Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust (2008)

IJsland
Label: EMI

1. Gobbledigook (3:05)
  2. Inní Mér Syngur Vitleysingur (4:05)
  3. Góðan Daginn (5:15)
  4. Við Spilum Endalaust (3:33)
  5. Festival (9:24)
  6. Með Suð í Eyrum (4:56)
  7. Ára Bátur (8:57)
  8. Illgresi (4:13)
  9. Fljótavík (3:49)
  10. Straumnes (2:01)
  11. All Alright (6:21)
  12. Heima * (3:57)
avatar van Carolaah
Vind deze plaat toch wel echt heel prettig, waarschijnlijk omdat het de meest toegankelijke plaat is en ik dat melancholische vaak niet trek. Al word ik er wel steeds beter in..
Ik begin agaetis byrjun ook héél erg te waarderen.. Samen met deze plaat staat hij bovenin m'n Sigur Rós top

avatar van andnino
Ik begin met een 4*. De opbouw van het album zorgt ervoor dat het misschien als geheel wat moeilijker te luisteren is, maar maakt het wel compacter en zorgt ervoor dat de nummers apart makkelijker te beluisteren zijn.
Hierdoor word het wellicht niet hoger, maar een verlaging kan ik me voorlopig ook niet voorstellen.

Verder bevat het album grotendeels prachtige nummers, Illgresi en Fljótavík (geen copy paste : ) ) moeten nog wat groeien, maar dat gaat zeker gebeuren. De sfeer is daarnaast ook super, en sluit perfect aan op de hoes, en de fotografie van Ryan McGinley in het algemeen.

Jensi
fastpulseboy schreef:
een e-bow is toch echt een los apparaatje met laser wat je boven een snaar houd. Maar dat en een strijkstok over een gitaar vind ik beiden erg prettig om te horen.

Inderdaad je hebt gelijk. Maar je ziet Sigur Ros meer met een strijkstok de gitaar bespelen dan daadwerkelijk met dat apparaatje(e-bow) over de gitaar heen.

avatar van Gerben61
Afgelopen zomer reed in in Noorwegen over de hoogvlakte Hardangervidda. Sigus Rós klonk door de luidsprekers. Blij dat die hoogvlakte 10.000 km2 is anders was ik er te snel in tranche afgereden. Fabeltastisch!!

Mensen die beweren dat ze niet naar commerciële muziek luisteren of er tegen zijn, zijn dikke leugenaars. Het is gewoon zever om te tonen dat ze zogezegd alternatief zijn.

Iedereen geniet wel van commerciële muziek. Zet de radio aan, luister naar een commerciële zender, en beweer dan maar eens dat je echt ieder liedje lelijk vindt.. Iedereen kan wel zo'n catchy nummer appreciëren.

Bovendien heeft ieder artiest die ietwat bekend is commerciële muziek, anders zou die niet bekend zijn. Maar maakt dat die artiest commercieel? Neen, het is gewoon een recht om te kunnen verkopen. Geen enkel artiest kan muziek maken zonder geld, vergeet dat niet.

Over deze CD dan, ik ga hem straks een beluisteren, heb hem hier liggen. Ik heb Sigur Ros op Werchter gezien, en ik moet zeggen dat ze me enorm geboeid hebben. Wat een sfeer was me dat zeg! Enorm van genoten.
En voor de 'alternatievelingen' onder ons: ze pasten totaal niet op Werchter, omdat ze zó apart waren, zo uniek..

avatar van dix
dix
Lucky Slevin schreef:

Na dit zinnetje ben ik maar gestopt met deze posting verder te lezen.

avatar van LucM
Ik ben het 100% eens met Lucky Slevin. Muziek is al commercieel als het op CD wordt uitgebracht. Commerciële muziek is nu éénmaal het logisch gevolg van de vrije markt-economie.

Ik heb niets tegen catchy nummers zolang het maar goed in elkaar is gestoken, met passie, gevoel en eigenheid.

Dit album van Sigur Rós vind ik gewoon prachtig: boeiend, sfeervol, origineel, inventief en melodieus. Of dat commercieel of alternatief klinkt is voor mij bullshit.

voltazy
Lucky Slevin schreef:

Geen enkel artiest kan muziek maken zonder geld, vergeet dat niet.

eerst word ik voor leugenaar uitgemaakt, daarna wordt er voor mij bepaald wat ik wel of niet kan waarderen en vervolgens krijgen we een zin voorgeschoteld die niet verband hoeft te houden met de eerste paar gedeeltes en als het dat wel deed zou die zin complete onzin zijn.

sommige mensen hebben nog veel te leren

En jij ben natuurlijk ons grote voorbeeld .
LucM schreef:

Klopt.

Ik heb in men leven al veel van die posts gelezen van mensen die zogezegd muziek kennen, of er smaak voor hebben. Allemaal zever natuurlijk. Hoe kan je nu iets kennen dat voor ieder persoon anders is .

avatar van Ivar72
Een 2, dit is de Joshua Tree van Sigur Ros. Wat een saaie plaat. Als ik dit vergelijk met () en ik zie de ontwikkeling vanaf Von tot () en daarna dan is dit een glijbaan naar beneden. Emiel's kloteplaat.

SSS
Zo goed op Musicmeter.nl maar ik ken er eigenlijk niets van, volgens mij zag ik laatst wel de naaktvideoclip Gobbledigook. Het zal toch niet zo goed beoordeelt worden vanwege de naakt cover?!

avatar van andnino
Nee, we stemmen graag hoog op albums met naakte mannen op de cover.

avatar van Mjuman
andnino schreef:
Nee, we stemmen graag hoog op albums met naakte mannen op de cover.

Spreek voor jezelf - anders krijgt je nieuwe avatar geen h-brokken meer!

avatar van CTK
CTK
Lucky Slevin schreef:

Commerciële muziek bestaat in mijn ogen eigenlijk niet eens. Je hebt popmuziek, maar dat is ook zo ongelooflijk uitgebreid.
En idd op een zogezegd commerciële zender draaien ze ook platen die ik geweldig vind. Maar ook veel brol ( lees: totaal niet mijn muzieksmaak ) Daarom verkies ik mijn eigen ipod bijvoorbeeld. Ik luister dan ook zo goed als nooit naar de radio, zelfs op het werk loop ik rond met met mijn ipod in 1 oor.

avatar van simple simon
Ik snap het wel hoor, al dat gedoe over commercie e.d. Ik heb zelf ooit ook nog een bericht geschreven met iets daarover, maar als ik dit zo allemaal lees dan denk ik waar is het nou toch goed voor. Okee deze site is er natuurlijk mede om te discussieren, maar toch wil ik dit even zeggen:

Zet die cd gewoon op en ga lekker genieten van deze nieuwe prachtplaat van Sigur Ros. Blijkt dat dit niet je ding is dan zet je ( ) op. Sigur Ros is echt niet hopeloos verloren ofzo;)

avatar van otnemem
Grappig, Ára Bátur kwam gisteren langs bij dat tv-programma Try Before You Die. Had zoiets nooit verwacht ...

avatar van andnino
Met een beetje respect? lees: niet te veel in geknipt?

avatar van otnemem
andnino schreef:
Met een beetje respect? lees: niet te veel in geknipt?

Natuurlijk niet de volle 9 minuten, maar ik vond het wel een respectabele duur hebben

avatar van dix
dix
Gerben61 schreef:
Afgelopen zomer reed ik in Noorwegen over de hoogvlakte Hardangervidda. ....

... en toen sprongen er plots vier naakte mannen voor je auto ?

avatar van andnino
Drie naakte mannen en één vrouw hè

avatar van Mjuman
Nog nooit meegemaakt stelletje polderlingen: Scandinavo's die vanuit de warme bastu (=sauna) over de fjord naar de koele poel rennen om af te koelen.

Met name in de Hardangervidda staan er volop verkeersborden:

Varsel fr. 14:00 till 20:00: "overstekend gemengd naaktt" (ik heb de tekst ff vertaald!)

Jensi
Gaat er nog iemand naar het concert op 17 november in de HMH?
Ik heb kaartjes al besteld iig;)

Kan niet wachten!

avatar van Cherubini
Via dit forum (nu al dank daarvoor) ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met muziek van Sigur Ros. En die klap is behoorlijk hard aangekomen, want al weken luister ik naar dit fenomenale album . En bij elke luisterbeurt neemt de vreugde toe.
Blijkbaar mag ik mij gelukkig prijzen dat ik hiervoor nog niet iets van Sigur Ros had gehoord (shame on me) want dan had ik het (lees ik hier) niet meer mooi mogen vinden, omdat er er nu plotseling zo veel van deze plaat verkocht worden. En hiervoor maakte SR blijkbaar (nog) betere muziek Of dat zo is weet ik niet, ik moet de weg terug nog beginnen.Maar gelukkig heeft het mij niet in de weg gezeten.

Bij het luisteren moest ik denken aan de muziek van Arvo Part (bv Spiegel im Spiegel) ) of Henryk Gorechki (3de symphonie). Componisten die door de "kenners" ook argwanend worden beoordeeld omdat er veel platen van hen worden verkocht. Raar idee dat iets alleen maar goed kan zijn als er niet (te) veel van verkocht worden Terwijl het evident is dat deze componisten nooit voor het grote publiek (geld) componeren, maar vanuit een bepaalde opdracht om een hun muziek onder de mensen te brengen. Dat nu lijkt mij een stempel wat Sigur Ros ook past. En dat ze er nu veel bereiken is voor hen mooi mee genomen, Ik ben in ieder geval blij dat ik er nu ook bij mag horen.

Ivar72 schreef:

Dan heb je van U2 blijkbaar ook niet veel begrepen, want The Joshua Tree is nèt één van de absolute toppers van die band!

Ik heb nèt deze band hier ontdekt, en beluister deze nu voor het eerst, ik moet zeggen het is een revelatie, deze band, echt via MuMe leren ontdekken en waarderen;
Ik kom wel terug met mijn bevindingen wat dit album hier betreft, op het eerste gehoor klinkt dit behoorlijk geïnspireerd.

Father McKenzie
Na amper één volledige luisterbeurt vind ik deze dromerige sfeerplaat nu al **** waard, echt waar, ik hoor alle soorten stemmingen voorbijkomen, van pure bombast tot zeer grote ingetogenheid, soms dicht bij Erik Satie aanleunende minimalistische muziek.
Echt een openbaring, deze Ijslanders!

Ára Bátur, dat nummer maakt me elke keer weer sprakeloos. Geweldig nummer.

Dit album kon binnenkort nog wel eens gaan groeien naar 5*. Wat is dit toch een geweldige band.

Father McKenzie
Ondertussen deze plaat al een 7-tal keer intensief beluisterd, en hij blijft niet enkel boeien, hij wordt beter en beter;
Ik verhoog naar 4.5! ****1/2
Schitterende zweverige muziek met véél verschillende invloeden, onmogelijk te beschrijven, je moet het gewoon horen en ondergaan.

avatar van Boris1
Tip: Als je ze op plaat al goed vindt, ga eens een concert van deze jongens bezoeken. De laatste keer dat ik ze zag op Lowlands, kwam ik in de zevende hemel de grolsch-tent uitgedreven.

Boris1 schreef:

Lag dat puur aan de muziek, of had het Grolsch bier er veel mee te maken?

avatar van Tha)Sven
Ik moet me hier toch weer eens aan gaan wagen, gezien de hoge score. ( ) en Aegatis Bryjun zijn klassiekers en een van mijn favoriete platen. Takk is ook wonderschoon, maar wat simpeler. Dit album voelde eerste als een te grote stap naar simpliciteit.
De korte nummers bevielen me niet echt en ik mis de rijke, sferische melodieen die ik dan wel weer op Takk vond.
Maar toch maar eens proberen als ik de recensies lees.