Mike Oldfield - Tubular Bells (1973)

Label: Virgin

1. Tubular Bells (Part One) (25:00)
  2. Tubular Bells (Part Two) (23:50)
  3. Mike Oldfield's Single (Theme from Tubular Bells) * (3:53)
  4. Sailor's Hornpipe [Viv Stanshall Version] * (2:48)
  5. Tubular Bells (Part One) [2009 Mix] * (25:58)
  6. Tubular Bells (Part Two) [2009 Mix] * (23:20)
Ik heb deze de afgelopen tijd vaak gedraaid en ben tot de conclusie gekomen dat ik kant 1 absoluut 5 sterren waard vind. Op kant 2 kan ik die vocalen nu wel redelijk waarderen, maar deze kant haalt het bij lange na niet bij kant 1. Kant 2 zou ik 4 sterren (of misschien heel iets minder) geven.

Samen 4.5, dus een halfje erbij.

Father McKenzie
Stijn_Slayer schreef:

Samen 4.5, dus een halfje erbij.

Ik kom precies tot dezelfde vaststelling; Ook wat beoordeling/kwotatie betreft; Kant één is van een bovenaards niveau eigenlijk....

beaster1256 schreef:
heb vandaag besloten om altijd maar nieuwe muziek te kopen en te beluisteren en te bekritiseren , er de brui aan te geven , en me in mijn laatste levensjaren bezig te houden met het herbeluisteren van de meesterwerken waar ik vroeger als 18 jarig manneke zo verknocht aan was , dus geen raconteurs , shadow puppets e.a. meer , maar welkom weer led zep , deep purple , tom waits , yes , genesis , alice cooper , van morrison e.a.

dit is één van de meesterwerken , was mike toen geen 17 jaar

???

Zeg nooit nooit Beaster, er kunnen nieuw altijd weer aardige werkjes verschijnen en dan.......................is de verleiding weer te groot.

Ik geef wel toe, op een gegeven ogenblik besef je dat je verzameling te groot is geworden, om ooit nog helemaal af te draaien.

Dan blijkt dat je, om wat voor reden dan ook, inderdaad vaker teruggrijpt naar de 'klassiekers' uit je jeugd, dan wat er de afgelopen jaren is uitgebracht.

Ik heb dit decennium ook nog geen nieuwe cd van Mike Oldfield gekocht. Ondanks onmiskenbare kwaliteiten, vind ik de periode 1973-1998 verder prima.

Te vaak wordt iets gekocht, gedraaid en voorgoed opgeborgen.

Five miles out mag ik graag nog eens draaien en natuurlijk deze eerste, Tubular bells.

De hele opbouw, keuze van instrumentatie, was uniek voor die tijd en eigenlijk nog niet vertoond. De jeugdige multiinstrumentatilist bleek tot héél erg veel in staat, smaakvolle muziek. Ja, je moet een gestel hebben dat er tegenkan, ik vind het prachtig.

Tubular bells is ook de beste cd in het rijtje Tubular bells - Hergest ridge - Ommadawn en Incantations. Ook in die volgorde gaat mijn keuze.

cd's zijn allemaal prima digitaal geremasterd, aan te bevelen.

avatar van pinguin#13
ik doe even mee:

dit heeft volgens mij gewoon te maken met ouder worden.
Vroeger had ik in mijn jaarlijstjes namen, waar Humo blijkbaar nog nooit van gehoord had of toch niet over wous chrijven.
Dan kwam er een tijd dat "zij mij bijgebeend hadden" (natuurlijk een illusie van mijnentwege)
En tegenwoordig kom ik zelfs niet meer aan lijstjes en herken ook totaal niet meer wat tegenwoordig de officiële lijstjes haalt.

Ik heb afgehaakt met andere woorden. Niet vanuit een "vroeger was het allemaal beter" gevoel, maar ik heb gewoon een héle hoop muziek die iets in mijn leven betekend heeft en je kan natuurlijk niet àlles blijven kopen/draaien. daar hebben we gewoon de tijd niet meer voor.

De dingen die ik nog koop zijn vooral dingetjes om de gaten van vroeger een beetje op te vuilen. "He, deze had ik nog niet, leuk!" Zoiets. En het leukste van alles: ik HOEF helemaal niet meer mee te zijn.

It's only natural.

avatar van musician
Wij worden er off topic als oude wijven uitgegooid, maar toch nog even: ben het helemaal met je eens. Herken ook wat je schrijft

Heb nog wel een tiental groepen/artiesten die ik blijf kopen. Alles wel al gauw ouder dan 60, dus hard gaat het niet. Voor de rest vul ik ook nog opengebleven gaten of begin aan een artiest waar ik nog nooit aan was begonnen.

pinguin#13 schreef:

Niet alleen qua namen volledig abracadabra die Top 40, ook nog eens te vreselijk voor woorden als je het even aanhoort. Wat een troep. Het zelf lijstjes maken blijft wel leuk, je kunt lekker geschied vervalsen

avatar van dazzler
Klopt het gerucht (persconfrentie midden april) dat Mike Oldfield ...

1. de rechten op zijn Virgin catalogus na 35 jaar terug in handen krijgt

2. via zijn huidige label Mercury (Universal) al zijn albums zal heruitbrengen

3. interessante bonustracks belooft voor de fans

4. deze zomer zal starten met de eerste re-release: Tubular Bells.

Mercury (Universal) ... dat betekent eventueel van die 2CD boxen
met die bekende plastieken beschermhoes ... zie ook The Cure etc ...

Zou dat allemaal waar zijn?

avatar van vigil
geen idee, dat betekenen wel dure tijden als het waar is.

Ik zag wel op fansites dat dit "gerucht" rond 1 april de wereld is in geholpen, dus hopelijk geen grap...

avatar van dazzler
Het staat ook op wikipedia.

1 april zou volgens fans een bewuste keuze van Universal geweest zijn,
omdat het in eerste instantie weer maar eens om een Tubular Bells release zou gaan.
Maar Wikipedia bevestigt ook dat andere albums gaan volgen.

Mercury reissue
In 2008 when Oldfield's original 35 year deal with Virgin Records ended,
the rights to the piece were returned to him, and will be transferred to Mercury Records;
according to a report in the Music Week magazine in 2005.
According to Tubular.net, Mercury will have a press release in mid-April 2009,
where Oldfield's Virgin albums will be transferred to the label,
and re-released, starting 8 June 2009.

avatar van vigil
Mike Oldfield zal voor altijd geassocieerd worden met zijn Tubular Bells, het album was dan ook een geweldig wereldwijd succes en kreeg meerdere platina-platen. Nu, 37 jaar na de originele releasedatum, wordt er een Special Edition uitgebracht van het album.

Naar verwachting zullen meerdere albums van Oldfield in een Special Edition uitgebracht gaan worden als gevolg van de overdracht van de rechten van Virgin (EMI) naar Mercury (Universal).

Mike Oldfield tekende zelf voor de remastering van het album dat in vijf fysieke formaten en in drie download formaten aangeboden zal gaan worden. Alle versies zullen gebruik maken van een nieuwe stereomix, maar de Deluxe versie zal ook een 5.1 mix bevatten. De Ultimate Limited Edition zal ook nog een 60 pagina's tellend boek met voorwoord van Oldfield, een poster, plectrums en nog veel meer hebbedingetjes zoals demotracks en ruwe mixen omvatten. Mocht je ook nog een gesigneerd exemplaar willen hebben: de Ultimate Limited Edition met handtekening zal in een oplage van 500 stuks via de Mike Oldfiled website verkocht gaan worden.
Voor de liefhebbers van draaitafels zal het album ook op vinyl verschijnen in de bekende Back-to-Black serie.

Om de introductie van het album te vieren zullen op 6 juni wereldwijd de klokken geluid worden. De klokken zullen om klokslag 6 uur 's avonds luiden in Milaan, Berlijn, Brussel, Parijs, Sydney, Narita en Londen. Dit alles zal te volgen zijn via de Mike Oldfield website.

www.muziek.nl

avatar van hpdewin
nou waar zal ik beginnen.

als eerste: Wat leuk dat er nieuw werk van hem aankomt

en ja dazzler het klopt wat je zei over melodietjes aan elkaar, maar tubular bells is ook gemaakt omdat hij wat aan het rondspelen was. Ik bedoel te zeggen dat hij er niet bij is gaan zitten denkend van hoe zal ik dit album is in elkaar laten steken. het is meer bij toeval gemaakt.

Mooie muziek voor in de auto of tijdens huiswerk gewoon lekker wegluisteren.

Tubular Bells (Deluxe Edition): Mike Oldfield: Amazon.co.uk: Music

Hij wordt in 5 formaten uitgebracht, maar ik denk
dat deze deluxe edtie (link) de interessantste gaat worden.

Op CD1 staat het originele opus,
zij het wel in een gloednieuwe door Oldfield zelf gedane mix.
Waar is dat nu weer goed voor, mopper ik bij mezelf.

Als bonustracks de allereeste Mike Oldfield single uit 1974,
een ongewoon en totaal anders gemixt gitaarfragment uit het meesterwerk.
Deze Virgin single moest het antwoord zijn op een reeds in Amerika
nav de film The Exorcist verschenen single met de bekende piano intro.

Het guitige, vocale b-kantje Froggy Went A-Courting staat er niet op.
Wel de dronkenmansversie van Sailor's Hornpipe met Vivian Stanshall op z'n best.
Deze versie werd van het oorspronkelijke album geweerd wegens "too weird",
maar verscheen vijf jaar later op de verzameldoos Boxed.

CD2 geeft ons dan de originele 1973 mix van Tubular Bells.
En DVD3 tracteert ons op 5.1 mixen die niet aan mijn bescheiden
stereo installatie besteed zijn ... staat ook nog een videootje op.

CD1 verschijnt ook als enkelaar, dus met de 2009 mix en zonder de 1973 mix.

Hij verschijnt op 8 juni en zodoende is de kop eraf.
Want ik kijk vooral uit naar de beloofde reissues van de andere Virgin albums
die hierop zouden moeten volgen ... compleet met boni dus.

Achja, leuk natuurlijk, maar ik heb de LP in mintstaat dus de kwaliteit is al geweldig.

avatar van musician
@dazzler: je bent weer eens helemaal op de hoogte.

Het klinkt fascinerend, maar ik héb Tubular bells e.a. al, inmiddels zo'n beetje allemaal als geremasterde hdcd.

Zou er een aanleiding zijn om het nogmaals te kopen? Voegt het nog iets toe? Al eerder gezegd, prima cd. Er is toch niets mis met de originele versie, in top kwaliteit?

De rest lijkt me dan voor de ware fanaten, daar zal ik waarschijnlijk dan niet meer toe behoren. Misschien doet die Oldfield een aardig ideetje op voor een nieuwe cd. Daar mag hij me dan wel weer voor strikken.

avatar van dazzler
Er is nog gigantisch veel prima randmateriaal,
non albumsingles en rarities, waarvan ik verwacht
dat ze nu eindelijk eens officieel op CD gaan komen.

Bij deze nieuwe Tubular Bells editie geldt
dit bijvoorbeeld voor de beide bonustracks.
Maar zoals ik zelf al schreef, ben ik voornamelijk
geïnteresseerd in de rereleases van de andere albums.

Ik heb de vorige remasters nooit willen kopen,
precies omdat ze de kans lieten liggen om leuk
bonusmateriaal te koppelen aan albums
die ik uiteindelijk ook allemaal op mint vinyl heb.

Alleen nog voor extra materiaal en een onderhoudend boekje
met interessante liner notes en leuke foto's haal ik mijn beurs boven.

avatar van dennisversteeg
Ik heb sinds dit weekend de gesigneerde 4 disc versie, met daarin naast het bovengenoemde een disc met de oorspronkelijke 1971 demos en een vroege, verrassend interessante mix uit 1972.

De surroundversie is erg goed en de nieuwe mix geeft veel helderheid en laat details naar voren komen die nieuw voor me zijn. Verder is het verpakt in een prachtige box met een dik boek over de sessies en leuke andere memorabilia.

dennisversteeg schreef:

Shit ... lijkt me interessanter dan ik dacht.

avatar van Helicon
Ik vind het toch altijd bijzonder dat Oldfield dit meesterstuk al zo'n jonge leeftijd heeft gemaakt.
Het blijft een bijzonder muziekstuk. Een monument dat nooit zal vervelen.

avatar van glenn53
Ik heb de luxe editie waarop de 3e disc staat disc four maar er zitten er maar 3 in. ????

avatar van Ataloona
Ik was vroeger fan van Bassie & Adriaan en als het spannend werd kwam er altijd een 'spannend' deuntje. Gister hoorde ik dit album voor het eerst en dan hoor ik dat zelfde deuntje als uit Bassie & Adriaan. Leuke herinnering toch?
Maarja dit album ga ik nog een paar luisterbeurten geven voordat ik stem. Het sentiment heb ik alvast

Joy
kan me niet herinneren dat bassie en adriaan ooit iets van oldfield hebben gebruikt en ik acht het onwaarschijnlijk

Die muziek is wel in die series gebruikt hoor.

avatar van Ataloona
In die films van ze ik heb ze allemaal nog op video(waarom vertel ik dit eigenlijk) Is er altijd een boef. En als er dan een spannend moment is dat deuntje van Tubular Bells (in een iets bewerkte vorm)
er weer.

Stijn_Slayer schreef:
Die muziek is wel in die series gebruikt hoor.

Ha een medefan van Bassie & Adriaan

avatar van ricardo
Je hebt helemaal gelijk Ataloona, dat deuntje, het begin deuntje van dit album, gebruikten ze altijd in Bassie en Adriaan als er een spannend moment, of een achtervolging met de boeven is.

Leuk eigenlijk dat er Bassie & Adriaan Fans zijn op deze site

Nou, laten we het op ex-fans houden oke?

Is goed

Joy
nou voorbeelden dan maar, ik wil bewijs zien

exact oldfield kan het niet geweest zijn iig

avatar van Ataloona
Koop een video of leen er een en geloof me als het spannend word (en het gebeurt in elke film van ze) hoor je het begin deuntje van Tubular Bells.

avatar van glenn53
Joy schreef:
nou voorbeelden dan maar, ik wil bewijs zien

exact oldfield kan het niet geweest zijn iig

Helaas, het klopt wel allemaal.