Interpol - Turn On the Bright Lights (2002)

Label: Matador

1. Untitled (3:56)
  2. Obstacle 1 (4:11)
  3. NYC (4:19)
  4. PDA (4:59)
  5. Say Hello to the Angels (4:28)
  6. Hands Away (3:05)
  7. Obstacle 2 (3:47)
  8. Stella Was a Diver and She Was Always Down (6:27)
  9. Roland (3:35)
  10. The New (6:07)
  11. Leif Erikson (4:00)
  12. Interlude * (1:01)
  13. Specialist * (6:40)
  14. PDA [First Demo] * (4:44)
  15. Roland [First Demo] * (3:44)
  16. Get the Girls / Song 5 [First Demo] * (3:47)
  17. Precipitate [Second Demo] * (5:33)
  18. Song Seven [Second Demo] * (4:43)
  19. A Time to Be So Small [Second Demo] * (5:47)
  20. Untitled [Third Demo] * (4:13)
  21. Stella Was a Diver and She Was Always Down [Third Demo] * (6:40)
  22. NYC [Third Demo] * (4:27)
  23. Leif Erikson [Third Demo] * (4:27)
  24. Gavilan / Cubed [Third Demo] * (6:49)
  25. Obstacle 2 [Peel Session] * (3:54)
  26. Hands Away [Peel Session] * (3:10)
  27. The New [Peel Session] * (5:59)
  28. NYC [Peel Session] * (4:17)
Hansie schreef:
roland is ook geweldig trouwens.
heerlijke climax

Roland = Strokes go New Wave.

Kadafi schreef:
Ik heb dit album weer geprobeerd (gisteren) en ik kan nu met zekerheid zeggen dat dit nooit wat zal worden voor mij. Dit is zo'n dode muziek. Er zit niets in. Geen fijne zangstem, nauwelijks melodie, onvoldoende variatie, er liggen nergens accenten op. Het gevoel is er niet. Het raakt me niet.

Dat gitaar aanslaan in 1 zelfde ritme en zelfde tonen/akkoorden is echt zo vermoeiend om naar te luisteren. Het vervelendste is dat er maar geen eind aankomt. Het hele album lang gaat het door.

In tegenstelling tot eerdere berichten van mij zeg ik nu: er staat geen enkel luisterbaar nummer op deze cd. Het is zo monotoon dat ik er bij in slaap blijf vallen. Ik begrijp ook echt niet waarom anderen dit zo fantastisch vinden.

Father McKenzie schreef:
Misschien herhaal ik mezelf, maar ik kan Kadafi enkel bijtreden; Ook eens goekoop gekocht omdat dit zo vaak in updates en zo zat... ik kan hier eigenlijk ook niets mee. Ik hoor ook weinig melodie, niets dan verveling van begin tot eind. Dus kadafi, ik begrijp van sommigen hun enthousiasme voor dit soor muziek ook niets, dus we zijn al minstens met 2.

Dat monotone is juist de kracht van deze muziek. Hier zit een heerlijke drive in en de riffs klinken groots. De stem past er verder perfect bij.

Social_Mask
Ik vind van niet, maar er staan wel gewoon goede nummers op. Ik ben Interpol iig eeuwig dankbaar voor een nummer als Obstacle 2. Weergaloos!

Hansie
De stem past er verder perfect bij.

inderdaad, de stem van paul banks maakt t plaatje helemaal compleet.

alleen Roland kan me niet erg boeien dacht ik (sorry Hansie ).

your loss

Hansie

je bent de trouwens eerste volendammer met een goede muziek smaak

avatar van Silver
deze plaat is perfect,het heeft in de 5 jaar dat ik hem ken is deze plaat alleen maar beter geworden! benieuwd wat ik er over 30 jaar van vind.
maar voor mij is dit het beste van de laatste 10 jaar (of naja 20 jaar)

avatar van dix
dix
Ik heb deze plaat back in 2002 aangeschaft en 'm daarna met een 'mwah...' weer in de kast laten verdwijnen. Gisteren nog eens opgezet omwille van de status hier op Mume.

Mensen, ik hoor het niet. Het eerste nummer is puik, maar daarna slaat al snel de eenvormigheid toe. Het gitaarwerk is OK maar niet erg opzienbarend, de zang vind ik ronduit vlak. Het klinkt wel als een klok ja, maar da's alleen een plus als het materiaal daar gelijke tred mee houdt. Ik heb begrepen dat ik hier The Chameleons en Joy Division in terug zou moeten horen. Welnu, de Joy Division link ontgaat me volledig, maar The Chameleons zijn zeker een referentie. Maar die hadden toch écht betere songs als je 't mij vraagt. Lijkt me typisch een band die live beter scoort dan op plaat.

avatar van Ampivinni
ligt het nou aan mij of begint elk nummer met hetzelfde gitaarrifje?

Dat ligt inderdaad aan jou; PDA begint namelijk op de drums

avatar van Ampivinni
oei daar heb je me xD

en alle nummers die met gitaar beginnen dan?

avatar van ni slecht
Kingsnake schreef:
Ja leuk dit.

Ik vind het een kruising tussen U2, Cure, Doors, Depeche Mode en REM.

waar haal je dat? ik vind U2 en REM eerder een belediging voor de muziek van interpol

avatar van My Addiction
moet echt dit album eens beluisteren!
too little time too much music aaaah

In mijn ogen legendarisch debuutalbum, van begin tot eind pakkend. Het ene juweel na het andere, en als je dan denkt dat je alles gehad hebt komt aan het eind het magistrale Leif Erikson.

Zie trouwens niet in waarom U2 en REM een belediging zou zijn. In het geval U2 uiteraard niet als we het over laatste decennium hebben. Want dat is in mijn ogen ronduit bedroevend te noemen. Maar als je over wat mystiekere klanken als op The Unforgettable Fire praat, geen probleem mee.

Maar dit gaat over Interpol, beste band uit NYC van de laatste 10 jaar. Zou alleen dolgraag Stella wel eens willen ontmoeten, want die lust er wel pap van )

avatar van jacobz
Net gedownload. Klinkt wel aardig. Toch klinkt het in mijn ogen niet erg verschillende dan editors of white lies. Dat vindt ik maar middelmatige muziek. maarja, dit zal wel beter zijn, anders staat hij nooit zo hoog...

Sietse
lol

avatar van ni slecht

haha zó waar!

avatar van Chameleon Day
De Editors mogen nog niet eens de schoenen poetsen van Interpol

En Interpol mag zelfs nog geen blik werpen op de schoenen van menige post-punk band uit de jaren 80.....maar dat terzijde.

avatar van Boris1
Zucht, en daar gaan we weer met de eeuwige vergelijkingen....

avatar van Chameleon Day
Ik vergelijk niet. Ik zeg alleen dat in Interpol veel elementen zitten die uit de post-punk van de jaren 80 komen. Dat kan moeilijk worden ontkend. Als deze plaat in 1980-82 was uitgebracht was het zonder meer een post-punk topper geweest.

Ik kan me voorstellen dat mensen die die periode niet min of meer actief hebben beleefd en er ook niet voor de nu-wave revival mee kennis gemaakt hebben, de muziek van Interpol - en dan ihb dit album - in zekere zin als vernieuwend beschouwen, maar dat is het niet. Het is een retro-stijl met eigen accenten. Zeker een goed album, maar ik heb het in de jaren 80 allemaal eerder gehoord en in veel opzichten ook beter. Ik zal de usual suspects maar niet meer noemen.

Hetzelfde geldt overigens voor de debuut-albums van Editors, Bloc Party en ook Franz Ferdinand.

avatar van Omsk
Niet heel vernieuwend - akkoord . Maar het aantal 80s-platen dat het niveau van TOTBL haalt wordt graag overdreven.

Vooral het instrumentale (de vakkundigheid waarmee de spanningsboog steeds wordt aangespannen om een nummer uit te luiden), voegt op zijn zachts gezegd iets toe, of laat - in sterkere bewoordingen - nogal wat platen die toevallig 20 jaar eerder zijn gemaakt mijlenver achter zich.

Omsk schreef:

Hoe lang moet die lijst worden beste Omsk en hoe open ben je voor rare, maffe, andere dingen?

Interpol is in mijn ogen, acceptabele doomwave/rock, not too intrusive - zeker bij een fijn glas bier of wijn - alleen geen pottenbrekers.

avatar van Arrie
Omsk schreef:

Dat is een kwestie van smaak.

avatar van Hendrix4live
Die drums bij Say Hello To The Angels op het einde zijn echt heerlijk.

avatar van Omsk
Mjuman schreef:

Als je over smaak praat is er geen betere manier om gesloten over te komen dan te zeggen dat je 'voor alles open bent', maar ik denk zo mijn partijtje mee te blazen in het waarderen van rare c.q. maffe wave - al valt er voor mij ook nog oneindig veel te ontdekken .

En kwaliteit is geen gegeven. Maar die vermeende waslijst aan albums die het van Interpol winnen moet dan toch net zo subjectief zijn als wat ik poneer?

Omsk schreef:

Ik vind deze het minste van het triootje Interpol - solo-album der vocalist niet gehoord; Antics ligt mij het meeste. De eenvormigheid van de liederen en 's mans monotone stem staan mijn tegen - ook bij live optredens dus daar sta ik meestal me te verbazen over the jumpiness around me; Iig komen in mijn ogen/oren Editors gedreven en authentieker over.

En die lijst - nee die is niet subjectief, die heeft de tands des tijds doorstaan en Mjuman's original sign of critical appraisal gekregen. En iedereen die daar bij mij in huis openlijk over twijfelt, moet het doen met Amstel en/of Chateau Migraine - wie niet horen wil, moet maar voelen is mijn adagio.

wijsneus
dix schreef:
..... nog eens opgezet omwille van de status hier op Mume.

Mensen, ik hoor het niet. Het eerste nummer is puik, maar daarna slaat al snel de eenvormigheid toe. Het klinkt wel als een klok ja, maar da's alleen een plus als het materiaal daar gelijke tred mee houdt. Ik heb begrepen dat ik hier The Chameleons en Joy Division in terug zou moeten horen. Welnu, de Joy Division link ontgaat me volledig, maar The Chameleons zijn zeker een referentie. Maar die hadden toch écht betere songs als je 't mij vraagt.

Al zeker 15 x opgezet, en idd : eerste nummmer = zeer goed. Maar wat daarna komt, doet me naar de afstandsbediening grijpen. Wat een ongelooflijke brij aan gitaargemoker zeg ! Neem nou PDA ; wat een K-nummer.

Als het niet zou klinken als een klok, gaf ik hier 1,5 *.

De JD link hoor ik ook niet; eerder The Cure.

Deze plaat heb ik ook al eens vermeld bij de 5 meest overschatte albums aller tijden, en daar zou die zo maar eens op de hoogste sport v/d ladder terecht kunnen komen.

De Editors mogen nog niet eens de schoenen poetsen van Interpol

En Interpol mag nog niet eens één schoen poetsen van The Chameleons.....

Deze schijf mag naar de afdeling : NOOIT MEER DRAAIEN A.U.B. !

Giraf de Piraat
Nou, ik zou weleens een beschuitje willen eten met die Paul Banks

avatar van Smiechtel
wijsneus schreef:
PDA; wat een K-nummer

Alleen die outro al evenaart anders wel alles wat The Chameleons ooit gedaan hebben.

Inderdaad, de atmosferische interpretatie van het ganse postpunk-gebeuren van The Chameleons is wss het meest treffende 80s-referentiepunt voor (deze) Interpol, maar denk dat er (behalve uit misplaatste nostalgie) toch weinig discussie bestaat over het feit dat deze TotBL met gemak alles van The Chameleons van tafel weet te vegen. Aemulatio ipv zuivere imitatio dus, waarde vrienden... en net dát maakt Interpol natuurlijk superieur aan het hierboven vaak geciteerde Editors (ook al hebben beide groepen muzikaal niet zo gek veel gemeen behalve dan dat ze beiden binnen de brede post-punk beweging opereren), een groepje dat nooit echt iets heeft weten toe te voegen aan de muziek die ze afkeken van hun 80s helden.

avatar van Mjuman
Je zal maar Interpol niet zien zitten, krijg je hier prompt alle doomende (post)pubers over je heen.

Even ter info guys: de jaartelling en ook het muzikale leven begon niet pas bij 2000 - daarvoor was er ook al muziek en die wordt nog steeds uitgevoerd en gewaardeerd - living proof daarvan is volop te vinden en de artefacts kunnen tegenwoordig ook weer in de vorm van vinyl worden aangeschaft, of als cd met bonusnummers.