Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust (2008)

IJsland
Label: EMI

1. Gobbledigook (3:05)
  2. Inní Mér Syngur Vitleysingur (4:05)
  3. Góðan Daginn (5:15)
  4. Við Spilum Endalaust (3:33)
  5. Festival (9:24)
  6. Með Suð í Eyrum (4:56)
  7. Ára Bátur (8:57)
  8. Illgresi (4:13)
  9. Fljótavík (3:49)
  10. Straumnes (2:01)
  11. All Alright (6:21)
  12. Heima * (3:57)
avatar van Ryan
Ik heb gisternacht dit album voor het eerst geluisterd en ik was best wel hooked. Ik ben vergeten om te onthouden welke nummers er echt uitsprongen. Maar dat deze vaker gedraaid gaat worden (en in waardering gaat stijgen) staat vast. Zal vast in veel top-10 lijstjes komen aan het eind van het jaar.

avatar van Carolaah
Nu kan ik niet helemaal zeggen dat ik dit het beste Sigur Rós album tot nu toe vind, ik ken ze immers niet allemaal..

Maar ik geloof wel dat deze het meest in mijn straatje past.. omdat het wat meer uptempo is,.. dit is het enige album waarvan ik vaak de neiging heb hem even op te zetten, ondanks dat het tweede deel wat zwaarder is.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat 'slome' melancholische heel mooi soms, maar dat weerhoudt me vaak ook om zo'n cd op te zetten.. Zoals nu ook, ik kan wel naar () luisteren momenteel, het is dan ook bijna half 2 's nachts en ik lig al in bed. Zo'n plaat luistert dan wel lekker weg zo voor het slapen gaan.. maar verder.. mja..

avatar van thebestfreaks
De japanse uitgave heeft een extra track, 'Heima'. Moet hij toegevoegd worden ?

avatar van Carolaah
Lijkt me wel .. Alleen dan met zo'n bonussterretje I guess?

avatar van THEMARSVOLTA
Op dit moment is Gobbledigook op MTV. Dat ik Sigur Ros nog eens op MTV mocht verwachten...

avatar van Maiky
Morinfen schreef:
Sigur Ros is dan ook gewoon Coldplay met Ijslandse teksten.

Oooh nee dat zijn ze niet!

Maiky schreef:

Oooh nee dat zijn ze niet!

Nee inderdaad... Waar die vergelijking nou ineens vandaan komt.. Ik zie echt op geen enkel gebied raakvlakken met Coldplay ?

Hmmm ja ik ga dit album met de dag mooier vinden

avatar van vigil
Morinfen schreef:

Natuurlijk...

't Was maar om te lachen hé mensen, iedereen weet toch dat de nieuwe Coldplay een pak experimenteler is.

THEMARSVOLTA schreef:

Toch heb ik vaagjes ergens zo'n voorgevoel dat die populariteit niet enkel te danken is aan de kwaliteit van de muziek...

Tsja, Sigur Ros heeft ook een flinke promotiemachine achter zich natuurlijk.

Overigens hebben ze al eens een MTV Award gewonnen een paar jaar geleden; MTV draait ze al langer (zelf kijk ik nooit meer MTV, dus ik heb ze nog niet voorbij zien komen).

MTV draait ze al langer? Nu zet ik al een paar jaar MTV 's morgens op de achtergrond voordat ik naar school ga, en ik heb nog nooit Sigur Rós voorbij zien komen. Alleen de laatste tijd met 'Gobbledigook', maar verder...

Jawel hoor, ik heb Sigur Rós zelfs ontdenkt via MTV (in 2000 ofzo). Ik zag Viðrar Vel Til Loftárása en was direct verkocht (prachtig nummer én prachtige clip).

avatar van OldRottenhat
Ook Hoppípolla van Takk is een tijdje op MTV te zien geweest!

Dan dit album... het klinkt allemaal wel lekker, maar op de één of andere manier is een uur lang Sigur Rós mij gewoon te veel. Bij Ágætis Byrjun had ik dat gevoel al een klein beetje, bij Takk... nog meer en bij dit album ook weer. Toch jammer, want aan de nummers ligt het niet, hoewel ik ze lang niet allemaal even sterk vind. Ik had er meer van gehoopt...

Beitel
Stoer dat MTV de clip van Gobbledigook zomaar uitzendt, zonder censuur of iets dergelijks. Valt verder ook niet al te veel uit de toon van de muziek die ze daar verder uitzenden en Sigur Ros is ook intussen gewoon een vrij grote naam geworden.

mml
In welke taal wordt hier gezongen, het IJslands of het Hooplands?

avatar van frankmulder
mml schreef:
In welke taal wordt hier gezongen, het IJslands of het Hooplands?

Er is 1 track in het Hooplands (namelijk Festival, hoewel ook in andere tracks stukjes Hooplands voorkomen; zie Wikipedia), 1 track in het Engels (de laatste), en de rest is IJslands.

avatar van LucM
Prachtig album dat zeker in mijn jaarlijstje van 2008 zal voorkomen.
Sfeervol, warm, zeer eigen geluid en goed opgebouwde nummers die divers zijn met uitgebreid instrumentarium en niet snel vervelen.
"Gobbledigook" met aparte percussie is al een heel sterke opener, "Inní Mér Syngur Vitleysingur" en "Ára Bátur" vind ik zo mogelijk nog mooier.

avatar van Samsidesalad
ben geen sigur ros fan... ik geef een 3,5 heel misschien verander ik nog mijn mening als ik ze live heb gezien op lowlands

mml
Samsidesalad schreef:

daar durf ik voor wedden dat je van mening veranderd

avatar van Jeanneman
Al zullen ze weinig van het nieuwe album spelen.

Maar goed, het zal ongetwijfeld een vet optreden worden. Ik moet nog even wachten tot November, maar dan heb je ook wat

avatar van reptile71
Zowaar stond de originele clip van Gobbledigook op youtube, voor zolang het duurt wsl. Wel een aangename plek om te vertoeven daar.... (de plek in die clip)

Sheplays
Laat ik voorop stellen dat IJsland mij niet lokt. Het is er net zo stil en leeg (qua mensen) als in Noorwegen en dat trekt mij niet echt. Het leven met de elementen op een vrijwel boomloos eiland maakt dat de weinige mensen die er wonen zich in mijn ogen veel op religie en mystieke verschijnselen richten. Door weinig invloeden van buitenaf is dan het enige "vreemde" in het leven de eventuele elf of trol die zich al dan niet in een hol bevindt. Björk is voor mij de verpersoonlijking van dit gegeven. Een zeer creatieve vrouw maar haar stem en het hele elvendom spreken mij niet aan.

Dit album kreeg ik min of meer cadeau en omdat de band onder rock wordt geschaard was ik toch wel benieuwd. Helaas tref ik ook op deze plaat een verzameling tamelijk zweverige muziek aan en een zanger die met een afgeknepen falset en, bijvoorbeeld op All Alright, zelfs met een gebroken stem zingt. Daarbij zijn de nummers in het IJslands of in fantasietaal en is het enige nummer in het Engels bijna niet te verstaan. Mijn schaarse kennis van het IJslands doet mij wel vermoeden dat de meeste teksten, voorzichtig gezegd, een beetje melig zijn.

Is dit rock? Als ik roep New Age en hippie rent iedereen waarschijnlijk net zo hard weg als de mensen op de hoes. Sigur Rós trekt echter miljoenen fans en dat is volkomen terecht als mensen hier echt van in vervoering raken.

Bij mij valt het kwartje niet.

Interview met Sigur Rós

avatar van reptile71
Dit album ken ik nog niet echt, maar ik vind dat ze al heel wat moois hebben gemaakt. Praters zijn het niet, zoals blijkt uit het interview. Ze doen gewoon hun ding en wat er verder gebeurt gebeurt gewoon. Mooi toch! Die fantasietaal stoort me verder sowieso niet. Liz Frazer (Cocteau Twins) deed ook niet veel anders dan dat.

avatar van Chameleon Day
reptile71 schreef:
Die fanatsietaal stoort me verder sowieso niet. Liz Frazer (Cocteau Twins) deed ook niet veel anders dan dat.

En hetzelfde geldt voor Lisa Gerrard van Dead Can Dance.

Sigur Ros maakt idd sprookjesachtige, feeërieke muziek. Er zit veel mystiek in, net zoals dat voor veel andere Scandinavische muziek geldt, zowel klassiek als pop/rock (o.a. Björk, Mum, Efterklang, The White Birch, Susanna & The Magical Orchestra, Arvo Pärt etc). Dat moet je natuurlijk aanstaan. En mij doet het dat! Het is geen recht toe recht aan rock. Je moet er voor in de stemming zijn en de tijd voor nemen. Je laten meevoeren......ik zou zeggen probeer het nog een keer Janine...geef je er aan over.....mss wordt het toch een mooie luisterervaring.

avatar van frankmulder
Chameleon Day schreef:

Sigur Ros maakt idd sprookjesachtige, feeërieke muziek. Er zit veel mystiek in, net zoals dat voor veel andere Scandinavische muziek geldt, zowel klassiek als pop/rock (o.a. Björk, Mum, The White Birch, Susanna & The Magical Orchestra, Arvo Pärt etc). Dat moet je natuurlijk aanstaan. En mij doet het dat!

Hoe is Arvo Pärt Scandinavisch? Maar mij staat Scandinavische muziek ook behoorlijk aan.

avatar van Chameleon Day
Ha,...you're right betwetertje .....Estland...ligt toch een beetje in de buurt niet.....Zijn muziek ademt iig een soortgelijke sfeer, mystiek en soms bijna spookachtig...erg mooi....ik kan het iedereen aanraden.

avatar van LucM
Dit album van Sigur Ros heeft inderdaad een feeërieke, sprookjesachtige sfeer (wat ook het geval was bij Bjork) en doet je meteen denken de Scandinavië en niet alleen vanwege de taal. Sigur Ros verwerkt op eigen wijze Ijslandse volksmuziek in popmuziek. Inderdaad moet je het album meermaals beluisteren om het te waarderen. In ieder geval neemt Sigur Ros een unieke plaats in de muziekwereld.

avatar van Edwin
Ik ken dit album nu een paar weken en kom tot de conclusie dat de heren van Sigur Ros wederom niet verzaken. Toch moet dit album voorlopig achter aansluiten in de pikorde, want Agatis Byrjun, ( ) en Takk vind ik over het geheel nog een stuk beter. Ik heb niet alle pagina's terug gelezen, dus misschien is dit argument al eerder aangedragen, maar mijn grootste bezwaar is de volstrekte disbalans tussen de eerste en de tweede helft van dit album. Na het zesde nummer komt in geen enkel nummer nog percussie voor, waardoor dit album gestaag afzakt naar een slaapverwekkend niveau zonder spanningsboog. Afzonderlijk beschouwd zijn het best fraaie liedjes, maar 5 verstilde sfeerschetsjes achter elkaar is bijna niet meer door te komen. Onbegrijpelijk dat men deze CD zo heeft opgebouwd. Na 2 weken luisteren hebben de eerste 6 nummers zich met gemak in mijn hoofd genesteld, maar de laatste 5 nummers willen maar niet beklijven. Natuurlijk blijf ik luisteren, maar vooralsnog hou ik het even op 4**** voor dit gemankeerde meesterwerk, want tot en met track 6 is dit puur genieten.