Arctic Monkeys - Humbug (2009)

Label: Domino

1. My Propeller (3:28)

met John Ashton

2. Crying Lightning (3:43)

met John Ashton

3. Dangerous Animals (3:24)

4. Secret Door (3:44)
  5. Potion Approaching (3:33)

met Josh Homme

6. Fire and the Thud (3:50)

met Alison Mosshart

7. Cornerstone (3:18)

met John Ashton

8. Dance Little Liar (4:44)
  9. Pretty Visitors (3:41)
  10. The Jeweller's Hands (5:43)

met Josh Homme

11. I Haven't Got My Strange * (1:30)

met Josh Homme

12. Red Right Hand * (4:20)
  13. Sketchead * (2:02)

avatar van Lennart_M
TheBlackKeys schreef:
Is ie al uitgelekt??

72 stemmen | gemiddelde 3,94

avatar van djarend
OmeWillem schreef:
10" of 12''?

wordt 10" , zoals wel vaker bij Domino is........

Nihilisme
Een logische stap, dit Humbug. Het 'in your face' van de eerste (en tweede) plaat is weg, maar daartegenover staat niet één zwak nummer en gewoon een strak en lekker duister geluid. Waar honderden van die ellendige bandjes blijven steken in de britpopsound, gaan de Monkeys toch wel vooruit. Vind het knap dat ze deze kant durven op te gaan. En Cornerstone is gewoon een prachtig nummer.

Kom maar op, Lowlands.

AM begint een volwassenere sound te krijgen. Dit lijkt bij dit album af en toe ten koste te gaan aan het experimentele, maar toch vind ik dat er genoeg overblijft om deze plaat beter te leren kennen..

De hand van Alex Turner wordt langzaam aan steeds duidelijker zichtbaar bij deze band. Iets wat in mijn ogen positief is. Turner heeft, als je het mij vraagt, potentie om een enorm fenomeen te worden in de rock. De nieuwe John Lennon in wording ? .

avatar van stef212
Mark86 schreef:

John Lennon lijkt me veel gezegd , maar een fenomeen is het al lang.

Alex is een legende!

avatar van Arrie
Niet overdrijven... Ik vind hem nog niet eens in de buurt komen van een legende.

avatar van musicman13
hahaha was ook een grapje, maar hij zal het wel worden!

Heb het album geluisterd en het is erg anders maar wel erg goed!

Favorieten: Pretty visitors, cornerstone, crying lighting & Dangerous Animals!

Op 23-jarige leeftijd heeft hij wel vier zeer sterke albums op zijn naam staan (allen hoog gewaardeerd op Musicmeter). Zijn weinig muzikanten die hem dat nadoen.

Op het moment krijgt Humbug een 3 van me. Het is vooral niet wat ik er van gehoopt had en veel nummers kabbelen maar een beetje voort, het is allemaal weinig opwindend.

avatar van blonde redhead
Idd vinden veel mensen het niet goed omdat ze het anders verwacht hadden. Ik ben gelukkig totaal geen fan van het eerste uur en deze cd is mi dan ook stukken beter. In ieder geval veel consistener. Op de andere albums stonden altijd wel een aantal goede nummer maar ook verschrikkelijk slechte nummers en die ben ik hier nog niet tegengekomen. Misschien toch nog even kijken op Lowlands hoewel ze me de vorige keer niet echt meevielen.

Mark86 schreef:
. De nieuwe John Lennon in wording ? .

Zo groot kan je alleen worden als je ook vroeg sterft.

hoezo?

avatar van Lennonlover

Ja, hoezo? John Lennon leeft toch nog steeds? Hij is toch nooit neergeschoten geweest in 1980 in NYC?

avatar van Koston
Merkie schreef:

avatar van mr-mucho
nu aantal keren beluisterd, moet zeggen dat het zeker degelijke rock muziek is, alleen weet deze plaat me nog niet zo te pakken als de voorgaande albums. De nummers die ik op dit moment de beste van het album vind: crying lightning, my propeller, pretty visitors.

Lennonlover schreef:

ja dat weet ik ook wel, maar waarom moet je jong zijn om zo'n legende te zijn?

Ga eens op rateyourmusic.com kijken en daar is het al meteen pak minder.

Maar RYM is ook moeilijk serieus te nemen als het om platen gaat die minder dan 10 jaar oud zijn. Er zijn maar zeer weinig recente albums die daar hoog scoren.

Ga eens op rateyourmusic.com kijken en daar is het al meteen pak minder.

Verschillende smaken en waarderingen beinvloeden elkaar, denk ik. Als op de ene site bijv. een album gemiddeld 2,5* staat, zullen veel mensen die geneigd zijn eigenlijk een 4* te geven, hun stem een beetje aanpassen aan het gemiddelde. Dat is nu eenmaal hoe mensen denken.

Kijk naar OK Computer, ik kan me nauwelijks voorstellen dat iedereen die daar 5* voor geeft, het album ook daadwerkelijk geniaal vindt. Na tientallen luisterbeurten ben ik persoonlijk bij dat album dan ook op 5* gekomen, maar dat is wel omdat ik het oprecht een geweldig album vind en de moeite heb genomen geduldig af te wachten wat de muziek met me ging doen.

Om terug te komen op Humbug, ik vond het bij de eerste luisterbeurt al verfrissend klinken. Ik hoor veel gelijkenissen met The Last Shadow Puppets, wat ik erg prettig vind!

Het ruige is er een beetje af, maar persoonlijk vond ik altijd al dat hun debuutalbum erg overgewaardeerd is. Hun tweede album, wat meer afwisseling had tussen rustig en ruige/snelle nummers, kon ik beter waarderen.

Voorlopig 3.5*, waar ik verwacht het binnenkort nog iets te verhogen!

avatar van musicman13
Dit album is echt een groeier, vind het erg goed, vooral Cornerstone die ik al op repeat heb!

avatar van stef212
Dance Little Liar is ongetwijfeld het juweeltje van dit album

avatar van henk_loos
Hahaha.. deze plaat is op MuMe meest gedraaid, maar officieel nog niet uit!

avatar van blonde redhead
Niemand download hier idd. De echte muziekliefhebbers kopen alles. Lol.

avatar van musicman13
Ik koop hem ook! Of ik krijg hem gratis bij een abo op Qmag maar weet nog niet hoe ik dat ga fiksen.

Ga eens op rateyourmusic.com kijken en daar is het al meteen pak minder.
Sja, ik vnd het eerlijk gezegd een beetje een pretentieuze site (het lijkt wel hoe obscuurder hoe beter). Daarnaast wordt het TLSP-album en de eerste twee AM-albums in veel reviews gewoon erg positief ontvangen, dat valt niet te ontkennen. Humbug lijkt dezelfde kant op te gaan .

UnknownPleasure
Merkie schreef:

Sinds wanneer is obscuur pretentieus?

UnknownPleasure schreef:

Sinds wanneer is obscuur pretentieus?
Sinds nooit. Ik zeg toch niet dat obscuur pretentieus is? Ik zeg dat het pretentieus is om de rating van een album te verbinden aan de obscuriteit, iets wat mij op RYM het geval lijkt.

SSS
musicman13 schreef:
Dit album is echt een groeier,

Ik hoop 't, ik luister het regelmatig maar zet nog veel liever FWN op.

avatar van Koston
obsessed schreef:

Dat zegt ook eigenlijk niets, want in vergelijking met andere recente albums scoort AM er vrij laag.
En misschien zijn er dit decennia ook minder superplaten uitgekomen dan in andere decennia. Er zijn er toch maar weinig die er echt bovenuitsteken.

Het moet wel gezegd dat meer eclectische en experminetelere platen er bijna automatisch beter scoren, vandaar dat AM er altijd vrij laag zullen staan.

't Is een goeie plaat maar echt niet meer dan dat..dat kan ik toch nu echt al zeggen.