U2 - No Line on the Horizon (2009)

Ierland
Rock / Pop
Label: Interscope

1. No Line on the Horizon (4:08)
  2. Magnificent (5:20)
  3. Moment of Surrender (7:20)
  4. Unknown Caller (5:59)
  5. I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight (4:10)
  6. Get on Your Boots (3:23)
  7. Stand Up Comedy (3:46)
  8. Fez - Being Born (5:12)
  9. White as Snow (4:37)
  10. Breathe (4:56)
  11. Cedars of Lebanon (4:09)
  12. No Line on the Horizon 2 * (4:07)
  13. Get on Your Boots [Crookers Remix] * (4:27)
haveman
Dit is wel het U2 album dat veruit het minst is afgespeeld in huize haveman.

Ik verlaag naar 3 sterren en kom voor mezelf tot de coclusie dat dit voor mij het minste U2 album aller tijden is.

Nog steeds beter dan heel veel andere muziek.

avatar van Musico Pinjo
Ben altijd wel gek geweest van U2, de laatste twee cd's al een stuk minder. Met dit album is wel een dieptepunt bereikt. Ik begrijp niet dat er zo hoog wordt gestemd op dit album. Zoals Haveman al zegt: U2 zal niet snel een slechte plaat maken maar deze is wel uitermate saai.

Nummers vervelen erg snel en er blijft eigenlijk niets hangen. Hopelijk komen ze weer eens met een album in de richting van "Achtung baby", maar dat is misschien een kwestie van smaak.
Maar daarvoor zal Bono eerst weer eens met zijn megalomane voetjes op de grond moeten komen.

avatar van Castle
Musico Pinjo schreef:

Helemaal gelijk, dit is zeker geen slecht album, maar een Auchtung Baby, War, Zooropa etc.. blijven je boeien, wazt ik na 2 of 3 keer draaien deze al in de hoes stop en weer tijdje laat liggen. Dat komt niet door de tijdsgeest, want er komen juist nog steeds veel moois uit.

avatar van The Seeker
Helemaal eens met de vorige mening. Ik heb de cd 2 keer geluisterd en toen was ik er klaar mee. Dat is de eerste U2 cd waarmee dat gebeurd. De nummers blijven niet hangen, zijn gladjes en missen de U2 mystiek die het luisteren van een U2 cd zo'n feest maken. Ik stel voor dat de mannen het voorbeeld van de Rolling Stones volgen en gaan teren op hun oude nummers en vooral geen nieuwe meer gaan maken.

avatar van Chameleon Day
The Seeker schreef:
.....en missen de U2 mystiek die het luisteren van een U2 cd zo'n feest maken.

En hier ben ik het weer helemaal mee oneens. Met dit album wordt juist meer teruggegrepen naar de mystiek van oudere albums zoals TUF. De vorige twee waren juist meer rock georienteerd.

Ik stel voor dat ze er dan maar mee ophouden. Een Rolling Stones is meer dan genoeg ( ).

Hallo en wekom, Seeker. Een van je eerste reakties en gelijk bijna heiligschennis plegen. Jij durft, maar kan dat wel waarderen. En dan die opmerking over de Stones, die slaat natuurlijk ook nergens op. Ik verheug me er erg op jouw persoonlijke top 10 te gaan zien, maar ik denk we in de toekomst dikwijls onze muzikale degens zullen gaan kruisen.

avatar van The Seeker
Ad Brouwers schreef:

Gaat wel meevallen denk ik, deed mij ook pijn aan het hart om zo over U2 moeten schrijven, maar ze vroegen erom!

avatar van vogelaar
Ik heb het album maar eens uit de kast gehaald, een sterretje er bij, ik begin het wat meer te waarderen

avatar van VanDeGriend
War geschoond en berichten over het U2 concert in Belgie verplaatst naar U2

avatar van musician
The Seeker schreef:
(..) Ik stel voor dat de mannen het voorbeeld van de Rolling Stones volgen en gaan teren op hun oude nummers en vooral geen nieuwe meer gaan maken.

Waarom? Omdat jij dit toevallig niets vind? En wat heeft het met de Stones te maken? Volgens mij heeft Keith Richards net z'n gitaar weer uit het vet gehaald voor nieuwe opnames.

Trouwens, alsof 'teren op je oude nummers' zo'n geweldige prestatie is. Verplicht achter de geraniums van The Seeker!

Kunst is kunst en niet aan leeftijd gebonden. De waardering voor No Line on the horizon neemt, vooral na de concerten, zichtbaar (en terecht) toe. Slechts een enkeling zit nog onder drie sterren. Laat U2 voorlopig nog maar even hun gang gaan. Ik hoor wel ergere dingen.

avatar van Von Helsing
Ja, slechts 103 mensen zitten nog onder de drie sterren.

Father McKenzie
beaster1256 schreef:
nog nooit een slecht album gemaakt en deze is weer een voltreffer , hele goeie songs en prachtige arrangementen , u2 heeft het nog altijd na al die jaren , topgroep !!!

Een geluk dat er ook mensen zijn die de grandeur van deze prachtige muziek weten te waarderen, thanks Michel!
Ja, na sommige negativisten hier, werd het tijd om Maccagewijs wat positivisme de wereld in te sturen, al is het maar om wat tegengas te geven, haha!

Ik kom na een lange tijd terug bij dit album en zie dat critici nog steeds 'neergesabeld' worden. Jammer, kritiek op dit album is nou niet echt vreemd te noemen:

Uit de krant: Zanger Bono teleurgesteld over floppend (!) U2-album

Bono is teleurgesteld over de tegenvallende verkopen, wereldwijd nog maar 1 miljoen. How To Dismantle... haalde 3,2 miljoen & All That You... 4,3 miljoen. De beide singles werden ook geen grote hits.

En nou komt het. Bono: "Ik vrees dat we iets gemaakt hebben dat nogal moeilijk is voor het grote publiek." .....

Oh ja, natuurlijk, het ligt aan je eigen fans! Die snappen deze nogal ingewikkelde muziek niet.....
Het is toch niet te geloven, hij geeft de fans te schuld. Bono, Bono toch, wat ben je ver afgegleden. Triest zeg.

avatar van LucM
Ter verduidelijking : in Europa verkoopt dit album wel goed en kreeg het ook goede kritieken (in België was dit album onmiddellijk goud en is nu platina), in de VS valt de verkoop danig tegen en kreeg het minder goede kritieken. Hetzelfde was met Zooropa en Pop het geval, eveneens twee afwijkende U2-albums.
Blijkbaar houden de Amerikanen niet van experimenten of moeilijker in het gehoor liggende muziek (Frank Zappa bv. kreeg in Europa ook meer erkenning) en willen ze liever stadionrock of fast-food-muziek.

avatar van lennon
Ik hoorde het gisteren op de radio inderdaad...

Ik snap er geen bal van, ik vidn dit 1 van de beste U2 albums!

avatar van LucM
Bono verklaart de tegenvallende verkopen door het feit dat daar geen bonafide hits op staan, in tegenstelling tot de vorige 2 albums. Maar No Line on the Horizon is een album dat één geheel vormt en geen hitverzameling. Is een album voor het grote publiek pas goed als daar een hit uit voortkomt?

Overigens is de ganse CD-verkoop in dalende lijn (dus niet alleen U2) en dat heeft veel met de crisis te maken.

LucM schreef:
Hetzelfde was met Zooropa en Pop het geval, eveneens twee afwijkende U2-albums.

Moeilijk in het gehoor liggende muziek, dit album? Het neigt meer naar liftmuziek dan naar moeilijk in het gehoor liggend. Ik ben altijd gek geweest op U2 maar dit album pakt van geen kanten. Het experiment van Zooropa was juist erg interessant. Deze plaat is erg saai.... Maar Bono is tegenwoordig met andere dingen bezig dan goede muziek en ziet zichzelf geloof ik meer als de nieuwe profeet....

avatar van LucM
Ik vind dat ook geen al te moeilijke muziek maar voor velen blijkbaar wel. Zooropa is inderdaad wat experimenteler en voor mij niet helemaal geslaagd (in tegenstelling tot Achtung Baby), maar deze No Line on the Horizon vind ik een evenwichtig en goed uitgebalanceerd album.
Voor sommigen kan U2 blijkbaar niets meer goed doen. Zooropa en Pop vonden ze te experimenteel, All That You Can't Leave Behind en How to Dismantle an Atomic Bomb vonden ze dan weer te veilig. Nu U2 voor de gulden middenweg kiest op No Line on the Horizon is het voor één te moeilijk en voor de ander nog niet experimenteel genoeg.

De profetische houding van Bono en zijn ego steekt mij ook tegen maar daar hou ik geen rekening met het beoordelen van dit album, dit hoort thuis in het topic van U2 zelf.

avatar van devel-hunt
LucM schreef:

Ik vind het juist goed dat Bono zijn bekendheid gebruikt om misstanden aan de orde te stellen, met name hoe het rijke westen omgaat met Afrika. Iemand als Bono is vele malen bekender als menig wereldleider en weet daardoor bepaalde zaken op de politieke agenda te krijgen, dus bespreekbaar te houden. Iemand van zijn kaliber heeft op één of andere wijze veel macht op massa's mensen, de discussies die hij aanslingert hebben een positieve toon, oplossingsgericht, daar kunnen veel politici nog veel van leren.

avatar van LucM
Dat Bono opkomt voor de mensenrechten en de vrede vind ik wel een goede zaak maar daar is blijkbaar niet iedereen mee gediend. Alhoewel hij lang niet de enige popartiest is die dat doet (Bruce Springsteen, R.E.M.).

west schreef:

U2 begint eindelijk door de mand te vallen met hun routineuze cliche-muziek.

Geef mij maar weer Zooropa of Pop; misschien wat wisselvallige albums, maar ik hoor dat toch liever dan een doordeweeks rockplaatje als deze...

avatar van devel-hunt
west schreef:

CD's verkopen anno 2009 sowieso nauwelijks meer, dit komt vooral door het meestal illegalen downloaden van het internet Hierdoor flikkert de muziekindustrie in als een kaartenhuis. Wellicht zijn er van de laatste U2 CD slechts één miljoen legaal gekocht, maar de andere 5 miljoen illegaal, dus gejat.

Dat U2 een moeilijke plaat heeft gemaakt met deze?? Wat een onzin, het is allemaal zeer radiovriendelijk en zeer commercieel verantwoord, Zooropa was een moeilijke plaat voor U2 begrippen althans.

herman schreef:

U2 begint eindelijk door de mand te vallen met hun routineuze cliche-muziek.
Wat is dat nou weer een onzinnige opmerking. Dat het jouw groeppie niet is, is nog tot daar aan toe, maar ik voel me niet gekwetst door zulke onzin. Is het niet verstandiger om als moderator iets meer afstand te nemen en je "iets" meer te distanciëren. Ik ben al voor minder er. af gekegeld. Devel-hunt heeft helemaal gelijk dat de cd-verkoop drastisch is gedaald door (illegaal) downloaden. Bovendien wie zijn nou de "echte" U2 fans. Ik heb heel wat van die gasten in huis, maar voel me zeker geen die-hard fan. Vergeet ook niet dat de groep al zo'n kleine 30 jaar meedraait. Dus het aantal en soort fans verandert steeds. No Line On The Horizon is mijns inziens een zeer degelijk album, dat uiteraard voor fans een leuk onderwerp van discussie is. Zeker als je dingen van 30 jaar geleden gaat vergelijken met muziek van nu. NLOTH is voor mij één van de beste albums van 2009. Misschien wel dé beste. Daar ben ik nog niet uit. Maar voor wie dit album te ontoegankelijk is moet er maar rekening mee houden dat de volgende cd Songs From Ascent nóg ontoegangelijker wordt. Ik verheug me er enorm op en de "afhakers" gaan dan maar elders zoeken en lekker doorgaan met (illegaal) downloaden

Father McKenzie
Voor een band, Ad, die inderdaad al héél lang aan de weg timmert (ik dacht opgericht rond 1977, in elk geval als platenartiest actief sinds 1980, dus jawel rond de dertig jaar!) slaagt voor mij de band erin om toch steeds met goede tot uitstekende platen voor de pinnen te komen met sterk materiaal.
Toen Jagger en C° 30 jaar bezig waren, was bij hun "het vèt al lang van de soep af"; De Stones haalden na Tattoo You làng dit torenhoog niveau meer, en toen waren de Stones - even uitrekenen - pakweg rond 1964 begonnen, nog niet eens 20 jaar bezig, dus U2 houdt het voor mij als absolute topband een stuk langer op een véél hoger niveau vol.

Maar ja, hier zitten helaas ook véél U2-hàters, dat was me al een tijdje duidelijk. Het is ook màkkelijk om op topbands te gaan zitten kakken, niets aan, toch?

Tja, Patrick, je kent het spreekwoord: Hoge bomen vangen veel wind. Da's hier nou erg van toepassing. Er zijn in de afgelopen 30 jaar al heel wat bandjes omhoog geschoten om kort daarna weer heel snel in de vergetelheid te geraken. Dus U2-criticasters, ik lach er maar eens om!!!

avatar van LucM
De U2-criticasters halen nu het feit aan dat dit album minder verkocht dan verwacht en besluiten daaruit dat het een zwak album is. Moest No Line on the Horizon een gigantisch verkoopsucces worden hadden ze beslist beweerd dat dit het bewijs is dat U2 commerciëler is geworden en dat verkoopcijfers niets te maken hebben met kwaliteit. Op die manier halen U2-criticasters altijd het gelijk aan hun kant. Zoals eerder vermeld, U2 kan voor sommigen niets meer goed doen.

LucM schreef:

Ik vind dat nogal een flauwe gevolgtrekking. Heb het album op de dag dat het lekte meerdere malen beluisterd en daarna nog een paar keer, maar ik vind er gewoon niets aan. De paar nummers die ik in het begin nog wel goed vond, zijn me op den duur ook gaan vervelen. Of het album 1000 keer, een miljoen keer of 50 miljoen keer verkocht wordt, heeft echt geen invloed op mijn mening. En dat zal wel voor een hoop andere mensen net zo zijn. Is het zo moeilijk te geloven dat mensen dit echt geen fijne muziek vinden?

Ad Brouwers schreef:

Waarom zou je je gekwetst voelen? Ik heb het toch alleen over de muziek? En waarom zou ik me distantiëren van mijn negatieve mening over hun muziek? Ik ben ook nog gewoon muziekliefhebber en plaats graag mijn mening over de muziek die ik beluister.

Ik vind de laatste paar albums gewoon geen bal meer aan (sorry) en dan zeg ik dat. Bij oudere U2-platen heb ik ook positieve berichten staan (zoek maar eens bij Achtung Baby en Zooropa, bv.), dus ik ben heus niet 'anti-U2'. Heb zelfs een aantal albums van ze in bezit, maar vanaf All That You Can't Leave Me Behind kan ik er niets meer mee.

avatar van Musico Pinjo
Ik ben het helemaal met Herman eens, het feit dat ik hier reageer en het album naar mijn smaak beoordeel geeft op zijn minst aan dat ik (nog) interesse heb in U2. Op bands die met helemaal niet interesseren reageer ik niet.

Neemt allemaal niet weg dat voor mij de laatste albums minder interessant zijn, met (naar mijn mening) dit album als voorlopige dieptepunt. Het pakt niet, de emotie in de stem van Bono is weg vergeleken met een plaat als Achtung baby. Zelfs de singles pakken niet, en dat was op de een of andere manier altijd een kracht van U2. Maar als de volgende plaat weer zo is, of minder. Dan zal ik niet meer reageren....

avatar van barrett
Er zal altijd wel op U2 platen worden gereageerd hoe slecht ze in de toekomst dan ook zouden worden.

avatar van hank2
devel-hunt schreef:

Ja maar daar hebben die andere bands die meer platen verkochten ook last van. Daarbij is het zo dat U2 een groot "ouder" publiek die denk ik sneller naar de platenboer gaan dan veel jongeren. Dus dat moet je niet als argument gaan gebruiken. Veel mensen vinden het gewoon een slechte CD.

Ik vind het ook niet veel soeps. Wel een voldoende. Maar ik vind er gewoon niet veel aan. Elk nummertje, behalve 5, is wel OK. En daar blijft het bij. Behalve Magnificent, dat is ook gelijk het hoogtepunt.