Coldplay - Viva La Vida or Death and All His Friends (2008)

Alternatieve titel: Viva La Vida

Label: Parlophone

1. Life in Technicolor (2:39)
  2. Cemeteries of London (3:21)
  3. Lost! (3:55)
  4. 42 (3:57)
  5. Lovers in Japan / Reign of Love (6:51)
  6. Yes / Chinese Sleep Chant (7:06)
  7. Viva la Vida (4:04)
  8. Violet Hill (3:50)
  9. Strawberry Swing (4:08)
  10. Death and All His Friends / the Escapist (6:18)
  11. Lost? * (3:41)
  12. Lovers in Japan [Acoustic] * (3:44)
  13. Life in Technicolor II * (4:05)
  14. Postcards from Far Away * (0:48)
  15. Glass of Water * (4:44)
  16. Rainy Day * (3:26)
  17. Prospekt's March / Poppyfields * (3:38)
  18. Lost+ * (4:18)

met Jay-Z

19. Lovers in Japan [Osaka Sun Mix] * (3:58)
  20. Now My Feet Won't Touch the Ground * (2:29)
De tempowisseling (versnelling) in 'Cemeteries of Londen'.
De ingetogen knipoog naar 'Parachutes' in 'Reign of Love'.
'My Bloody Valentine' achterna in 'Chinese Sleep Chant'.
Het epische, catchy 'Viva La Vida'.
De meezingbare climax van 'Death and all his Friends'.

En dat zijn maar 5 voorbeelden van hoogtepunten.
Coldplay als herboren, sterk album.

Ik heb trouwens de indruk dat Coldplay de laatste jaren nogal(/té) gemakkelijk gehaat wordt door velen door hun succes. Een dikke 3,5 vind ik echt te weinig voor dit album. Maar ja, dat is dan mijn mening...

avatar van Thuurke
Ik ben eruit. Dit album is minder dan zijn 3 voorgangers. Op deze plaat gaat een goede Britpop band met een eigen herkenbaar integer rockgeluid over naar een middelmatig mainstream popgroepje dat bij het grote publiek aanslaat. Jammer geen Underground meer maar Big Money. Make Trade Fair heeft zijn kracht verloren. MTF = TMF (en MTV)!!!!!!

Thuurke schreef:
Jammer geen Underground meer maar Big Money.

Psst Coldplay is als sinds Trouble geen underground meer, het is altijd al een band geweest die je veel op de radio hoorde en ook gewoon op TMF zag, Trouble, Yellow, Don't panic, noem het maar op en de clips kwamen op TMF/MTV en op de radio.

Maar wat maakt het uit? Is dat van invloed op het oordeel over deze band? Dat lijkt me toch niet. Wat ik wel vind is dat de kwaliteit van de albums omgekeerd evenredig is met de populariteit van deze band.

avatar van Thuurke
Voor alle fans die de CD allang hebben, komt er nu een deLuxe versie met een extra 2e CD. Dus de echte fans worden weer lekker compleet uitgemolken. Bij deze de tracklisting van het album met de Prospekt's March EP.

Disc: 1

3. Glass Of Water
4. Rainy Day
5. Prospekt's March / Poppyfields
6. Lost+ (with Jay-Z)
7. Lovers In Japan (Osaka Sun mix)
8. Now My Feet Won't Touch The Ground

avatar van JoostBo
Ach, hij is ook gewoon los te verkrijgen.

avatar van L_in_love
COLDPLAY- VIVA LA VIDA OR DEATH AND ALL HIS FRIENDS

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: voor mij persoonlijk een beter album dan de 3 voorgangers. Wat zeg ik? Het beste album van Coldplay tot nu toe!!! Waarom? Het album klinkt warmer, spannender en bovendien een stuk gevarieerder dan de vorige. Single "Violet Hill" beloofde al veel goeds. Alleen al deze single vond ik stukken beter dan alle nummers op voorganger X en Y. Het album begint met de instrumentale, epische opener "Life in Technicolor". Hierin bespeelt Chris de siter. Daarna volgt voor mij meteen het hoogtepunt van het album, het prachtige nummer "Cemetries of Londen". Wat een mooie melodie en gitaarspel heeft dit nummer. Zoals al eerder verwoord- dit nummer doet gewoon iets met je. ''Lost!" laat een combinatie van een soort van hip hop beat met een orgel horen. Heel vernieuwend voor Coldplay en het klinkt erg lekker. 42 is een apart nummer. Het begint ingetogen (piano) om vervolgens via een tempowisseling uit te barsten, en weer ingetogen te eindigen. Ook de tekst vind ik mooi. "Those who are dead, are not dead. They're just living in my head". Mooi gedaan! "Lovers in Japan", is weer een mooi poppy nummer. Mooi hoe bij het concert in de Koln Arena opeens allerlei gekleurde vlindertjes naar beneden vielen tijdens het spelen van dit nummer. Reign of Love vind ik dan vervolgens persoonlijk iets minder. "Yes" is voor mij ook een van de hoogtepunten van het album. Mooi refrein en vooral de Arabisch aandoenende strijkers maken dit nummer. "Viva la vida", niet het beste nummer van het album, maar tijdens de concerten een heerlijke meezinger! Wat een prachtig gevoel, een hele zaal die uit volle borst "whoohoohooohoooo hooooo hooooooo" meezingt.
"Strawberry swing", een apart nummer. Apart aandoenend gitaarspel en drums. Het album eindigt met "Death and all his friends". Een nummer dat ingetogen begint en via diverse tempowisselingen, eindigt in een zoals eerder genoemd, meezingbare climax:
'I don't wanna follow death and all of his friends!!'
Al met al: een prachtig album met heel veel moois!
*4.5 sterren*

Matige songs, matige uitvoering. Weinig of geen uitstraling, weinig power tijdens optredens(en hulp van tapes). En ook dit album is matig. Mij weten ze absoluut niet in vervoering te brengen. Ik vind er geen bal aan, ik vind het zelfs saai. Af en toe eens iets dat wat boeit maar al gauw slaat de verveling weer toe. Ik probeer deze groep kansen te geven maar ik vraag me af of ze die wel verdienen. Ik heb ze genoeg kansen gegeven. En ik blijf het middelmaat vinden.

Het einde van het jaar nadert en voor mij staat VivaLaVida nog steeds op nummer 1 van het jaar 2008.en ik wacht met spanning nog op de Prospekt's March Ep af. Groep die zich het meest doorontwikkeld heeft dit jaar. Coldplay!

Misterfool
och dan krijgen we dat weer. tis geen underground meer ik vind het niet leuk. het is gemaakt voor het grote publiek het is niet leuk. dit is anders dan hun debuutalbums vind ik niet leuk.

jongens dit is gezeik. wat verwacht je dan dat ze heletijd de zelfde muziek maken. nee ze veranderen natuurlijk ze maken eens andere muziek.

vaak als een popmuziekant meer naar mainstream muziek gaat maken betekend dit kwaliteitsverlies. NIET BIJ COLDPLAY. gek genoeg past het mainstream geluid als een handschoen. ze maken deuntjes die de hele tijd in je hoofd blijven zitten.

het doet me denken aan het geluid van de beatles. kleine expirimenten binnen populaire muziek voor de massa. coldplay doet precies het zelfde. denk bijvoorbeeld aan de cello's in viva la vida. lekker weer klassieke instrumenten in de muziek. wat was de laaste grote hit met echte klassieke instrumenten. mmh bittersweet symfonie uit 1999!!!.

het beste album van coldplay verdient natuurlijk een status als hekkensluiter in mijn top 10

avatar van kaztor
Wat een gezeur over 'te commercieel' etc... Ik heb veel liever dit dan dat vormloze gepiemel van een Radiohead waar alle zeggingskracht uit verloren lijkt te zijn. Maar dan trap ik op heilige tenen als ik dat zeg... pfff

Trouwens, zo commercieel is dit album niet.

Misterfool schreef:

Rood, van Marco Borsato?

Karl schreef:

Rood, van Marco Borsato?

wat was de laatste WERELDHIT met klassieke instrumenten . zo beter gezecht

ElsenaarMetal
Ik moet toch eerlijk bekennen dat dit een erg, erg goede plaat vind.
De 'Life in Technicolor' is een heerlijke opener gevolgd door een reeks van sterkte en gevarieerde nummers, ik ben blij dat de band een nieuwe weg is ingeslagen, de nummers zijn veel warmer en mooier dan de voorgaande albums.
Als ik eerlijk moet zijn vind ik dit nog een van de beste albums die dit jaar is uitgekomen, zegen aan Coldplay!

****/*

Misterfool
het probleem van vele mensen is dat zodra iets vaak op de radio gedraaid word, het gelijk slecht is. mensen laat viva la vida nou eens een goede pophit zijn. in ieder geval beter als rihanna en andere. deze cd is zelfs zo goed dat ik als prog liefhebber en popcriticus hem in mijn top 10 heb staan.

PS. deze cd heeft wel iets van die oude progbombast.

avatar van LDeVries
ik ben het met je eens dat viva la vida beter is dan al die nummers van rihanna enz. maar ik vindt het wel irritant dat ik dat nummer zo vaak op de radio hoor dan word je het na een tijdje ook wel zat.

maar ik vindt het wel een goed album hoor

88Fabian
Coldplay's beste album vind ik dit,heeft gister vreemd genoeg geen prijs gekregen tijdens de MTV EMA Awards (zover je mtv serieus kan nemen als het om prijzen gaat.)

@ devries en 88 fabian.

dat is nou typisch dat stomme tmf/mtv(en radiozenders), ze draaien harstikke vaak dance/rap/R&B prut in plaats van echte muziek. bijvoorbeeld het nieuwe album van radiohead/ de cure krijgt nouwelijks aandacht. is er een keer een goed album te zien dan gaan ze een nummer zo hypen dat het iedereen de strot uit komt. en dan het gehele album geen prijs geven. zucht ben al lang gekapt met de comerciele prut van tmf te beluisteren.

88Fabian
zucht ben al lang gekapt met de comerciele prut van tmf te beluisteren.

Zo kun je het inderdaad noemen wat ze daar laten horen,het meeste is echt zooi,en wordt alleen gemaakt voor het geld wat ze eraan verdienen.

avatar van LDeVries
op mijn school hoor ik ook alleen hiphop en al die andere rotzooi, volgens mij ben ik de enige op mijn school die andere muziek luistert

avatar van LucM
Je hebt een schitterende top-10, LDeVries. Laat jouw schoolkameraden deze muziek eens horen, misschien dat ze afstappen van die rotzooi.

nou ik heb er een hard hoofd in dat ze overstappen, maar het valt te proberen

avatar van RealChameleon
LDeVries schreef:
nou ik heb er een hard hoofd in dat ze overstappen, maar het valt te proberen

Ook Mark Burgess van The Chameleons (best ever) vindt Coldplay top. Goed bezig L.

Na vrij vaak geluisterd te hebben hellaas toch niet geworden wat ik hoopte. ze zullen wel nooit meer zo goed worden als in de tijd van parachutes. maarja je blijft toch altijd hopen...

avatar van Twinpeaks
Na een periode van bezinning wil deze plaat nog steeds niet gaan vonken bij mij.En waar het nou aan ligt? Geen idee!!.Tuurlijk is het allemaal catchy en goed gemusiceerd,maar het lijkt wel of Coldplay zielloos ten onder gaat in het grote gebaar.Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit zo de hype rond de band heb begrepen,maar ik geef ze wel iedere keer als er een nieuw album verschijnt de kans.Al moet ik eerlijk zeggen dat ik na deze misschien wel ga afhaken.Best leuk om Eno achter de knoppen te hebben ,maar een impact zoals bij andere bands heeft ie dan op dit album niet weten te bewerkstelligen.Althans in mijn ogen dan.Ik schop nu ongetwijfeld een hoop fans tegen de schenen,maar ik maak mijn verhaaltjes voornamelijk op wat muziek met mij doet.Gevoelsmatig dus,en bij deze plaat lopen regelmatig de rillingen van ergenis over mijn rug.

LDeVries schreef:

Aan jouw muzieksmaak ligt het zeker niet!

sjoerdverschoor
coldplay is back, met een topalbum niet zo goed als de vorige maar die zijn bijna onmogelijk te verslaan. leidjes als 'viva la vida', 'lovers in japan', en 'lost' zijn super.dikke tien!

avatar van kaztor
Hoor ik het schitterende Lost op de radio, gaat er een of andere flauwe rapper doorheen zitten reutelen....

'Hoe verkracht je je eigen muziek?', denk ik dan...

Met een rapper erbij dus!!! Is dat de Lost ep misschien? met 4x Lost! Ik zal die zeker niet kopen. Dat doen platenmaatschappijen dus met zucht naar geld!!!

avatar van kaztor
Ik ben er toch wel nieuwsgierig naar. Wees blij dat het los verkocht wordt. Wat is daar nou mis mee?

Edit: Ik bedoelde de Prospekt's March-EP, daar zag ik net Lost+ Jay-Z bij staan...

Weet ik in ieder geval welk nummer ik moet skippen.

Als ze het los verkopen is daar niks mis mee, zolang de mensen maar niet denken dat Coldplay, zelf, achter dat idee zit. Ik kan me dat namelijk niet voorstellen. En mocht ie toch op Prospekt's March verschijnen volg ik jou. Skippen die hap!!