Franz Ferdinand - Tonight (2009)

Alternatieve titel: Tonight: Franz Ferdinand

Label: Domino

1. Ulysses (3:11)
  2. Turn It On (2:20)
  3. No You Girls (3:41)
  4. Send Him Away (2:59)
  5. Twilight Omens (2:29)
  6. Bite Hard (3:26)
  7. What She Came For (3:52)
  8. Live Alone (3:29)
  9. Can't Stop Feeling (3:02)
  10. Lucid Dreams (7:56)
  11. Dream Again (3:18)
  12. Katherine Kiss Me (2:55)
  13. Feel the Pressure * (3:27)
  14. Die on the Floor * (6:34)
  15. The Vaguest of Feeling * (3:49)
  16. If I Can't Have You Then Nobody Can * (3:53)
  17. Katherine Hit Me * (3:43)
  18. Backwards on My Face * (3:47)
  19. Feeling Kind of Anxious * (6:31)
  20. Feel the Envy * (3:32)
  21. Lucid Dreams [Pre-Album Version] * (3:42)
  22. Ulysses [The Disco Bloodbath Effect] * (8:03)
  23. New Kind of Thrill * (4:29)
  24. Anyone in Love * (2:45)
  25. You Never Go Out Anymore * (2:08)
Oei, de kwartjes vallen hier toch wel erg hard nu. Het tropische outro van Send Him Away, dat geweldige loopje van Twilight Omens, etc. etc. Het zit allemaal wel erg goed in elkaar en ik ben bang dat er een verslaving op de loer ligt: wat een onweerstaanbare liedjes toch weer!

UnknownPleasure
Wat heeft iedereen tegen Dream Again? Best een cool nummer, en in iedergeval niet zo irritant als What She Came for ( Alleen het einde is leuk)Katherine Kiss Me is dan inderdaad niet erg goed gelukt .. Bite hard begint leuk , en dan komt er weer zon typisch FF deuntje .. erg jammer.

Mijn favorieten nu ;

1 Lucid Dreams
2 Twilight Omens
3 Send Him Away
4 Dream Again

---

En dan de rest dat me niet erg meer kan bekoren

RedLightCityBoy
De sound van Franz Ferdinand is nog totaal niet verdwenen bij deze plaat. De mannen zijn zelfs onwijs gegroeid tot een sterke eenheid. De band blijft goed bezig met hun eigen muziek en op dit album laten ze nog maar eens zien dat ze niks verleerd zijn. Elk nummer op dit album is erg pakkend, dat is een zeer sterk punt aan Franz Ferdinand. Als je het album een paar keer hoort kun je al gauw vele nummers mee zingen.

Ik vind de muziek erg sterk in elkaar zitten. Het zit vol instrumenten en zang en je kunt goed horen dat er veel tijd zit verwerkt in elk nummer. Maar toch ligt de muziek open en simpel in het gehoor, waardoor het erg toegankelijk is. Ik vind dit denk ik toch echt de beste Franz Fedinand plaat! de mannen zijn in topvorm, elk nummer is voor mij erg lekker. Send Him Away, Twilight Omens em Lucid Dreams zijn zwaar versavend en tel ik dus mee als favorieten (prachtige nummers). Ook op: Bite Hard is de hele band gewoon weer in topvorm, alles valt daar geweldig samen. Eindelijk weers eens heerlijke release in 2009.

herman schreef:
Oei, de kwartjes vallen hier toch wel erg hard nu. .... Het zit allemaal wel erg goed in elkaar en ik ben bang dat er een verslaving op de loer ligt: wat een onweerstaanbare liedjes toch weer!

Way to go Herman! Ik zet 'm zo maar weer 'ns op, derde keer vandaag.

UnknownPleasure schreef:

En ik kan op mijn beurt dan weer niet begrijpen waarom Katherine Kiss Me zo laag gewaardeerd wordt.

avatar van Doc
Doc
RedLightCityBoy schreef:

Wat bedoel je hier precies mee? Muziek zit volgens mij wel vaker vol instrumenten en zang. Het zou pijnlijk stil worden als het niet zo was. Zeker in het geval van Franz Ferdinand.
Dat er tijd in elk nummer zit verwerkt, kan ook op verschillende manieren opgaan.
Heeft elk nummer een bepaalde tijdsduur?....... ja
Is er tijd besteed aan elk nummer?..... ik neem het voor het gemak maar aan.

Dat de muziek open en simpel in het gehoor ligt, ben ik volledig met je eens. Ik heb er alleen wat minder positieve associaties bij.
Het probleem van simpele, makkelijk in het gehoor liggende muziek vind ik vaak dat het meestal volstrekt inwisselbaar en daardoor vaak beperkt houdbaar is. Het daagt je niet uit, het geeft je geen schop onder je reet, het vraag niet meer van je dan je al gewend was.
Het is een beetje zoals zappen. Het is leuk om te doen, geeft je "instant genot", maar uiteindelijk vind ik het achteraf toch iedere keer weer zonde van mijn tijd.

Het meest vervelende aan deze plaat vind ik echter niet zozeer dat het simpel en toegankelijk klinkt. Maar dat het toegankelijk probeert te klinken op een schreeuwerige manier. Een beetje het "kijk eens mama wat ik kan" effect. Als een kind dat heel graag lief gevonden wil worden, en hier heel veel moeite voor wil doen, waardoor het zich uiteindelijk niet onderscheidt (niet te verwarren met "onderschijt") en alleen maar heel erg lijkt op ieder ander kind.
Het komt wat geforceerd over, en het komt ook niet ten goede van de opvoeding....... eh, ik bedoel van de muziek.

RedLightCityBoy
Natuurlijk zit veel muziek (lang niet alle) vol met instrumenten en dubbele lagen. Maar vaak ligt die muziek voor vele wat minder makkelijk in het gehoor, waardoor het pas na een paar luisterbeurten toegankelijk word. Maar bij Franz Ferdinand (vooral deze cd) is het gek genoeg toegankelijker. Ik weet nog niet wat ze doen omdat hun muziek zo te krijgen, maar mij bevalt het in ieder geval wel.

avatar van wvv89
west schreef:

Grappig, ik heb juist mijn score verhoogd naar 5,0* omdat ik dit album inmiddels bijna net zo goed vind als hun debuutalbum. En dat staat in mijn top 10, dus dit is voor mij nu al één van De albums van 2009.

Lekker afwisselende cd trouwens. De bekende dansbare rock, afgewisseld met synthesizers zoals ze ook klonken bij Alphaville of zelfs the Pet Shop Boys.
Vrijwel elke track is ijzersterk, alleen de laatste 2 zijn gewoon lekkere liedjes. Maar zelfs dat zorgt voor variatie. voor Franz Ferdinand.

Ja helemaal eens!

avatar van Smiechtel
Gek. Van mijn omgeving hoor ik niks anders dan positiviteit betreffende dit plaatje. De score hier valt me echter toch wat tegen ...

Smiechtel schreef:

Het valt mij op dat mensen die positief zijn over dit plaatje, vaak geen stem geven. Ja, dan schiet het niet op met de score.
Stemmen mensen!!

avatar van dilluhn
Goede plaat. Niet meer, niet minder

avatar van jeewee*
Doc schreef:

Ik weet precies wat je bedoelt maar ik ben het niet met je eens.
Het eerste nummer begint tekstueel al goed: "I'm bored, I'm bored, c'mon let's get high!"
Ik denk dat dit het hele thema is van het album: let's get high and make some music.
Het is dan soms ook erg experimenteel (bv de (bas?)solo aan het eind van Lucid Dreams). Ik denk ook dat deze heren tijdens het maken van de nummers vaak high zijn geweest.
Maar de muziek en sommige teksten erbij vind ik erg knap gemaakt en het album heeft gewoon een lekker sfeertje.

Doc schreef:

Het sfeertje is inderdaad het ingrediënt wat dit plaatje zeer genietbaar maakt.

Ik kan me goed voorstellen dat het wat geforceerd en gekunsteld overkomt. Sommige mensen zullen de stijl misschien zelfs pretentieus en over the top vinden. Waarschijnlijk denken deze mensen net eender over de laatste plaat van Bloc Party en The Killers.

Het lijkt wel of het een trend wordt voor de jonge Britse bandjes, om experimenteel te klinken, met synthesizers e.d.

Wel, míj hoor je niet mopperen .

(verwijderd)
De synthesizer is gewoon weer helemaal terug.. een paar jaar geleden hadden volgens mij bands als MGMT en dergelijke nooit zo'n succes gehad en daar maken deze bands dankbaar gebruik van en ook ik zal niet mopperen..

wtf? Wat is dit?

wat maakt mij dat nu uit wat jullie van deze vinden ik vind hem in ieder
geval geweldig en verslavend!! 5 sterren

avatar van smash016
Doc schreef:

Beetje pretentieus verhaaltje dit. Klinkt allemaal heel erg verfijnd wat je zegt, maar ik snap eigenlijk niet wat je nou wilt zeggen. Je komt een beetje over als zo'n schilder die in een "expressieve" periode zit of zoiets, en dan een beetje lukraak met verf gaat smijten. Het "kijk eens mama ik ben net Herman Brood"-effect.

Ik wil alleen maar zeggen: ik hoor graag waarom je de plaat goed of slecht vindt, maar voor al je andere hersenspinsels lijkt me een persooonlijk blog meer geschikt.

avatar van midnight boom
blijft een heel sterk album

Dn!S schreef:

wtf? Wat is dit?

De prijs van deze cd op een website. Hoezo vragen ze teveel voor cd's in Nederland? Hoewel dit wel een extreem lage actieprijs is. Het betreft wel degelijk dit officiële album.

Doc schreef:

Wat bedoel je hier precies mee? ........

Ah, hier hebben we weer te maken met iemand uit een grachtengordel, of iemand die heel graag in een grachtengordel zou willen wonen. Natuurlijk lees je de Volkskrant en ben je een groot fan van minister Plassterk (niet te verwarren met "plas sterk"), met hoed natuurlijk. Stiekem ben je verliefd op Maxima en de Vrij Nederland mag niet ontbreken op de salontafel, net als Kid A in de cd speler.

Ja zeg, Franz Ferdinand: daar hoef ik niet eens naar te luisteren. Dat is voor de massa, voor de simpele muziek zielen. Dat heb ik ze toch maar mooi duidelijk gemaakt daar op Musicmeter.

avatar van Mjuman
Draai 'em nog steeds - met plezier; wellicht tijd voor opwaardering?

@West: ik sta ook redelijk paf van de kwaliteit van de redeneringen over deze schijf en de onderbouwing van de stellingname. Met een zelfbouwparadigma ('toegankelijkheid') muziek gaan beoordelen en dan erachter komen dat die muziek daaraan niet voldoet - gek zeg, daarvoor had je nou net dat paradigma zo opgezet.

Tja, als je als uitgangspunt hanteert dat alles één einde heeft, schrik je bij het zien van een rookworst - die heeft er namelijk twee.

Het enige dat ik een beetje jammer vind is waarom Domino bij dit vinylalbum nou niet de bonus-cd heeft gedaan en/of de songs als gratis mp3 download (zoals bij Animal Collective) - platen en hoes: top uitgevoerd (zwaar vinyl, stevig karton).

Mjuman schreef:

Nog maar eens over de titel: aan Alex van FF werd expliciet de vraag gesteld of de titel van hun derde plaat nu "Tonight" is of "Tonight: Franz Ferdinand". Waarop Alex antwoordde dat het "Tonight" is.

Ook op de hoes van de luxe-editie spreekt men van Tonight en de extra cd heet Blood.
Myspace hanteert ook Tonight als titel. Domino daarentegen weer niet.

aERodynamIC schreef:

Inderdaad, op het hoesje waar de cd in zit staat 'Tonight'. Het concept van het artwork gaat volgens mij wel over 'Tonight: Franz Ferdinand'. Je ziet bij de Deluxe editie een foto van het theater waar ze gaan optreden of opnemen. In het boekje zie je allerlei foto's van de voorbereiding daarop, inclusief foto's met snoeren en van het podium.

Daarna volgt naar mijn idee het album, de muziek dus (logischerwijs). Met de muziek ga je de avond en nacht door en eindigt het met Lucid Dreams en dromen over Katherine (Kiss Me!). Volg de titels en teksten maar.

De dubversies (bonusdisc) zijn de donkere kanten van de nacht en van de dromen (en van het leven?). Die On The Floor zie je op de voorkant van de cd, Feel The Pressure en Feeling Kind of Anxious zijn voorbeelden van die andere kant van de nacht.
Dat is mijn interpretatie.

avatar van Doc
Doc
smash016 schreef:

Ok, ik snap je punt...... en zal iets concreter proberen te zijn. Laat ik het dan zo verwoorden: Deze plaat is me te gladjes en te gelikt geproduceerd. Een term die ikzelf niet graag gebruik, maar ook wel dichtbij komt van wat ik bedoel is "gepolijst". Het had wat mij betreft wel iets rauwer, naakter en eerlijker gemogen. (en dat heeft niks met een vermeende "expressieve" periode te maken, maar gewoon met muzikale voorkeur...... een kwestie van smaak dus) Daarnaast komt het op mij over alsof er door Franz, of door Ferdinand ter compensatie van de gelikte productie min of meer besloten is om er alsnog iets "geks", of iets "hips" aan toe te voegen om het "toch net even anders" te laten klinken. De stuiterende disco met houterige gitaartjes weet me helaas niet te overtuigen
Het komt wat geforceerd en schreeuwerig op mij over.
Hierdoor wordt de plaat voor mij een ietwat storende luisterervaring, en dat verklaart mijn relatief lage waardering.
Maar nogmaals: dit is slechts een mening en het is niet mijn bedoeling geweest om met modder (of verf zo je wilt) te gooien naar FF, deze plaat, en/of zijn luisteraars.

En over dat persoonlijk blog:
Het is me niet ontgaan dat er al iemand bezig schijnt te zijn met het ontleden van mijn persoonlijkheid, dus ik hoef het zelf al niet meer te doen middels een blog. Naar het schijnt ben Ik een volkskrant lezende grachtengordel bewoner met een zwak voor Maxima. Ik vind het allemaal prachtig. Beetje off topic dat wel, maar het is altijd vermakelijk om te vernemen dat er mensen zijn die je zo wanhopig graag willen leren kennen, en vooral: zichzelf zo laten kennen.
Dank u, dank u....... en mag het nu weer over die plaat gaan?

En over dat persoonlijk blog:
Dank u, dank u....... en mag het nu weer over die plaat gaan?

Haha, dat was juist een rake en erg sterke persiflage op jouw eerdere post. Maar goed, daar sta jij natuurlijk duizenden mijlen boven^^

Ik twijfel of ik hem een halfje moet verlagen. Het blijft fijn als er af en toe eens een nummertje op mijn ipod voorbij komt, maar de hele cd zet ik niet zo snel meer op. Daarvoor is het, inderdaad, iets te inwisselbaar af en toe.

avatar van James Douglas
Meer dan een vermakelijke plaat vind ik het eigenlijk niet. Lucid Dreams en Ulysses zijn wat mij betreft de uitschieters maar ik vraag me af of ik hier over pakweg een jaar nog op zit te wachten. Zoals wel meerdere Britpop bands breekt de spanning te snel voor mij af.

James Douglas schreef:

Inderdaad, deze plaat sloeg bij mij erg hard aan, maar vaak is dat een teken dat hij ook weer snel op de achtergrond raakt. Ik verwacht dat ik in februari 2010 deze plaat niet vaak meer luister, maar ach, niet alle muziek behoeft eeuwigheidswaarde .