The Horrors - Primary Colours (2009)

Label: XL

1. Mirror's Image (4:51)
  2. Three Decades (2:50)
  3. Who Can Say (3:41)
  4. Do You Remember (3:28)
  5. New Ice Age (4:25)
  6. Scarlet Fields (4:43)
  7. I Only Think of You (7:07)
  8. I Can't Control Myself (3:28)
  9. Primary Colours (3:02)
  10. Sea Within a Sea (7:59)
  11. You Could Never Tell * (3:30)
  12. Whole New Way * (4:58)
avatar van Mjuman
Doc schreef:

Ik vind 2009 anders een prima jaar tot nu toe

Onder motto van "als jij 'em klaar legt, maak ik 'em af": een kinderhand is gauw gevuld!

Nee tot dusverre weinig echt verrassends, eerder een voorzetting van een lijn; ik hoor en ik zie weinig nieuws.

Als zodanig (als 'nieuw') wil ik ook Bat for Lashes, Noisettes, Little Boots en met name The Mummers noemen: een wat ander geluid en al is het niet altijd even geslaagd, het is wel een serieuze poging daartoe en zeker een (qua instrumentatie afwijkende) band als The Mummers kan rekenen op mijn aandacht - wat ik heb gezien bij Jools was het zo goed, dat ik meteen de cd heb besteld. Overigens heb ik in 2008 50 cd's uit dat jaar gekocht en voor 2009 zit ik nu op 17.

Als OW'er heb ik dit weekend nog eens wat ouder spul een draaibeurt gegeven: Ocean Rain (E&B), Quite Life (Japan), Grenade (Cassandra Complex), div. van C- Cat Trance en Cabaret Voltaire, Medusa (CoX), maar ook Bell Hollow en Veil Veil Vanish; en ik moet zeggen dat die twee laatste een stuk beter met de eerdere meekomen dan White Lies of The Horrors.
Tsjonge het lijkt wel de Turkse lira wat betreft (muzikale) inflatie. Van nature heeft mjuman een open voor voor nieuwe dingen, maar die laatste twee zijn imo net zo bleek als een pale ale.

@Mjuman: Ik prijs White Lies de hemel in; omdat ik die plaat geweldig vind. De enige plaat uit 2009 die ik tot nu toe vaker dan 5x gedraaid heb.
The Horrors vind ik nu eenmaal helemaal niks.
White Lies geeft mij een Feel Good gevoel.
The Horrors (en die band heb ik wel degelijk vanaf het begin gevolgd; omdat ze in Doornroosje op traden) geeft mij zeker dat gevoel niet.

Ik vind het vreemd dat je trouwens White Lies hier noemt, omdat ik negatief over The Horrors ben.
Ik zie muzikaal gezien vrijwel geen overeenkomsten.

avatar van Mjuman
deric raven schreef:
The Horrors vind ik nu eenmaal helemaal niks.
White Lies geeft mij een Feel Good gevoel.

Ik zie muzikaal gezien vrijwel geen overeenkomsten.

Het verbaasde me dat je - misschien in ;'the heat of the moment'- met zoveel energie je negatief over dit album uitliet.

Verder: als je mijn argumenten niet leest, kan ik ze blijven herhalen. Mijn eerste punt was budget, mijn tweede punt ze brengen tegelijk een nieuw album uit en beide hebben aperte post-punk/wave voorbeelden; en daar komt het derde punt: die voorbeelden in het geval van White Lies: Joy Division, Echo & The Bunnymen, The Sound, Talking Heads en nog e.e.a. (ik verzin het niet; dit rijtje wordt genoemd in recensies); in het geval van The Horrors: The Cure, Magazine, The Cramps (opnieuw verzin ik het niet). Zo sterk verschillend qua muzikale roots is dat imo niet.

Anderzijds ga jij er zelf heel gemakkelijk toe over om heel veel onder New Wave te vatten en allerlei rock- en popgerichte albums (zoals het tweede album van Modern English) eronder te scharen.

Ik snap niet waarom je nu weer een ander album aan haalt wat ik goed vind?
Heeft dat verder met dit album te maken?

Verder ben ik wat breder georienteerd, en hoor ik hier dus vooral My Bloody Valentine en Jesus and Mary Chain in terug.

Dat jij andere recensies aan haalt, vind ik prima.
Ik schrijf hier gewoon wat ik ergens muzikaal uit haal, en richt me daar minder tot recensies van anderen.

Verder maak ik me niet zo druk over de begrippen Gothic, New Wave en Post punk.
Er is duidelijk sprake van overeenkomsten, en ik ben niet degene om te bepalen wat er wel of niet onder valt.

Maar prima, als jij dat wel doet.

avatar van Silver
het kan mij niet schelen dat dit totaal niet orgineel is of wat dan ook, fiet is dat ik het niet uit men cd speler krijg, geweldig!

Darkover
Erg goed is dit album......

avatar van Amicus
Hoe is deze in verhouding met hun debuut ? die klonk toch wel erg leuk......Sheena Is a Parasite bv

avatar van Silver
hij is anders,minder recht toe recht aan, hier is het veel meer shoegaze in plaats van the birthday party.

avatar van orbit
De invloeden van deze band staan al breed uitgemeten en dat lijkt ook wel de nieuwe sport bij dit soort nu-wave bandjes te worden voor de oudere lullen. Ik ben zelf ook niet vies van vergelijken trekken, maar in dit geval moet je misschien ook de muziek zijn werk laten doen. Ik zal alvast maar even aftrappen met één vergelijk (naast de overduidelijke MBV/J&MC invloeden en reverb) wat ik nog niet zoveel genoemd heb gezien, The Chameleons.. de stem, maar ook composities van veel nummers lijken zo van bonusmateriaal voor Script of What does? weggelopen. En dat vind ik eerlijk gezegd geen diskwalificatie!
Verder komt het geheel toch als zeer bezield en intens op me over, niet zo spartaans als Bloc Party, Interpol of dat soort geestverwanten. Dit is erg vol en zwaar en biedt zowaar af en toe een knal voor je pan, zoals het aan Pornography-sferen gelieerde nummer New Ice Age. Maar ook die twee langere nummers zagen er flink in. Iets waar de band sowieso goed in is, een bepaald akkoord wordt koortsig op je ingeschroefd, waardoor je vanzelf in een lekker agressieve stemming komt. Helaas blijft de echte finishing touch een beetje uit, die de oude voorbeelden van deze band wel konden neerzetten. Het blijft wat teveel op de achtergrond en de gesuggereerde dramatiek komt maar ten dele over. Eenerzijds een beetje te wijten aan de zanger, die, prima bij stem, toch een soort van desperaatheid en urgentie mist. Anderzijds te wijten aan een niet altijd even coherente opbouw en afwisseling van nummers. Soms hoor je een verdwaald MBV nummertje in de lichtste zin van het woord voorbij komen, waarna ze de duimschroeven opnieuw proberen aan te draaien. Dat werkt niet helemaal. Op het gebied van compositie lijkt het puik in elkaar te zitten, maar daarvoor zou ik het nog een paar keer moeten draaien. Mijn ervaring met shoegaze en donkerder wave is dat het zich vaak niet in één keer (of twee) openbaart. Toch een prima plaat en beslist één van de betere acts die ik in de nu-wave/nu-gaze heb beluisterd. 3,5*

Darkover
Dit is een plaat die met gemak kan tippen aan zijn 80's voorgangers. Omdat The Horrors in staat zijn een verbinding te maken met deze tijd dat maar weinig retro revival bandjes lukt. Deze band is niet beter of slechter dan The Cure.....of Echo enz....deze band staat op zichzelf en is uniek. Het is niet vreemd of uitzonderlijk als er eens in de 20 jaar weer eens een goede band verschijnt!.Talent is immers niet tijdgebonden!

Wel een gewaagde uitspraak.
The Cure of Echo hebben wel wat meer kwaliteit af geleverd.

avatar van orbit
Inderdaad, daar zijn ze nog làààng niet! Laat ze eerst maar eens een eigen stijl creëren, dan hebben we het nog eens over The Cure of Echo.

Toch zeer zeker een deftig album. Bij de betere van 2009 al.

Darkover schreef:

Laten we nog een paar albums wachten met dat soort uitspraken.

avatar van jannesvd
Humanzi -Tremors.

avatar van Cor
Cor
Goed album, één van de betere van 2009 tot nu toe. Het klinkt allemaal erg gevarieerd, dreigend, spannend, soms speels. De songs kruipen bijna allemaal goed naar binnen. Het gierende orgeltje dat bijna uit de bocht vliegt. En flarderige syntesizerlijnen die de donkere songs mooi aankleden. Prima gedaan en het is weer eens een heel ander geluid. Ik las ergens: "donkerste lichtpuntje van dit jaar". Dat vond ik wel een mooie omschrijving bij dit album

avatar van Kos
Kos
Sea Within a Sea is wel erg nice.

Doc schreef:

Ik vind deze plaat bewust niet bijzonder, maar niet omdat het ergens op lijkt.
Maar eerder omdat het nergens op lijkt

(strakke conclusie west)

Aangezien jij de moeite nam 3 x op 1 bericht van mij te reageren, hierbij mijn reactie terug: Ik kan je best begrijpen en respecteer je mening over dit album ook, alleen sloeg je opmerking naar mij toe nergens op. Als je iets slecht vindt, hoef je nog niet interessant te doen tegen degene die het wél goed vinden.
Verder waardeer ik the Horrors al vanaf het begin en ben al meerdere malen naar hun optredens geweest. Ik ben het met je eens dat er ook een groot deel is die dit alleen goed vindt, omdat het moet, en dan maar meelullen. Helaas is dat wel zo met elk bandje tegenwoordig.

avatar van Doc
Doc
Laurora schreef:

Het is niet mijn bedoeling geweest me interessanter voor te doen dan ik ben.
Zo graag wil ik nou ook weer niet indruk op je maken.

Ik gaf alleen mijn mening op het moment dat je stelde dat mensen die het een slecht album vonden, elkaar veelal aan het nalullen waren.
Daarop stelde ik op mijn beurt dat mensen die het album goed vinden, elkaar net zo hard nalullen als mensen die het slecht vinden. Ik vond het derhalve een beetje een vreemde opmerking, vroeg me af waar het vandaan kwam, en wellicht heb ik je daarop proberen te prikkelen om een reactie / interessant gesprek uit te lokken. Meer niet.
Maar goed..... voor wat het waard is: ik gun je je luisterplezier, en "no hard feelings" zullen we maar zeggen dan.....

En ik vind hetzelfde als Doc.

Laurora
Okay, dan had ik jouw poging tot uitlokking iets verkeerd begrepen, no hard feelings indeed. Smaken verschillen nou eenmaal. Het "nalullen" verhaal kwam na meerdere malen discussies te hebben gehad met mensen om mij heen, voornamelijk net als ik de post punk / new wave liefhebbers, die dit album van the Horrors bijna als aanval zagen op hun favoriete muziek. Kwam hier ook dat soort opmerkingen tegen, heb het gevoel dat veel mensen niet terecht een mening hebben over dit album, zowel degene die het niets vinden, als de liefhebbers (om me aan te sluiten aan jouw mening).

Ja Deric, dat is ondertussen wel duidelijk.

avatar van Silver
Wat een geweldig album,draai het nog steeds met regelmaat.

Sea within a Sea, het beste nummer van 2009

Geweldig is een groot woord.

Sea is wel ver weg de beste track.

avatar van starsailor
Geweldig album

D-ark schreef:
Geweldig is een groot woord.

Sea is wel ver weg de beste track.

Nee geweldig is het woord wat bij dit album hoort.

Laurora
"En ik vind hetzelfde als Silver."

Cor schreef:

Mooie uitspraak:-) En nu ben ik pas volledig mee met het album. Sfeer en zang doen aan Ian Curtis denken. En vind ik dat erg, net niet! Straf werk. Wil ze live bezien. Sea Within A Sea is idd 1 van de betere tracks van het jaar.

avatar van barrett
gerre schreef:

Kan mij hier zeker in vinden, deze plaat sleept je meteen mee, zelden zo snel overtuigt van de kracht van een plaat.

gerre schreef:

Ze komen naar Nijmegen Amsterdam en Utrecht in november