Coldplay - Viva La Vida or Death and All His Friends (2008)

Alternatieve titel: Viva La Vida

Label: Parlophone

1. Life in Technicolor (2:39)
  2. Cemeteries of London (3:21)
  3. Lost! (3:55)
  4. 42 (3:57)
  5. Lovers in Japan / Reign of Love (6:51)
  6. Yes / Chinese Sleep Chant (7:06)
  7. Viva la Vida (4:04)
  8. Violet Hill (3:50)
  9. Strawberry Swing (4:08)
  10. Death and All His Friends / the Escapist (6:18)
  11. Lost? * (3:41)
  12. Lovers in Japan [Acoustic] * (3:44)
  13. Life in Technicolor II * (4:05)
  14. Postcards from Far Away * (0:48)
  15. Glass of Water * (4:44)
  16. Rainy Day * (3:26)
  17. Prospekt's March / Poppyfields * (3:38)
  18. Lost+ * (4:18)

met Jay-Z

19. Lovers in Japan [Osaka Sun Mix] * (3:58)
  20. Now My Feet Won't Touch the Ground * (2:29)
Joz
Het probleem met coldplay is, dat ik het nooit echt een kutband kan gaan vinden. Ik vond Parachutes zó goed, (maar Rush of Blood trouwens ook) dat ze erg veel credits bij mij verdiend hebben.

Echter... dit album kan me niet raken. Het is allemaal zo gepolijst en gladjes: je kan het integraal op Skyradio uitzenden.
Wat ik graag zou zien zijn fijne melodieen in een rauw lijstje: dat mis ik volledig hier.

wanneer ga je coldplay zien als middelmatige band?

avatar van Kaaasgaaf
Joz schreef:

Verbazingwekkend dat mensen hier dit album als commercieel betitelen.
Op mij komt het juist over als Coldplay's meest ''alternatieve'' plaat.
Met als meest 'in het oor' springende voorbeeld toch wel Chinese Sleep Chant, dat gewoon onversneden shoegaze a la My Bloody Valentine biedt en dat je toch echt niet snel op de radio tegen zal komen. Mijn ogen vielen zowaar uit hun kassen toen ik dit nummer voor het eerst hoorde. Wow, bizar, is dit Coldplay, ze durven wel zeg!!
Natuurlijk blijft het Coldplay; een band die zeer goed weet hoe ze prettig in het gehoor kunnen liggen. Maar ik vind dit toch echt wel een gedurfde plaat hoor, zeker voor hun doen dan ieder geval.
En, zoals ik al eerder heb aangegeven, na Parachutes de eerste Coldplay-plaat die me weer echt weet te raken. Het is dat Dhr. Martin van die tenenkrommende teksten schrijft en dat zijn stem zo snel gaat vervelen, anders had ik misschien wel een 5 gegeven. Want muzikaal gezien is er niks maar dan ook absoluut niks mis met dit onverwachtse meesterwerkje. Brian Eno zorgt voor een sferisch geluid en de band durft weer liedjes te schrijven die echt een beetje sprankelen. Zo'n nummer als Strawberry Swing bijvoorbeeld, met die prachtige melodieuze wending tegen het eind, dat is toch om je vingers bij af te likken?

Joz
Ik snap dat een band een bepaalde koers vaart en bepaalde wegen inslaat. Maar het sluit simpelweg niet aan bij mijn smaak, verwachtingen en de mogelijkheden van de band colplay als geheel.

De band heeft bewezen dat ze goede muziek maken, maar ik ben gewoon teleurgesteld in de weg die ze met dit album zijn ingeslagen.

jovad schreef:
Deze cd bevat wel een aantal straffe nummers, waarvan Viva La Vida, Lost & Strawberry Swing er voor mij uitspringen... maar als "plaat" (de opbouw van de cd) deugt deze voor geen meter.

Ja nu je het zegt valt het mij ook heel erg op. Ik zat al wel vaak van huh, wat is dit nou weer opeens. Opbouw klopt van geen kant.

freakyy schreef:

avatar van Drie Banaan Kan
tot nu toe nog niet echt heel overtuigend. een paar uitblinkers (o.a. Violet hill) maar toch niet helemaal wat ik van coldplay gewend ben helaas. het is allemaal wel mooi, maar niet coldplay.
misschien dat een volgende luisterbeurt me helemaal kan overtuigen.

tot nu toe 3 sterretjes

avatar van douwens

vertel mij eens als leek dan hoe een plaat opgebouwd dient te worden...?

Precies, heb nou ook niet echt last van plotselinge overgangen of abrupte eindes van nummers of iets dergelijks. Op mij komt het wel als een geheel over.

avatar van Montorsi
Niet echt een waardevolle cd wat mij betreft. Best een aantal aardige Coldplay songs op de eerste helft van de CD, maar echt geweldig zijn die ook niet. Deel 2 vind ik behoorlijk matig zelfs, maar de afsluiter is dan wel weer heel behoorlijk. Verder dan 3* kom ik niet.

vertel mij eens als leek dan hoe een plaat opgebouwd dient te worden...?

Haha zo bedoelde ik het nou ook weer niet. Maar als ik de cd luister hoor ik een verzameling losse nummers ipv. 1 geheel. Overgangen die niet lijken te kloppen. Iets wat ik toch wel erg jammer vind bij een band als Coldplay.

avatar van patvandod
twee nummers in één track vind ik behoorlijk storend. verder kan het album mij tot nu toe wel bekoren. alleen van het niveau a rush of blood is deze plaat zeker niet. dat zullen ze wel nooit meer halen...

avatar van T.A.
freakyy schreef:

Ik heb wel een mening over de muziek, of dit album ivgm de vorige albums. Maar de opbouw zal me echt aan me reet roesten. Ik gooi ze in Mediaplayer toch wel van goed -> naar slecht.

Death and all his buddys springt er voor mij uit. 42 is op zich wel hemels. Vervolgens zijn Lovers in Japan, Yes en Lost aardig. Het is ook allemaal niet slecht of zo. Maar gewoon niet meer zo perfect, of bijna perfect, als de eerste 2 albums.

Joz
Waarom zou de band in de toekomst het niveau van parachutes of rush of blood niet meer kunnen halen?

ben het er wel mee eens dat ze er met dit album erg ver vanaf zijn

patvandod schreef:

Nou, inderdaad....verschrikkelijk storend....

Typisch Nederlands om altijd wat te zeiken te hebben, terwijl wij zelf ongeveer het meest talentloze land qua muziek zijn.

Ik vind dit album gewoon steengoed en ben blij verrast dat Coldplay toch een andere weg ingeslagen is.

DreamHead
Vandaag ligt die bij de MediaMarkt in Arnhem voor 10 euro. Dus dat word sprinten straks naar de winkel!!!

avatar van freitzen
ja, in Arnhem

avatar van Chronos85

Nou, inderdaad....verschrikkelijk storend....

Als je de recensies leest is 4 van de 5 ofwel een 8 het hoogste cijfer wat door internationaal erkende muziekexperts wordt gegeven. Niet 'typisch Nederlands' dus de relatief lage beoordelingen.
En over dat 'meest talentloze land'......tja daar valt ook nog wel wat over te discussiëren denk ik......;-)

Chronos85 schreef:

Van de bladen die daar genoemd worden neem ik alleen Q serieus.
Verder heb ik het helemaal niet over lage beoordelingen maar over azijngepis. Over 2 nummers in 1 track...of over de opbouw (whatever the f*ck that maybe) van een album.

avatar van coldwarkids
Wat heeft Viva La Vida toch een lelijke hoes, het zou zo de nieuwe cd van Bach kunnen zijn.
Zelfs nog in Digipack, ik zou het mooier vinden als het gewoon in een normaal superjewelbox zou verschijnen.

DreamHead schreef:

Bij ons €14,99,- op zich ook niet duur, maar of tie bij ons in Mediamarkt 10ntje is dat weet ik niet, daar haal ik m'n cd's niet

avatar van coldwarkids
Heel leuk album, ik moest er eerst aan wennen, maar het is toch weer een mooi album geworden.
Vooral de single: Viva La Vida vind ik heel mooi.
Ik ben vanochtend naar platenzaak geweest en daar zag ik op de toonbank (net uitgepakt) de digipack liggen van Coldplay.
Maar er was vandaag meer moois binnen, dus heb ik i.p.v. Coldplay, The Music gekocht met Strength In Numbers

avatar van Koerok
De laatste minuut van 'Death and All His Friends' (dus nog voor 'The Escapist') vind ik prachtig. Jammer dat daar niet meer mee is gedaan. Als refrein had het van mij best nog twee keer terug mogen komen.
Ik ben het ook eens met de 'aan-elkaar-plak'-kritiek. Twee liedjes in een nummer voelt toch altijd als een zwaktebod. Death had van mij bijvoorbeeld in tweeen geknipt mogen worden en de afzonderlijke delen verder uitgebouwd. Het laat bij mij het gevoel achter dat het allemaal wat snel in elkaar is gezet, en voor een plaat waar we zolang op hebben moeten wachten is dat toch een beetje jammer .

Desalniettemin vind ik toch dat er een flink aantal mooie nummers op staan, en in die zin is de plaat dus wel geslaagd.

Ik heb alle nummers geknipt die uit twee delen bestonden. Maakt het afspelen wat makkelijker, ik heb dus ook 13 nummers ipv 10.

avatar van mr-mucho
ws is dit punt lager (dan het hoort te zijn) omdat coldplay haters gewoon puur 1´en aan geven zijn omdat het coldplay is.

avatar van jovad
er heeft welgeteld 0 personen "0.5" gestemd, 1 persoon "1" en 2 personen "1,5" . Het aandeel van "die blinde coldplayhaters" is hier dus miniem. 3.70 is een eerlijke gemiddelde score voor deze plaat

avatar van djarend
en och, maak je niet druk, die zgn coldplay haters hebben hem waarschijnljik ook niet eens gehoord, althans, dat denk ik want ik ga ook niet naar muziek luisteren die ik k** vind, zelfs niet in mijn winkel

Koerok schreef:

Vind ik nou ook

Louis2703 schreef:
Heb ik inmiddels ook gedaan. Bevalt me een stuk beter!

Marko
coldwarkids schreef:

Vind ik nou ook

Ook IMO het prachtigste stuk op dit album dat ik vorige week nog ronduit rampzalig vond (het album dus), maar met elke keer luisteren beter wordt. Hij groeit nog steeds, en ik hoop dat ik 'm ooit nog fantastisch kan gaan noemen.

avatar van Chronos85
Koerok schreef:
Heb ik inmiddels ook gedaan. Bevalt me een stuk beter!

In dat geval kan ik eindelijk zeggen dat ik een favoriet heb namelijk Yes. Wat erop volgt zorgt voor zo'n daling dat ik er erg op afknap. An sich is Yes echt een best goed nummer. Als Brian Eno ook tot die conclusie was gekomen had ik wellicht nog een halfje meer gegeven.......

Chronos85 schreef:
En 'Reign of Love' vind ik los dan weer een heel mooi nummer.

Yes is prachtig! Wat mij betreft een van de beteren op dit album. Hoewel het hele album zich nu wel een beetje aan mij aan het openbaren is. Ik vind Yes totaal anders dan wat ik van Coldplay gewend ben, echter het is tóch Coldplay en dat spreekt me zeker aan

En dat in stukken knippen is gewoon zeer handig ook als ik Reign of Love wil horen, want dat is wel een mooi nummer. Doet me namelijk denken aan Parachutes...