

Frostyx
Ik had hem ooit gehoord, wat slecht

Devotee1983
Them schreef:

Met zielige liedjes over het klimaat en kinderen met honger brak hij natuurlijk honderden harten, maar was dit niet allemaal om zijn onlangs verschenen kinderaffaire in de coulissen te zetten? We zullen het voortaan niet meer weten!

Wat een ontzettende onzin zeg!! We are The World 1984 (nog geen verschenen kinderaffaire), Man In The Mirror 1987 (nog geen verschenen kinderaffaire) Heal The World 1992 (nog geen verschenen kinderaffaire) Ik snap sommige mensen echt niet, dat je er niet van houd dat is een kwestie van smaak, maar dat mensen zulke dingen gaan roepen dat slaat nergens op en is geeneens een onderbouwde mening als je mijn bovenstaande feiten leest! En je hebt het over 1!! nummer op een cd van 15 nummers

Misschien voelde de man zich wel degelijk betrokken bij dat soort leed, wat ook blijkt als je docu's kijkt! Had hij het al ten tijde van The J-5 over dat soort dingen, en dat hij er wat aan wou doen! En hij zong er niet alleen over, hij doneerde ook nog eens 700 miljoen!!!!! Dollar aan goede doelen, Nummer 1 Guinness Book of Records, grootste filantroop ooit! Maar je ziet het vaker, als iemand over goede dingen zingt of goede dingen doet proberen mensen daar weer het negatieve uit te halen, nu kunnen mensen weer gaan roepen dat ik mij niet zo druk moet maken, maar je kan niet ontkennen dat ik alleen maar met feiten op de proppen kom! Ik kan er wel boos om worden als mensen gewoon wat roepen! Wat iemand ook doet het is nooit goed! Het kan nooit gewoon uit iemands hart komen wat ie doet!

Kijk je hoeft er niet van te houden, echt niet, maar richt je wel op de feiten en niet op roddelblad stellingen! En de zin van we zullen het voortaan niet meer weten gaat dus niet meer op, want nu weet je het dus toch! Gewoon je verdiepen in Michael Jackson's muziek geschiedenis en niet zomaar wat roepen!

Ik vond het overigens wel goed dat hij dat soort nummers maakte, als artiest bereik je toch een heel groot publiek! Zijn Heal The World Foundation bestaat overigens nog steeds, al het geld wat word gecollecteerd gaat naar het goede doel, geen salarissen worden daarvan betaald, dat in tegenstelling tot heel veel andere goede doelen!

Je had het er trouwens ook over dat de softe nummers overheersen, ben ik het ook niet mee eens, tel er 7 van de 15, wat inhoud dat er 8 up-tempo/ wat ruigere nummers dan ballads zijn: Scream, They Don't Care About Us, This Time Around, D.S., Money (wat geen ballad is) Come Together, Tabloid Junkie, 2 Bad, en dan is History nog een twijfel geval! Maar goed over dat nummer zullen de meningen dan wel verdeeld zijn, maar over verdeeld gesproken, de rustige nummers en de wat ruigere nummers zijn dus goed verdeeld!

avatar van Them
Dan liggen ten eerste onze meningen over de softe en hardere nummers niet op dezelfde golflengte, ik vind Money dus namellijk echt geen up-tempo. En History valt ook in die mening.

En er niet van houden ? Ik ben gek op de muziek van Jackson.
En tuurlijk, al het gedoe voor het milieu enzo is hartstikke great, werkelijk waar. Maar het feit dat hij het ineens allemaal uitbrengt nadat zijn carriere in het slop raakt, kun je op zń minst opvallend noemen. En tuurlijk, je hebt je punt met de jaartallen. Daar heb ik even een foutje gemaakt. Maar het gezanik over die Foundation daar heb ik het verder niet over gehad, ik zal daar dus verder ook niet op in gaan.

avatar van IntoMusic
Ik probeer je te volgen Them, maar het lukt mij niet. 23 Jaar(!!!) na zijn eerste solo-album, brengt hij een verzamelaar uit met daarbij nog een steengoed nieuw album. Dat is erg lang te noemen, aangezien er vele artiesten en groepen om de 5 jaar een verzamelaar uitbrengen. Daarnaast was het voorgaande album (Dangerous) niet bepaald een misser.

Op welke periode slaat de opmerking "...feit dat hij het ineens allemaal uitbrengt nadat zijn carriere in het slop raakt..." op? Als je zou zeggen dat na dit album zijn carriere op een gevaarlijke helling stond, dan was dat voor mij begrijpelijk mede door het media-gezeik en dat deze man werkelijk niets meer goed kon doen.

Absoluut ieder zijn smaak, maar het klopt simpelweg niet, vooral niet datgene wat jij benoemd als een 'feit'. Als je trouwens de beide cd's achter elkaar beluisterd en dan beginnend met cd 2, wordt zeer duidelijk hoe divers deze man muziek maakt. Ook dat is natuurlijk smaak.

Devotee1983
Them schreef:

En er niet van houden ? Ik ben gek op de muziek van Jackson.

Beste Them,

Ik heb niet gezegd dat Money een Up-Tempo nummer is maar ik heb gezegd dat het zeker geen ballad is! Dat ben je toch met mij eens? History heb ik in het midden gelaten, dat houd in dat zonder Money en History meegerekend het album ongeveer even veel Ballads heeft als niet ballads! Daar doelde ik op!

Jij zegt dat hij dat soort nummers (over een betere wereld) uitbracht nadat zijn carriere in het slop was gefraakt, dat klopt niet zoals ik in mijn vorige reactie ook al zei! 1984 (We are the world) was zijn carriere alles behalve in het slop, datzelfde geld voor 1987 (man in the mirror) en 1992 (heal the world) Sterker nog Dangerous is als album gewoon goed ontvangen, met hits als In The Closet, Remember The Time, Black Or White, Heal The World, Give In to Me, Who Is It, Will You Be There! en in sommige landen ook Jam! Dat is alles behalve in het slop te noemen! Wat IntoMusic ook al zei.

Als we van jou standpunt uitgaan dat zijn carriere half jaren 90 in het slop zat doel jij dus alleen op Earth Song!!! Jij zegt immers dat hij dat soort nummers pas is gaan uitbrengen toen zijn carriere in het slop zat! Ieder heeft zijn eigen mening maar ik denk dat je gewoon klakkeloos wat hebt geroepen!

ps. Toen ik in mijn vorige reactie aangaf dat je echt niet van de muziek hoeft te houden doelde ik niet op de artiest Michael Jackson, maar puur op de nummers over een beter wereld (sommige mensen houden daar gewoonweg niet van) En het verhaal van die Foundation en de 700 miljoen dollar, schreef ik erbij om aan te geven dat Michael Jackson er niet alleen maar liedjes over schreef maar er ook daadwerkelijk wat aan probeerde te doen. Dat was mijn reactie op het feit dat jij zei dat hij die nummers uitbracht om zijn carriere te redden! Was dus bedoeld om mijn standpunt kracht bij te zetten!

narcotic
stranger in moscow, earth song, they don't really care about us: prachtige pareltjes.

Wat deze liedjes nog opmerkelijker maakt is hoe hij het bracht in zijn history tour! Zelden zóveel gevoel gezien, en de bijhorende moves zijn onvoorstelbaar. Hieronder een link naar stranger in moscow en earth song. ZEKER BEKIJKEN!!!

YouTube - Michael Jackson HWT Live In Munich Stranger In Moscow HQ - Best Quality
YouTube - Michael Jackson HWT Live In Munich Earth Song HQ - Best Quality

avatar van IntoMusic
Zeer indrukwekkend inderdaad en dan met name voor Earth Song: confronterend en veel emotie dat wordt opgewekt. Sowieso vind ik de tekst ijzersterk.
Stranger in Moscow is een schitterend nummer en zelfs van het album één van mijn favorieten. Live vind ik het toch wel een poppenkast. Tuurlijk zijn de moves gaaf, maar de (zgn.) zang stoort mij enorm en ook de hele setting kan ik niet plaatsen bij de tekst/song.

Lacoste
De eerste cd hoef ik niet te bespreken, want dat heb ik al bij de officiele cd's gedaan! Is gewoon TOP natuurlijk!

De 2e cd is voor mij ook TOP! Heeel veel mooie nummers en klassiekers die over tig jaren nog gedraaid zullen worden.

Scream, They Don't Care About Us, Stranger In Moscow, Earth Song, You Are Not Alone zul je echt blijven horen!
Smile is werkelijk prachtig, en zo kan ik doorgaan!

Tabloid Junkie is ook super, wist iemand trouwens dat de hoofdbeat (of hoe je dat ook zegt) die je hoort Michael's eigen stem is? Hij doet de beat bij heel veel nummers als beatbox! Echt geniaal
YouTube - Prime-Time Interview With Michael Jackson & Lisa Marie Presley '95 (Part 1/6)

Hij vertelt het en doet het voor op 5 minuten in het filmpje!

Come Together is ook een super cover (Origineel Beatles) Ik hou niet zo van covers maar deze is echt wel goed, misschien nog wel beter, maar goed dat is een persoonlijke mening!

5****

Lacoste schreef:

Inderdaad echt fantastisch ! Michael was een topartiest, en zulke dingen bewijzen dit alleen maar. Moet overigens zeggen dat 'zijn jonge versie' Justin Timberlake zulke beatbox dingen ook super verwerkt in zijn muziek (luister maar eens naar 'My Love')

avatar van Them
Aangezien er wat commentaar op mijn recensie was heb ik mezelf laten denken dat het mis was dat ik dit album slecht had beoordeeld. Heb CD2 nu 2x achter elkaar geluisterd en mijn mening is toch ietwat veranderd. Ik ben er namelijk achter gekomen door Devotee dat de nummers die ik afzeek toch zeker geen verkeerde betekenis hadden en daardoor ben ik de nummers op een andere manier gaan luisteren dan dat ik daarvoor deed. Zo ben ik een nummer als Earth Song erg gaan waarderen, terwijl ik het eerst een gigantische draak vond. Wat eerst mijn mening was dat ik dacht dat Jackson de nummers uitbracht omdat hij toen negatief in the picture stond door de 'vermeende' kinderaffaire, en dat hij daarom ineens de milieuvriendelijke, mierzoete nummers ging uitbrengen zodat hij weer eens wat goede kritiek binnen zou krijgen. Nu ik heb vernomen dat hij de nummers al ver van tevoren had gemaakt, kan ik eigenlijk niks anders zeggen dan dat deze nummers gewoon een goede betekenis hebben. Ik verhoog mijn stemgehalte met 0,5 zodat hij op een 3.0 komt te staan. Want er staan simpel genoeg niet genoeg goede nummers op voor een betere score. Maar ik ben al blij dat ik met sommige nummers het licht heb gezien. ***

Them schreef:
Maar ik ben al blij dat ik met sommige nummers het licht heb gezien.

En dit vind ik dus zo leuk aan MuMe, elke dag opnieuw (her)ontdek ik op deze manier muziek.

narcotic schreef:

Ben het met je eens wat betreft de muziek (in elke geval mbt Stranger in Moscow en They don't care), maar dat toneelstukje van Earth song (Hisory tour): wat een schaamteloze sentimentele poppenkast zeg.

Dat Michael zelf een beetje de weg kwijt raakte na al die jaren van adoratie van iedereen om zich heen snap ik nog wel, maar dat een art-director van zo'n grote show niet iets smaakvollers wil neerzetten vind ik onbegrijpelijk.

avatar van AstroStart
Jammer van CD1, Michael had alleen CD2 uit moeten brengen!

Hoogtepunten: Stranger in Moscow (!!), 2 Bad, History & They Don't Care About Us.

Jammer van de iets mindere nummers als D.S., Childhood en Little Suzie.

avatar van Frisoboei
Stranger in Moscow is echt episch. Die clip is ook geweldig.

Music & Me
Michael Jackson - HIStory

Een cd waar ik erg hard voor gespaard heb. Hij was 60,- gulden toendertijd als ik mij kan herinneren. Ik had al een hele lange tijd al mijn weken zakgeld bij elkaar gespaard om hem dan eindelijk te kunnen kopen.

In de tussentijd ging ik steeds langs de Staphorst (zo heete de cd winkel in N'gein toendertijd) om de cd te luisteren. Door 'They Don't Care About Us', was ik steeds helemaal in trance, wat een geweldig nummer vond en vind ik dat.

Maar goed, toen ik dan eindelijk op een dag de cd kon gaan kopen had de winkel de prijs verhoogt met 5,- gulden. Dat was verschrikkelijk voor mij natuurlijk, ik had er zo naar uitgekeken. Mijn vader nog in discussie met de verkoper dat het voor mij (een klein jochie) niet eerlijk was. Uiteindelijk bleef de prijs 65,- gulden. Mijn vader heeft toen maar de laatste 5,- gulden betaald voor de cd. Iets wat toendertijd veel geld was voor de enige kostwinnaar thuis. Ben hem nog steeds eeuwig dankbaar daarvoor.

Thuis de cd opgezet en samen luisteren met mijn ouders. Stranger In Moscow en Earth Song sloegen bij het hele gezin in als een bom. En het is altijd één van mijn favoriete cd's gebleven. Smile is het nummer van mij en mijn moeder, altijd al geweest. Grote emotionele lading heeft dat nummer voor mij persoonlijk. 'Tabloid Junkie' is ook altijd een favo track geweest. De hele beat wordt in dat nummer gebeatboxt door Michael.
Na 5 minuten laat hij horen hoe hij dat deed.

Al met al een stukje onvervalst jeugdsentiment. Elk nummer is nog steeds een toppertje. Come Together is een geweldige Beatles Cover en al een keer eerder opgenomen in 1988 voor de film 'Moonwalker'. Die versie is na mijn mening beter dan de versie die hierop staat. De hele outro van de '88 versie is anders, en er zit een verschil in het tempo. Als je ze naast elkaar legt zul je merken dat de versie van de B-kant van de Remember the Time single (de '88 versie) veel beter is dan de versie hier op History. Het nummer uit '88 is ook iets langer qua trackduur.

Ik beoordeel eigenlijk alleen CD 2 omdat ik de nummers van CD 1 al beoordeelt heb op de reguliere albums. CD 1 eindigde bij mij met een persoonlijke boodschap van Michael aan zijn Nederlandse fans. CD 1 heeft bij mij dus 16 nummers.

Michael Jackson - HIStory krijgt van mij een dikke 5**

Haha, mooi zo'n heel jeugdverhaal verbonden aan deze cd!
Ik vind het eigenlijk onbegrijpelijk dat CD 2 niet enkel is uitgebracht, zonder al de hits van voorheen op CD 1. Dan had hij een geweldig album afgeleverd, nu blijft het idee toch een beetje overheersen van'dat album met zijn grootste hits en nieuw werk'. Niet zo'n goede formule vind ik persoonlijk.

avatar van rkdev
Ja vind het ook jammer dat CD1 erbij moest zitten. Is natuurlijk fantastisch wat daar op staat, laat dat duidelijk zijn, maar het lijkt alsof hij zelf niet overtuigd was van zijn nieuwe werk. En dat was niet nodig.

avatar van o0.
o0.
Music & Me schreef:
Michael Jackson - HIStory

Na 5 minuten laat hij horen hoe hij dat deed.

wat ongelofelijk vet! is altijd een van mijn favoriete tracks geweest van dit album!
Ook trouwens net als jij mijn zakgeld (en verjaardagsgeld) besteed om als kind dit album (mijn eerste zelf gekochte album ooit) te kopen, 60 gulden voor mij. Mijn vader vond stranger in moscow prachtig en mijn toen nog baby-broertje zong voor het eerst een liedje mee; aha oehoe uit Earth Song. Grappig zo'n herkenbaar verhaal

avatar van okaysjon
De CD kwam uit en ik dacht, hmmmm allemaal oude songs en een paar nieuwe. zo kan ik ook mijn akken vullen.
Maar toen ik goed keek bleek het 1 CD oudjes te wezen, en 1 CD nieuwe tracks.
Toch gekocht en dan begin je met CD2 uiteraard.
En dan kom je in aanraking met they don't care about us (ik heb hier de verboden persing staan waar hij nog beledigende kreten slaakt naar het joodse volk (kick me, kike me))
Fantastich nummer, net als de rest eigenlijk als je het een paar keer gehoord hebt.
Maar de oudjes hebben dat effect ook. Toen ik de CD BAD voor het eerst hoorde kon ik niet vermoeden dat die tracks jaaaren later toch nog overeind stonden en eigenlijk nooit gaan vervelen.
Ik ben overigens wel blij dat de Michael Jackson hype na zijn dood weer een beetje is gaan liggen. het werd een beetje te veel voor mij.
Maar dit album krijgt een vette 5

avatar van okaysjon
Oowja, dankzij dit album kwam ik ook in aanraking met COME TOGETHER van the Beatles. Michael zijn versie is geweldig goed, maar ook het origineel kan ik erg waarderen.
Ik ben eens op zoek gegaan naar allemaal verschuillende versies van dit nummer en je schrikt als je ziet hoe vaak het is ingezongen.
Eurythmics hebben ook een fraaie versie.
Helaas is mijn digitale verzameling COME TOGETHER songs laatst door een crash verloren gegaan