Roosbeef - Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten (2008)

Label: Excelsior

1. Onder Invloed (5:23)
  2. Te Heet Gewassen (2:58)
  3. Jongen Gaat het Leger In (3:18)
  4. Volle Magen (3:38)
  5. Meisjes (3:48)
  6. Zomer (3:14)
  7. Boerderij (3:02)
  8. Buitenboord (4:30)
  9. Alleen (3:47)
  10. Alles Draait (2:40)
  11. Boerderij Deel II (6:51)
avatar van Sibren
Afgelopen zaterdag, heb ik het voorrecht gehad om aanwezig te zijn bij een liveoptreden van Roosbeef. Heb om mezelf voor te bereiden, dit album gekocht. Nu moet ik zeggen, was voor het optreden al redelijk te spreken over het album, hoewel ik wel een beetje door de stem heen moest... Maar na het optreden wist ik het zeker, er is weer hoop! Wat een waanzinnig fantastisch optreden was dit zeg! Ik kan alleen maar zeggen dat alle prijzen die Roosbeef dit jaar heeft gewonnen, meer dan terecht zijn. Met deze live ervaring achter de kiezen, kan ik het album nog beter waarderen. Het knalt niet zo als live, en daarom 4,5*! Top!

Sparklehead schreef:
-moderator knip-

Hm volgens mij heb jij minder goed naar de muziek geluisterd dan je denkt. Er zit ook vaak een dubbele boodschap achter (ze zegt niet alles letterlijk betekend dat;) dus misschien dat je die vaak niet snapt. En misschien komt het doordat ik een meisje ben, maar sommige van haar teksten slaan zoals zo mooi gezegd de spijker keihard op zijn kop. En zijn daardoor, vind ik, soms zelfs ontroerend. En omdat ik graag mensen wat bijbreng hier een voorbeeld:

Het nummer meisjes is zo ontzettend herkenbaar. Precies hoe zoveel van die meisjes zijn. En dan vind ik de zin aan het eind van het nummer echt heel mooi en precies vertellend hoe veel meisjes zich voelen:

"wacht op mij ik moet mijn schoenen nog aan."
Superdroog en tegelijkertijd zo waar. Maar goed, dat is als je van dubbele boodschappen houdt natuurlijk

Nog een voorbeeld:
"M'n moeder zeg, m'n moeder zegt:
Je moet oppassen met zulke types, ze stelen je hart waar je bij staat
Ik zeg: mamaatje, mamaatje
Geen loverboy wil me hebben
Al leg ik er zelf een gouden ketting bij"

Echt prachtig.. En pijnlijk eerlijk.

En nog 1tje omdat ik nu toch op dreef ben:

Zodat er iemand nog met mijn hart speelt"

Echt, zo veel slechter dan Spinvis is ze niet hoor. En zeker niet pretentieuzer.

avatar van Dridge
Tsja als je het zo bekijkt zijn haar teksten inderdaad geniaal.

muziekfreakjuh schreef:

Slechter kan niet

handsome_devil
idd, soms zijn er wel teksten die schattig en leuk zijn, maar dit kan gewoon echt niet hoor

Het blijft een persoonelijke mening daarover maar dat stukje is ook wel het irritantse zinnetje van heel de plaat

handsome_devil
nee, de hele tekst van 'jongen gaat het leger in' is nóg tenenkrommender

handsome_devil schreef:
nee, de hele tekst van 'jongen gaat het leger in' is nóg tenenkrommender

Ik vindt die een stuk beter maar goed, hoe vaak is daar al over gediscussierd ?

avatar van Ploppesteksel
Een laptop om patience op te spelen vind ik anders best grappig. Ook wanneer ze over de merries zingt en dan zegt: Terwijl die vroeger zo graag reed, vind ik best leuk.

Zodat er iemand nog met mijn hart speelt"

Ik vind dit juist een vrij briljant stukje, net zoals jongen gaat het leger in. Het is zo herkenbaar, orgineel gevonden maar slaat ook nog de spijker op de kop. Ik heb haar gisteren live gezien op festival aan de werf en ze klonk heel goed. Eigenlijk beter dan op cd, het lijkt wel alsof ze beter is gaan zingen o.i.d.

TvO
Toeval, daar was ik ook. Ze reist natuurlijk van festival naar festival, dus dan moet je wel veel zingen. Klonk erg natuurlijk!
Wat de cd betreft weet ik nog niet welke score ik die ga toebedelen, maar het zal tussen de 3,5 en 4,5 zitten (ja daar zit 4 tussen)

muziekfreakjuh schreef:

"wacht op mij ik moet mijn schoenen nog aan."

Wat is hiervan de betekenis dan?
Dat ze anderen niet kan bijbenen?

Doc
ik moet er in ieder geval een dubbelgrote boodschap van
(sorry..... 't was een inkoppertje )

Ik vind dat hierboven geplaatste stukje ('toen jiij het uitgemaakt had...') nog wel gaan, maar teksten als
'maar dat komt ik heb nog niet gegeten
en rond het tijdstip als het uit de hand gaat lopen
ga ik krasloten kope'
en
'M'n moeder zeg, m'n moeder zegt:
Je moet oppassen met zulke types, ze stelen je hart waar je bij staat
Ik zeg: mamaatje, mamaatje
Geen loverboy wil me hebben'
zijn niet alleen tekstueel vreselijk, maar ook nog eens afschuwelijk gezongen. Terwijl sommige nummers best aardig zijn (Jongen gaat het leger in, Te heet gewassen) zitten er ook enkele vreselijke tussen.

avatar van Wickerman
Ik vind dat Loverboy stukje juist geniaal.

avatar van Woody
Haar teksten zijn vaak stuntelig en zelfs een beetje knullig maar hebben daardoor heel veel charme en zijn op hun eigen manier zelfs geniaal te noemen (tenminste als je dat kan inzien.) Ik kan me heel goed voorstellen dat sommige mensen dit helemaal niks vinden. Dat heb ik bijvoorbeeld ook met sommige kunst die door andere weer de hemel wordt ingeprezen maar waar ik de genialiteit niet van in kan zien.
Het heeft in ieder geval geen zin om haar teksten op deze manier te ontleden en daarmee aan te te tonen dat ze slechte nummers schrijft. (dat is te makkelijk)

Woody schreef:

Te makkelijk? Ik heb juist het gevoel dat er onnodig moeilijk / gewichtig wordt gedaan over die teksten.
Maar goed..... de genialiteit hiervan ontgaat me dus een beetje.
Tuurlijk kan knulligheid en stunteligheid soms zo zijn charme hebben, maar "op een knullige manier charmant" vind ik het ook niet echt.
Het wordt in mijn ogen eerder een beetje pijnlijk dan dat het charmant wordt.
De eerste woorden die mij te binnen schieten zijn quasi poetisch en amateuristisch.
Maar misschien heb ik iets gemist....

avatar van Wickerman
Ik kan me ook voorstellen dat het voor sommigen misschien een beetje geforceerd overkomt.

avatar van Woody
Doc schreef:

Nou misschien geldt het inderdaad beide kanten op; ik vind haar teksten namelijk erg leuk en droog maar altijd in de context van haar liedjes, haar persoonlijkheid en vooral de manier waarop ze het brengt. Als je de tekst los van het liedje ziet blijft er weinig van over en ik denk ook niet dat ze een prijs zal gaan winnen voor haar teksten. Maar toch.. ze heeft een unieke manier van schrijven (en misschien wel van tegen de wereld aan kijken) en vooral in combinatie met haar muziek kan ik er erg van genieten

avatar van schizodeclown
Krasloten, loverboy, schoenen, donorkaart; dit soort woorden zou men normaliter niet snel in poezie of songteksten gebruiken of tegenkomen (bij de meer serieuze artiesten).
In het dagelijks leven kom je dat al met regelmaat tegen en zal niet snel de magie opwekken als een heuvel, diamand, zon en dergelijke, ook heeft het niet een harde en rauwe beschrijving, maar eigenlijk daartussenin, als symboliek.
En dat is niet ''authentiek mooi'' zoals ''we'' graag zouden willen wegdromen in teksten.
Wel kan je het beschrijven als casual, en tegelijkertijd toch ook weer apart, omdat dit woordgebruik niet vaak word toegepast op deze manier (naar mijn weten dan).

Zelf heb ik 1 liedje van Roosbeef gehoord, ''Onder Invloed'',en ben daar zeker onder de indruk van, ga dit zeker nog eens verder tjekken.

schizodeclown schreef:

Je bedoelt quasi poetisch (veronderstel ik)
Dat het ergens wel poetisch bedoelt is, maar het niet is.

Doc schreef:

Je bedoelt quasi poetisch (veronderstel ik)
Dat het ergens wel poetisch bedoelt is, maar het niet is.

Eerlijk gezegd weet ik niet de voorwaarden wanneer iets poezie moet zijn, dus dat laat ik in het midden.

Doc
Nee, en die discussie ga ik ook liever niet aan, maar in dit geval lijkt me er weinig ruimte voor twijfel

avatar van schizodeclown
Poezie of niet, het zijn in ieder geval songteksten die je liggen of niet, heel simpel.

Doc
Ben ik het mee eens. Maar ik bedoel alleen maar te zeggen dat op het moment dat de tekst niet uitpakt op de manier waarop het bedoeld is, de kans groter is dat het niet helemaal lekker zal liggen. Je zou het kunnen vergelijken met een slecht vertelde grap. Iemand doet heel erg zijn best om het grappig te laten zijn maar niemand lacht.
Dat is een beetje wat er op deze plaat gebeurt in mijn beleving.
(tja..... of ik begrijp de grap niet...... dat kan ook nog)

Doc schreef:
Je zou het kunnen vergelijken met een slecht vertelde grap. Iemand doet heel erg zijn best om het grappig te laten zijn maar niemand lacht. Dat is een beetje wat er op deze plaat gebeurt in mijn beleving.
(tja..... of ik begrijp de grap niet...... dat kan ook nog)

Dat is een beetje wat ik bedoelde inderdaad, het is maar net wat voor soort humor je ligt.

Ik snap het wel.
Ligt in het verlengde wat Andre Manuel met zijn muziek en theatershows neer zet.
Daar lopen ook regelmatig bezoekers weg.

schizodeclown schreef:

Deze zag ik dan live, daar klonk het zoveel beter, nu de studioversie gehoord en toch een stuk minder.

avatar van schizodeclown
Eerste luisterbeurt, en voor mijn eerste indruk is dit ONNEDERLANDS GOED!
Muziek en zang vind ik tamelijk briljant, als Roos dit in het engels zong kwam ze minder snel weg met de lyrics wat ik boven beschreef, maar ergens vind ik het toch gewoon typisch nederlands deze benadering, en toch zo apart.

avatar van arwenevenstar
Ik ben echt dol op dit album, na elke luisterbeurt lijkt het beter te worden. Ze komen zaterdag naar Delft!