Arctic Monkeys - Humbug (2009)

Label: Domino

1. My Propeller (3:28)

met John Ashton

2. Crying Lightning (3:43)

met John Ashton

3. Dangerous Animals (3:24)

4. Secret Door (3:44)
  5. Potion Approaching (3:33)

met Josh Homme

6. Fire and the Thud (3:50)

met Alison Mosshart

7. Cornerstone (3:18)

met John Ashton

8. Dance Little Liar (4:44)
  9. Pretty Visitors (3:41)
  10. The Jeweller's Hands (5:43)

met Josh Homme

11. I Haven't Got My Strange * (1:30)

met Josh Homme

12. Red Right Hand * (4:20)
  13. Sketchead * (2:02)

avatar van Ralph
Moet zeggen dat ik erg aangenaam verrast ben door deze plaat! Het klinkt veel "melodieuzer" dan de twee vorige albums. Het past allemaal beter in elkaar. Stem nog niet maar die zal zeker komen.

Slowgaze schreef:
Neen, absoluut geen interesse meer in na de totale verkrachting van Red Right Hand. Een Cave-toppertje verneukt tot een rammelend indie-nummertje waarvan we er al dertien in een dozijn hebben.

Wist niet dat Red Right Hand al gelekt was, weet wel dat die van Arctic Monkeys korter is dan de originele. Maar als ik het goed begrijp luister jij nooit geen muziek meer. Of wist je nog niet dat andere bands, zangers en zangeressen óók coveren?

avatar van tsjong
Ik hoor heel veel dat het album in het begin tegenvalt. Maar na een paar luisterbeurten vinden de meesten het een heel goed album. Wat ik dus ook heb. Het is even wennen, maar uiteindelijk is het album geniaal.

Zeertjuh
tsjong schreef:

Dat had ik idd ook. En het is gewoon zoals je al zegt: Een Geniaal album. Vooral Potion Approaching, Wat een geweldig nummer!

avatar van barrett
Tja blijkbaar zal ik het nog een paar keer moeten beluisteren dan, bij mij doet het eigenlijk niet zo enorm veel...

avatar van Ploppesteksel
Intussen vind ik het toch weer een geweldige plaat.
Arctic Monkeys zijn niet overschat, integendeel!
Muzikaal geweldig en Turner heeft ook een heerlijke stem, vind ik.
Zijn teksten (net als de titels trouwens) hebben altijd zoiets poëtisch..

avatar van Slowgaze
SSS schreef:

Hoho, jij zegt dat ik blijkbaar geen muziek meer luister, maar jij hebt Red Hot Chili Peppers op een staan in je top 10. Pets.

Nummers van mijn helden zijn ook prima gecoverd. Hierbij denk ik aan covers van het werk van Leonard Cohen, die absoluut prima tot erg goed uitgevoerd zijn. Ik noem bijvoorbeeld Bird on a Wire door Johnny Cash, of Everybody Knows door Rufus Wainwright.

Ik vind de cover van Red Right Hand alleen zwaar lelijk gedaan. Bovendien was mijn comment meer een provocatie verder. Je moet eens weten hoe moeilijk het was om dat bericht te typen en qua spelling en taalgebruik over te komen alsof ik volledig nuchter was.

avatar van Acedia
Heb nog niet goeg genoeg geluisterd naar dit album om te stemmen, maar kan alvast zeggen dat ik Crying Lightning hélemaal geweldig vind!

avatar van blur8
Humbug blijft maar groeien en groeien, elke luisterbeurt weer.
Er zijn al 5 songs die de hele dag in mijn hoofd zitten,
1.My Propeller
2.Crying Lightning
4.Secret Door
7.Cornerstone
8.Dance Little Liar

Drie songs hebben nog meer tijd nodig maar zijn al geweldig:
3.Dangerous Animals
5.Potion Approaching
6.Fire and the Thud

Mijn twee twijfel gevallen sluiten het album af
9.Pretty Visitors
10.The Jeweller's Hands

Enige kritiek die dan ook op de loer ligt, is de korte duur.
Maar artistiek hebben de Artics HET album van 2009 gemaakt , so far...

avatar van Niek
Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat dit een hele dikke plaat is. En ook ik vind met name de korte duur een minpunt. De eerste twee platen waren al kort maar onder de 40 min is wel erg karig. Bij de eerste twee platen had ik ook wel het idee dat het album af was als ie afgelopen was. Dat heb ik hier niet echt. Opnieuw een vier voor de poolse aapjes van mij.

Edit: Kom er net achter dat Favourite Worst Nightmare (nota bene de eerste die ik origineel had) nóg korter is. Wel apart dat het me bij die plaat minder opvalt. Dit sterkt mijn stelling dat deze plaat minder 'af' klinkt.

avatar van secondskin
Voor mij is dit album een van de echte toppers van 2009. Klinkt evenwichtig, volwassen en (zeer pretttig) het album groeit per luisterbeurt!

Ik kom steeds niet verder dan de eerste 20 minuten. De tijd van mijn huis naar het werk

Het wordt tijd dat ik weer ieder dag 1.5 uur in het OV zit. Kan ik tenminste weer vier albums per dag testen.

avatar van Sith Lord
Zeertjuh schreef:

Potion Approaching is inderdaad een geweldig nummer. Bij het ietwat zweverige einde moet ik telkens aan Jim Morrison denken, heeft iemand anders dat ook?

avatar van henk_loos
Ik heb hem nu een aantal keer gehoord en ik begin eraan te wennen. Er staan echt hele goeie dingen op, vooral Potion Approaching en My Propeller.. Het springerige is (deels) weg, waardoor de sfeer van de cd geheel anders is geworden dan de voorgaande twee (alhoewel ik na het beluisteren van FWN wel een logische lijn zie)..
Nog geen stem, ik geef hem nog een weekje tijd, tot ik de originele versie in mn handen heb.. want aanschaffen doe ik hem zeker..

Mag ik ook nog even uw aandacht vragen voor de drums op Dance Little Liar: graag heel hard draaien!

En hoezo een hele andere koers? Laat 'm nog even hard staan als Pretty Visitors begint.

Nu ik er nog eens over nadenk: zet dit hele album maar keihard aan, want zoals hierboven al gezegd: even wennen, maar dan is het inderdaad een geniaal album.

Nihilisme
Slowgaze schreef:

Die staat niet eens op de Europese versie. Als het nou een eigen nummer was en daadwerkelijk uitmaakte van de reguliere plaat, dan had ik 't gesnapt, maar dit vind ik een nogal karige reden. Maar goed, ieder zijn of haar ding.

Ik kan wel genieten van Humbug. Hoop dat ze lekker veel van deze plaat spelen, volgende week op Lowlands! En wat een fantastische afsluiter toch weer. Opnieuw een topper na A Certain Romance en 505.

SSS
[i]Ik vind het nog steeds jammer dat het allemaal wat rustiger is geworden (over het gehele album).

Slowgaze schreef:

Ik heb niet Red Hot Chili Peppers maar Blood Sugar Sex Magik op 1 staan! Dat jij dan weer 0,5 op By the Way stemt moet haast wel in een dronken bui zijn gebeurt. Want als je deze band gaat beluisteren begin je met Californication of BSSM en dus niet met By the Way.

Jouw helden ken ik dan weer niet, nog geen tijd gehad om die eens te beluisteren hoewel ik er vast een paar nummers van zal herkennen als ik het hoor.

avatar van Slowgaze
Dat is best wel weer een vriendelijke reactie.
By the Way stemmen? Volkomen nuchter. Vind het een ontzettende kutplaat eigenlijk. Bovendien, dronkenschap? Wie ik?

avatar van Silver
By the way is een kut plaat

net als het grootste deel van wat die band uitbrengt, maar daar gaat het hier niet over.

Dit is wel een aardige cd van een wel aardige band.

3.5*

avatar van Chronos85
Silver schreef:
Dit is wel een aardige cd van een wel aardige band.

Treffend citaat.

Lost Highway

3.5*

Citaat van de dag. En dan hebben we het nog niet over Eminem en Dr Dre, zowaar nog erger.
Overigens niet te persoonlijk opnemen SSS, ik zie ook Arctic Monkeys, Last Shadow Puppets en Arcade Fire in je rotatie staan, dus dat komt wel helemaal goed.

Ook i.v.m. Arctic Monkeys treed ik Silver bij. Mijn oordeel op basis van de eerste twee albums is dat het een goede band is, maar om nu te gaan vergelijken met Lennon (wat iemand deed in dit topic) is toch zwaar overdreven.

Op de tijdslijn van de Britpop is AM naar mijn mening een subtopper, maar absoluut geen Beatles, en ook geen House Of Love. Ook Suede/Pulp/Oasis staan (voorlopig) nog een trapje hoger.

avatar van Ice Cream Man
By the way is een kut plaat

U raaskalt maar zoals u al zei, daar gaat het hier niet over.

avatar van henk_loos
U 'Rascalt' hahaha

JdW
Ondanks de hype doen de Arctic Monkeys mij niet zoveel. Er zit af en toe een leuke song bij maar over het algemeen vind ik het wederom over het geheel een mager resultaat. Waarschijnlijk leuker om ze in de wei te zien met een biertje erbij.

Lost Highway schreef:

Niets mis met Eminem noch met Dr. Dre, ik draai niet alleen maar rockmuziek namelijk. RHCP is ook weinig op aan te merken als het om Californication en BSSM gaat, toch? Dat Arcade Fire en The Last Shadow Puppets gaan ze voorlopig niet worden trouwens.

avatar van JoBBuS
Vind het album tot op heden ok, maar nog niet bijzonder. Nog geen oordeel. My propeller is meteen het hoogtepunt vind ik... tot nu toe. Crying Lightning en Cornerstone zijn ook fijn.

avatar van TaraB
Wat een aangename verrassing! Veel meer sfeer dan op de vorige albums. Veel interessantere muziek ook, en heel mooi. Ga ik zeker kopen en vaak draaien! Mooie albumart ook.

avatar van muziekjepp
ik heb de LP besteld:)

avatar van Chronos85
Oké, weer van 3* naar 3.5*. Het groeit heel langzaam... Vooral Secret Door, Cornerstone en Potion Approaching beginnen op de juiste plaats te vallen. Wat niet verandert dat ook op dit album een aantal missers staan. Uit openingsnummer My Propellor en het sluitstuk The Jeweller's Hands kunnen mij totaal niet boeien. Ik had eerder Pretty Visitiors en Crying Lightning op deze plekken gezien. Ook Fire and the Thud en Dance Little Liar houden mijn aandacht niet vast.

Aloanator
Ik vind het maar een tegenvaller. Waar de vorige twee albums (de tweede is mijn ogen net zoiets als de eerst, maar dan minder goed) het moesten hebben van de drukke gitaarriffs is dit album veel rustiger, een totaal andere wending in hun muziek. Hetgeen wat ik helemaal geweldig vond aan de Arctic Monkeys, de onrustigheid, is hier bijna helemaal uit verdwenen. Neem Cornerstone nou; een vreselijk saai zeiknummer.

Ik vond The Last Shadow Puppets goed te beluisteren, maar ik heb het gevoel dat Alex te veel in die sferen is blijven hangen; deze plaat klinkt als iets tussen AM en The Last Shadow Puppets in. Beide bands zijn best goed, maar iets er tussenin is in één woord samengevat: slap.

In totaal 3 aardig nummers: Crying Lightening, Pretty Visitors en Potion Approaching.

Mijn voorlopige stem is 2*, misschien veranderd mijn mening nog, maar ik denk niet dat ik het de komende weken überhaupt nog ga draaien en mijn stem dus niet veranderd.