U2 - No Line on the Horizon (2009)

Ierland
Rock / Pop
Label: Interscope

1. No Line on the Horizon (4:08)
  2. Magnificent (5:20)
  3. Moment of Surrender (7:20)
  4. Unknown Caller (5:59)
  5. I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight (4:10)
  6. Get on Your Boots (3:23)
  7. Stand Up Comedy (3:46)
  8. Fez - Being Born (5:12)
  9. White as Snow (4:37)
  10. Breathe (4:56)
  11. Cedars of Lebanon (4:09)
  12. No Line on the Horizon 2 * (4:07)
  13. Get on Your Boots [Crookers Remix] * (4:27)
haveman
hank2 schreef:

Ja maar daar hebben die andere bands die meer platen verkochten ook last van. Daarbij is het zo dat U2 een groot "ouder" publiek die denk ik sneller naar de platenboer gaan dan veel jongeren. Dus dat moet je niet als argument gaan gebruiken. Veel mensen vinden het gewoon een slechte CD.

Ik vind het ook niet veel soeps. Wel een voldoende. Maar ik vind er gewoon niet veel aan. Elk nummertje, behalve 5, is wel OK. En daar blijft het bij. Behalve Magnificent, dat is ook gelijk het hoogtepunt.

Wat betreft dat oudere publiek ben ik het niet met je eens. Ik heb ook het laatste concert bijgewoond, samen met mijn vrouw en broer (leeftijden 31, 26 en 37) en ik was omringd door mensen van alle leeftijden.

En over die goede doelen:
Als dat een beetje spontaan gebeurt oké! Maar het is gewoon standaard bij elke show. Als ik Mullen of Edge was had ik hier al lang klaar mee geweest.

Of dit de minste U2 cd is? In ieder geval is het veruit het minst gedraaide album in huize haveman.

avatar van Edwin
Ook ik heb niet veel positiefs over deze CD te melden. Over het geheel genomen een nogal tamme en kleurloze exercitie van de heren, die wat mij betreft zelfs in de schaduw staat van de vorige 2 albums. Magnificent is de enige uitschieter en de rest is zeker niet onbeluisterbaar slecht, verre van dat, maar toch, enthousiast kan ik er niet van worden. De hele CD zit ik te wachten op een nummer dat eens lekker de beuk erin gooit en je al het voorgaande doet vergeten, maar zo'n nummer komt maar niet. Sterker nog, het afsluitende nummer met de prachtige en veelbelovende titel Cedars of Lebanon draait zelfs uit op een regelrechte anti-climax. Braafjes voortkabbelend en volkomen spanningsloos debiteert Bono een ongetwijfeld politiek relevant tekstje, waarna het nummer na 4 minuten uitgaat als een nachtkaars zonder dat er iets is gebeurd. Bedroevend.

avatar van devel-hunt
hank 2 schreef: Ja maar daar hebben die andere bands die meer platen verkochten ook last van.

Welke andere grote bands die meer platen verkochten?? De laatste platen van Depeche mode, placebo, Madonna, Radiohead etc verkopen ook nog maar een fractie van hetgeen ze ooit verkocht hebben. Komt door het illegaal downloaden, waardoor jong en fris talent al helemaal nooit meer aan de bak komt. Dus het is wel een argument waarom de laatste U2 eveneens teleurstellend verkocht.

Illegaal downloaden bestaat niet. Dat u2 of andere bands minder verkopen komt omdat nummers uit albums nu ook los te kopen zijn en men 'troep' niet meer koopt. Je kan je fans niet altijd plezieren dus zullen er zo af en toe ook mensen gewoon afhaken.

avatar van VanDeGriend
Ad Brouwers schreef:
Dus U2-criticasters, ik lach er maar eens om!!!
Dat is uw goed recht

Ik hecht er nog wel waarde aan te melden dat ik als fan van het eerste uur aan geen andere groep zoveel keer 5 sterren heb uitgedeeld als aan U2. Daarmee vermoed ik dat ik niet voldoe aan je definitie van U2-criticaster, laat staan U2-hater. Desalniettemin vind ik NLOTH een bijzonder matig album, zoals eerder uitgebreid beschreven. Het matigste uit hun verder fraaie carriere. Daarmee denk ik dat het dus aantoonbaar mogelijk is dat mensen die U2 een warm hart toe dragen, dit album geen fluit aan vinden. Ik zit in ieder geval in die categorie.

avatar van woutorrmusic
herman schreef:

U2 begint eindelijk door de mand te vallen met hun routineuze cliche-muziek.

Geef mij maar weer Zooropa of Pop; misschien wat wisselvallige albums, maar ik hoor dat toch liever dan een doordeweeks rockplaatje als deze...

Sorry maar dit is in mijn ogen echt géén doorsnee plaat... Luister eens naar het nummer Cedars of Lebanon, wat is dat een geweldig nummer en vooral de laatste 30 sec! 'Not bare in the beginning but when the story ends, gonna last with you longer than your friends'... Voor de rest is de plaat niet hoogstaand en dat komt vooral door nummers als: Get on Your Boots en Stand Up Comedy. Maar ik vind dit U2-waardig.

avatar van LucM
Ik vind No Line on the Horizon juist minder 'doorsnee' dan de vorige twee U2-albums. Fez - Being Born is toch een vrij onconventioneel nummer.
Ik vind dit album - productioneel en stilistisch - het meest aansluiten op The Unforgettable Fire.

avatar van mastermeter
herman schreef:

U2 begint eindelijk door de mand te vallen met hun routineuze cliche-muziek.

precies, in de jaren 80 waren u2 en de simple minds de bands . met de simple minds was het al snel klaar , het mooie van u2 was dat ze verder "zochten", en na pop zou volgens bono de oude u2 terugkeren,daarna was het voor mij over!ze hebben daarna best nog wel een aantal aardige nr's gemaakt maar de echte spirit was/is er niet meer.

Even voor alle duidelijkheid. Ik gaf Bono's mening weer over het feit dat dit album No Line on the Horizon geflopt (!) is, zoals hij zelf ook aangaf. Hij gaf als reden op dat deze muziek te moeilijk is voor zijn fans.
Als ik zoiets lees, dan geloof ik mijn ogen niet. Hij beledigt zijn fans, geeft ze de schuld van de flop en doet net of de muziek van dit album te moeilijk is, wat helemaal niet zo is.

Ik kan me dan ook niet voorstellen dat the Edge en Larry Mullen jr. zich niet rotergeren aan Bono zijn houding, zijn ego en deze uitspraken. Gelukkig las ik dat ook bij een aantal fans van dit album hier.

Ik heb veel meer waardering voor bijvoorbeeld the Edge, die fraai werk aflevert met de geremasterde versies van hun oudere werk. Vooral de bonusdiscs zijn echt de moeite waard. En al die b-sides en outtakes zijn stukken beter dan No Line on the Horizon.

avatar van LucM
Zoals eerder vermeld, ik vind - als U2-fan - het album niet te moeilijk of te afwijkend en ook niet te veilig of te doorsnee.
De algemene CD-verkoop zit in een dal, dat moet Bono toch ook weten (en dan alles de schuld geven aan zijn fans, ik erger mij ook aan zijn houding), No Line on the Horizon is dan relatief nog zeer succesvol.

Hebben U2-fans het moeilijk om hun band te volgen? Destijds vonden veel U2-fans (!) Zooropa en Pop te afwijkend, "het is niet meer U2" kreeg ik zo vaak te horen. De twee daaropvolgende albums keerde U2 terug naar de sound in hun beginperiode maar dan vonden anderen dan weer dat U2 op veiligheid speelde. Nu No Line on the Horizon daartussen zit is het weer niet goed.

avatar van VanDeGriend
Het is wat mij betreft niet de sound die niet op orde is, van mij mag wat dat betreft alles, maar simpelweg de kwaliteit van de composities. Te mager en eerder te simpel dan ingewikkeld. Ben het in deze wel eens met west.

khonnor
misschien wel het grootste probleem van dit album is dat het holle "verbeter de wereld" gepreek van den bono nu ook zijn weerslag gevonden heeft in de muziek. dat levert simpelweg hele saaie nummers op, mijlenver verwijderd van de echt gedreven songs die ze maakten op platen als ab, tjt en tuf, toen den bono nog een echte idealist en geen 50-jarige "ik ben best wel tevreden met mijn status als vetbetaalde rockster en full-fledged, zelfverklaard wereldverbeteraar annex couch potato"....

avatar van LittleBox
Merkwaardig dat er altijd een koppeling wordt gelegd tussen de persoon van Bono en zijn optreden in het openbaar en de kwaliteit van de platen. Hoe onbeduidender en bescheidener, hoe beter de plaat? Zoiets? Bekijk en beluister de albums toch op zichzelf en dan zie je vernieuwing (Achtung Baby, Pop), ontdekken van de meer bluesy kant (Rattle & Hum) en gewoon goede rockalbums. Ik schaar No Line in die laatste categorie. Het is - zeker als je het vergelijkt met Atomic Bomb - een geweldige en goed geproduceerde plaat. Punt. En bovendien live subliem.

khonnor
en zo oersaai dat zelfs oude afleveringen van teleac bekijken meer emotie opwekt.....

khonnor schreef:

Ik heb nog nooit van de U2 platen ab, tjt en tuf gehoord, zijn die goed??

avatar van SirNoodle
devel-hunt schreef:

Ik heb nog nooit van de U2 platen ab, tjt en tuf gehoord, zijn die goed??

ze zijn vooral heel kort
maar goed, je krijgt er wel klassiekers bij als tf, o, wowy en natuurlijk het verborgen pareltje sc.

khonnor schreef:
Ik weet dat mensen, die wat bijscholing nodig hebben, teleac bekijken om iets aan je algemene onwikkeling te doen. Te prijzen, die instelling. Ik weet dat mensen het na een herhaling nog niet snappen. Jammer, maar het zij zo. Niet iedereen is nou eenmaal "clever. Maar om deze reaktie te plaatsen bij No Line On The Horizon te plaatsen slaat imo de plank volledig mis. Dat je 'm niet goed vindt, soit. Dat hij tegenvalt in hoe U2 de afgelopen ruim 30 jaar op topnivo aan de weg timmert, kan ik nog begrijpen. Persoonlijk vind ik dit album juist wél weer een stap in de ontwikkeling van U2. Dat U2 niet alle generaties "plat" krijgt is niet meer dan normaal. Maar met medewerking van de "meesters" Eno en Lanois, die steeds weer op zoek zijn naar een nieuwe sound, blijf ik toch veel vertrouwen houden in deze band. Al zal het nooit meer zo klinken als vroeger, denk (en hoop) ik.

Father McKenzie
Bedankt, Ad om deze prachtige band te verdedigen, maar ik vrees dat het toch wat preken in de woestijn is... Bono heeft met zijn wereldverbeteraarsimago toch heel wat kortzichtiger medemensen tegen zich in het harnas weten te jagen. Het staat nu eenmaal "bon ton" om deze band met de grond gelijk te maken, ach, ze doen maar.
Ik vind songs als Unknown Caller, de titelsong en zeker ook Fez-being Born van een onaards hoog niveau, die songs staan qua topkwaliteit gewoon buiten categorie.

Nou, als den uil niet zienen wil, of horen wil, zo je wil....

Helemaal met je eens, Patrick. Ik voeg Cedars Of Lebanon nog even toe aan je lijstje, if you don't mind. Helaas worden schrijvers, schilders en componisten pas na hun dood erkend als zijnde grote meesters op hun gebied. Wat betreft Bono en U2 hoop ik niet dat dat zo lang gaat duren. Een ding is zeker, U2 wil "survive" en hun muziek naar waarde beoordeeld worden. En ach, die "die anti-U2 schoffies, zullen naarmate ze ouder worden toch eens hun verstand krijgen

khonnor schreef:

Khonner toch....deze holle verbeter de wereld meneer...weet dankzij zijn bekendheid héél wat banale misstanden (Afrika bijv.) op de politieke agenda te krijgen, en soms het verschil net te maken, ik vind daar niets hols aan, maar sociaal betrokken en het positief inzetten van bekendheid is erg slim, Bono moet hier vooral mee doorgaan, ondanks het synisme van een paar mensen, weet hij belangrijkere zaken dan popmuziek op agenda's te zetten!!
Deze plaat vind ik ook niet wereldschokkend, een lekkere plaat met een kleine boodschap....

avatar van Running On Empty
Muzikaal gezien had U2 haar beste periode natuurlijk in de jaren 1985-1992 (Unforgettable Fire, Joshua Tree, Rattle & Hum & Achtung Baby). Ook de concerten in die periode waren muzikaal gezien stuk voor stuk hoogtepunten, zelfs De Kuip 1987. Al tijdens de Achtung Baby Tour begonnen show en megabombast helaas de muzikaliteit te overschaduwen.

Ook de U2 platen hebben sinds die tijd hebben wat mij betreft niet meer het niveau gehaald van de periode 85-92 enkele fraaie nummers (bijv. op Pop) daargelaten.

Het is met deze CD gewoon niet anders. Leuke deuntjes allemaal maar een echte wereldplaat is het (net als How To Dismantle ...) niet geworden. Ook live moet U2 het tegenwoordig hebben van oude successen en heel veel show met nog meer bombast. Een matige plaat voor U2 maatstaven is dit, die wat mij betreft zwaar wordt overgewaardeerd omdat het nu eenmaal U2 is.

Father McKenzie schreef:

Nou, als den uil niet zienen wil, of horen wil, zo je wil....

Nu ben jij net zo arrogant als Bono was. Jij geeft zijn 'wereldverbeteraarsimago' (geweldig scrabble woord overigens) de schuld van het floppen van dit album. Daardoor zouden veel mensen niet meer luisteren naar de muziek en het laag beoordelen.

Echter: veel mensen interesseert het geen zier wat Bono allemaal uitvreet, anderen vinden het juist prima dat hij de 'wereld verbetert', maar allen luisteren naar No Line on the Horizon en vinden dit album muzikaal nogal tegenvallen.

Nogmaals: dit album valt muzikaal nogal tegen. Dat is de reden dat het album ook niet zo goed verkoopt als de andere albums uit deze downloadeeuw (nog een mooi scrabblewoord: zelf verzonnen).

TvO
Ik trek er een half vanaf. Het blijft een goed album wat de meeste nummers afzonderlijk betreft, maar het geheel is rommelig. De volgorde zou drastisch overhoop moeten of we zouden het een en ander weg moeten laten.

Toch ben ik erg nog steeds content mee

avatar van Thuurke
Jeeezes wat is dit een kut cd. Ik heb deze cd gekocht toen deze net uitkwam, ik heb hem precies 1 x gedraaid en dacht: Jeezes wat is dit een kut cd. En elke keer wil ik deze kut cd weer draaien en dan pak ik hem en denk Jeezes wat is dit een kut cd. Ik heb vanaf begin jaren 80 alle LP's, maxi singles, cd's en DVD's van U2 gekocht en als laatste deze kut cd. dus zeg nou niet dat ik geen fan ben/was, maar na deze kut cd denk ik niet dat ik nog een cd van U2 zal kopen. De wereld is veranderd en ik ben niet mee veranderd. U2 is voor mij New Years Day, One, In The Name of Love, Angel of Harlem. De laatste 2 cd's waren al wat minder, maar deze cd is een pure kut cd. Ik heb hetzelfde gevoel bij Simple Minds en de Graffiti Soul cd. Ik heb hem gekocht omdat het Simple Minds was, maar achteraf denk ik, Jeezes wat is dit een kut cd. Ik heb deze cd gekocht toen deze net uitkwam, ik heb hem precies 1 x gedraaid en dacht: Jeezes wat is dit een kut cd. En elke keer wil ik deze kut cd weer draaien en dan pak ik hem en denk Jeezes wat is dit een kut cd. Ik heb vanaf begin jaren 80 alle LP's, maxi singles, cd's en DVD's van Simple Minds gekocht en als laatste deze kut cd. dus zeg nou niet dat ik geen fan ben/was, maar na deze kut cd denk ik niet dat ik nog een cd van Simple Minds zal kopen. De wereld is veranderd en ik ben niet mee veranderd. Simple Minds is voor mij Waterfront, New Gold Dream, Belfast Child, Glittering Prize. De laatste 2 cd's waren al wat minder, maar deze cd is een pure kut cd.

avatar van Editoor
Maar liefst 14x het woordje "kut" in een klein stuk tekst.

avatar van Running On Empty

Mijn vraag is: Bent U begin 40 en hebt U dat nou ook?

Ietsje verder dan 40 en ik zou het 1 keer een magere CD willen noemen. Geen meesterwerk, wel een paar leuke deuntjes en de rest is . . . (inderdaad).

Editoor schreef:

Maar liefst 14x het woordje "kut" in een klein stuk tekst.
Tja, waar het hart van vol is loopt de mond van over, is het niet Thuurke? Ik vond het dus een reaktie van niks!

avatar van rkdev
Mijn vraag is: Bent U begin 40 en hebt U dat nou ook?

Ben 34 en kan me er niet mee identificeren. Ja, het klopt dat de door jou genoemde nummers beter zijn dan de meeste nummers op deze plaat, maar verder ben ik het absoluut niet met je eens.

avatar van Bulldozer
De cd blijft hangen bij Thuurke.

avatar van dix
dix