The xx - xx (2009)

1. Intro (2:07)
  2. VCR (2:57)
  3. Crystalised (3:22)
  4. Islands (2:40)
  5. Heart Skipped a Beat (4:02)
  6. Fantasy (2:38)
  7. Shelter (4:30)
  8. Basic Space (3:08)
  9. Infinity (5:13)
  10. Night Time (3:36)
  11. Stars (4:22)
  12. Do You Mind? * (3:47)
  13. Hot Like Fire * (3:34)
  14. Teardrops * (3:50)
  15. Blood Red Moon * (2:13)
  16. Insects * (2:30)
  17. VCR [Matthew Dear Remix] * (4:54)
avatar van kemm
Dit album doet me soms denken aan (niet lachen) 808s & Heartbreak van Kanye West. Niet dat de muziek gelijkaardig is, maar beide albums zijn wel erg koel in hun aanpak, terwijl ze toch een emotionele klik weten te maken en je raken.

Ik ben weinig bekend met Kanye West, maar vind het in ieder geval een goede benaming voor The xx.
Koel in aanpak, maar toch een emotionele klik weten te raken.

avatar van orbit
Beiden sluiten elkaar ook beslist niet uit.. maar zoals ik al zei: dat ontgaat helaas vele mensen.. die koelheid maakt juist dat deze plaat je soms direct bij de strot neemt. De uitvoering ervan kun je over twisten, dat is met name hetgeen ik me nuttig kan maken. Dat het kan pakken betwist ik niet.

avatar van GrafGantz
In plaats van "koel" is het wellicht beter om "onderkoeld" te gebruiken. Dat is tenminste hoe ik deze plaat ervaar. Stille waters, diepe gronden, en meer van dat soort geneuzel. Eerste keer dat ik deze beluisterde was het trouwens ene oor in en andere oor weer uit en had ik na afloop geen idee waar ik in hemelsnaam naar geluisterd had. Vervolgens teleurgesteld terzijde geschoven en pas veel later weer een poging gewaagd, dit keer met koptelefoon en zonder al te veel afleiding. Dat bleek de ideale oplossing om het ijs te laten smelten en het warme hart van deze plaat te ontdekken.

avatar van -SprayIt-
Na enkele tientalle luisterbeurten beginnen de tracs te vervagen tot 1 grote mystieke, hemelse, serene brij. De tracks beginnen op elkaar te lijken en eigenlijk alleen Intro blijft staan als een pas-op-wak-bord in het half bevroren meer XX genoemd.

Ik vind het album nu iets te lang om in z'n totaliteit te luisteren.
3 a 4 losse tracks en ik ben voldaan, maar meer dan dat, begint -SprayIt- te zweten.

Zou dit een blijvertje zijn en praten we hier volgens jaar nog steeds over?

Denk het niet.

Lukk0
Ik denk dat dit wel een album is dat ik over een jaar of wat nog wel een keer op zal zetten. Het meesterwerk dat het volgens onder andere Oor is hoor ik er niet in, maar dat we met een lekker album te maken hebben dat beter wordt met elke luisterbeurt en een eigen geluid heeft mag ik hoop ik toch wel stellen. Ik denk alleen dat dit bandje geen vervolg gaat kunnen geven aan het succes dat ze met dit album gehad hebben. Als je ziet dat er nu al een bandlid opgestapt is vraag ik me af hoe lang het duurt voordat ze allemaal iets anders gaan doen. Ik ben dus bang dat deze band in hert algemeen geen blijvertje gaat worden, maar dit album gelukkig wel.

avatar van Tabossi
Valt me op dat zoveel mensen dit continu aan het vergelijken zijn met andere bands. Mijn redelijke onbekendheid op het gebied van die bands - shoot me - maakt dat ik The xx als een op zichzelf staand object beschouw - structuuranalytisch, zo u wil. Zo bezien valt natuurlijk het onvermijdelijke minimalisme op. Zowel in instrumentgebruik als in stemkwaliteit. Zeurderig, maar ook weer dromerig. Het gebrek aan pretentie op die gebieden doet het geheel juist wat geforceerd overkomen. Toch weten sommige nummers me te raken. Vooral Island is een mooi nummer, waarin hoop, melancholie en zelfs wanhoop bijeenkomen. Maar het beste van 2009? Never nooit nie, maar die titels vind ik nooit echt representatief. Ik noem een TV on the Radio.

avatar van Headphone1st
0,5
Gamera een track van de A Lazarus Taxon cd van Tortoise vindt nu haar weg door mijn headphone . Waarom deze persoonlijke ontboezeming ? : welnu ......

Het topic is alweer een aantal persoonlijke meningen verder sinds mijn vorige bijdrage/mening maar de reis naar Noorderslag was even belangrijker . Helaas geen topjaar dit keer . Maar dit terzijde .

Ene meneer Orbit meent in zijn onmetelijke wijsheid mij te moeten kapittelen als het gaat over mijn subjectieve luisterervaring van the XX-xx bijdrage aan het Walhalla van de ware muziek .

Gezien de toptien van meneer Orbit zijn de beste muzikanten in de popmuziek vooral voorzien van mascara en make-up , maar dan vooral niet vrouw . Allemaal prima natuurlijk ."Forest " is een fijn nummer .
Wat meneer Orbit graag wil vergeten is dat Musicmeter een voedingsbodem , een broedplaats kan zijn voor nieuwe ontdekkingen aan het muziekfirmament . Hoe subjectief . kortzichtig en persoonlijk dat ook maar kan zijn .

Zijn navelstaarderige zendelingendrang met afwijzing van andere meningen heb ik niet nodig ! Ik weet dat wat ik zeg mijn eigen mening is en dus arbitrair . Ik wens dat hij dat ook weet .

Off topic: Deze dame hierboven is akelig! Brrr

avatar van Tabossi
Ze typt wel lekker venijnig Ik denk dat ze sexy is.

Ik heb mijn stem voor dit album spontaan met een 1,0* verlaagd toen ik hoorde dat het concert van the XX in Ekko niet wordt ingehaald omdat ze niet meer kunnen spelen...

Dit is een plaat met een bepaalde magie. Die kan ik nu wat moeilijker horen, vanwege irritaties die ze zelf hebben opgeroepen. De subtiele woorden die op dit album gebruikt worden, klinken mij ineens heel wat minder geloofwaardig in de oren. De magie van hun muziek is doorbroken door hun eigen arrogantie. Bah!

Ik heb trouwens dit mailtje naar het management van the XX gestuurd, eigenlijk tegen beter weten in:

"I was one of the guys with 2 tickets for the show of the XX in Ekko, Utrecht. I think it's very arrogant and rude of the band not to play this show. Reason: they can't play anymore. I think they sure can. It's about a date? On february 16 they are playing in Amsterdam: so what's the problem. They can even play at midnight in Utrecht: it's a 32 kilometers away. Or they can play a show in the Small Room in Paradiso for their fans from Ekko afterwards. Lots of opportunities! I hope they show some balls and dignity this time...
Nobody can understand all this and on music-websites some people aren't writing very positive about the XX anymore. Maybe they can turn it around and play the show? With Ekko they know everybody who has a ticket and invite them. That's the way you should care about your fans, I think."

Doc
Mwah..... ik heb het nooit veel gevonden hoor.... dat xx, maar om nou je stem met een hele * te verlagen omdat ze een concert skippen, lijkt me een beetje vreemd.
Vraag me dan af welke score je ze had gegeven als ze er in plaats van eentje minder, nog een concertje extra bij hadden gepland.

Ik vind het van een bepaalde arrogantie voor je fans getuigen om een gepland concert, wat je al hebt verplaatst, alsnog niet te geven zonder goede reden. Het zegt wat over hoe je als band in de wereld staat.

Dit album vind ik een gevoelsalbum. Als ik het nu opzet, geloof ik geen barst meer van hun geprevel. Als ze house muziek of metal hadden gemaakt, dan had dat veel minder effect gehad op mijn muziekbeleving. Nu wel. Een band die schijt heeft aan zijn fans en die dit soort muziek maakt en teksten schrijft geloof ik niet meer. Zo luister ik er nu naar.

Doc
Het is natuurlijk vervelend dat je niet naar dat concert kan, terwijl je kaarten had.
In dat opzicht is enige teleurstelling wel begrijpelijk. Maar ik denk dat je er verder niet teveel waarde aan moet hechten. Dat een band een concert skipt, wil niet meteen zeggen dat het schijt heeft aan de fans.
Bovendien blijft het in dit soort gevallen een beetje gissen naar het hoe en waarom. Misschien hebben ze er wel een goeie reden voor, maar kunnen ze het op de 1 of andere manier niet naar buiten brengen. Het schijnen gevoelige jongens te zijn van de xx, dus wie weet ligt het wel in de prive-sfeer ofzo.
Aan de andere kant zou het me idd niet verbazen als het pure onverschilligheid is geweest. Zo komen ze in ieder geval wel een beetje op me over.
Hoe dan ook........ de muziek wordt er niet beter of slechter van denk ik.

avatar van Boris1
Ik begrijp de frustraties van West wel een beetje. Ook ik had kaarten voor de Ekko. Uiteraard is de muziek niet beter of slechter, maar is het de luisteraar met Ekko-kaarten die hier nu met een ander oor naar luistert. Kan bij mijzelf deze bittere nasmaak voorlopig ook moeilijk wegspoelen.

Dat snap ik.
Maar er is wel een onderscheid te maken tussen teleurgestelde luisteraars met Ekko-kaarten zo blijkt.
De bittere nasmaak heeft je er namelijk niet van weerhouden om toch de maximale score te geven voor dit album. Het is dus maar net hoeveel waarde je er aan hecht, en volgens mij is het alleen maar zonde als een dergelijke tegenslag je beoordelingsvermogen met een -* weet te beinvloeden.
De muziek zelf zou volgens mij zwaarder moeten wegen dan het wel en wee van de muzikant(en), of ze nou wel of niet arrogant zijn en de helft van hun optredens gecanceld hebben.
Maar misschien trekt dit "gevoelsalbum" ook wel gevoelige luisteraars aan........ dat zou heel goed kunnen.
(zo'n gevoelsalbum vind ik het trouwens niet hoor, maar dat terzijde)

Doc schreef:

Hoe dan ook........ de muziek wordt er niet beter of slechter van denk ik.

Leuk al die verschillende reacties.

Je hebt gelijk dat de muziek er niet beter of slechter van wordt, maar de muziekbeleving is er (helaas) wel door veranderd. Muziek is ook een gevoelsding.

Tja ik vind het een beetje overtrokken. Jammer dat ze niet komen, ik kom geregeld bij de Ekko op kantoor en daar hebben ze van alles geprobeerd, ook om samen met Tivoli the xx dan in een grote zaal te zetten. Ook dat is dus niet gelukt, de reden van the xx om hun optreden te cancellen (ziekte, oververmoeidheid) zal dan toch wel plausibel zijn? Ik neem jochies (en meisje) van 18 jaar niet al teveel kwalijk.

Ik neem het The xx ook niet kwalijk, meestal worden dit soort besluiten genomen door het management. Ik heb zelf ook wel eens meegemaakt dat een band wel wilde spelen, maar niet mocht van de platenmaatschappij omdat een ander optreden marketingtechnisch interessanter was. Maar goed, ik ben ook wel behoorlijk teleurgesteld: dit was de enige kans om deze band nog in een kleine zaal te zien, ze staan nu al in grote zalen als Paradiso.

Ik kan me het gevoel van West wel voorstellen, in ieder geval. Ik had hetzelfde ooit met Live, die ik op Werchter zag nadat Pearl Jam (vanwege het Roskilde-drama) had afgezegd. Live vond het nodig Pearl Jam af te zeiken en ook nog eens een John Lennon-nummer te verkrachten. Later bleek dat Live een andere show had afgezegd om voor veel geld op Werchter te kunnen staan. Toen was ik ook wel een beetje klaar met die band (voor zover hun matige muziek daar nog geen aanleiding toegaf). Over Filter kan ik ook wel zo'n verhaal ophangen (totaal afgehaakt na 's mans domme politieke gezever in Oor te hebben gelezen).

Trouwens een bericht in hoofdletters verrwijderd.

Ik heb ook zoiets als Herman meegemaakt met Kings of Leon. Caleb Followil, de zanger, stond in juni in een bloedheet Ahoy vanaf het begin z'n publiek uit te schelden. Hij vond ons niet enthousiast genoeg.... Allereerst klopte dat niet eens, maar volgens mij moeten hij en zijn band daarvoor zorgen. Na een uurtje gooide iemand wat bier naar het podium: vervolgens liet mijnheer Caleb zijn band en 10.000 man achter om nooit meer terug te keren. Toen was ook ik wel klaar met deze band.

Toch is het met the XX en hun muziek nog iets anders. Wat ik al zei: ik had een bepaald gevoel bij hun 'gevoelsmuziek' en dat is momenteel weg.

avatar van Headphone1st
0,5
Nog even de Headphone vast op mijn hoofd en Linda Perhacs kan beginnen met haar nummer "Parallellograms " . Het gaat over wiskunde en daar wordt mijn hart altijd zwak van .

Dank jullie mannen-speciaal mr.west- : ik ga de cd van the XX nog tweemaal draaien om er dan misschien achter te komen dat ik de essentie van deze band helemaal gemist heb .

Wel jammer dat tot nu geen enkele andere vrouw de "gevoeligheid " van the XX heeft beschreven. Maar dat komt vast nog wel ....

( nog even een vraagje aan de techniese dienst : hoe krijg je zo'n fotootje naast je naam ? vrouw en techniek hè

Doc
Ik ben niet van de technische dienst, maar mijn hart wordt altijd zwak van vrouwen in nood. (doet me net even wat meer dan wiskunde...... geen idee waarom)
Hoe dan ook: Je moet inloggen, op "profiel" klikken, en dan staat er ergens "huidige avatar" / "nieuwe avatar", en daar kun je het bestand / plaatje kiezen van de koptelefoon die je naast je naam wilt hebben. Succes.

Headphone1st schreef:

Nou, dat gebeurde al wel in de eindejaarslijstjes. In OOR of een ander blad werd de muziek van the XX door een vrouw als 'spannend en zelfs erotisch' beschreven..... als daar geen gevoel in zit.

En zulke gevoelsmuziek geef jij maar liefst 0,5*?

avatar van Lost
[quote]west schreef:

Inderdaad wat magertjes... maar iedereen heeft zijn eigen smaak en over smaken valt nu eenmaal niet te redetwisten... Anders zou iedereen Radiohead fantastisch vinden...

Ik vind dit plaatje alvast een pareltje waar ik vorig jaar met veel plezier naar heb geluisterd. Alleen al die instrumentale opener vind ik zeer sterk. En het niveau wordt een hele plaat volgehouden zonder noemenswaardige dipjes: ze proberen steeds een bepaalde afstandelijkheid tegenover de luisteraar te bewaren door hun spaarzame instrumentatie en gerichte electronica.

Ik hoop alleen niet dat dit hun magnum opus zal worden, want de lat voor de opvolger ligt hoog!

avatar van fatima
west schreef:

Ben het wel met die OOR-lezeres eens. Maar ja, XX's grote voorbeeld YMG wordt ook door velen '' saai'' gevonden, en dan luister je toch ook niet echt goed, vind ik. Linda Perhacs werk sla ik veel hoger aan dat dit album, maar daar vind ik nu weer niets gevoeligs aan. Hoeft ook niet per se, toch?

avatar van shylaa
Ik vind hem zeker niet slecht deze plaat. Maar vanaf de helft vind ik hem nogal verzwakken. Misschien heeft het nog wat tijd nodig!

3.5*, voorlopig toch

Ziggy007
Het is inderdaad een plaat die je moet raken ofniet, want hoewel het helemaal geen slechte muziek is, heb ik zelden de behoefte hem af te luisteren. Ik zet vaker even een nummertje op in plaats van het hele album, maargoed, het sfeertje is wel prettig en juist die leegte die sommige saai noemen, vind ik een van de kwaliteiten van dit album. Het komt misschien omdat ik momenteel druk ben in mijn hoofd, ik geef het nog een flink aantal luisterbeurten voordat ik een definitief oordeel vel.