The Beatles - Abbey Road (1969)

Label: Apple

1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
sugartummy
op come together wordt leentjebuur gespeeld met chuck berry en op something met james taylor. ach beter goed gejat dan slecht verzonnen zullen we maar denken. overigens zijn het goede nummers hoor. sun king is dan weer afgekeken van albatross van fleetwood mac. maxwell en octopus zijn matige nummers, de rest is van een heel goed niveau.

sugartummy schreef:

Wil je dat uitleggen?

sugartummy
luister maar naar you can't catch me van berry en something in the way van taylor. case closed.

Ziegler
Ik weet niet wat en in welke hoeveelheden jij gebruikt, maar wat is de overeenkomst tussen You can't catch me van Berry en Come Together?
En Taylor? Wat heeft die Countrydeun met Something van The Beatles te maken?

avatar van Dungeon
Dit schrijft wiki erover: John Lennon is ooit eens aangeklaagd door de uitgever van Berry vanwege de melodieuze overeenkomsten. De zaak werd buiten de rechtbank afgehandeld. Ook gebruikt Lennon de zin ‘here come old-flattop’ die ook in You can’t catch me voorkomt.

Wat Something betreft. De zin Something in de way she moves is gebruikt uit het verder ‘niet verwante’ lied Something in the way she moves van Taylor.

avatar van Lennonlover
Iedereen beïnvloedt iedereen. Daar is niets mis mee. Als je één stom zinnetje gebruikt van een ander vind ik niet dat je héél het nummer dan op het conto mag schrijven van de originele artiest. Kip of het ei...

avatar van Rogyros
Bij come together en chuck berry ging het conflict ook enkel over tekstuele overeenkomsten in een enkele zin die uit zo ongeveer een lied van chuck berry werd gebruikt. Dan gaat de term leentjebuur mij een beetje te ver. Het had namelijk niets maken met de muziek zelf.

avatar van kobe bryant fan
Dan kunnen er tegenwoordig erg veel artiesten aangeklaagd worden, want hoe vaak is het zinnetje: "I Love you, Baby." nu al niet gebruikt.

Dungeon schreef:

Ken je het nummer van Berry? Ik begrijp wel dat het buiten de rechtszaal is afgehandeld, want het nummer heeft er helemaal niets mee van doen.

avatar van Dungeon
Ik kon vanmiddag het nummer niet luisteren dus plaatste ik alleen even wat ik op wiki kon vinden.
Ik kon het nummer nog niet maar het lijkt inderdaad totaal niet op Come Together.

avatar van DirkM
Begrijp wel dat er in dit geval sprake is van plagiaat. Het gaat om deze tekst van Chuck Berry:
Here come a flat-top
he was movin' up with me
Then come wavin' by me
in a little' old souped-up jitney
I put my foot on my tank and I began to roll

Dan de tekst van Lennon:
Here come old flat top
He come groovin' up slowly
He got joo joo eyeballs
He one holy roller

Op zich duidelijke overeenkomsten toch? Daarnaast zijn er ook wel overeenkomsten tussen de manier waarop juist dit stuk uit 'Come Together' gezongen wordt en de manier waarop Chuck Berry het bovenstaande stuk zingt in 'You Can't Catch Me'. Maar goed, volgens mij ging het in dit geval vooral om de tekstuele overeenkomst. Dat er ook copyright op een songtekst zit (niet alleen op de muziek) lijkt me logisch. In ieder geval doet het voor mij weinig af aan de kwaliteit van 'Come Together'.

avatar van bawimeko
Een bekend geval; uiteindelijk zou het album "Rock 'n' Roll" van John Lennon onderdeel zijn van de 'schadevergoeding' voor de gehaaide geldwolf Chuck Berry die zelf ook niet vies was van jatwerk.:)

avatar van Rogyros
Kortom, de term leentjebuur aangaande come together (chuck berry) en something (james taylor) is behoorlijk overdreven naar mijn mening.

avatar van Dungeon
Volgens wiki was de uitgever Morris Levy de geldwolf en niet Chuck Berry.

Stijn_Slayer
'Something' leent puur de tekst en dan nog maar één regel. Ik neem aan dat Harrison toestemming van Taylor had (zat ook bij Apple en Harrison zingt op Taylors debuut).

kobe bryant fan schreef:

Ah, we hebben een Jacques Derrida onder ons. Alles is intertekstueel.

avatar van wilbur
En zo heb je twee mooie nummers in een klap, mijn voorkeur gaat uit naar "Something in the way she moves" van James Taylor, maar "Something" van George Harrison is niet veel minder.

avdj schreef:
Laatst weer eens geluisterd. Hij wordt beter, stem inmiddels op 3,5* Ik vind dit ongeveer 3264 keer beter dan "Please Please Me" maar toch wel wat mindere nummers. Octopus' Garden, Mean Mr. Mustard en de afsluister kan in absoluut niet waarderen. Het intronummer wordt beter en Carry That Weigt vind ik erg sterk.

Leuk, oude berichten terugkijken. In 2005 zie ik dat je The Beatles niet echt waardeert, geef je dit album ook 3.5* en nu staat het op 1 in je top 10. Geweldig vind ik dat . Meningen kunnen heel erg veranderen en dat is gewoon heel erg leuk. Platen kunnen groeien of minder worden, maar personen veranderen ook en dat vind ik nou mooi.

Rizz
Erg leuk inderdaad

MatthijsBudding
Jaja, beoordelingen per nummer!!! Ben benieuwd of het een beter cijfer krijgt dan Sgt. Pepper!

Come Together - 7.5
Something - 10
Maxwells Silver Hammer - 8
Oh! Darling - 9
Octopus's Garden - 7.5 (leuker dan Come Together voor mij ja, sorry mensen!)
I Want You (She's So Heavy) - 8.5
She Came In Through The Bathroom Window - 7.5
Golden Slumbers - 8
The End - 8
Her Majesty - 8

Bij elkaar opgeteld 135.5. Dat gedeeld door het aantal nummers = 7,97.
Als ik dat zou delen door 2 zou ik komen op 3.9. Bizar laag eigenlijk, het is een perfect album voor mij, maar de nummers los doen me denk ik minder, dan heb ik het over de medley. Ik vind dit album toffer dan Sgt. Pepper, maar dat album heeft dan weer een hoger cijfer! Interessant!

avatar van devel-hunt

Golden Slumbers: 10
Carry That Weight: 9
The End: 9
Her Majesty: 8

De beste B-kant ooit gemaakt. Vind ik al jaren.

Ziegler
Wat is de beste A kant dan?

avatar van kobe bryant fan
Nog altijd een Top 10 plaat (heb nu een Thema Top 10).

Come Together: 10
Her Majesty: 7

Fijn, nog iemand die Maxwell's Silver Hammer op waarde schat

Nog eentje dan:

Come Together - 7
Something - 8,5 (Ringo kost ze een halve punt)
Maxwells Silver Hammer - 4,5
She Came In Through The Bathroom Window - 7
Golden Slumbers - 7
The End - 8
Her Majesty - 5,5

Heb meer met kant A. Afzonderlijk vind ik de nummers van de medley niet eens zo goed, als medley werkt 't wel.

avatar van bikkel2
Ik vind het tamelijk briljant hoe na Here Comes The Sun de nummers soepel in elkaar overlopen.
Daarbij is de afwisseling groot en zijn de songs(hoe kort soms dan ook) van een hoog niveau.

avatar van Rogyros
Stijn, wat bedoel je met je opmerking bij Something, dat Ringo ze een halve punt kost? Wat vind je dan niet goed?

Stijn_Slayer
Het intro klinkt al alsof er iemand van de trap valt, maar dan vooral dat vreselijke drumwerk bij 'You're asking me...' tikketetik, tikketetik. Het stoort me echt onwijs.

Ben onlangs een halfje in waardering gezakt. Heb al meer dan een halfjaar niet meer naar The Beatles geluisterd (ik ben een beetje Beatlesmoe). McCartney vind ik hier geregeld wel erg theatraal en melodramatisch.

avatar van Rogyros
Oké, ik vind het drukwerk juist zeer prettig bij Something, juist die roffel bij you're asking me... Ik ga er nog eens naar luisteren, om te bepalen of ik je kan volgen (ik ben zeker niet beatles-moe ).

avatar van bikkel2
Oh ! Darling en Maxwell's Silver Hammer bedoel je zeker Stijn ?

McCartney komt pas op dreef op kant B vind ik.

Ja, Ringo. Het is natuurlijk allemaal niet echt bijzonder, maar ik heb me nooit aan zijn spel gestoord. Meer aan zijn gortdroge sound.
Ik vind de drumsound op de albums van The Beatles niet echt mooi.
De toms klinken als kartonnen dozen en de snaredrum is altijd heel iel.