Eagles - Hotel California (1976)

Rock / Country
Label: Asylum

1. Hotel California (6:30)
  2. New Kid in Town (5:04)
  3. Life in the Fast Lane (4:46)
  4. Wasted Time (4:55)
  5. Wasted Time [Reprise] (1:22)
  6. Victim of Love (4:11)
  7. Pretty Maids All in a Row (4:05)
  8. Try and Love Again (5:10)
  9. The Last Resort (7:25)
  10. Take It Easy (Live) * (4:47)
  11. Take It to the Limit (Live] * (5:18)
  12. New Kid in Town [Live] * (4:52)
  13. James Dean [Live] * (3:49)
  14. Good Day in Hell (Live] * (5:28)
  15. Witchy Woman (Live] * (4:20)
  16. Funk#49 [Live] * (4:03)
  17. One of These Nights (Live] * (3:52)
  18. Hotel California [Live] * (6:49)
  19. Already Gone [Live] * (5:51)
avatar van ricardo
Dit album is al aardig vaak besproken, en vooral door de titeltrack een klassieker voor de grote massa natuurlijk. De rest doet mij echt maar weinig tot niets. Een 5 voor zo'n veilig album zou je net zo kunstmatig omhoog stemmen kunnen noemen dan de 1 tjes en anderhalfjes die hier gegeven worden.

Ieder zijn eigen, maar ik vind het een zwaar overroepen album. Commercieel en veilig vooral, en kwalitatief ook erg goed, maar dat verdomde gevoel he, het doet mij zo weinig allemaal, daarom een 2* voor de titeltrack en The Last Resort.

Als je dit een paar keer beluisterd hebt dan prikkelt het niet vaak meer om het vaker te beluisteren, je hoort er nooit iets nieuws of iets spannends in. Wel een mooi album voor op de achtergrond natuurlijk als je iets te doen hebt, want dan werken albums als dit wel weer relaxt.

avatar van Oldfart
en vooral door de titeltrack een klassieker voor de grote massa natuurlijk
...denk ook dat de bekendheid en zelfs de populariteit van dit album met name op die ene song meelift.
Net als voor velen Stairway synoniem is voor Zep IV.
Lijkt me tamelijk vervelend als muzikant, maar goed zo is het.

avatar van Hans Brouwer
ricardo schreef:
Mijn liefde voor "Hotel California (1976)" is als de liefde voor mijn vrouw . Bij een eerste kennismaking ben je kompleet van de kaart en kan je geen genoeg van haar krijgen, met andere woorden: je bent tot over je oren verliefd. Gedurende de 35 jaar dat je bij elkaar bent veranderd "verliefdheid tot over de oren" in echte liefde en diepe genegenheid voor elkaar. "Hotel California (1976)" mag dan misschien niet meer prikkelen of wellicht is de spanning (het verrassende) ervan af... "Hotel California (1976)" was, is en blijft een album dat ik met tijd en wijle met veel luister plezier zal blijven draaien.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Kunnen we nu gevoeglijk concluderen dat dit album voornamelijk hoog gewaardeerd wordt door een aantal mensen die er indertijd "bij geweest zijn" plus chevy?

avatar van De buurman
Met het titelnummer, New Kid In Town, Wasted Time en Pretty Maids All In A Row levert de band hun beste werk af. Elk Eagles album heeft wat mindere momenten, zo ook deze. Maar in het algemeen, en niet in de laatste plaats door het spel van gitaartandem Felder & Walsh, is het gewoon weer een prima Eagles-plaat.

Had graag Frey wat meer lead horen zingen, ik ben weg van zijn stem en zijn manier van zingen. Zijn bijdrage lijkt hier minder groot te zijn dan op andere Eagles-albums. Het album heeft een wat te hoog Henley-gehalte, zoals al eerder is opgemerkt.

Try And Love Again vind ik verschrikkelijk. Na Pretty Maids ben ik meestal wel klaar met Hotel California. The Last Resort laat ik meestal aan me voorbijgaan, net een tikkeltje te langdradig, en dat wijsneuserige ondertoontje van Henley bevalt me nooit zo.

avatar van Hans Brouwer
Casartelli schreef:
Kunnen we nu gevoeglijk concluderen dat dit album voornamelijk hoog gewaardeerd wordt door een aantal mensen die er indertijd "bij geweest zijn"?
Waar bij is geweest? Toen ik als 17 jarige scholier Hotel California (1976) kocht? Of de honderd duizend keer dat ik de langspeelplaat "Hotel California (1976)" op mijn Dual pick-up draaide? Of toen ik "Hotel California (1976)" later als geremasterde cd kocht en desbetreffend schijfje op mijn uiterst geavanceerde stereo-installatie draaide?

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)

Dat dus.

Rizz
Zal met bijna iedere plaat wel zijn, als je er bij bent geweest krijgt het iets extra's denk ik. Ik ben 19 en heb dit album gewoon een keer uit nieuwsgierigheid beluisterd, Hotel California kende ik natuurlijk al, maar ook nummers als New Kid in Town, Life in the Fast Lane en The Last Resort vind ik érg goed. The Eagles zijn inderdaad erg commercieel maar als je dit soort nummers schrijft interesseert me dat niets.

avatar van vigil
Hans Brouwer schreef:

Mag ik ook voor alle drie de opties passen?

avatar van Oldfart
........ik was er wel bij, heb ze zelfs nog gezien in Ahoy in die periode, maar gelukkig begon het een jaar later allemaal wat spannender te worden.
Niet alleen de Eagles maar velen andere grote namen met hen waren zelfgenoegzaam geworden. De echt spannende dingen in '76 kwamen met name uit Jamaica.

avatar van bikkel2
Zgn stadionbands raakten zo zachtjes aan uit de gratie . The Eagles bleven wel populair , maar werden ook vervloekt , evenals Genesis , Yes , Zeppelin etc , dat werden .
Spannende dingen uit Jamaica , akkoord , maar laten we de opkomst van de punk rond die tijd ook niet vergeten . Muzikaal misschien niet perfect , maar het rebelse zag je er wel meer in terug .

avatar van jellecomicgek72
Blijft een beetje een overschat plaatje dit. Hotel California is wel leuk natuurlijk maar veelste vaak gehoord. Beste nummer is ongetwijfeld Victim Of Love.

avatar van uffing
Hans Brouwer schreef:

Hans, wat een prachtige manier om je liefde voor deze plaat te verwoorden. Ik denk er precies hetzelfde over.

avatar van ricardo
Hans Brouwer schreef:
Prima toch en niets mis mee verder, maar denk dat het beslist uitmaakt als je dit album destijds bij het uitkomen hebt leren kennen of iets later zoals ik dat een jaar of 5 terug pas heb gedaan. De afgelopen 5 jaar heb ik erg veel nieuwe muziek ontdekt, wat mede door deze site is gekomen. Hotel California zat daar ook bij, maar heeft mij nooit overdonderd, en ik snap de uiteindelijke klassieke status van het album ook niet zo. Van de titeltrack zelf snap ik de klassieke status dan natuurlijk weer wel, omdat zelfs al wil je hem niet horen hij toch regelmatig op de radio voorbij komt.

Maar de liefhebbers blijven dit gelukkig toch wel draaien, en mooi dat er voor iedere plaat weer voor en tegenstanders zijn.

Hoe komt het trouwens Hans dat jij Long Road Out Of Eden zoveel minder goed vind dan deze plaat, ze zijn wel aardig vergelijkbaar vind ik, alleen heeft LROOE een veel betere geluidskwaliteit, en zijn er vanwege het cd tijdperk veel meer nummers op komen te staan dan destijds op een lp konden. Als je van Long Road de minste nummers wegschrapt houd je nog een behoorlijk aantal mooie nummers over, zeker meer dan op deze plaat staan. Alleen hierop staan dan wel weer The Last Resort en de overbekende titeltrack.

avatar van Madjack71
Gezien de grote reeks berichten van de afgelopen dagen, mag je i.i.g. gerust constateren dat de Eagles met dit album een muzikaal stuk hebben afgeleverd dat de liefhebbers bezighoud, evenzoveel voor- als tegenstanders denk ik zo. Vanuit dat perspectief bezien is de score niet eens zo slecht en is het in die zin wel een album dat een plek verdient in de regionen van de top 250. De geschiedenis achter deze plaat, maakt dit album ook geschikt voor de serie classic albums, alhoewel ze ws. niet genoeg geld zouden hebben om de heren te betalen om voor de camera hun verhaal te doen. Mijn 1ste herinnering aan The Eagles kwam door de top 100 aller tijden en de kennismaking met Hotel California, dat in die tijd weer op single werd uitgebracht, met op de achterkant het prachtige Desperado. Pater later na mij dwaling in de jaren van de Top 40 ben ik mij wat meer gaan verdiepen in de albums van de heren. Ik lees dan ook met plezier onderstaande discussie en blijf dit toch een goed in elkaar stekend album vinden, terwijl ik daarnaast ook in mee kan gaan met het gemis van een Bernie Leadon en het volgen van een commercieel veilig pad. Maar neemt niet weg dat ik hier nog steeds graag naar luister.

Ik was er toen nog niet, maar vindt het toch wel een leuk album om te beluisteren.

Degelijk vakmanschap, ook al zijn ze minder experimenteel dan veel van hun tijdsgenoten.

17 augustus 2011 komt deze trouwens op sacd (stereo & multichannel) uit bij Warner Music Japan.

Rizz
Ik ook niet! Ben 19 Geweldig album, Hotel California, New Kid In Town, Life In The Fast Lane, The Last Resort genieten maar.

avatar van KILLERBEE99
Hotel California heb ik altijd wel een leuk nummer gevonden. De rest is eigenlijk ook allemaal goed te pruimen, maar toch niet de kwaliteit als Hotel California.

avatar van musiquenonstop
Mooie discussie van wel er of niet bij zijn... ik was er dan twee jaar te laat bij, ik was zes jaar en hij stond bij mijn pa in de platenkast. Ik vond hem gelijk goed, goede songs, mooie sound en eigenlijk niks op aan te merken. Na al die jaren draai ik hem nog steeds, en stel ik de iets minder populaire nummers steeds meer boven de alom bekende, Wasted Time + de Reprise veruit mijn favoriet. Don Henleys drumwerk klinkt hier als een klok.

Ik was er ook bij toen ze vanaf begin jaren 90 het nummer Hotel California honderden keren per week in de Arbeidsvitamine en Goud Van Oud door je neus boorde. Ik was er ook bij toen ze heel het album gingen hypen, en dat deed mijn inziens afbreuk aan het status van het album. De plaat is en was geen hoogstaande symphonie waar toen heel de wereld voor zwichte. De band is ook pas de laatste 10 jaar gaan cashen zoals ze er nog nooit van gedroomt hadden, ze waren in die tijd populair net als andere bands, en echt geen uitschieters en hebben hier hun meesterwerk mee afgeleverd. Het was en is nog steeds niet zo dat de band vele volgelingen (qua bands en artiesten dan) kreeg die het op The Eagles manier gingen doen.

avatar van vanwijk
Waanzinnig goed album, al 35 jaar lang komt deze bij mij regelmatig aan de beurt. Eerst op casette, daarna de lp, toen de cd en daarna de remaster. Tijdloos mooi album!

avatar van De buurman
musiquenonstop schreef:
De band is ook pas de laatste 10 jaar gaan cashen zoals ze er nog nooit van gedroomt hadden, ze waren in die tijd populair net als andere bands, en echt geen uitschieters ...

Volgens mij was de greatest hits uit 1976 jarenlang de beste verkochte popplaat in de VS. Ze waren in de jaren '70 absoluut bovengemiddeld populair.

Een echt topalbum hebben ze in mijn beleving nooit gemaakt. Wel hele goeie.

De dubbelaar Long Road had top kunnen zijn, als ze het beste op één cd gepropt hadden.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Klopt, greatest hits is nog steeds de best verkochte popplaat in de USA.
Dit album blijft bloedmooi,mijn inziens niet aan slijtage onderhevig en samen met Rumours van Fleetwood Mac de reden waardoor ik mij echt in muziek ging interesseren.

avatar van musiquenonstop
TEQUILA SUNRISE schreef:
Klopt, greatest hits is nog steeds de best verkochte popplaat in de USA.

Ehm, om een wel/nietes discussie te voorkomen, ik geloof best dat het ooit de best verkochte popplaat is geweest, maar het is een verzamelaar, die over het algemeen iets beter verkopen dan de regulieren.

Ik heb even wat na gezocht en deze plaat kreeg in 2000 de status van 27 miljoen verkochte exemplaren, en ik weet dat John Denvers Greatest Hits ook goed waren voor 25 miljoen. Micheal Jackson's Thriller is de 100 miljoen gepasseerd, Dire Strait was met Money For Nothing ook goed voor 45 Miljoen en er zijn er wel meer.

Aan je profielfoto te zien ben je fan, en dat vertekent ook. Ik ben zelf E.L.O. fan en lees dus veel revieuws en artikelen. Ik heb wel honderd keer gelezen dat E.L.O. de meest sucsesvolle band van de 70's waren. Nou weet ik beter, en ze waren populair eind jaren zeventig, en ze hebben op een paar vlakken records gehaald, maar ze zijn nooit zo groot geweest als ABBA, of Fleetwood Mac en ga zo maar door, ten opzichte van de Eagles denk ik ook niet. Gezien die 27 miljoen voor hun Greatest Hits al zeker niet.

En of ik nou goed of fout zat met mijn reactie, ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat de hype die de Eagles nou hebben niet rëel was ten opzichte wat het toen had. Ze hadden niet de impact van de Beatles, Nirvana, Guns 'n Roses of zelfs The Police. Maar dat wil ook weer niet zeggen dat ze niet groot waren.

avatar van henk01
Als je er maar van geniet

avatar van rock-rick
musiquenonstop schreef:

Klopt, maar die cijfers zijn wereldwijd. In Amerika is de greatest hits van de Eagles volgens mij nog steeds de meest verkochte popplaat en ik ben geen fan. Ik wil verder niet moeilijk doen over cijfertjes.

Wat impact betreft geloof ik je direct en wat grootheid betreft kan ik niet echt oordelen.

In Amerika is Michael Jackson weer voorbij gegaan met Thriller. En terecht, Thriller is even wat belangrijker geweest dan het beste van The Eagles.

avatar van ChrisX
veluwe schreef:

Misschien in jouw wereld maar niet in die van mij.

avatar van TEQUILA SUNRISE
The Eagles zijn in mijn beleving dan weer een tikkie belangrijker dan M.Jackson, tja smaken verschillen

avatar van rock-rick
Ik denk ook dat voor bijvoorbeeld Amerikaanse country bands The Eagles veel invloedrijker zijn. Madonna zal echter meer naar Michael Jackson gekeken hebben. Zo haalt iedereen ergens anders zijn inspiratie vandaan, zoals ChrisX al zei. In mijn wereld zijn het beide artiesten waarvan het belang overschat word.

avatar van dazzler
Verkoopcijfers van platen zeggen NIETS over de impact van een plaat.

Een Amerikaans album haalt in een handomdraai miljoenen exemplaren wereldwijd
omdat de markt in Amerika zelf veel groter is. Europese platen gaan zelden hoger
dan een paar miljoen, tenzij die plaat in Amerika weet door te breken.

En dat laatste is kwestie van geld, de juiste platenfirma of geluk.

Dat terwijl er heel wat Europese platen zijn die heel Europa hebben beïnvloed
en dus op dit continent een veel grotere impact hadden dan de miljoenen platen
die (in Amerika) verkocht werden door Air Supply, Eagles of REO Speedwagon.

Gewoon lukraak drie namen die het altijd wat moeilijker hadden in Europa.
En ik zet er met opzet The Eagles bij omdat zij toch vooral in Amerika potten braken.
Maar ook omdat het feit dat zijn buiten Amerika heel goed, maar minder spectaculair verkochten
helemaal niets zegt over de impact die hun muziek had op Europa en nog minder wat over de kwaliteit.