Kings of Leon - Only by the Night (2008)

Label: RCA

8. Notion (3:00)
  9. I Want You (5:07)
  10. Be Somebody (3:47)
  11. Cold Desert (5:34)
  12. Frontier City * (3:37)
  13. Beneath the Surface * (2:48)
  14. King of the Rodeo [Live] * (2:48)
  15. Slow Night, So Long [Live] * (3:09)
  16. Fans [Live] * (4:01)
  17. Molly's Chambers [Live] * (2:25)
  18. My Party [Live] * (4:01)
  19. Arizona [Live] * (4:48)
  20. Charmer [Live] * (3:34)
Ik had ze op lowlands 2007 gezien, maar verder kende ik ze nog niet. Pas toen dit album only by the night uitkwam, werd ik echt helemaal verslaafd. Geweldig, ik heb nu ook meteen alle albums thuis liggen, en mijn kaartje voor 21 februari in de HMH ligt ook al fijn op mijn kastje!

avatar van Lepel
Wat is er gebeurd met KOL? Ten tijde van het eerste album heb ik ze in Paradiso gezien. Statische, lange-baarden-mannen die fijne rockmuziek ten gehore brachten. Ik heb ze eigenlijk niet meer gevolgd. Zag ze net in de clip van 'Sex on Fire' ... Ik vreesde al het ergste; had Giel Beelen bij DWDD namelijk al eens horen zeggen dat dit de shit was. Giel zit er zelden niet naast.
De mannen van KOL hebben een scheerapparaat gekocht. En een schaar om het lange haar kort te wieken. En ongetwijfeld een leger aan imago-adviseurs ingeschakeld met de opdracht: geef ons een zo gelikt uiterlijk dat we in onze clip niet onder doen voor backstreet boys en boyzone. Dat uiterlijk past dan wel weer bij de muziek die deze jongens tegenwoordig uitspuien: stadionrock. Jammer.

avatar van misja82
Precies zo als ik er over denk Lepel.
Show in paradiso was destijds ook erg gaaf.

avatar van Kronos
Links onderaan op de afbeelding bij dit album hangt blijkbaar een witte klever op de cover. Ik heb even een correctie doorgestuurd.

avatar van sj0n88
Rudie schreef:
de zang van Caleb Followill ligt bij mij niet lekker in het gehoor, komt zeurderig over.

Zijn stem en zang klinkt inderdaad erg zeikerig en zeurderig tot op zekere hoogte. Maar ik heb ook nog nooit zo genoten van gezeik en gezeur dan op deze plaat. Op de een of andere manier klinkt het bij KOL juiste lekker in het gehoor ofzo. Heb hun vorige plaat enkele keren beluisterd en ik vind dit dan toch echt een stap vooruit.

0,5
Ik heb verloren van de commercie, mijn vele uren alleen met de Kings zijn niet meer speciaal. Verloren zielen huiveren naar Sex On Fire. Overhemd in broeken komen naar het verdoemde HMH gebouw, wachten tot Use Somebody gespeeld wordt. Praten zullen zij tijdens trani. Wat een misser.

Joy
wat ik eigenlijk mis bij dit bandje is het loos gaan, smerig gitaarwerk, ff lekker ontsporen , ff volledig de bocht uit!

neen het blijft redelijk binnen de marge allemaal, en ook het onbevangende rauwe van de eerste platen is geheel verdwenen

jammer

0,5
Joy schreef:

jammer

Misschien moet je even Youth and Young Manhood luisteren cowboy///

avatar van Ploppesteksel
1,0
Stem maar verlaagd tot 1,5*.
Echt slecht wat ze hier droppen, vind ik.
Zoals Joy al aangeeft, geen enkel rauw kantje meer.
Geen enkele goeie stevige, rauwe gitaar- of basriff...
Stadionrock is het geworden, en dat is duidelijk not my cup of tea.

hoitjes schreef:

Misschien moet je even Youth and Young Manhood luisteren cowboy///

heb ik toch een andere definitie van ontsporen en loos gaan en smerig gitaarwerk

weliswaar is yaym rauwer maar het betreft hier nog een bandje in groei, soort demogeluid en men is zoekende

lekkere muziek maar smerig, nee dat niet

avatar van Kronos
Ik ben dit wat luisterbeurten aan het geven maar warm word ik er niet van.

Misschien kan ik dan beter eens naar die eerste platen gaan luisteren.

avatar van Lennonlover
Kronos schreef:
Ik ben dit wat luisterbeurten aan het geven maar warm word ik er niet van.

Misschien kan ik dan beter eens naar die eerste platen gaan luisteren.

die zijn pakken beter.

avatar van LucM
Ik kan dit album toch best appreciëren, al vind ik niet alle tracks sterk (met name #7 en #8). Smerig klinkt dit niet maar glad is het allerminst en er staan bovendien een aantal kleppers op. Maar hun vorige album die ik kort nadien kocht vind ik nog iets beter en consistenter.
De eerste 2 albums zal ik ook wel eens beluisteren (ik denk niet dat ze stilistisch zoveel verschillen van dit en vorig album).

avatar van misja82
LucM schreef:

Ben benieuwd wat je daar van zal vinden. Ik vind ze qua stijl toch wel degelijk verschillen.

avatar van JAD
JAD
ik hoor hier veel Living Colour in. Of is het juist zijn stem. Feit is dat vele sounds bekend in de oren klinken.

Sex on Fire vind ik een heel pakkend nummer. Ik heb de rest nog niet gehoord van dit album. Ik ga uit nieuwschierigheid toch maar dit album denk ik aanschaffen. Ik denk dat het vooral catchy nummers zijn, dat maakt niet uit, af en toe is dat ook weleens leuk!

avatar van midnight boom
Volgens de Q het beste album van 2008!

nicolas
Starryeyes schreef:

Zeker doen, er staan echte topnummers op. laat je niet misleiden door het mijns inziens vrij lage stemgemiddelde, hij verdient minstens 3,75*.

Closer, Use Somebody, Be Somebody als hardere nummers en Manhattan als zachter stukje rust en Cold Desert als fantastische afsluiter, ik raad hem aan!

midnight boom schreef:
Volgens de Q het beste album van 2008!

triest gesteld met de muzikale 2008 als dat zo zou zijn

Och och och, het is een zeer aardig albumpje

johannesA
Joy schreef:

triest gesteld met de muzikale 2008 als dat zo zou zijn

Och, ik heb slechtere albums gehoord uit 2008....

avatar van Ploppesteksel
1,0
Ik niet

johannesA
Dan heb jij de nieuwe cd van Jannes vast nog niet gehoord

avatar van kokkie
Sjonge jonge, wat een flauw gedoe altijd dat als men toevallig eens echt populair wordt, gelijk te komen met minachtende termen als stadionrock. WtF! Dit is toch gewoon een heerlijke plaat?!?! En errug verfrissend tussen alle (zeker niet slechte) comeback werkjes van 2008. Sja, dat t niet meer als 'vanouds' klinkt is daarom juist te prijzen.
Gewoon goed eerlijk rock album!

avatar van LucM
"Stadionrock" is ook weer zo'n belachelijke term. Alsof er rockbands zijn die niet graag voor een groot publiek spelen. Alle bands die in Werchter of Pinkpop of Pukkelpop hebben opgetreden kun je dan stadionrock noemen.
Ik vind het gewoon een lekker, eerlijk en fris klinkend rockalbum (dag en nacht verschil met de laatste van Guns n' Roses). Of dat stadionrock wordt genoemd maakt mij niet uit, de kans is groot dat deze band volgend jaar op Werchter te zien is. Niet alle tracks zijn sterk, OK, maar veel betere rockbands dan dit vind je momenteel niet.

Onzin

Stadionrock is een legitieme term.

Er zijn ook bandjes/acts die helemaal niet in een stadion willen spelen.
Maar lekkere warme indoor-muziek maken.

Van jazz tot funk tot folk etc etc.

Acts van Bruce Springsteen to Bon Jovi komen het best tot hun recht in een stadion.
Hence de term Stadionrock

Kingsnake
Stadionrock heeft toch ook geen negatieve klank.

Het is gewoon een beetje water bij de wijn, meezingrefreintjes schrijven en korte krachitge rockers neerzetten.
Geen plek voor experimenten.

Ik snap niet wat jullie zeuren dat deze plaat stadiorock-esque genoemd wordt?
Als niet, wat dan?

avatar van LucM
Folk, jazz, funk etc. zijn ook geen rock. Ik ben het wel eens dat de muziek van Bruce Springsteen en Bon Jovi in stadions het best tot recht komt, al heeft Bruce ook een aantal akoestische albums uitgebracht die hij in kleine zalen speelt.
Inderdaad is hier weinig of geen sprake van experiment, maar Kings of Leon brengt erg sterke, melodieuze rocksongs uit het hart dat in stadions ook goed tot recht zou kunnen komen en daar is niets mis mee.

LucM schreef:
Folk, jazz, funk etc. zijn ook geen rock. Ik ben het wel eens dat de muziek van Bruce Springsteen en Bon Jovi in stadia het best tot recht komt, al heeft Bruce ook een aantal akoestische albums uitgebracht die hij in kleine zalen speelt.
Inderdaad is hier weinig of geen sprake van experiment, maar Kings of Leon brengt erg sterke, melodieuze rocksongs uit het hart dat in stadia ook goed tot recht zou kunnen komen en daar is niets mis mee.

Niks mis mee toch?
En dat is zo'n beetje wat men bedoeld met stadionrock.
Rock dat voor grote deinende massa's gespeeld kan worden, dan kan iedereen lekker meebrullen en van die grote opblaasballen naar elkaar toe gooien.

avatar van kokkie
Omdat Bon Jovi (waar ik geen mening over heb) in stadions speelt is dat ineens de belichaming van stadionrock?
Jammer als men doordat ze dit niveau berijken nu ineens in zon dergelijk hokje geplaats moeten worden.

Het is heel wat anders als bands gewoon GOED zijn en daarmee de clubs ontgroeien en richting stadions gaan...

wat betreft KoL is dit laatste misschien wel van toepassing. Agree?