AC/DC - Black Ice (2008)

Australiƫ
Label: Columbia

1. Rock N Roll Train (4:21)
  2. Skies on Fire (3:34)
  3. Big Jack (3:57)
  4. Anything Goes (3:22)
  5. War Machine (3:09)
  6. Smash N Grab (4:06)
  7. Spoilin' for a Fight (3:17)
  8. Wheels (3:28)
  9. Decibel (3:33)
  10. Stormy May Day (3:10)
  11. She Likes Rock N Roll (3:53)
  12. Money Made (4:15)
  13. Rock N Roll Dream (4:41)
  14. Rocking All the Way (3:22)
  15. Black Ice (3:25)
Sstttt schreef:
Luister dan naar Arrow Classic Rock. Daar komt de single Rock 'N Roll Train wel voorbij. Op Q-Music, Radio 538 etc horen we inderdaad geen AC/DC. Tja......, wat moet je er van zeggen?

Wat moet je ervan zeggen? :

avatar van Thunderrock
SoNick schreef:

Dat radio's betaald worden door platenmaatschappijen om singles te draaien. Of niet? Volgens mij is er geen enkele dj die op een commerciele zender zelf uitmaakt wat hij draait. Het wordt allemaal opgelegd. Daarom draaien ze op 538 ook allemaal dezelfde nummers. Denk je echt dat álle dj's I Kissed a Girl van Kate Perry een mooi nummer vinden? Toch wordt het elk uur, door elke dj gedraaid.

Ik heb geen flauw benul wat ze bij radio 3 of 538 draaien, daar vergooi ik mijn tijd niet mee...Als ik muziek wil horen draai ik mijn eigen ding wel in de auto, trein fiets noem maar op met m'n mp3 speler. Radio luister ik alleen radio 1.
Nieuwe muziek..daar heb je toch internet voor!!

avatar van sinkthepink
Hij is erg goed, al moest ik hem wel behoorlijk wat keren draaien voordat het kwartje viel. Wat ik wel vreemd vind is dat er behoorlijk wat vreemde dingen in de productie/mix te vinden zijn die tevoorschijn komen als je hem met koptelefoon beluisterd. Zo "popt" de bassdrum nogal wat vooral te horen is bij "anything goes". Toch vreemd bij AC/DC waar altijd erg veel aandacht werd besteed aan het geluid, is nu zeker minder aan de orde op hun oude dag ?

avatar van kaztor
Sstttt schreef:

Dat het K-zenders zijn!

Over de disc-jockeys trouwens: Die weten volgens mij ook niet beter en zijn 24/7 bezig om hun persoontje uit te buiten om elke stuiver te halen uit elk stations-aanbod. Hoe anders verklaar je dat gegoochel met al die dj's bij alle commerciële stations? Meningsverschillen? Waarvan? Ze zijn alleen bezig met het uitbreiden van hun oudedagsvoorziening in plaats van gevoelsmatig het beroep van disc-jockey te willen uitoefenen omdat ze simpelweg van muziek houden. Waar de commercie regeert is geen plaats voor zelfontplooiing of eigen smaak en dat weten ze maar al te goed. Het draait allemaal om pure pegels.

Over AC/DC: Ik vind het heel knap om je profiel zo hoog te houden zonder ook maar enige concessies te hoeven doen. Metallica is al jaren zichzelf niet meer en moet hemel en aarde bewegen voor wat sympathie, maar deze Aussies doen gewoon lekker hun ding en krijgen er de juiste waardering voor. Muziek uit het hart!
Ik moet 'm nog beluisteren, maar afgaande op de reacties denk ik dat m'n opmerking wel hout snijdt.

avatar van sdr
sdr
Eerst vond ik Rock N' Roll Train weinig bijzonder, maar na een tijdje begon ik 'm echt goed te vinden. Na ook de positieve reacties hier werd ik toch wel nieuwsgierig en ik verwachtte er toch wel wat van. Maar ik vind het toch best een teleurstellend album, alleen Rock N' Roll Train vind ik echt bovengemiddeld goed.

avatar van ricardo
Teleurstellend? daar begrijp ik helemaal niets van, ik vind dat werkelijk alle nummers een eigen gezicht hebben, en het zijn ook allemaal erg pakkende songs geworden. Voor AC/DC zijn doen zitten er zelfs een aantal nieuwe elementen in. Zou je ook willen/kunnen uitleggen wat of welke nummers je niet goed vind sdr? want ik kan mij echt niet voorstellen dat jij alleen Rock & Roll Train het enigste goede nummer op dit album vind. Wat vind je b.v van Stormy May Day dan, erg org en lekker bluesy, een kippenvelnummer, waar er nog wel meer van opstaan vind ik.

avatar van sdr
sdr
Behalve Rock N' Roll Train zijn de enige nummers die een beetje blijven hangen zijn: 2,3,5,10,15. De rest is verder niet slecht hoor, maar weinig memorabel. Misschien dat het nog komt, zal hem nog genoeg luisterbeurten geven.

avatar van orbit
Grappig, zoveel berichten bij een band die al decennia lang hetzelfde album uitbrengen..

avatar van kaztor
orbit schreef:

Daar is in dit geval niks mis mee.

Heb 'm vanmorgen gehoord en het is gewoon van oerdegelijke snit waar helemaal niks mis mee is.

avatar van Kronos
orbit schreef:

Nog grappiger het vooroordeel van mensen die niet of amper naar
de muziek luisteren maar er toch ook maar iets over willen vertellen.

orbit schreef:

Dan heb jij dus duidelijk niet naar het (hele) album geluisterd.

Rizz
ben hem nu aan het luisteren
nu bij ''war machine''
erg lekker nummer

Spoiling for a Fight is ook lekker in het gehoor

avatar van ozwald
de australische Normaal heeft weer een lekker plaatje uitgebracht!

avatar van misja82
ozwald schreef:
de australische Normaal heeft weer een lekker plaatje uitgebracht!

oef, die vergelijking zou ik niet zo 1,2,3 willen trekken. dit is toch wel een van de gaafste rockband ever, en normaal is wat mij betreft een grote grap.

avatar van ricardo
Ik snap die vergelijking van oswald wel, vroeger toen ik nog op school zat waren veel normaal fans ook vaak helemaal gek van AC/DC en ook van Iron Maiden, in dat opzicht snap ik oswald wel. De muziek heeft niet veel met normaal van doen, misschien het recht toe recht aan wat normaal ook heeft, maar voor de rest niet. Ik vind dit een super album van AC/DC en een waardige afsluiter van hun carriere, en dat is niet veel bands/artiesten gegeven om met een hoogtepunt te stoppen.

avatar van Kronos
Inderdaad ricardo. Zo'n mooie afsluiter geeft trouwens ook nog wat extra glans aan de rest van het omvangrijke oeuvre. De mannen van AC/DC nemen zichzelf niet al te serieus, maar wat ze in de wereld van de rockmuziek zo'n dertig jaar lang gepresteerd hebben is zeker serieus te nemen.

Misschien niet altijd even sterk, maar wel altijd even sympathiek. Daar kunnen veel groepjes van nu nog wat van leren.

ricardo schreef:

Wie heeft er gezegd dat dit een afsluiter is??

west schreef:

Wat moet je ervan zeggen? :

Op Studio Brussel hoor je wel soms songs van hun nieuwe album...

avatar van thelion
Tsja............
Wat de heren doen doen ze al ruim 30 jaar..... lekkere stevige makkelijk in het gehoor liggende rock maken en daar is opzich niets mis mee...... Ze doen gewoon waar ze ontzettend goed in zijn en zullen dat wel blijven doen ook.....
Maar het is allemaal wel een beetje voorspelbaar aan het worden maar goed 3.5* is toch wel het minste dat dit nieuwe album van de heren verdient en de single Rock n Roll Train is een erg sterk nummer......

avatar van vogelaar
Het album doet het erg goed, het staat in 29 landen op nummer 1

yEYo!
Wow hetn nummer Stormy May Day is wel erg gejat van Led Zeppelin,had ik niet verwacht van ACDC...
In my time of dying....het originele rifje.

avatar van AC_DC
lijkt er wel wat op moet ik zeggen, maar is toch anders.

In My Time of Dying is een traditioneel blues nummer, door vele artiesten gecovered (o.a. Bob Dylan). Hier meer info. Overigens is het niet zo dat Led Zeppelin nooit iets gejat heeft

Heerlijk album. Typisch AC/DC. Kan dit album goed luisteren al weet je van te voren dat je m vrij snel "wel gehoord" hebt. Maar dat maakt de pret niet minder. Met AC/DC weet je wat je krijgt en dit album is weer een mooie aanvulling aan mijn AC/DC collectie.

avatar van Tescootje
Weer een heerlijk album. Op de ouderwetse manier Rock. Heel erg gaaf!

avatar van ricardo
Dit is voor mij toch wel het album van 2008 geworden, samen met Gilmour Gdansk live, want die is ook subliem.

avatar van Double Deuce
Naar dit album heb ik lang uitgekeken en ohh wat duurde het wachten op een nieuw studio-album na Stiff Upper Lip lang.

En wat was mijn verbazing groot toen in de loop van oktober van dit jaar de media wel erg veel aandacht ging besteden aan een band die al jaren vooral niet in de media was en in principe het qua populariteit moet afleggen tegen bijvoorbeeld Metallica en ik denk ook wel Iron Maiden: zo waren de verhouden in de jaren '80 en in mijn beleving is die verhouding tussen die 3 bands anno 2008 nog steeds zo.

Het grote succes wat AC/DC nu heeft, is voor een heel groot deel te danken aan de goede marketingondersteuning van Sony in mijn ogen. Zo werd bijvoorbeeld in de week voor de release van Black Ice op 3FM dagelijks bij Giel Beelen de nieuwe single ten gehore gebracht, werden AC/DC prijzen weggegeven en de concertdatum werd ook bekend gemaakt met wat tamtam.

Sowieso werd een week lang op 3FM bij andere radioprogramma's de single veel gedraaid en dat is toch erg opvallend. 3FM is een zender waar veel naar geluisterd wordt voor zover ik weet door een breed music-minded publiek.
Bij Q-Music stond AC/DC enkele weken daarvoor "ineens" ook op nummer 1 in de Rock Top 100 van dat station (met Thunderstruck). Normaal was die eerste plek toch al snel voor Metallica (One), Nirvana (Smells like Teen Spirit) of Guns'n'Roses (November Rain) en kwam AC/DC met Whole lotta Rosie ergens in de top 20 op nummer 14 of zo; tijden veranderen
In allerlei bladen was er veel aandacht voor AC/DC: interviews, prijsvragen etc. Ach, mij hoor je niet klagen hoor

Bovendien heeft AC/DC de tijdsgeest mee denk ik. Vintage is cool, AC/DC is toch "die band van Whole lotta Rosie uit de jaren '70"?, het coole logo en de man met de "Donald Duck stem"? "Bestaat die band nog?" Dat soort reacties hoor ik toch regelmatig.
Bij de scholieren is AC/DC denk ik gewoon cool en voor de rest is het ook veel jeugdsentiment dat meespeelt en uiteraard hebben ze ook veel fans (zoals ikzelf ) Andere "oudjes" doen het ook goed of komen weer bij elkaar en gaan weer toeren en bij voldoende succes volgt er toch nog wel een album.

We weten allemaal wel dat in de grunge-tijd, het tij voor de rockers niet zo gunstig was. Zo zagen we bands die hun stijl wat aanpasten (zoals Def Leppard) met alle gevolgen van dien maar ook zij zijn weer terug. En als ook Twisted Sister weer gaat toeren EN Nederland aandoet (Arrow 2008) dan is dat toch wel het teken dat de rock in brede zin uit de o.a. de jaren '80 weer helemaal terug is (ook een hype???); glamrock deed in Nederland niet veel in de jaren '80 dacht ik

Niet dat AC/DC zich veel van die grungehype aantrok maar Ballbreaker werd ondergesneeuwd door alles wat uit Seatlle kwam en omstreken (Queensryche dan weer niet ...). The Razors Edge kwam net voor die grunghype uit en was commercieel gezien zeker geen zeperd met in ieder geval een paar hits.

Maar dan terug naar het heden en dus naar Black Ice. Ik denk misschien wel het meest gevarieerde album van AC/DC tot nu en is dat een compliment? Ik denk het wel: het klinkt echt als AC/DC en je hoort dat de accu zeker nog niet leeg is.
Wat ik hier eerder ook al las: de stem van Brian is bijna beter dan dat die ooit heeft geklonken en de productie van het album staat als een huis.

En de nummers? Tsja, goed, dat zeker en de kritiek die ik heb is misschien dat de kracht van de muziek van AC/DC is, dat deze hooguit een 45 minuten blijft hangen bij een studio-album, alhoewel "blijven hangen" niet de goede uitdrukking is bij nader inzien.
In het geval van Black Ice zou ik alleen willen zeggen: misschien een paar nummers teveel: liever 9 juweeltjes dan bij wijze van spreken 12 gewoon goede nummers. De nummers klinken fris maar echte klassiekers staan er denk ik niet op; bij mij is er geen enkel nummer in gedachten opgekomen naast Rock'n'Roll Train dat ze na deze tour nog vaker zullen spelen. Aan de setlist van een tour zie je al snel waar de band zelf veel waarde aan hecht qua nummers en wat het publiek graag wil horen.

Ik vind wel dat het album na meerdere keren luisteren wel aan kracht wint: voor mij is dat in dit geval dat het lekker luistert. Voor mij is dit album 4 sterren waard: het is goed voor zowel fans als "niet-fans" maar geen masterpiece of klassieker in de dop maar dat is koffiedik kijken. Het album mist net dat kleine beetje extra dat voor mij het verschil maakt tussen een goed album en een zeg maar klassieker/meesterwerk.

Ben zelf trouwens al lang blij dat het album me niet tegenvalt: ik kan er wel weer een paar jaar tegenaan

avatar van rudiger
Het wachten heeft zich toch weer geloond , vandaag ligt ie voor 10 euro bij VL , gelijk meegenomen.
Maar liefst 8 euro gedaald.

yEYo! schreef:
In my time of dying....het originele rifje.

Het lijkt er inderdaat wel een beetje op. Maar om echt te zeggen dat het plagiaat is...
Hoe meer muziek er gemaakt wordt, hoe meer de kans bestaat dat er wel 2 op elkaar gaan lijken.