Bob Dylan - Together Through Life (2009)

Roots
Label: Columbia

1. Beyond Here Lies Nothin' (3:51)
  2. Life Is Hard (3:39)
  3. My Wife's Home Town (4:15)
  4. If You Ever Go to Houston (5:49)
  5. Forgetful Heart (3:42)
  6. Jolene (3:51)
  7. This Dream of You (5:54)
  8. Shake Shake Mama (3:37)
  9. I Feel a Change Comin' On (5:52)
  10. It's All Good (5:28)
avatar van Rhythm & Poetry
Vortex schreef:
Ik bedoel: Wat vind je dan zo goed aan de producties? Wat is er zo goed geproduceerd?

Zoals ik al zei vind ik dit keer de accordeon bijvoorbeeld erg goed werken. Daarnaast zorgen de producties voor een lekkere sfeer, het is een beetje gypsy, dat maakt het juist wel vrolijk en zomers.

Ad Brouwers schreef:
Wat een ouwbollige muziek zeg. Er was niks meer over van die rebel uit de sixties. Als mijn vader, god hebbe zijn ziel, die plaat op had gezet, toen ik nog een tiener was (in de sixties) zou ik hem in zijn gezicht uit hebben gelachen om die "ouwelullenmuziek" van deze "legende"

Jezus Ad, stap in de tijdmachine van Professor Barabas en laat je terugflitsen naar 1962/1963, in NYC in The Gaslight.
Kun je lekker met een natte broek luisteren naar Dylan ''De Protestzanger''...

Ik bedoel, de beste man is bijna 68...wat verwacht je van hem na een halve eeuw ?
Moet hij nummers gaan opnemen met Lady GaGa, Kanye West en meer van zulk soort droeftoeters om bij jou in de smaak te vallen ?

Niet bepaald realistisch als je van Dylan nu nog een 2e Freewheelin' of Times Are A-Changin' verwacht...

Antonio schreef:

Antonio, lees mijn reakties nou eens goed. Ik verlang en verwacht dat ook niet meer van Dylan. Ik herinner me graag de Dylan zoals hij was. Ik verlang ook niet meer naar die tijd terug. Die is geweest. Maar wat hij nou nog loslaat op het publiek vind ik Dylan onwaardig. Ik neem daar afstand van. Het zou prettig zijn eerst alles eens goed te lezen voor je reaktie te plaatsen.

88Fabian
Na het beluisteren van deze CD dacht ik "Het is allemaal weer meer van het zelfde" 3 Nummers zijn wel goed.maar voor de rest zoekt Bob Dylan hier weer de standaard op.ik had ook niet anders verwacht.Je kan geen goeie CD's blijven maken natuurlijk.

avatar van muziekobsessie
Ik Vind Dylan de meest overschatte artist aller aller tijden en dit album bewijst dat. ook het oude werk bevat nummers die in een standaard blues schema wel 8 minuten door dreinen met zogenaamde gewaagde teksten. Hoe komen jullie in godes naam daar doorheen??

Voor de oude "Dylan" wil ik nog wel een lans breken. Het is een legende. Hij was baanbrekend als protestzanger en is simpelweg niet weg te denken uit de popgeschiedenis, maar deze nieuwe cd is één cd te ver.

Mayne
Ad, heb je uberhaupt wel albums als Blonde on Blonde of H61R gehoord? Of Blood on the Tracks? Zo nee, Ik vind iemand die alleen de folkie protest-Dylan en de oude Dylan kent niet zozeer een betrouwbare bron om te zeggen dat 'the dream over' is. Zoiets gewaagds kun je helemaal niet zeggen over een artiest, als je geen goed inzicht van zijn oeuvre hebt.

Zo ja, dan heb ik natuurlijk niets gezegd.

Stijn_Slayer
muziekobsessie schreef:

Om eerlijk te zijn vind ik Dylan muzikaal (meestal) ook overschat. Hij is muzikaal niet hoogstaand, maar de man heeft zulke goede teksten geschreven. Ik zie hem meer als poëet, die vaak leuke muziek als achtergrond bij z'n poëzie heeft. 8 minuten is soms wel een beetje te veel van het goede als er geen afwisseling in de muziek zit, dat ben ik wel met je eens.

Beste Mayne, ik ben van 1954, dus natuurlijk ken ik die platen. Ik was echt geen fan van Trea Dobbs, Corrie Brokken en dat soort muziek. Dus Uhhh!!!!! Ken jij misschien deze 2 nederlandse coryfeeën uit die tijd, Mayne???

avatar van IntoMusic
Tenen worden weer lang dit weekend...

Erg mooi nieuw album van Bob!

ligt redelijk in lijn met Modern times maar dan wat luchtiger met een heerlijk zomers tintje! Hoogtepunten voor mij: shake shake mama, I feel a change coming on en Beyond here.. Ga zo door Bob!

Ad Brouwers schreef:

Ik heb dus niets gezegd. Maar als je Dylan's oeuvre kent, weet je ook dat wisselvalligheid de term is voor zijn werk. Meesterwerken wisselen elkaar af met tussendoortjes. Zo werd Time Out of Mind nog als een meesterwerk gezien en ik zie Together Through Life gewoon als een lekker tussendoortje. En als je het te oubollig vind, dan heb je pech gehad, het is immers een album die teruggrijpt naar een oude Americana-traditie.

Stijn_Slayer schreef:

Klopt ook helemaal: With God On Our Side (die ik nu op heb staan) heeft een geweldige tekst, maar 't nummer zelf is best wel ruk. Dylan heeft volgens mij ook zelf gezegd dat hij zichzelf in de eerste plaats ziet als dichter, pas in de tweede plaats als muzikant.
Het is dan weer wel zo dat hij bij zijn laatste platen meer aandacht besteedt aan de muziek dan bij zijn vroegere werk. Het is vaak nog wel hetzelfde riedeltje dat een minuut of vier, vijf wordt herhaald, maar met een band, die graag mag variëren op een bepaald melodietje, als ondersteuning valt zoiets een stuk minder op.

Dit neemt overigens niet weg dat Dylans muziek zeer, zeer goed te beluisteren is (in de meeste gevallen toch wel). Muzikaal wellicht niet altijd even hoogstaand, maar daarvoor heb je dan ook een heel arsenaal aan andere artiesten voor. Zolang zijn muziek me een goed gevoel weet te bezorgen, vind ik 't allemaal prima.

avatar van wolf
Mayne schreef:

Zo ja, dan heb ik natuurlijk niets gezegd.

Als er nu één artiest is die je niet kan opdelen in twee of drie periodes dan is het wel Dylan. Elke plaat, elk liedje is bij hem iets anders, iets special. Dus spreken over een bijvoorbeeld een 'oude Dylan' is gevaarlijk.

Ik vind het trouwens vreemd dat mensen Bob als een echte protestzanger zien. Oke, The Times Are a Changin' is zowat het beste protestliedje allertijden met een stekende tekst, maar dat is het ook zowat. Ik denk dat je het best met Boudewijn de Groot kan vergelijken. Die werd ook na Meneer de President ook steevast afgeschilderd als protestzanger en woordvoerder van een generatie. Dylan is een figuur die je niet in een bepaald hokje kan steken.

Maar goed, dan over Together Through Life. Het album is niet zo goed als de vorige, maar toch staan er hier en daar weer parels op. Life is Hard vind ik heerlijk, Jolene is een klein meesterwerk en natuurlijk Beyond Here Lies Nothing is briljant.

Voorlopig houd ik het op 4*

Mayne
Met oude Dylan bedoelde ik dan de hedendaagse Dylan. Oud als in leeftijd. Ge kunt toch niet ontkennen dat de beste man al bijna 68 wordt.
Ik baseerde mijn redenatie op de stemmen van Ad, die voornamelijk gericht waren op de folkie-Dylan en de oude-opa-Dylan.

Ik heb in mijn vorige reakties ook een paar keer gezegd dat het soort muziek mij niet zo aanstaat. Desondanks heb ik gezegd dat het kwalitatief best goed inelkaar is gezet (geproduceerd of whatever) maar doordat zijn stem is veranderd kun je zijn stem bijna niet meer herkennen. Maar er staat de naam Dylan onder. Ik vraag me dus gewoon af, als deze cd door een andere zanger in de publiciteit zou zijn gekomen of hij dan ook zo in de smaak zijn gevallen. Modern Times klonk ook niet meer zoals toen hij begon, maar je kon in ieder geval de plaat herkennen aan zijn stem. Wat stijl is hij in de loop der tijd telkens veranderd. Dat weet ik ook wel. Maar zijn handelsmerk was zijn stem en uitspraak. Dat is nu weg vind ik! Dan kunnen we gaan bakkeleien over zijn beginperiode, zijn periode vlak voor en na het motorongeluk.Zijn reliperiode. De periode dat alles even stil lag. Maar alk ik over Bob "the legend" Dylan denk, houdt ik het meest van Blonde On Blonde, Desire, The Bootlegseries 1-3. Toen klonk Bob nog als Bob. Deze cd had net zo goed door andere muzikanten opgenomen kunnen zijn. Maar het is simpelweg mijn soort muziek niet. Deze muziek past de in de lounge van elk willekeurig net hotel.

Karl schreef:

I consider myself a poet first and a musician second. I live like a poet and I'll die like a poet. (Bob Dylan)

Ad Brouwers schreef:

Ik heb je reacties zeer zeker gelezen en mijn excuses als ik ietwat fel reageerde.
Maar uit jou reacties krijg ik het idee dat je nogal krampachtig vasthoud aan een bepaalde periode van Dylan (tot aan de jaren 70 zeg maar...) en daardoor nogal sterk je mening ten nadele van de oudere/latere Dylan laat beinvloeden.

Natuurlijk heeft hij niet meer de stem van weleer en is de inhoud van zijn teksten door de jaren heen erg veranderd, maar waarom is dat dan ineens Dylan onwaardig ?
De beste man kan toch moeilijk zijn hele carriere hetzelfde blijven doen ?

Persoonlijk kan ik net zoveel genieten van ''Love & Theft'' uit 2001 als van Highway 61 Revisited uit 1965, om maar eens een voorbeeld te noemen.
Het een sluit het ander niet uit...

Ad Brouwers schreef:

Natuurlijk zou deze CD minder opvallen als 'ie niet door Bob Dylan was gemaakt. Dat geldt niet alleen voor dit album, maar voor elk ander album dat ooit is gemaakt, door welke artiest dan ook. Iets simpels als een naam en het beeld dat je daarbij krijgt kleurt de hele beoordeling - bij ieder mens, ook mensen die zo objectief mogelijk proberen te zijn. Zo wordt Oasis nog wel eens afgemaakt omdat de broertjes Gallagher zo arrogant als de pest zijn en zijn er genoeg klassiekers die de hemel in worden geprezen, 'omdat het nu eenmaal klassiekers zijn'. Zo zijn er ook genoeg mensen die Together Through Life net zo vaak luisteren totdat ze het wel een goed album móeten vinden (bij wijze van spreken), alleen maar omdat ze fan van Bob Dylan zijn. Daar is in principe niks op tegen en ook erg begrijpelijk. Mensen zijn nu eenmaal geen robots; ze zijn graag zo subjectief als maar zijn kan.

Ad Brouwers schreef:

Er is nog hoop Ad, met Dylan weet je het immers nooit. Je kunt nooit zeggen dat het voorbij is met hem. Overigens verandert zijn stem en uitspraak altijd drastisch. De jaren 80 klinkt niets zoals in de jaren 60. Ik vind de stem hier tov Modern Times niet erg veel veranderd hoor. Herinner je nog toen die krampachtigen precies hetzelfde zeiden toen in 1969 het album Nashville Skyline uitkwam? 'Oubollige saaie countrymuziek' 'zijn stem klinkt niet zoals hij hoort' blabla. Hoeveel meesterwerken heeft de man daarna nog niet gemaakt?

Ik respecteer de man zeer. Ik ben wel een beetje verbaasd over al die mensen, die over me heenvallen. Maar ja, discussie ontstaat bij de gratie van verscheidenheid van mening. En ik sta open voor toekomstige wonderwerken van elke grote muzikant, waaronder Bob Dylan. Ik mag echter bij dit toch wel een mening hebben over dit werk. Ik hoop ook dat hij nog vele jaren zijn fans mag bedienen met schitterende muziek. Zelfs ik kan daar dan ook mijn voordeel mee doen. Maar ik zal elk werk, van wie dan ook, per keer beoordelen. Dit album zal ik ook geen cijfer geven, uit puur respect voor de man. Bovendien vind ik het flauw om met een proteststem (0.5 of 1*) tekomen. Dat zie ik mensen soms wel doen, maar daartoe verlaag ik me niet.

avatar van Turgon
Ad Brouwers schreef:
Ik respecteer de man zeer. Ik ben wel een beetje verbaasd over al die mensen, die over me meevallen. Maar ja, discussie ontstaat bij de gratie van verscheidenheid van mening. En ik sta open voor toekomstige wonderwerken van elke grote muzikant, waaronder Bob Dylan. Ik mag echter bij dit toch wel een mening hebben over dit werk. Ik hoop ook dat hij nog vele jaren zijn fans mag bedienen met schitterende muziek. Zelfs ik kan daar dan ook mijn voordeel mee doen. Maar ik zal elk werk, van wie dan ook, per keer beoordelen. Dit album zal ik ook geen cijfer geven, uit puur respect voor de man. Bovendien vind ik het flauw om met een proteststem (0.5 of 1*) tekomen. Dat zie ik mensen soms wel doen, maar daartoe verlaag ik me niet.

Hieraan heb ik nx toe te voegen. Juist mijn gedachte. Ik kan helaas wel niet zijn huidige muziek beluisteren zonder het te associëren met zijn ouder werk, dat zowel op muzikaal als poëtisch gebied een ware voetafdruk in de muziekgeschiedenis heeft achtergelaten. Maar ik sta steeds open voor nieuwe muzikale afslagen van een artiest, daarom dat ik ook nog even wacht met stemmen. Ik heb deze plaat nog maar een dagje, dus binnen enkele dagen zal er al wel een ietswat definitieve gedachte vallen.

avatar van andnino
Heeft iemand anders ook zo'n uur radioshow (gepresenteerd door Dylan) als bonustrack? Zijn stem klinkt daar écht alsof zijn neus verstopt zit. Het idee is overigens best grappig.

Antonio
''Recensie'' van Dylan's concert gisteravond in The Roundhouse in Word Magazine:

First, two disclaimers: 1) I'm not a huge Dylan fan. I absolutely love Desire, and I probably own another dozen albums but would be equally happy with a decent Greatest Hits package. 2) I went to this show (my first) with extremely low expectations. Suffice to say, they weren't met. It was dreadful.

His "voice" is beyond parody. Dylan sounds as if he's desperately trying to cough up his own blood, and has this weird, barking delivery, like a choking diner attempting to dislodge a particularly stubborn peanut. The only time he speaks is right at the end, when he introduces the band in an incomprehensible Texas/Lousiana mumble, which is a little odd for someone who's spent most of his life in New York.

Not to get too personal, but he also looks pretty weird. Close up, he has an extraordinarily pale, rubbery head, and bears more than a passing resemblance to Jeannette Charles, the actress who's made a career out of portraying Queen Elizabeth II in comedy films. Perhaps it's the rather splendid hat.

The set? He butchered Tangled Up In Blue. And he butchered Don't Think Twice, It's Alright. And he butchered All Along The Watchtower. And, right at the death, he played a version of Blowin' In The Wind that had about as much in common with the original as, well, something entirely rubbish by someone else altogether. Only on Po' Boy from the new album (where he actually sings for a moment), and on Highway 61 Revisited (at least I think that's what it was) did the "arrangement" give the song enough room to lift the atmosphere, rather the being a clumsy, plodding travesty.

Question: he's been playing that harmonica for fifty years. Why, whenever he reaches for it, is there a ripple of anticipation in the crowd - if not a rousing cheer - when he doesn't seem capable of anything more than some rudimentary, near-tuneless parping?

Believe it or not, and despite the low expectations, I went to this with an open mind. And, judging from the reaction, I was in a tiny minority in not enjoying the show. I'm glad I went. I'm grateful to have breathed the same rarefied air as the big man (although it would have been nice if he'd acknowledged the presence of the audience). But Christ, I wish someone would explain to me why anyone would want to go and see him play in 2009. And, hopefully, someone else in the Massive can redress the balance and shine a more favourable light on proceedings.

Finally: I never noticed this before, but dry ice smells a bit like custard.

avatar van frankieman
Ik vind dat altijd vervelend, mensen die zonder enige research te doen naar een concert gaan van iemand waarvan ze vrij weinig kennen om daarna te gaan zeiken. Het ergste is dan dat ze zich ook nog goed proberen te praten door te zeggen dat ze met lage verwachtingen gingen.

Het is dat zelfde verhaal van iemand die maar niet kan begrijpen dat een(of in ieder geval deze) artiest een eigen wil heeft en zelf bepaald hoe hij z'n nummers brengt. Bij z'n concert in de HMH hoorde ik ook mensen serieus zeggen: 'Zonde dat hij die band achter zich heeft, alleen met z'n gitaar en mondharmonica is hij veel beter.'

avatar van mivil
frankieman schreef:

Ik heb Bob Dylan woensdag in Vorst Nationaal gezien en ik had ook liever gehad als hij wat meer de gitaar had vastgenomen en alleen had gespeeld.
Net hetzelfde als bij Neil Young, akoestisch is die perfect, met band is het goed...

CD net gekocht, nu nog beluisteren!

avatar van frankieman
mivil schreef:

Het gaat er niet om of het nu beter is met of zonder band(hoewel ik beide liever met hoor) maar om het feit dat Dylan eigenlijk al sinds '66 vrijwel nooit meer alleen en akoestisch heeft gespeelt maar de meeste mensen dat nog altijd verwachten.

avatar van Lennonlover
Yes baby! Ik heb hem vandaag gekocht in de luxe-uitvoering. Morgen komt de stem!

@lennonlover. Als Lennon nog geleefd zou hebben en in zich in dit genre muziek zou hebben begeven, zou jij dan net zo enthousiast zijn?? Hij zou nu ook 68 zijn. Je mag het bijna niet zeggen. Maar ik ben blij dat het zover niet is gekomen. Dan liever de "legende" , zoals ik hem herinner. Maar ja, jij bent 22 en ik wat ouder.

Wie zegt dat Lennon op zijn 68 dezelfde muziek zou maken als Bob Dylan nu doet? Ik bedoel ook al zit hij in hetzelfde genre het zal niet snel op de muziek van Dylan lijken. Misschien kon Lennon op zijn 68 nog topmuziek maken en dan zeg jij jammer dat hij nog leeft. Wat een stomme reactie..

Ik luister dit album nog een paar keer voor mijn stem komt..