Coldplay - Viva La Vida or Death and All His Friends (2008)

Alternatieve titel: Viva La Vida

Label: Parlophone

1. Life in Technicolor (2:39)
  2. Cemeteries of London (3:21)
  3. Lost! (3:55)
  4. 42 (3:57)
  5. Lovers in Japan / Reign of Love (6:51)
  6. Yes / Chinese Sleep Chant (7:06)
  7. Viva la Vida (4:04)
  8. Violet Hill (3:50)
  9. Strawberry Swing (4:08)
  10. Death and All His Friends / the Escapist (6:18)
  11. Lost? * (3:41)
  12. Lovers in Japan [Acoustic] * (3:44)
  13. Life in Technicolor II * (4:05)
  14. Postcards from Far Away * (0:48)
  15. Glass of Water * (4:44)
  16. Rainy Day * (3:26)
  17. Prospekt's March / Poppyfields * (3:38)
  18. Lost+ * (4:18)

met Jay-Z

19. Lovers in Japan [Osaka Sun Mix] * (3:58)
  20. Now My Feet Won't Touch the Ground * (2:29)
avatar van Smiechtel
Belachelijk.

Misterfool
ik vind tevens dat een nummer een vrijwel complete kopie moet zijn voordat het plagiaat is. zelfs al is de melodielijn het zelfde is kun je door verschillende instrumenten geluiden,klankleur en teksten een totaal ander nummer maken.

avatar van LucM
Plagiaat is hier wel vergezocht. Op een bepaald moment is er wel overeenkomst in de melodielijn, maar de songs verschillen in het geheel toch sterk van elkaar. Kortom, de gelijkenissen zijn te miniem om van plagiaat te spreken.

Pure Flauwekul, dat plagiaatverhaal. Hij heeft één ding wel bereikt: Aandacht !!!

khonnor
Misterfool schreef:

jij vindt dat, maar voor plagiaat bestaan wel degelijk heel strikte regels. denk dat je wettelijk gezien van plagiaat kan spreken als vijf of zes noten achter elkaar exact dezelfde zijn en als op de melodie nog auteursrechten berusten.

Misterfool
ik denk dat we weer onntopic moeten gaan. is viva la vida een tophit ja of nee

that's the question

Joy

nice job, ik vind dat satriani gelijk heeft maar denk niet dat het bewust plagiaat is

88Fabian
Na nog een keer beluistert te hebben.lijkt het toch verdacht veel op elkaar.dit is zeker plagiaat.het lijkt teveel op elkaar.er was eens een kort interview waarin de zanger zelf zei dat ie inspiratie had van verschillende artiesten en dat ie dat op goeie wijze in dit album had verwerkt zodat je nooit zou kunnen weten van wie die het had gejat.

88Fabian
Ik heb een filmpje gevonden met een interview met de zanger.en daar hebben ze het erover dat coldplay graag van andere bands muziek jatten.

Bij 3:54 beginnen ze het erover te hebben.

avatar van LucM
Ach, er wordt zo dikwijls gejat in de muziek. Als Coldplay beschuldigd wordt van plagiaat, wat dan te denken van Oasis? Het hangt ervan af of je letterlijk kopieert of er iets eigens van maakt. Overigens heeft "Viva la Vida" op een bepaald moment iets weg van "If I Could Fly" wat betreft de melodielijn maar te weinig om van plagiaat te spreken.

88Fabian
The verve is ook eens aangeklaagd door the rolling stones.want ze zouden bij bitter sweet symphony iets van hun muziek gebruikt hebben.

LucM schreef:

ik vind deze link toch aardig overtuigend

88Fabian schreef:

en de rechtszaak verloren

dat was wel degelijk gejat

88Fabian
Coldplay heeft zeker gejat.

avatar van LucM
Dit stuk heeft daar inderdaad wat van weg, dat is een feit. Maar of het doelbewust plagiaat is, dat moet de rechter uitmaken.

Overigens heeft the Verve voor "Bittersweet Symphony" gebruik gemaakt van een Rolling-Stones-sample (met hun toestemming). Voormalig Stones-manager Allen Klein was het daar niet mee eens en spande een rechtszaak daartegen.

avatar van Kasperbert
Ik weet niet goed of het wel of niet gejat is. Aan de ene kant zou je zeggen van wel als je de melodieen naast elkaar legt. Satriani's gitaarpartij past inderdaad perfect op die van Coldplay. Echter gaat het hier om een redelijk simpel melodielijntje, die volgens mij door meerdere mensen los van elkaar bedacht kan worden. Ik heb misschien daarom overigens ook nooit gesnapt waarom Viva La Vida het populairste nummer van dit album is. Geef mij maar Lost of Death and All His Friends.

Coldplay lijkt me echter niet de band om geinspireerd te zijn door Satriani en in die zin geef ik ze wel de voordeel van de twijfel.

avatar van LucM
"Viva La Vida" heeft inderdaad een vrij simpele en catchy melodielijn dat best eerder bedacht kon worden, dit nummer moet het volgens mij vooral hebben van de aparte vioolarrangementen. Bij Satriani is die melodielijn maar een klein stuk van een lange gitaarpartij. Het valt hier moeilijk te bepalen of Coldplay met dit nummer zich daadwerkelijk heeft laten inspireren door Satriani.

Vertoont overigens ook behoorlijk wat gelijkenissen met j'en ai marre van Alizeé. Maar zoals gezegd, het nummer drijft op een vrij eenvoudige melodie, lijkt me sterk dat hier kwaad opzet in het spel zou zijn (hoewel het ongetwijfeld wel volstaat om voor de rechtbank van het Belgische Mons veroordeeld te worden).

avatar van Tegid.mzk
Ik vind het wel meevallen hoor. Het nummer Eyes Wide Open van Ashlee Simpson en Square One van Coldplay vind ik dan weer wel heel erg op elkaar lijken. Maar Coldplay was wel eerder met hun nummer. Hier kun je het horen: http://nl.youtube.com/watch?v=cRv_yMg5nvw
O ja, over het album: ik vind het een behoorlijk goed album. Het blijft gewoon de volle drie kwartier van hoog niveau. Toch is het niet een album wat ik heel vaak opzet, daarvoor boeit het me niet goed genoeg. Ik weet dus nog niet wat mijn stem moet worden. Voorlopig 3,5 dan maar.

He wat is een EP???????????????????????????????????????

Bij grammofoonplaten heb je lp's Long Play platen, die duurden ongeveer 40 minuten en ep''s, Extended Play platen, daar stonden 5 of 6 nummertjes op Bij Cd's gebruiken ze die termen ook. Op een normale album- cd staat het hele album en op een ep-cd staan meestal 5 of 6 nummertjes.

Chameleon Day schreef:

Helemaal mee eens.

Dan moet je ook effe Castles horen uit 2006 alleen staat niet hier op.

Ik heb ook beide stukken beluisted en ik vind dat Satriani gelijk heeft. Die lijn is duidelijk van hem gestolen en hij heeft ook gelijk wanneer hij stelt dat die lijn belangrijk is in zijn nummer en dat van Coldplay.

Voor mij is creativiteit het allerbelangrijkste in muziek en dan ontdekken dat een band bewust steelt van andere bands, dat vind ik simpelweg zwak.

avatar van Chameleon Day
CasCas schreef:

Dan moet je ook effe Castles horen uit 2006 alleen staat niet hier op.

Wat is dat dan een nummer, EP of bootleg oid?

Een nummer met Jay-Z en nog jatten van Satriani ook. Hoezo creatief opgedroogd...

king_arthur schreef:

1 coldplay heeft van niemand iets gejat. satriani stelt zich aan.
2 ze zijn zo slim geweest dat nummer met jay-z op de ep te laten

niks creatief opgedroogd

Misterfool schreef:

1 coldplay heeft van niemand iets gejat. satriani stelt zich aan.
2 ze zijn zo slim geweest dat nummer met jay-z op de ep te laten

niks creatief opgedroogd
Voor het eerst ben ik het helemaal met je eens, Misterfool!

88Fabian
Het is wel gejat.dat hoor je meteen,ze moeten geld betalen vind ik het mag niet zo zijn dat je geld verdient aan iets wat je jat toch?.

Nicci

geweldig gedaan. vooral het stukje waar ze beide tracks samen laten lopen.
op zich is het een voor de hand liggend stukje muziek. ik sluit niet uit dat het 2 maal bedacht kan zijn. ik sluit overigens ook niet ut dat Coldplay het bewust of onbewust gejat heeft.

Na 40 jaar pop en rock muziek zullen er ongetwijfeld wel eens nummers op elkaar lijken SO WHAT? Artiesten zijn ook maar mensen die zich laten beïnvloeden door hún idolen. Als je gaat graven kunnen we misschien hier een nieuwe topic aan wijden. Wat heeft van wie gejat? Laat me niet lachen!!!!!