Arctic Monkeys - Humbug (2009)

Label: Domino

1. My Propeller (3:28)

met John Ashton

2. Crying Lightning (3:43)

met John Ashton

3. Dangerous Animals (3:24)

4. Secret Door (3:44)
  5. Potion Approaching (3:33)

met Josh Homme

6. Fire and the Thud (3:50)

met Alison Mosshart

7. Cornerstone (3:18)

met John Ashton

8. Dance Little Liar (4:44)
  9. Pretty Visitors (3:41)
  10. The Jeweller's Hands (5:43)

met Josh Homme

11. I Haven't Got My Strange * (1:30)

met Josh Homme

12. Red Right Hand * (4:20)
  13. Sketchead * (2:02)

SSS
Niek schreef:
Gisteravond live gezien op LowLands. Showtje was wat tam omdat ze -als ik goed geteld heb- zeven (1,2,3,4,5,7 en 9) nummers van Humbug deden en driekwart van de zaal kende die tracks nog niet!! Schandalig.

Op TV deden ze alleen nummer 6, en nummer 12 van het vorige album (505 dus).

Het meerendeel van de zaal was waarschijnlijk op vakantie op 31 juli toen Humbug lekte. Of zijn niet per sé fan van alleen de Arctic Monkeys maar wel van muziek en waren dus bij de Lowlands-afsluiter.

haveman
DikkeDarm schreef:

De reden waarom ik het een aantal malen beluister is om het een kans te geven en niet na 1x te zeggen het was zwaar k*t. Dat soort gasten zijn er ook maar dan nog als je het niets vind dan....

Ook je stemming deelt mee in je oordeel en als je dat meerdere malen de kans geeft wordt het een objectief verhaal. Maar dan nog moet het wel aan slaan bij mij en dat deed deze niet.

Dat jij dat jammer vind boeit mij niet echt het gaat om wat ik er van vind. Net als jou top 10! die ik vind het helemaal ruk maar dat zal jou boeien toch?

By the way ik zit deze cd nog eens te beluisteren en de klik valt nog steeds niet ....

Erg overdreven boze reactie dikkedarm. Lijkt me hier niet echt gepast.

En er staan een aantal hele goede albums in die top 10.

Ik moest ook erg wennen, maar begin dit steeds meer te waarderen.

Dit album groeit. Na ongeveer 5 luisterbeurten ga je dat merken!

avatar van Hans Brouwer
Niek schreef:
Nee, slechts de gematigde in de Volkskrant die het een overgangsalbum noemt. Zij gaven drie uit vijf.
De Volkskrant is dan ook een niet serieus te nemen krant. Benninf schrijft hierboven dat "Humbug (2009)" een album is dat groeit. Wellicht denkt men bij De Volkskrant inmiddels ook zo over deze nieuwste van Arctic Monkeys. Tijd voor een herziene recensie?

avatar van barrett
Deze plaat vind ik ook eerder een overgangsplaat dan echt een topper hoor. Er staan enkele toffe vernieuwingen op maar verder haalt deze plaat het niet bij de vorige plaat.

avatar van Niek
Hans Brouwer schreef:
De Volkskrant is dan ook een niet serieus te nemen krant.
Wat muziek betreft misschien niet..

(verwijderd)
Hans Brouwer schreef:

U leest de Telegraaf?

Goed album, trouwens. Aangeschaft op Llands, en in de auto (wachtend in de rij om de parkeerplaats te verlaten) een keer vier kunnen draaien. Ik mag de nieuwe stijl wel.

Rizz
(verwijderd) schreef:

U leest de Telegraaf?

Same here

Recensies zijn ook slechts meningen. Gemiddelde ratings op een site als deze zijn betere aanknopingspunten. Tenzij we teveel door recensies beïnvloed worden Dus luister en oordeel zelf mensen

Ik vind 't voorlopig een heel aardig plaatje. En nog positiever nieuws is dat deze band dus ook kan vernieuwen, belooft wat voor komende jaren.

avatar van Ice Cream Man
Eerste beluistering was teleurstellend, na de derde beluistering moet ik die mening echter al bijstellen. Ben benieuwd waar het gaat eindigen . De invloed van mr. Homme is soms wel erg obvious.

avatar van Kaaasgaaf
Secret Door doet me wel wat aan Morrissey denken.
Spannend album.

avatar van starsailor
"Ze zijn volwassen geworden". Wat een loze kreet. Zo'n kreet doet hun vorige 2 albums te kort in mijn ogen want waren die albums kinderachtig dan???
Ook de term "Duister" hoor ik hier voorbij komen. Ook die kan ik niet plaatsen. Als dit duister moet klinken, hoe moet ik bands als Bauhaus en Joy Division dan omschrijven? Of het laatste album van The Horrors??
Ze zijn, verstandig genoeg, een andere weg ingeslagen met dit album maar of het nou allemaal beter is, daar twijfel ik nog aan. Verandering van spijs doet in ieder geval eten.

haveman
Kan me wel een beetje vinden in de woorden van starsailor.

Of het allemaal beter is, weet ik ook nog niet, maar het is goed dat ze een andere weg inslaan.

Spreken van een overgangsalbum gaat er bij mij niet in, daar is het te goed voor.

Aaahw de arctic monkeys zijn niet meer zo zoet. Ik zie door humbug juist nog meer toekomst in de monkeys. En over het meermaals luisteren van humbug, ja dat moet. Hier is een verklaring [gepikt van iemand van last.fm]
from mojo arcticle "it came from an anology we applied to the threealbums. the first two were more like chewy sweets that were instantly malleable and quickly digested. you knew what you were getting. whereas this one's perhaps more of a boiled sweet, say a humbug. you have to suck on a humbug for a while before it reveals its inner treats." says helders.

Ook nog gegeven dat ze nu ook qua leeftijd meer volwassen zijn. En ik vond het lowlands optreden prachtig, lekker veel nieuw spul en gewoon doen wat ze zelf willen, ookal negeren ze een paar hitjes. Ze kunnen immers niet alles spelen. En STRAK dat ze spelen niet meer normaal.

Berichten over Pukkelpop verplaatst naar Arctic Monkeys

avatar van Nanne-1995
Heb Humbug net gekocht uit de musicstore met mijn cadeaubonnen en ik ben meteen gekocht, vandaag en morgen draai oik alleen nog maar deze cd zonder ook maar een nummer over te slaan.

Vooral My Propellor, Crying Lightning en Potion Approaching zijn mijn favorieten maar ik geef nu nog geen cijfer voor dit album.

avatar van terom
Hoor ik nu Morrissey ook al zingen op Cornerstone????
Invloeden van The Smiths en andere Britse iconen zijn in ieder geval volop aanwezig.(en da's geen schande hoor!).

avatar van AOVV
Ik ga deze plaat na één luisterbeurt nog niet beoordelen, het is wel duidelijk dat deze meer tijd vraagt. Wel zonneklaar is de overschakeling van simpele popsongs naar ietwat duistere (Josh Homme!) diepgaander muziek, waarmee ik niet wil gezegd hebben dat de teksten van de nummers op hun vorige platen zwak zijn, integendeel!

avatar van indie-nerd
Arctic Monkeys kunnen bij mij nog vrij weinig fout doen, zo vind ik de twee eerste albums helemaal geweldig. Ik was dus zeer benieuwd naar deze...en nog meer omdat er een totaal andere weg is ingeslagen.

Ik begin hem steeds vaker te luisteren, dus bloeien er omstebeurt weer nieuwe liedjes op als favorieten. Crying Lightning blijft natuurlijk een heerlijke single, maar Dance Little Liar en Pretty Visitors komen steeds meer boven drijven. 5*

Hopelijk hou ik hier nog wel even plezier van, net als de vorige albums...en met veel hoop voor een glorieuze toekomst voor de apen.

I-N.

avatar van JoopKonraad
De makers van het snelst verkopende debuut ooit in Engeland zijn terug met een derde album. De verwachtingen waren zo mogelijk nog hoger dan ten tijden van de eersteling. De Arctic Monkeys maken het zonder problemen waar. Ze ontstijgen ze zelfs. Met lichte duwtjes van Josh Homme werd de nieuwe plaat, Humbug geheten, in de Rancho De La Luna studio opgenomen. Resultaat: een waarachtig wonderstuk vol typische Arctic Monkeys nummers maar met meer ruimte en diepgang. Niet alleen die heerlijk hoekige riffs en puntige hooks; ook breed uitgemeten swingende rocksongs. Allen weer ter ondersteuning van de altijd weer verbazend goede teksten van zanger Alex Turner. Catchy is de standaard; en enorm dansbaar of zwevend de altijd wapperende vlag van het gegeven. De hand van Homme is terug te horen in het lichte woestijngeluid dat over sommige van de nummers heen waait (In Potion Approaching overduidelijk). Nergens overheerst het en overal vult het de nummers slechts aan. Het album is gewoon nog beter dan de vorige twee. Punt.

SSS
Dacht ik slim te zijn door Sketchead toe tevoegen zodat ik nog één favoriet nummer kon selecteren, kom ik van een koude kermis thuis!

(verwijderd)
moet het toch even zeggen.. volop credits voor Matt Helder! Wat draagt hij dit album ontzettend met heerlijke drumpartijen!

avatar van Chronos85
Dat realiseerde ik me zondag bij het Lowlandsoptreden ook! Bas en gitaar zijn niet zo heel spannend en opvallend. Vooral drum en zang zorgen voor de kenmerkende A-M sound. ..

Mitchel Boer
De drums zijn inderdaad heerlijk, na een retourtje Utrecht goed te hebben geluisterd. Waarschijnlijk moet ik nog even in deze plaat komen, omdat hij zo anders dan zijn voorgangers klinkt.

Thomasco
Afspeelteller staat nu op 7, ik begin steeds meer in de ban te geraken. Niet dat ik hem in het begin slecht vond, zoals enkelen hier (no offense ). Bij mij gaat hij gewoon van 'ok' naar 'geweldig'.
Toch wel even wennen dus, maar een geslaagde 'stijlverandering' (als ik het zo mag noemen). Sterretje erbij!

avatar van TaraB
Deze CD groeit echt in mijn oren. Moet je zeker een paar keer draaien om het eens kans te geven. De nieuwe stijl bevalt mij heel erg! Het verveelt veel minder snel, er zit veel meer diepgang, sfeer en afwisseling in. Ik pleur er een halve ster bij.
En hey hoorde ik daar Alison Mosshart's stem in Fire and the Thud? Dat is fijn.

avatar van oceanvolta
Voor mij echt een grote tegenvaller. Ik heb de plaat nu een keer of tien geluisterd en alleen Crying Lightning en Pretty Visitors lossen de hoge verwachtingen in die ik van dit album had. Laatst genoemd nummer is dan wel meteen een van beste nummers van de Monkeys.
Er staan naar mijn smaak te veel nummers op die mij helemaal niks doen (4,6,7 en 10). De rest is wel oke maar niet meer dan dat.

Omdat ik de twee eerdere platen (whatever.. staat zelfs in mijn top 10) en The Age of the Understatement echt fantastich vind, valt deze plaat des te meer tegen.

avatar van henk_loos
jaaa hoor, het kwartje is gevallen! Wat een goeie plaat is dit. Ik draai hem nu dagelijks! Het fijne aan de cd is, dat het een bepaalde sfeer heeft. Ik weet niet of 'gruizig' het goede woord is, maar dat is wat er bij mij op komt.. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat meneer Homme aan de knoppen heeft gezeten.
Een dikverdiende 4* voor de apen!

avatar van Tijn79
Pfffff wat een tegenvaller is dit ten opzichte van hun eerdere 2 albums...Alleen maar lome nummers.
Ze konden bij mij vrij weinig fout doen, maar zo na de eerste 4 a 5 draaibeurten kan deze plaat mij nog niet bekoren...

Jammer........

Na minstens 15 draaibeurten ben ik dan alsnog beland bij de omschrijving geniaal. Dit ook nadat ik de echte cd (niet de mp3 download) op de Sennheiser heb beluisterd met het tekstboekje in de hand. Wat drumt die Matt Helders geniaal. Wat een onvoorstelbaar fraaie teksten van Alex Turner (23 jaar...) en wat draagt hij ze mooi voor zeg. Hij komt toch in de buurt van een muzikaal genie.
Ik vind Humbug inmiddels beter dan Favourite Worst Nightmare en net zo goed als Whatever People Say... (en die staat op nummer 1 in mijn top 10 allertijden). Dit is wel heel duidelijk een groei cd, maar uiteindelijk ook weer mijn album van het jaar. Flikken ze het 'gewoon' weer.