Coldplay - Viva La Vida or Death and All His Friends (2008)

Alternatieve titel: Viva La Vida

Label: Parlophone

1. Life in Technicolor (2:39)
  2. Cemeteries of London (3:21)
  3. Lost! (3:55)
  4. 42 (3:57)
  5. Lovers in Japan / Reign of Love (6:51)
  6. Yes / Chinese Sleep Chant (7:06)
  7. Viva la Vida (4:04)
  8. Violet Hill (3:50)
  9. Strawberry Swing (4:08)
  10. Death and All His Friends / the Escapist (6:18)
  11. Lost? * (3:41)
  12. Lovers in Japan [Acoustic] * (3:44)
  13. Life in Technicolor II * (4:05)
  14. Postcards from Far Away * (0:48)
  15. Glass of Water * (4:44)
  16. Rainy Day * (3:26)
  17. Prospekt's March / Poppyfields * (3:38)
  18. Lost+ * (4:18)

met Jay-Z

19. Lovers in Japan [Osaka Sun Mix] * (3:58)
  20. Now My Feet Won't Touch the Ground * (2:29)
Jackson07 schreef:
Heb laatst alle albums van Coldplay gedownload om te kijken hoe ik het zou vinden. Is normaal gesproken namelijk niet de muziek die ik luister, al ben ik erg breed georiënteerd qua muziek. Het is zeker niet slecht, maar vind geen van de Coldplay cd's de moeite waard om te kopen, totdat ik dit album hoorde, dit album ligt mij toch het prettigst in de oren, en dan heb ik het over het hele album. Bij de vorige platen had ik er nummers tussen zitten die ik zo weer zou luisteren en anderen bleven gewoonweg niet hangen. Platen die bleven hangen van de vorige cd's zijn bijv. Yellow, don't panic (helaas te kort). Dit album vond ik helemaal prettig. Het enige album dat ik nu nog moet luisteren is X&Y, hopelijk is die ook zo goed.

X&Y wordt algemeen beschouwd als het minste album van Coldplay. Ikzelf vind hem niet zo slecht van niveau als het merendeel.

Jackson07
joris schreef:

Ok bedankt man, ik ga hem ook zeker luisteren.

Ik weet niet zeker of ik deze beter vind dan de eerste twee platen. Ik weet wel dat ik hem nu al een stuk vaker heb opgezet dan die anderen. Ik heb gemiddeld toch nog steeds wel 1 keer per week zin om deze even te luisteren. Hij staat ook al sinds de release onafgebroken op m'n ipod. (ik heb maar 1 gig, dus ik moet keuzes maken ). Het is gewoon een album met een lekker sfeertje. Leuke teksten. Leuke effecten. Je hoort gewoon dat er goed over na is gedacht overal. De nummers zijn ook erg gevarieerd. Het klopt gewoon.

Ik raad je ook zeker aan om X&Y te luisteren Jackson07!
Zoals joris al eerder zei is dat album qua niveau zeker niet slecht, als men zegt.
Maarja daar moet je, je gewoon niks van aan trekken;)

avatar van royals
Ik ben bang dat ik dit album hun minste vindt. Ik heb een beetje het gevoel dat Coldplay hier geforceerd stoeit met experiment omdat dat ook een beetje van hun verwacht werd. En ik heb niets tegen experiment maar dan moet het wel kloppen en bij je stijl passen. Helaas ben ik een type van 'why change a winning mood/style?'. Dit is niet de typische Coldplay sound, de duidelijke liedjes, waar ik van houd. Voor mijn gevoel word Chris zijn stem vaak ondergesneeuwd door de te hard naar voren gemixte muziek. Stukken hangen een beetje vaag aan elkaar en het blijft nergens echt hangen. En die hoes vindt ik veel te revolutionair om bij de brave stijl van deze sound te passen. Met zo'n oorlog situatie verwacht ze meer een stevige rock plaat.
Violet Hill is echt goed, Lost en Cemetries Of London ook maar ik houd toch meer van nummers in de stijl van A Rush Of Blood To The Head en Speed of Sound. Bovendien was een nummer als Politik ook behoorlijk experimenteel en anders voor hun doen maar wel beter uitgewerkt in mijn mening.

wiloost
Hoe krijgt zo'n club als Coldplay het toch voor elkaar om steeds weer hoge kwaliteit muziek te maken. Dit cd'tje onder producerschap van Brian Eno - en dat is te merken - is weer goed en pakkend. Natuurlijk kunnen andere cd's van Coldplay beter zijn - persoonlijk vind ik een Rush of blood moeilijk te overtreffen - maar op zich is het opnieuw een belevenis om het ding uit te horen. Zelfs niet uitgebrachte cd's van Coldplay zijn goed. Hulde. (denk aan castles waarvan ik een prachtig chinees exemplaar heb kunnen bemnachtigen)

Erg sferische plaat, die mij qua sfeervol geluid af en toe aan `The Unforgetabble fire´ van U2 doet denken, maar dan met een heel eigen Coldplay karakter gespeeld.
Ik krijg gelijk de drang om dit album het hoogste te geven.
Maar dat doe ik niet.
In deze euforische stemming kwam ik ook bij ´XenY´en heb ik later ook in mindere score moeten bijstellen, hoewel dit niet veel was.
Maar ik stem liever later nog iets omhoog.
Tot nu toe bevalt me dit album fantastisch.
Nogmaals erg sferisch en genietbaar.
Met voor mij als echte klapper ´Cemeteries of London´,......onweerstaanbaar.

avatar van drhuig
Hiervoor is door een aantal mensen opgemerkt dat X&Y door hen niet zo slecht wordt bevonden als door de generale opinie, en ik wil aansluiten bij deze mensen. Met Viva La Vida trekt Coldplay de lijn van vernieuwing door. Weer totaal andere nummers, nieuwe stijlen, instrumentgebruik...
het klinkt allemaal wat bombastischer dan de veelal ingetogene of simplistische nummers op Parachutes, en kleurrijker maar tegelijk ook gevoellozer dan AROBTTH.
Niettemin is dit een prachtplaat.

Grootste hoogtepunt is absoluut en steevast "Cementeries of london".
Wat een prachtnummer! Ik weet niet wát maar het doet iets met me, meer dan iets eigenlijk.
Dit nummer wordt op de voet gevolgd door "42" en "Lost?", en een hele eervolle vermelding voor "Death and all his Friends"

Waarom dit als cover?

avatar van rkdev
Schitterend album. Nummers als 42, Viva la Vida en Lovers in Japan zijn werkelijk briljant. Jammer dat ze het titelnummer ondertussen alweer kapot hebben gedraaid op de radio

Jensi
rkdev schreef:

Idd, krijg zowat braakneigingen als Viva la vida voor de zoveelste keer erop komt.

Lost daarintegen vind ik met elke luisterbeurt mooier.

Ik ga het toch nog eens proberen. Zijn er iets meer mensen die het idee hebben dat Lovers In Japan muzikaal gezien ook best weleens door Arcade Fire geïnspireerd zou kunnen zijn? Ik vind het hele sfeertje, gebruik van basgitaar ook vooral, een beetje lijken op een rustige versie van Neighborhood #3, of de snellere stukken op Crown of Love en Wake Up. Anyone else?

avatar van douwens
Dn!S schreef:

Nou dat gevoel had ik ook eigenlijk meteen al toen ik de plaat de eerste keer luisterde en met name ook bij Lovers in Japan. Ergens in dit topic merkte ik dit op:
douwens schreef:
Ik hoor overigens ook veel Arcade fire invloeden (Lovers is Japan, Viva la vida, Strawberry swing en the Escapist) en tevens U2 invloeden (met name Cemetries of London).

Dus ik deel die veronderstelling wel met je Dn!s.

Oh, daar heb ik dan denk ik overheen gelezen. En ja, ook bij Strawberry Swing heb ik een beetje het Arcade Fire gevoel.

avatar van Godan
Laat die vent ajb eens een keer leren zingen of van die verkoudheid afkomen. Op albums zingt ie altijd al op het randje en live...ach. Had na het eerste album hooggespannen verwachting van deze band. Maar gaandeweg begon ik er me steeds meer aan te irriteren. Op A Rush...stonden nog enkele hele goede nummers maar na X&Y ben ik echt afgehaakt. Zal waarschijnlijk ook komen doordat ze wat mij betreft echt té mainstream geworden zijn. Laat die stadions maar volstromen. En als de fanatieke Colplay fans het werkelijk verschrikkelijke Clocks in de top 10 van de top2000 weten door te drukken, begin ik ook aan deze mensen m'n vraagtekens te zetten. Is dat nu het beste nummer? Dankzij Brian Eno nog net 3*

Je hebt toch geen griepje onder de leden, Godan? Of misschien ruzie met je vrouw of vriendin. "Het gevoel" komt heus wel weer terug. Even geen Coldplay meer luisteren. Bijv, een tijdje Snow Patrol, Elbow of Pretenders. Daarna wordt allesweer zoals het vroeger was. VivaLaVida!!!

Nu ik Viva la Vida and.... al een tijdje in mn bezit heb vind ik het album toch wat minder worden. Parachutes en A Rush ..... zijn 2 geweldige albums maar deze gaat naar meerdere luisterbeurten toch richting X&Y kwa waardering, Coldplay is zoekendede naar een nog groter plubliek en word het daarom steeds commercieler wat volgens mijn meening (helaas) ten koste gaat van de kwaliteit wat er in de eerste 2 albums zeker wel was.

Hoe is deze muziek commerciëler dan die op de vorige albums?

rob77 schreef:
Commerciëler? De muziek? Verklaar je eens nader a.u.b.

Jensi
Dn!S schreef:

Lovers in Japan...Arcade Fire?!?!? Dn!S is gek geworden dacht ik even. Maar na beter luisteren moet ik je eigenlijk wel een beetje gelijk geven.
De drums,die E-bow geluiden erdoorheen de heletijd,heeft inederdaad iets weg van een Arcade Fire sfeertje. Zou leuk zijn als hun deze versie eens coveren..;)

Parachutes en A Rush..... hebben naar mijn meening een eigen geluid en dat vind ik bij X&Y en Viva la Vida... minder, niet dat ik de albums slecht vind er staan zeker verschillende sterke nummers op bv cementries of london en 42. Het feit dat ik het commercieler vind worden is dat ze een nummer als Viva la Vida uitbrengen en helemaal grijs word gedraaid op de radio.

Je kunt het Coldplay denk ik maar moeilijk kwalijk nemen dat veel mensen hun muziek leuk vinden en dat het vaak wordt gedraaid op de radio. Als het aan hun had gelegen, dan zou Viva La Vida vast en zeker compleet worden genegeerd

Karl schreef:
Wat jij daar beweert, probeer ik nou al tijden ook al uit te leggen. Coldplay maakt muziek en de platenmaatschappijen pushen en zorgen dat je af en toe ziek wordt van hoe de muziek er bij de mensen ingepompt wordt. Goed gezien, Karl Sommige mensen zullen dat gewoon niet snappen, tja?

avatar van LucM
Volledig eens met Ad Brouwers.
"Viva La Vida" mag dan vaak op de radio gedraaid worden, het nummer zelf wordt er niet slechter op.

Ff voor de duidelijkheid ik hoor coldplay best graag op de radio maar dan wel met bv don`t panic, yellow, trouble, politik, the scientist, en niet met een viva la vida wat ik dus wel een zwak nummer van ze blijf vinden (ook al voor dat het uitgebracht werd). Maar goed meeningen kunnen veschillen en ik heb alle cd`s en een live dvd van coldplay en ik kan zeggen dat ik een liefhebber ben van hun muziek. Ik geniet liever van Parachutes en of A Rush of Blood to the Head.

Kwestie van smaak???

rob77 schreef:

Ik ben het helemaal met je eens.

avatar van Bulldozer
Ik sluit mij hierbij aan. Dit album doet mij na enkele luisterbeurten nog steeds vrij weinig.

avatar van Boris1
Ad Brouwers schreef:

Kom op, zeg. We gaan hier toch niet Coldplay wegzetten als willoos slachtoffer van de muziekindustrie ? Coldplay is een miljoenenbedrijf waar de schoorsteen moet roken en daar profiteren Martin en consorten vast graag van mee. Geeft niets, wordt pas discutabel als de muziek in dienst gaat staan van dit doel. De kunst is om je artistieke talenten te verenigen met een geluid dat velen aanspreekt. Slechts weinige bands is dit gelukt, Coldplay in mijn ogen helaas niet..

avatar van Chronos85
Idem, ik luister vrijwel geen radio en wordt dus niet helemaal kapotgegooid met Viva la Vida. Het doet mij gewoon vrij weinig. Dat is inderdaad gewoon een kwestie van smaak, geen commercie-komplottheorie. Clocks werd trouwens ook enorm vaak op de radio gedraaid en AROBTTH wordt alsnog goed beoordeeld met 3.88 (o.i.d.). Lage cijfers moeten dus niet per se met kapotdraaien in verband worden gebracht.