Ad Brouwers schreef:(quote)
Beste Stijn, dit vind ik nou wel een hele subjectieve mening. Op deze manier kun je wel door blijven babbelen, maar luister nou nog eens heel goed naar de teksten. Plaats ze in het tijdgewricht en wat er o.a met Sharon Tate gebeurde. Ik zou daar achteraf ook niet zo blij mee zijn, ondanks dat de muziek, op zich goed was.
Als er iets is waar je vooral niet teveel aandacht moet besteden bij Neil's liedjes zijn het wel de teksten. Dat eeuwige proberen te doorgronden van die liedjes, 'what is the colour when black is burned', goh, wat zou dat betekenen? En wie is die cowgirl eigenlijk?
Dat gaat een beetje ten koste van mijn luisterplezier, net als al die types die maar kabeltjes van honderden euro's kopen om het allemaal NOG beter te laten klinken, dan ga je voorbij waar het over/om gaat. Zie het als poëzie zonder betekenis, het hoeft niks te betekenen om mooi te zijn. Bovendien is Neil Young als persoon ook veranderd, hij zei in die docu Don't be Denied dat hij niet eens meer wist wie die jongen was die die liedjes schreef. En daarmee verandert de betekenis van een nummer ook.
Homegrown is misschien wel het beste voorbeeld, aanvankelijk ging het over wiet, nu over biologisch gekweekte groente. Dat je in grote lijnen weet waar een lied over gaat, tot daar aan toe, maar dat je van elk woord probeert te ontleden wat het betekend, dat lijkt me niet de bedoeling. Dat heeft Neil ook niet zo bedoeld, de meeste teksten zijn cryptisch, of ronduit fantasie. Ik bedoel, die man heeft een liedje geschreven over dat hij heeft zitten blowen met een alien. Andere keren gebruikt hij tekst om een plaatje te creëren, zoals in Pocahontas. Neil Young schildert met woorden, soms abstract, soms realistisch, soms impressionistisch. Laten we nu vooral genieten van het resultaat.
Overigens had Neil Young het enorm naar zijn zin toen hij deze plaat maakte, er was volop wiet aanwezig (honeyslides), hij had goed mensen om zich heen (Ben Keith en Rusty Kershaw) en kon uitgebreid zijn verdriet verwerken, Time Fades Away en Tonight's the Night, dat waren veel droevigere aangelegenheden.