Coldplay - Viva La Vida or Death and All His Friends (2008)

Alternatieve titel: Viva La Vida

Label: Parlophone

1. Life in Technicolor (2:39)
  2. Cemeteries of London (3:21)
  3. Lost! (3:55)
  4. 42 (3:57)
  5. Lovers in Japan / Reign of Love (6:51)
  6. Yes / Chinese Sleep Chant (7:06)
  7. Viva la Vida (4:04)
  8. Violet Hill (3:50)
  9. Strawberry Swing (4:08)
  10. Death and All His Friends / the Escapist (6:18)
  11. Lost? * (3:41)
  12. Lovers in Japan [Acoustic] * (3:44)
  13. Life in Technicolor II * (4:05)
  14. Postcards from Far Away * (0:48)
  15. Glass of Water * (4:44)
  16. Rainy Day * (3:26)
  17. Prospekt's March / Poppyfields * (3:38)
  18. Lost+ * (4:18)

met Jay-Z

19. Lovers in Japan [Osaka Sun Mix] * (3:58)
  20. Now My Feet Won't Touch the Ground * (2:29)
Gsus
mr-mucho schreef:
ws is dit punt lager (dan het hoort te zijn) omdat coldplay haters gewoon puur 1´en aan geven zijn omdat het coldplay is.

Ik denk juist dat het nog hoog ligt, omdat de 'lovers' meestal meteen stemmen

Heb nu het schijfje in m'n cd-speler liggen!

avatar van coldwarkids
Marko schreef:

Ook IMO het prachtigste stuk op dit album dat ik vorige week nog ronduit rampzalig vond (het album dus), maar met elke keer luisteren beter wordt. Hij groeit nog steeds, en ik hoop dat ik 'm ooit nog fantastisch kan gaan noemen.

Wat bedoel je hiermee, ik kan het even niet volgen (IMO>?)

avatar van Chronos85
Louis2703 schreef:
Yes is prachtig! Wat mij betreft een van de beteren op dit album. Hoewel het hele album zich nu wel een beetje aan mij aan het openbaren is. Ik vind Yes totaal anders dan wat ik van Coldplay gewend ben, echter het is tóch Coldplay en dat spreekt me zeker aan

En dat in stukken knippen is gewoon zeer handig ook als ik Reign of Love wil horen, want dat is wel een mooi nummer. Doet me namelijk denken aan Parachutes...

Precies, je herkent het niet heel erg. Ik heb in een eerder bericht gezegd dat ik de lage stem van Chris Martin niet vind passen bij het album. Dit is voor mij het enige nummer waarbij ik dat juist wel vind. Het is een beetje radiohead-achtig maar daar stoor ik me in dit geval totaal niet aan. En sorry jongens, ik vind Reign of Love iets teveel U2.....

kluivie
Dit is echt weer een topalbum prima hoor!!!!!! heb hem een 5 gegeven kon niet anders en ja een beetje U2 nou en haha

avatar van weasel
Er zitten een paar fijne nummers tussen, maar tot nu toe ben ik er nog niet kapot van.
Martin zegt overal dat hij "nieuwe dingen" wil doen met zijn muziek, maar qua liedstructuur is het niet heel innoverend. Het enige 'nieuwe' is de aparte productie, maar dat lijkt me vooral de verdienste van Brian Eno.

Het album lijkt me wel een groeier, dus ik ben er nog niet helemaal over uit. Punt kan nog stijgen natuurlijk.

avatar van SioM
jovad schreef:
er heeft welgeteld 0 personen "0.5" gestemd, 1 persoon "1" en 2 personen "1,5" . Het aandeel van "die blinde coldplayhaters" is hier dus miniem. 3.70 is een eerlijke gemiddelde score voor deze plaat

Ok, dan behoor ik tot die "blinde coldplayhaters".

avatar van aphexfreak
Ondertussen weer een paar luisterbeurten verder en mijn mening blijft dezelfde als eerder.
Ik heb dit album een kans gegeven maar ik kan er gewoon niks mee.
Waar een band als Radiohead jarenlang ook vernieuwend blijft maar toch blijft boeien gaat Coldplay bij de 4e al de verkeerde kant op.
En ik weet als geen ander dat je muziek niet moet vergelijken, maar als ik toch duidelijk invloeden hoor of gewoon ''pogingen tot'' en die mislukken kan ik niet anders als concluderen dat Coldplay deze keer flink de plank mis slaat.
Misschien is Eno ook een slechte keuze geweest de productie laat wat mij betreft ook te wensen over af en toe, zoals de verschrikkelijke orgelsound op de Lost versie vroeg op het album.
Dit is een band die graag een andere kant op wil dat is duidelijk en misschien hadden ze dan toch beter iemand als Nigel Goodrich in dienst kunnen nemen.
En talent is wel degelijk iets wat een artiest/band kwijt kan raken door uiteenlopende redenen.
Ik hoop dat Coldplay zijn vorm weer hervind en dan toch nog eens met een leuk album op de proppen komt.
Tot dan luister ik wel de eerste 3 albums.

Father McKenzie
Ik ging vanavond twee steengoede oude Talking Headsplaten bestellen in de plaatselijke Free Record Shop en zag deze liggen.

Het deed me terugdenken aan die twee eerste Coldplay platen die ik zo goed vond, en ik dacht... laat deze maar lekker liggen.

Neen, na het erg teleurstellende X&Y, geen eieren meer van deze boer, tot ze me het tegendeel bewijzen. Maar daar vrees ik voor.

Als dit toch een sterke plaat mocht blijken, dan krijgen de songs wel airplay op diverse radiostations...

Goedenavond. Mijn eerste bericht!! (Na vaak passief meelezen op musicmeter wil ik over dit album toch even mijn mening kwijt.)

Dit album valt mij niets tegen. Toen ik Violet Hill voor het eerst hoorde dacht ik: mwoah. Na een paar keer luisteren werd ik optimistischer. Na Viva La Vida was ik positief verrast. Een keer een hele nieuwe coldplaysound met een interessante lyric.

Toen het album uiteindelijk helemaal gedownload en werd er niet heel warm van. Ik irriteerde me vooral aan Lost!. Beetje een simpel nummer om mee te scoren. Ook die "twee nummers-in-een" bevielen me niet. (Nu overigens vind ik de tweede gedeeltes niet echt fantastisch, meer iets voor de B-side).

Vandaag maar eens de cd gekocht en die met een goede installatie afgespeeld. Was toch wel even positief verrast zeg. Cemetries of London, Yes en 42 vind ik toch wel echt fantastisch. Heeft nog een tijd nodig, maar vermoed dat die toch wel in de buurt komen van naar mijn mening de beste nummers van coldplay.

Ook vind ik Viva La Vida nog super, alleen beetje vaak geluisterd, heeft dus ook nog wat tijd nodig voor defenitiviteit.

Verder: violet hill, lovers in japan en ook zeker death and all his friends zijn ook zeker niet slecht. Vooral die laatste vind ik een geniale afsluiter. Strawberry swing wil mij nog niet boeien. Lost! vind ik de enige echte tegenvaller.

Kortom: zeer positief. Vele male beter dan X&Y welke mij veel te commercieel en makkelijk overkwam.

cambal
Ik wil even terugkomen op mijn recensie, toen had ik 6 nummers in totaal van Viva La Vida gehoord, inmiddels de cd met 16 tracks een aantal malen beluisterd , staan hele goede maar ook overbodige nummers op naar mijn gevoel , veel hoeft niet altijd beter te zijn , maar het luistert rommelig , samengeraapt en onsamenhangend , onbegrijpelijk , inspiratie hadden ze ongetwijfeld genoeg om twee albums te maken lijkt het wel , het geheel is niet constant maar toch interessant om steeds weer een ander gevoel erbij te ervaren ,verder hoor ik Simple Minds Sparkle In The Rain invloeden, U2, maar dat zal wel door de Eno productie komen. Ik neem aan dat Coldplay zich ook onbewust laat beinvloeden door hun favoriete muziek , dus daar is niet aan te ontkomen , maar het gehele album is toch niet zo vernieuwend als ik in eerste instantie dacht , maar wel voor het grootste gedeelte , wat ik mooi vond aan de eerste keren horen blijft erg mooi .

avatar van battersea
Vernieuwend hoeft niet het criterium te zijn voor goede muziek. Deze plaat kan niet meer objectief beluisterd te worden als een band zo gehypt wordt. (daar houden wij als muziekliefhebbers blijkbaar niet zo van...onzin) Vooral niet mooi vinden wat de massa / het luisterplebs wel mooi vindt. Welnu, onzin... dit is een kwaliteitsplaat. Wel een die tijd nodig heeft denk ik, maar dat blijken vaak de betere platen. XenY staan ook juweeltjes op. Maar ja, de eerste plaat, kennismaking, kus etc. daar hoort een nieuw gevoel bij, en dat krijg je niet weer terug. Blijft staan dat deze kwaliteitsband weer iets moois heeft gemaakt... 42 is fraai en zelf ben ik ook ertg gecharmeerd van het introotje...

avatar van battersea
Trouwens, wel een beetje makkelijk hoesje, geen tekst staat er in en Madame Liberte is natuurlijk ook gejat van dat bekende schilderij 'La liberte guidant le peuple'. Geef mij maar een hoes die staat met een fatsoenlijk boekie dr bij. Het lijkt trouwens verdacht veel op viva la revolution van de japanse groep Dragon Ash...

avatar van laboomzaa
Hij valt mij niet tegen!!

aan sheplays: terecht gecorrigeerd

avatar van Djarune
"42" is echt een geweldig nummer. Eerst die geweldige tekst:

Those who are dead are not dead
They’re just living my head
And since I fell for that spell
I am living there as well
Oh..

Time is so short and I’m sure
There must be something more

en dan die gitaren!

avatar van De Daniël
Ik had nooit verwacht dat ik nog eens zo enthousiast zou zijn over dit nieuwe album van Coldplay. De algehele sound is ronduit fris te noemen, het is in ieder geval lekker anders dan voorgaande albums. Het gezeik dat de stem van Chris Martin niet bij dit soort nummers zou passen wil ik naar het land der fabelen doorsturen, ik vind het er juist prima bij passen. Alle nummers zijn van een behoorlijk hoog niveau en het album verveelt totaal niet snel.
4,5 ster is zeer gepast.

avatar van otherfool
Misschien niet in alles een glorieuze comeback na 2 zouteloze plaatjes, maar 'Viva la Vida' is in ieder geval een stuk spannender dan het teleurstellende 'Rush of Blood' en het saaie 'X&Y'.

Het instrumentale voorgerechtje Life in Technicolor valt uitstekend waardoor je toch net even wat geconcentreerder het ceedeetje gaat luisteren. En ja hoor, Lost! is sterk, Reign of Love mooi en Strawberry Swing lieflijk.

Misschien dat dit weer een opmaat is naar een echt sterke plaat, de positieve 3,5* mijnerzijds mag u dan ook scharen in de categorie 'aanmoediging'.

Marko
coldwarkids schreef:

Wat bedoel je hiermee, ik kan het even niet volgen (IMO>?)

In My Opinion

avatar van KidChino8
iedereen zaagt altijd van: oh het is weer van hetzelfde.
Man, het is niet omdat chris martin dezelfde stem behoud dat de muziek zelf niet veranderd.Luister dieper!
Voor een 1e luisterbeurt : 3,5

Redelijke album. Wel stuk minder dan al z'n voorgangers. Vind 42 en Lost wel erg mooi.

avatar van mr-mucho
Gsus schreef:

Ik denk juist dat het nog hoog ligt, omdat de 'lovers' meestal meteen stemmen

Heb nu het schijfje in m'n cd-speler liggen!

ik heb hem toch minstens 5 keer beluisterd nadat ik een stem gaf. ik ga er niet te kritisch op in inderdaad omdat ik een groot liefhebber ben van coldplay alleen hij komt in de buurt van a rush of blood to the head die op mijn nummer 1 staat (top 10 albums) en ik heb minder goede platen in mijn top 10 ook een vijf gegeven en deze plaat luisterd zo lekker weg dat ik hem een 5 geef. deze zal dus zeker in mijn top 10 belanden. alhoewel ik eerst even awacht hoe lang ik deze nog ga draaien aangezien ik X&Y ook op het begin veel luisterde en nu nauwelijks op 2 nummers na nog beluister.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Vandaag aangeschaft en ben zeeeeeeer benieuwd.

avatar van Arrie
In de OOR staat overigens een interview met bassist Berryman en hij zegt dat ze soms twee nummers in één doen om het kort te houden, de plaat moet niet te lang zijn en ook het aantal nummers niet... X&Y vonden ze dan ook te lang.

avatar van Smiechtel
Hij valt zeker niet tegen jongens! Alhoewel het tekstueel af en toe ietwat ondermaats is, vind ik het een erg lekker albumpje.

avatar van Thuurke
Het is jammer dat ze de cd in een kartonnen boekje stoppen dat weer makkelijk kapot gaat en dat de cd zelf bekrast bij het in/uit schuiven.

De cd is verder wel goed. Life in Technicolor is een zwak begin en 42 is het mooiste nummer van de plaat. Reign of Love is een beetje de sfeer van de oude Coldplay. De meeste nummers bevatten de typische jaren 80 gitaarmuziek van inderdaad U2 en Echo and the Bunnymen. Yes doet denken aan het nummer Regiment van Brian Eno/David Byrne. Verder komt de bekende Simple Minds gitaarsound er doorheen en een beetje Beatles. Violet Hill lijkt veel op Oasis, en dat heb ik eerder gezegd. Strawberry Swing is het minste nummer op deze cd. Beter goed gejat dan slecht verzonnen.

avatar van 41235
Ondanks het feit dat ik niet onder de indruk was van de single en het vooral op mijn heupen krijg wanneer Martin zijn stem de hoogte ingaat, heb ik het volledig album toch een aantal keren uitgezeten. Wat me opvalt en eigenlijk toch wel aangenaam verrast is dat het hoge gekeel van Martin wat afgezwakt lijkt (ik vind em op die moment echt een mislukt priesterke, sorry hoor). Verder is het natuurlijk qua productie weeral dik in orde, alhoewel ik idd net als zovelen hier duidelijk de "U2" hand van Eno in herken. Nu, dat hoeft voor mij persé niet negatief te zijn, ik ben fan van Eno als U2.
Hebben jullie echter ook het gevoel dat het niet echt een geheel album is maar eerder een soort verzameling van nummers? Daar waar eerdere platen meer samenhang vertonen vind ik deze veel diverser, een resultaat van zoeken en experimenteren (alhoewel de koerswijziging dan weer niet zo drastisch is als hier en daar sommigen beweren). Fan voor het leven zal ik wel niet worden (als echter het bezitten van al hun reguliere albums garant hiervoor zou moeten zijn, ben ik het echter wel) net omdat ik wat "echte" emoties mis in de muziek, maar soit, er bestaat véél, maar dan ook véél grotere rotzooi op de markt (en dat is mss mijn groot probleem met Coldplay; het is zeker niet slecht, maar dan ook weer niet super, en in mijn geval beperkt houdbaar). Een 3,5.

avatar van aphexfreak
Misschien even de woorden googlen Sheplays voor dat je iemand aanspreekt?
Of gewoon niet zo zeuren anders?
Wel een beetje netjes blijven tegen onze buren he?
''Anders doe ik mijn botten aan en stap ik naar u toe zotteke''

Joepas
Parachutes ++
Rush Of Blood +
X&Y +-
Viva La Vida -

Vind de richting die ze opgaan jammer, een band mag zich uiteraard ontwikkelen en vernieuwen. Ik ben het alleen niet eens met de richting... Jammer dat het me niet meer aanspreekt. Gelukkig kun je de oude CD's nog luisteren.
*2,5

khonnor
middelmatigheid troef op deze nieuwe coldplay.

ik zou het niet beter kunnen zeggen dan andy gil, één van de beste hedendaagse britse rockjournalisten...

Waarom ik Coldplay haat
Andy Gill over de nieuwe Gouden Standaard voor Middelmatige Muziek
Andy Gill is rockjournalist bij The Independent.
_____________________________________________

Pompeuze, melige en ondraaglijke rommel. Coldplay heeft de hitparades veroverd met het muzikaal equivalent van lauwe spinazie. En tijdens dat proces hebben ze een hele generatie Britse rockmuziek vergiftigd.

Zonder een ogenblik de indruk te willen wekken dat het geen prachtige manier zou zijn om je boterham te verdienen, toch zijn er momenten in het leven van een rockcriticus dat de ziel zucht, en je in de verte tuurt met bezwaard hart en een leeg hoofd. Vorige week had ik dat. De reden? Een nieuw album van Coldplay. Je kunt je enkel afvragen hoeveel gespierde leeghoofden er nodig waren om de cheque te torsen die Brian Eno zo ver kreeg dat hij het nieuwe album van Coldplay wilde producen. Ik bedoel, zijn verheven culturele smaak in acht genomen, kan dit toch in geen geval boven aan Eno's prioriteitenlijstje gestaan hebben? En met al die U2-royalty's zal hij toch niet echt om geld verlegen gezeten hebben.

Uiteindelijk is het album precies wat ik ervan verwacht had, zij het een klein beetje magerder in de Grote Hymnen dan de vorige drie. De ritmes zijn wat drukker, en wat etnischer, en er is wat spaarzamer omgesprongen met het falsetstemmetje van Chris Martin - een van de ergerlijkste stijlfiguren van de moderne muziek - waarvoor dank, Eno! De favoriete 'Brianiac' van de pop heeft erop toegezien dat de sonische vereisten allemaal gerespecteerd werden. En in een paar gevallen lijken de songs zelfs over iets te gaan, in plaats van armetierige uitingen te zijn van emotionele weelde en kreupele troost, zoals X & Y. Dingen zoals dood, en oorlog, en macht. Het is niet veel zaaks, eigenlijk, maar nu ook weer niet zo weinig om compleet waardeloos te zijn. Het is de nieuwe Gouden Standaard voor Middelmatige Muziek. En gezien de concurrentie die tegenwoordig woedt voor die bedenkelijke eer, is dat geen geringe prestatie. Bijna een verwezenlijking, in feite.

Maar je hoeft me niet te geloven. Je kunt het album kopen en zelf beluisteren. Viva la vida heeft nu al het record gebroken van de grootste voorverkoop van een album via iTunes, en zal zonder het twijfel het succes van X & Y herhalen, dat nummer één was in alle gebieden die aan bod komen in de vergelijkende hitparade van Wikipedia, en dat zijn weg naar boven begon vanaf tien miljoen exemplaren. Het vreemde is dat ik niemand kan vinden die X & Y gekocht heeft, of die van plan is Viva la vida te kopen. En nu we het daar toch over hebben: ik ben nog nooit iemand tegengekomen die woorden van sympathie veil heeft voor Coldplay. En dus: wie zijn die massa's die zo beleefd met duizenden samendrommen in stadions als Coldplay optreedt? Het is een soort geheim genootschap, een Opus Dei voor saaie, hymnische muziek.

Het lijkt erop dat Coldplay een van die duidelijke culturele splijtzwammen is geworden, waarbij beide groepen nooit bij elkaar zullen komen. Ze zijn een soort anti-Sex Pistols, een band die afstoot niet door woede, slechte manieren en een falende opvoeding, maar door hun onschadelijke vriendelijkheid en gladgestreken voorkomendheid. In 1977 kon EMI zich niet snel genoeg van die vervelende Sex Pistols ontdoen, u herinnert het zich misschien. Maar in februari 2005 werd de fenomenale daling van de waarde van de aandelen van hetzelfde bedrijf (min 6 eurocent tot 3 euro) voornamelijk toegeschreven aan de aankondiging dat Coldplays X & Y niet zou verschijnen in dat fiscaal jaar, wat anders wel de verwachting was. Die impact is vooral ironisch als je bedenkt dat de zanger van Coldplay, Chris Martin, in de pers vaak tekeergaat tegen de bedrijven, en zich uitspreekt voor eerlijke wereldhandel. Het is maar een van de vele manieren waarop de band een flauwe afspiegeling is van hun meest in het oog springende voorbeeld, Radiohead.

Hun muziek klinkt ook als Radiohead, met alle kruidige, moeilijke en interessante kantjes eruit gekookt, wat resulteert in iets met de muzikale vastheid van gestoomde spinazie, de muziek behoudt de trucs die een massa wel kan smaken en de samenzangrefreinen, maar gooit de meer uitdagende, dissonante aspecten overboord, samen met de bochten van 90 graden in een andere richting.

Een andere voor de hand liggende vergelijking is die met Pink Floyd: ze roepen hetzelfde immense gevoel van ongemak en verheffing op, en maken gebruik van hetzelfde soort breedvoerige arrangementen, maar zoals met de invloed van Radiohead is het zeer de vraag of Coldplay ook de onderzoekende artistieke geest deelt met Floyd. Ook kunnen ze op geen enkele wijze wedijveren met de kenmerkende lyrische benadering van Yorke en Roger Waters, wier werk voor aangeboren populisten als Coldplay eenvoudigweg te wrang en bitter, en regelmatig te verdraaid en ambivalent is om het naar de kroon te steken.

En dus valt Coldplay keer op keer terug op de onoprechte empathie van tekstregels als "Is there anybody out there who is lost and hurt and lonely, too?" en "Are you lost or incomplete... can't find your missing piece?", regels die teren op de zielskadavers van de onzekeren en eenzamen, zonder oplossingen aan te dragen. Regels die kruimels troost opblazen tot huwelijkstaarten, door het muzikaal monumentalisme waarin ze vervat worden, zodat de fans hun taart krijgen en in één hap zichzelf kunnen verzwelgen.

Nergens heb je het gevoel dat er een gevecht wordt gevoerd met de sociale en politieke oorzaken van de problemen. De teksten zijn niet meer dan een flauw emotioneel kompres op de wonde. Ze zijn uitgegroeid tot de muzikale veiligheidsdeken voor miljoenen fans, terwijl hun nummers voorbij schrijden met de epische statigheid van staatsbegrafenissen en hun enorme, hartverscheurende akkoordenschema's je zeemzoet om de oren slaan met emotionele logica, maar tegelijk elke boosheid of politieke betrokkenheid - in de existentiële zin - wegzuigen. In de plaats daarvan offreert Chris Martin een troostende hand op je schouder, alsmede een lekker kopje thee.
Coldplay: het is een van de meest toepasselijke groepsnamen in de rock. Hij ruikt naar bleke huid en dode emoties. Elke keer als ik hem hoor, zie ik het beeld van vissen met glazen ogen in het kraam van de visboer, met smeltend ijs op de weegschaal. De politieke leegheid van de band blijkt nog het hardst in het nummer met de ironische titel 'Politik'. De lijst van vage eisen daarin ("Give me time and give me space, give me real, don't give me fake...") en de oproep "open up your eyes" verraden een totaal gebrek aan politieke coherentie.

Ze zijn niet alleen schuldig, besef ik wel, en ze zijn ook niet alleen met hun onnozele revisionisme: want net zoals het thatcherisme een golf van arrogante, sodemieter-op, egoïstische celebocratie de eightiespop binnensluisde, zo veegde het blairisme de ideologische component van de moderne pop onder de mat, die haar authentieke politieke drive verloren zag gaan ten voordele van de minder vervelende, makkelijk hanteerbare politiek van de celebritygeste. Maar zelfs Tony Blair kon nooit zo gespeend zijn van drijvende principes als een band die zingt: "I'm going to buy a gun and start a war / If you can tell me something worth fighting for". Hoe lang mag de lijst worden, kerels?
In een andere, langere lijst, staat nog veel meer dat te misprijzen valt aan Coldplay - het meeste, toegegeven, gaat over Chris Martin, de minst indruk makende rockster ter wereld volgens bijna alle maatstaven die gelden voor de rock-'n-roll zoals we die kennen.

Er is het man-van-celebritysyndroom, met Chris 'n' Gwynnie in de rol van een geurkaarsen-, laagvezelig equivalent van Brad 'n' Ange; de borstelige non-baard die Chris Martin deelt met Jensen Button (heb je de twee ooit samen gezien op dezelfde plek?); zijn kind Apple noemen in plaats van, zeg maar, Veal (rund is veel smakelijker en leent zich minder om op school gepest te worden); en veel meer van dat.

Maar voor mij is het de gekwelde uiting van zogenaamde politieke bezorgdheid, terwijl ze tegelijk tegemoet komen aan het welige zelfbeklag van het meest gepamperde, comfortabele deel van de muziekfans ter wereld, dat het irritantste aspect is van Coldplay. Ooit was rock-'n-roll een wervende kreet, klaroengeschal. Nu, in hun handen, is het een pijnstiller.

khonnor
even toelichting geven bij bovenstaande tekst, voor ik weer een hele lading modder over me heen krijg.

ik vind de laatste coldplay middelmatig. het lijkt me muziek die meermaals door de dure stereos van yuppies, of de middelmatige stereos van de middelmatige mens zal schallen.

niks mis mee. chris martin maakt die mensen blij? that's a given, en een mooi resultaat...

maar, waar is de ambitie in deze muziek? de ambitie om het allemaal ook artistiek een beetje interessant te maken? de ambitie om toch hier en daar wat dissonantie, iets uitdagends te produceren dat ook mensen die op muzikaal gebied wel meer watertjes doorzwommen hebben geboeid te houden...

begrijp me niet verkeerd? dit is een plaat die ook bij mij wel eens zal opstaan. en niet om me te ergeren. maar, volgens mij kan coldplay toch zoveel beter. het gitaarwerk op de plaat is pico bello, ze breiden hun instrumentarium verder uit richting oosterse geluidjes, de stem van chris martin is top notch... en dan leveren ze een plaat af die qua songs zoooooo braaf is.... het klinkt allemaal een beetje zoals een goeie indische curry zonder kruiden zou smaken. spijtig!