Arctic Monkeys - Humbug (2009)

Label: Domino

1. My Propeller (3:28)

met John Ashton

2. Crying Lightning (3:43)

met John Ashton

3. Dangerous Animals (3:24)

4. Secret Door (3:44)
  5. Potion Approaching (3:33)

met Josh Homme

6. Fire and the Thud (3:50)

met Alison Mosshart

7. Cornerstone (3:18)

met John Ashton

8. Dance Little Liar (4:44)
  9. Pretty Visitors (3:41)
  10. The Jeweller's Hands (5:43)

met Josh Homme

11. I Haven't Got My Strange * (1:30)

met Josh Homme

12. Red Right Hand * (4:20)
  13. Sketchead * (2:02)

avatar van barrett
Is hij al gelekt dan?

Er zijn tot nu toe 5 nummers gelekt.

SOAD schreef:
Er zijn tot nu toe 5 nummers gelekt.

Nee, er zijn al zes (6) nummers gelekt:

1. Dance Little Liar
2. Pretty Visitors
3. Crying Lightning
4. Secret Door
5. My Propeller
6. Cornerstone

Wat opvalt na het beluisteren van deze nummers, is het tempo. Het zijn veelal rustige nummers - ik vermoed dan ook dat deze plaat een stuk rustiger zal zijn dan de vorige twee. Energieke nummers zoals 'A Certain Romance' en 'Brainstorm' heb ik nog niet gehoord. Sommige nummers, zoals 'Cornerstone', lijken soms zelfs op een ballad.

Dat neemt niet weg, dat ik het muzikaal waarschijnlijk een stuk beter zal vinden. De gelekte nummers hebben prachtige composities - goed drumwerk, mooi opgebouwd, lekker gitaarwerk en op 'Pretty Visitors' horen we zelfs een orgel/synthesizer! Ik vind 'Secret Door' nog het meest op het 'oude' geluid van de Monkeys lijken.

Mijn favoriete nummer tot-nu-toe: 'Dance Little Liar'!

Crying lightning is officieel uit op single, geen lek dus.

Zeertjuh
De 6 gelekte nummer klinken echt zo anders dan de vorige albums, Maar toch weer zo geniaal! Ik kan niet wachten op het hele album

En gelekt.

Zojuist beluisterd, en de eerste indruk is zeer positief. De producties zijn erg apart en origineel. Daarnaast valt het me op dat de overige bandleden meerdere malen hun stemgeluid gebruiken op de achtergrond.

Eigenlijk vind ik alleen Cornerstone een wat minder nummer.

TC03 schreef:
En gelekt.

Eigenlijk vind ik alleen Cornerstone een wat minder nummer.

Waar???

Jesco White schreef:

Waar???
Dat mag hier vanzelfsprekend niet besproken worden...

hij klinkt mooi ja

avatar van Bart
Inderdaad, gelekt! Woow! Het luisteren kan beginnen!

Meteen een hoog gemiddelde. Ik ben benieuwd.

avatar van RestLove
Valt me nu pas op hoe geniaal Secret Door eigenlijk is, heel sterk album over de gehele linie. Nog een paar keer luisteren en dan stemmen maar.

Toen Whatever People Say I Am, That's What I'm Not op uitkomen stond was de hype rondom deze band al enorm groot en vond ik dat ik er niet onderuit kon om het album te beluisteren, wat zeg ik, blind te kopen bij verschijnen. Aanvankelijk vond ik het allemaal best aardig, niet wereldschokkend, maar leuk, zoals zo veel bandjes leuk zijn. Na redelijk korte tijd begon de klad er al snel in te komen en bleek het album een teleurstelling. Ik hoorde er de genialiteit niet in die bijna alle critici en ook zeer veel muziekliefhebbers er wel in hoorden.
Bij Favourite Worst Nightmare was ik dan ook behoorlijk op mijn hoede maar het was het nummer Brianstorm die er voor zorgde dat ik ook aan hun tweede begon met helaas weer dezelfde conclusie; mij deden deze apen blijkbaar niks en dan moet je het verder ook maar gaan laten in de toekomst.
Laat ik nu wel gecharmeerd zijn van The Last Shadow Puppets en ik zal er dan maar gelijk bij vermelden dat die cd de reden is om dan toch maar aan de derde Arctic Monkeys te beginnen.
Uiteraard is de sound gelijk herkenbaar en eerlijk is eerlijk: helemaal gillend gek zal ik er wel nooit van worden maar op de een of andere manier klinkt het nu allemaal wat volwassener en donkerder, ik zou haast zeggen wat origineler (wat niet echt het geval is want ze borduren voort op de voorgangers). Alsof die 'eigen sound' nu ook echt meer eigen klinkt, maar dat zal wel te maken hebben dat dit alweer hun derde is, en doordat ze nu wat meer de diepte in durven te gaan. Natuurlijk zal de leeftijd en ervaring in de muziekwereld nu een zeer grote rol spelen. Humbug komt wat bedachter over bij tijd en wijlen en dat levert het gevaar op gekunsteld te worden maar ze blijven daar net voldoende uit de buurt om de ergernis daarover weg te houden. Ik denk dat veel mensen dit album wat minder zullen vinden omdat het jeugdige enthousiasme van de voorgangers hier wat lijkt te ontbreken, maar daarvoor in de plaats blijven critici als ikzelf toch nog even aanwezig in de buurt van Arctic Monkeys die met Humbug nog steeds niet dat album afleveren waar ze mij volledig mee overtuigen, maar die er wel voor zorgt dat ik nu iets makkelijker naar ze kan luisteren. Voor mijn gevoel is dit momenteel dan ook mijn 'favoriet van de drie' maar voordat ik die conclusie echt definitief zal kunnen maken zal er nog even wat tijd overheen moeten gaan.
En wat mij betreft komt er ook snel weer een nieuwe van The Last Shadow Puppets

avatar van Bart
Eerste indruk na luisterbeurt: donker geluid, zware bas en stampende drums. Van de nog niet eerder gelekte nummers vind ik 'Fire and the Thud' het sterkst en 'Dance Little Liar' blijft ook erg fijn!

Over een groei gesproken....

avatar van lowieke
Sjonge jonge ik vet blij met die showcase van vanavond. Gaat ie alweer lekken....

UnknownPleasure
heb 'm ook binnen!
volumeknop omhoog.

Eerste luisterbeurt gehad (danke Aero!) en ik zit nog een beetje tussen tevree en ontevree in. Enkele geweldige dingen hoor ik zeker (My Propeller, Secret Door, Potion Approaching, Dance Little Liar, Pretty Visitors), maar vooral de nummers die nog niet bekend waren doen me op het eerste gehoor niet veel. Al denk ik dat een track als Jeweller's Hands wel wat vaker gehoord moet worden. Geldt ook voor een Fire and the Thud. Goed. Ik ben in ieder geval niet teleurgesteld, maar hoor ook niet meteen het door mijzelf aangekondigde meesterwerk (misschien maar beter?)

SSS
Heb 'm nu aanstaan, mis alleen die twee Japanese bonustracks en Sketchead.

Nihilisme
SSS schreef:
Heb 'm nu aanstaan, mis alleen die twee Japanese bonustracks en Sketchead.

Zijn ook nog niet gelekt.

Ik ben tevreden, voorlopig.

avatar van Chronos85
Eerste reactie tot nu toe: aardig, de stempel van Josh Homme is duidelijk merkbaar. Ik vermoed dat mijn oordeel gaat aansluiten bij die van Aero. Ben tot nu toe alleen op de dansvloer echt fan geweest van deze pooldieren en ook het nieuwe album bevestigt dit. Het is allemaal iets pompeuzer dan de vorige 2 maar ik had het persoonlijk nog wel iets smeriger verwacht (gehoopt).

De stem van Alex Turner is imho niet geschikt voor stonerrock maar ook niet voor subtielere pop(rock). Zijn stem is absoluut origineel maar op zo'n manier dat hij vast blijft steken in bepaalde, opvallende, cadansen. Andere bands hebben dit waarschijnlijk ook maar het stoort mij in het bijzonder bij the Arctic Monkeys. Instrumentaal zit het trouwens wel lekker in elkaar. Wat is die Matt Helders toch een fantastische drummer! Ook de pompende bas en felle gitaarrifs spreken aan.

Voor het instrumentale werk tot nu toe 4* en voor het stemgeluid 3*. Het geheel krijgt dus waarschijnlijk 3.5*, maar om tot een eindoordeel te komen verdient deze plaat nog een aantal luisterbeurten...

avatar van tsjong
Heb hem ! Complimenten aan - knip, geen downloadlinks -
Klinkt tot nu toe heel goed.

Het overtuigd me weinig de eerste luisterbeurt, de Shaduw Puppets invloeden zijn duidelijk en dat bekoorde me toch niet heel erg.

SSS
freakyy schreef:

Mee eens, ik zet veel liever een van hun vorige twee albums op. Potion Approaching is waarschijnlijk het beste nummer op Humbug wat mij betreft. Crying Lightning, Dangerous Animals en Pretty Visitors kunnen er ook mee door.

volgens mij ik hem heel vaak horen, wil ik er wat gaan aan vinden. Eerste luisterbeurt is erg terleurstellend. Allleen pretty vistior kan me meteen bekoren.

avatar van Chronos85
Toch grappig dat iemand dit album al in haar (?) top 10 heeft staan, en zelfs op nummer 1. Het album is nog niet eens officieel uit. Meestal zijn dat de die-hard fans alleen deze persoon heeft geen ander album van de arctic monkeys in de top 10 staan. Bijzonder geval...

avatar van kazzie
tsjong schreef:
Heb hem ! Complimenten aan - knip, geen downloadlinks -.
Klinkt tot nu toe heel goed.

Is dan ook wel een van je laatste geworden, hahaha!

avatar van bver
Heb het album nu voor de tweede keer beluisterd en ben toch weer zeer tevreden.
In het begin overheerste een beetje teleurstelling omdat de energieke nummers, in tegenstelling tot de vorige albums, zwaar in de minderheid zijn (enkel Pretty visitors behoort eigenlijk tot die categorie). Na een tweede luisterbeurt moet ik echter vaststellen dat de monkeys geëvolueerd zijn naar een volwassen band met sterke nummers die prachtig zijn van opbouw. Het is maar wat je verwacht of beter, hoe je instelling is wanneer je aan het album begint.

Het enige nummer dat me (nog) niet kan bekoren is cornerstone, de rest zijn allemaal goed tot uitstekend. Hierdoor kom ik toch weer op een mooie 9/10 oftewel 4,5/5.

ps: What came first? The chicken or the dickhead? Geweldig!

De samenwerking met Josh Homme komt het album inderdaad ten goede.
Een stuk spannender dan hun tweede; en duisterder.

Nu hopen dat Editors het ook lukt om met een geslaagde derde te komen.
Dat zou dan de derde band zijn dit jaar (The Veils ging hun ook voor).

Super! ik ben erg onder de indruk van hun nieuwe album:D vind het donkere thema en de Pupputs invloeden echt een vooruitgang