U2 - No Line on the Horizon (2009)

Ierland
Rock / Pop
Label: Interscope

1. No Line on the Horizon (4:08)
  2. Magnificent (5:20)
  3. Moment of Surrender (7:20)
  4. Unknown Caller (5:59)
  5. I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight (4:10)
  6. Get on Your Boots (3:23)
  7. Stand Up Comedy (3:46)
  8. Fez - Being Born (5:12)
  9. White as Snow (4:37)
  10. Breathe (4:56)
  11. Cedars of Lebanon (4:09)
  12. No Line on the Horizon 2 * (4:07)
  13. Get on Your Boots [Crookers Remix] * (4:27)
Ik vind dit een goede plaat (na 1 luisterbeurt). Dit is zeker geen gemakkelijke of uber commerciële plaat. Ze maken het zichzelf niet makkelijk op dat gebied.

Er zitten veel geluidjes en "dingskes" in, die na één luisterbeurt niet volledig te vatten zijn denk ik. Momenteel dus een zeer sterke plaat wat mij betreft...

herman schreef:
Dat kan wel zijn, maar hun laatste is wel behoorlijk geinspireerde plaat. Dat valt van deze toch wel mee...

Je kunt moelijk appelen met citroenen vergelijken, dat is waar; Ikzelf vind aan jonge, omhooggeschreven kutbandjes zoals Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Kooks en consoorten gewoon geen zak,maar dat zal wel met mijn leeftijd en de muziekbeleving die daarbij past te maken hebben, mij zie je daar geen commentaren meer neerzetten, het is muziek die me toch totaal niet aanspreekt.
Je kunt dit album, voor wie het dus al gehoord heeft, beter afmeten en afwegen tegenover oud U2 materiaal;
Ik zit niet te springen, kopen doe ik het toch wel, al zijn mijn verwachtingen niet bijster hoog. Ik grijp tegenwoordig toch veel vaker naar Miles Davis, Herbie Hancock en consoorten dan naar U2, zal ook weer met mijn gevorderde jaren te maken hebben...

khonnor
father.... idem

toch ben ik ontgoocheld. ik had nog redelijke verwachtingen... zie hoger... en hoopte stiekem op een plaat die beter, minder prekerig, experimenteler, gedurfder zou zijn dan de laatste twee.

spijtig genoeg hoor ik weer hetzelfde grootse geluid, met dezelfde galmende gitaren, en dezelfde ridicuul drammerige teksten als op de laatste platen. en daar kan de productie van eno en lanois met een bliepje hier en een specialleke daar eerlijk gezegd weinig aan veranderen.

in vergelijking met oud materiaal is dit maw een uiterst slappe plaat, niet veel meer dan een eentje waard.

Father McKenzie
@ khonnor; ik hou mijn hart al vast.... maar uiteraard ben ik een ongelovige Thomas en zal ik er zelf mijn geld moeten aan vergooien om de plaat dan naar alle waarschijnlijkheid niet vaak te draaien en hem teleurgesteld mooi op het schap te plaatsen, we leren het nooit, natuurlijk.... eens fan.....

stuart
@ 'ouwe en jonge' knorrepot : je moet niet van een band die al 30 jaar aan de weg timmert verwachten, dat die ('spectaculair') aan het vernieuwen slaat; hoeven ze ook niet , mag wel uiteraard (ze hebben zich al genoeg bewezen).

Father McKenzie
Ach ja, ik ben een ouwe knorpot, I know, maar ja, je lekker ergeren aan wat ooit je absolute favoriete band was, die persé en tegen beter weten in geforceerd "jong" wil blijven doen....het heeft iets....

stuart
Dat mag hoor, Father....

herman schreef:

Vind je? Beetje off-topic, maar ik vond Tonight eerder een repetitie van the same old Franz Ferdinand, met als enige verschil die hele voorzichtige en safe electro-deuntjes die ze eronder hebben geplakt. Kortom, zo geïnspireerd vind ik Tonight helemaal niet.

Daarnaast zit er wat mij betreft een verschil tussen wat je van een band als Franz Ferdinand die net hun 3de album uit hebben gebracht mag verwachten qua geïnspireerd jezelf willen vernieuwen en van een band die al 30 jaar aan de weg timmert .

avatar van Running On Empty
Father McKenzie schreef:

Vergeet The Killers niet .......Wij zijn het eens hoor

Die MEUK ook, jawel!

By the way: Ik vond Jackson Browne zonder baard een stuk mooier om naar te kijken....

Nou, heb het album nu 3 keer beluisterd en vind het op het einde ondertussen al niet meer zo inkakken als dat ik eerst vond. Nummers als Fez - Being Born, White As Snow en Breathe hebben toch wel wat, het doet me op het moment een beetje denken aan het wat rustigere tweede deel van ATYCLB. Daarnaast zijn de eerste 4, 5 nummers stuk voor stuk erg fijn. Ik hang nog een beetje tussen 3.5 en 4 sterren, maar hou het voorlopig bij 3.5. Iig beter dan Atomic Bomb wat mij betreft.

avatar van reptile71
Father McKenzie schreef:

Zo jong vind ik ze niet doen, eerder gewoon hun oude ding.

Three Mile Smile schreef:

Ga nog maar 's luisteren dan, bv. naar de laatste twee minuten van Send Him Away of de geweldige melodie van Twilight Omens. Op het eerste gehoor klinkt het misschien als een herhaling van zetten (had ik ook), maar als je vaker luistert hoor je wel dat het heel goed in elkaar zit en valt alles vanzelf op hun plaats.

Maar goed, hardstikke offtopic (ik zal dit later vanavodn wel verplaatsen of weghalen ).

Empyrium
Wat een toestanden rond dit doorsnee bandje uit Ierland die anno 2009 net zo relevant is als Bon Jovi.

Maar ik ben hem nu aan het downloaden..... maar kan me niet voorstellen dat het wat is.

avatar van Jacobgallagher
Nu zo'n 4 luisterbeurten erop zitten. Het is minder 'alternatief' dan verwacht; geen drastische dancebeats of electronica die het geluid van de nummers bepalen. Hier en daar een electronisch intro, piepje en ritmewisseling - een 'oosters' Marokkaans tintje in een zanglijntje en een strijkersintermezzo, niet meer dan dat. Maar desalniettemin een plaat met een sound waar wel degelijk moed en effort in is gestoken, het is zeker niet allemaal op de automatische piloot in elkaar gezet. U2 klinkt door alles heen nog steeds groots en vol allure, zoals je van de grootste band op aarde mag verwachten. Het is een zeer atmosferische plaat; veel en languitgesponnen melodielijnen, een erg aanwezige Edge, multi-layered productie, grootse riffs en dito refreinen met spirituele en politieke teksten. Voor mij is er eigenlijk maar één regelrechte U2-classic aan te wijzen op dit moment, en dat is 'Magnificent'. Dat nummer is de 'City Of Blinding Lights' en 'Original Of The Species' van dit album.

HTDAAB was een plaat met losse hapklare liedjes, rechtoe rechtaan rocknummers- en anthems, dit is toch wel meer een brei van melodie waar íets meer variatie in lijkt te zitten. Maar dat laatste is een typische opmerking van iemand die een plaat nét ontmoet heeft en nog niet alle tracks van elkaar kan onderscheiden. Een plaat die je langer kent openbaart zich pas echt in de zin van nummers apart kunnen herkennen en kunnen beoordelen. En daarom komen de beste recensies ook pas met de tijd, lijkt mij.

Vooralsnog geen tegenvaller. Maar ook weer geen drastische cq. vernieuwende, trendsettende muzikale stap naar voren. Geen drastische verandering van spijs à la Achtung Baby of Pop. Als die verwachtingen er waren (versterkt door 'Get On Your Boots'), dan lost deze plaat die niet in. Gewoon sterk, groots en vertrouwd. 4*

avatar van sierrra

khonnor, je moet je pillen eens gaan innemen! Dit is wel het stomste gelul wat ik ooit op deze site ben tegengekomen.

Het ligt meer in het velengde van ATYCLB.
Het klinkt veelal dromerig en speelser, en is geen slecht album.
Je mist wel de krachtige nummers die ze vroeger maakten.
U2 is een band die het nog steeds kan, maar ik mis de kwaadheid van Bono.
Ik heb een beetje het idee dat de nummers niet meer echt ergens over gaan.

avatar van reptile71
Ik denk dat hij zich tegenwoordig wat minder kwaad maakt. Ook wel logisch, hij heeft op persoonlijk gebied best heel wat bereikt en is ook geen 20 meer.

U2 is nog volwassener geworden. Prachtige teksten op goede muziek. Als je het na een aantal keren beluisterd hebt hoor je eigenlijk hun hele oeuvre voorbij komen. Het is een compleet album waar ik zeker meer naar ga luisteren en met veel plezier.

Mij stellen ze ook absoluut niet teleur na een tweetal luisterbeurten. De plaat is afwisselend en niet zomaar een herhalingsoefening

avatar van Jacobgallagher
Standout tracks:

1 Magnificent
2 Unknown Caller
3 Stand Up Comedy
4 I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight
5 Breathe

Afwisselend is hij zeker.
Maar toch klinkt hij op safe gespeeld.
Ik vind het allemaal prima.
Liever dit dan zo'n te experimenteel niet geslaagd geval als Zooropa.

Na de single Get on your boots had ik hele andere verwachtingen van dit album. Het hele album klinkt veel meer als een geheel. Iets wat het voorgaande album toch wel miste. Ik vind echter Get On Your Boots helemaal niet in dit geheel thuishoren.
Nouja na 3 luisterbeurten ben ik positief

Moment of Surrender.. Wauw !

avatar van aerogp1
Komt het na 2 matige albums dan toch nog goed met de muziek van U2?
Ik ben benieuwd, heb hem net binnen

haveman
Empyrium schreef:

Ik wil je niet aanvallen hoor Empyrium, en het maakt me ook echt niks uit dat je dit album ruk vindt, maar als je dit als je dit album om 18.30 nog aan het downloaden bent en je beoordeelt m om 19.30 en 5 minuten later beoordeel je alweer een ander album dat nog maar net te pindakazen is, dan krijg ik het idee dat je met een wedstrijd bezig bent.

Tering, wat een lange zin.

Heerlijke cd! Niet echt vernieuwend, maar dat hoeft voor mij ook niet altijd. Gewoon erg lekker!!! Blijft nog steeds de beste band ter wereld! Uitschieter voor mij: Moment Of Surrender

tuktak
over wedstrijden gesproken, ik ben de eerste die 3 sterren geeft voor deze plaat

avatar van bonothecat
Giel Beelen net bij de wereld draait door: "dit album valt vanavond niet meer te downloaden, het is allemaal prima afgeschermt weer" en "ik heb natuurlijk mijn muzikale bronnen". En wat ben ik tijdens dat interview aan het binnenhalen.

Over het album: de eerste tonen klinken veelbelovend.

avatar van mkrake
Empyrium schreef:

Wel grappig dat mensen die U2 niets aanvinden en niet relevant vinden er als de kippen bij zijn om het te downloaden.

Als je U2 geen flikker aanvindt ga dan wat anders luisteren. Ik ga toch ook geen cd van een of andere popprinses downloaden om te kijken of ze vernieuwend bezig is geweest?

Kan dit toch echt niet snappen!!

En waarom moet U2 ineens zeer vernieuwend zijn? Als een band als Metallica klinkt als vroeger en een parodie op zichzelf is geworden wordt het helemaal geweldig gevonden maar U2 moet zich altijd vernieuwen....

haveman
Wijze woorden mkrake!