Fresku - Fresku (2010)

3. Nos Baranka (5:21)
  4. Doen (3:24)
  5. Ik Ben Hier (3:17)

met Neenah

6. Mama Ik Snap Je (3:28)
  7. Het Beloofde Land (4:06)
  8. Kutkop (Sukkols) (5:16)
  9. Twijfel (4:23)
  10. Lamballen (3:18)

met Teemong

11. Paranoia (4:22)
  12. Maken van Muziek (3:30)

met Kareemineel en R. Kay

13. We Hebben Je Nodig (2:46)
  14. Is Dit Alles (4:42)

met Michael Bryan

15. Alleen (3:51)
  16. Mijn Dochter / Kees (6:34)
avatar van Bedorvenkebab
Dat gebeurd altijd hé

Ik vind trouwens de invloeden van andere Nederlandse MC's wel meevallen eerlijk gezegd. Ja Rico had ook zo'n lijn op Gekkenhuis, maar hij was ook niet de eerste dacht ik met die beschrijving (die ook gewoon standaard is?) Ik erger me in ieder geval er niet aan.

Ik erger me eerder aan de zang in het begin, en in andere tracks. Vind het raar dat daar niet meer reacties op gaan, vind dat nogal de emotie uit de tracks halen. Ook Kutkop had ik liever als losse track gezien, en maken van muziek blijft erg slecht. Mede om die reden blijft het op een 3* staan, ondanks dat Twijfel nog steeds één van de betere Nederhop tracks ooit is naar mijn mening.

MAS
Nieuwe Dag is voor mij zeker het beste NLhiphopnummer van dit jaar tot nu toe.

_aren_ schreef:
Ik vind het jammer dat het album al gelekt is....

Het is niet gelekt. Top-Notch heeft het zelf op luisterpaal.nlgezet dus dan komen er automatisch rips dat weten ze zelf ook. NL albums lekken praktisch nooit met als uitzondering het album van Winne vorig jaar.

relax schreef:
maar hij rapt dan in de trend van: Wat moet een Palestijn beginnen tegen een tank terwijl hij met een steen bewapend is.

Je bedoeld denk ik Gekkenhuis. "de steengooiende palestijn staat nog steeds tegenover de zwaarbewapende jood"

avatar van Game
De intro is wel legendarisch! Dat is gewoon Lentini, de vaste host bij hiphop shows in Tilburg 013. Weet altijd leuk een artiest aan te kondigen

Relax
Op Nos Baranka klinkt hij precies hetzelfde als Typhoon.

avatar van 'State Of Mind'
Relax schreef:
Op Nos Baranka klinkt hij precies hetzelfde als Typhoon.

In z'n dromen misschien.....

avatar van rickysluys
Iemand misschien enig idee welke sample is gebruikt bij "Nieuwe Dag" ? Het komt me erg bekend voor.

Het beloofde land, wat een vette tekst.
Kippevel!!
Maar vind de beats nog allemaal tegenvallen.
Geen 1 waar ik van denk WOW.
Verder is bij Nos baranka De zelfde sample gebruikt als bij twijfel.
Eeen beetje minder.
De r&b gezang vind ik ook maar niks.

avatar van tovast
Ik snap niet dat iedereen Nieuwe Dag zo goed vind. ik vind de beat nogal irritant.

avatar van TheLegacy
Heb net de limited edition besteld erg vet! Het is een soort van schoolbord hoes waar je een krijtje bij krijgt

Komt ook doordat ik nogal addict ben aan limited editions

Wat taalberichtjes verwijderd.

MAS
De FRS heeft volgens mij een fout gemaakt. Een vriend van me heeft hem daar namelijk vanmiddag gekocht... (de normale versie)

avatar van miintzish?
Hmmm moet ik hem nou wel of niet gaan halen... misschien doe ik het gewoon alleen voor Kutkop, geniaal nummer dat

Die twijfel die op dit album staat is helemaal niet live. Alleen het stukje voor Kutkop is 30sec live..

Mooi album, geen klassieker jammer genoeg maar verdient wel een paar luisterbeurten!

Tot nu toe: Nieuwe Dag favoriet

avatar van J.M.
Toch een beetje een dubbel gevoel bij dit album. Geniale tracks worden afgewisseld met matige tracks. Vooral het eerste deel van het album is sterk. Wordt denk ik toch 4* omdat de goede tracks ook echt héél goed zijn imo waarbij Twijfel gewoon me favo NL hiphopnummer ooit blijft.

avatar van TheLegacy
Oké.. zijn er nog meer mensen die de limited edition van dit album op bol.com hebben besteld? Hij is namelijk sinds vandaag niet meer online te vinden op de site maar ik had um al besteld, wordt ie alsnog uitgeleverd of is het (voor de zoveelste keer) helaas pindakaas?

Social_Mask
Ik heb via YouTube een aantal nummers gehoord. Ervan uitgaande dat dat ook de correcte nummers zijn, ben ik allesbehalve onder de indruk. Lamballen is naar mijn mening totaal niet grappig. Misschien heeft dat nummer ook een geweldige clip nodig.. Verder, tja.. Het stelt niet zoveel voor.

Ik vind het inderdaad raar dat heel veel mensen doen alsof we hier met een lyricaal wonder te maken hebben, terwijl de teksten van Fresku juist heel makkelijk zijn.
????????????????????????

Ik zou het toch wat beter luisteren als ik jou was. Het is niet alleen dat hele zinnen geregeld rijmen maar ook nog eens terwijl hij echt een verhaal wil vertellen. Geen vergezocht samenraapsel van woorden die op elkaar lijken zoals extince(die ik overigens erg waardeer)

avatar van Rhythm & Poetry
Volgens mij verwar jij lyricaal sterk zijn met oprechtheid. Fresku kan soms heel oprecht uit de hoek komen, zonder dat hij daar sterke teksten voor nodig heeft. Dat mensen dat waarderen snap ik wel. Maar voor conscious hiphop begrippen is Fresku gewoon een matige tekstenschrijver.

Social_Mask
STAR!83 schreef:
Dan heb je niets van muziek begrepen(says me)

Ik wist wel dat er iets niet klopte aan die rare R&P!

avatar van Bedorvenkebab
Ow shit. Snel Typhoon uit je muzieklijst weggooien, anders snap je geen muziek, en kan men ook geen baardindekeelhebbende rappers als Fresku waarderen. Een beetje ironisch is dat veel mensen Fresku niet kunnen waarderen door zijn stemgeluid, en accent.

Het feit blijft nou eenmaal dat Fesku's rijms soms wat simpel zijn. En dat maakt voor mij niet uit, omdat hij dus door eerlijk en oprecht te klinken veel goed weet te maken, sterker nog, me te raken. Maar R&P heeft hier gewoon een punt. Hoewel een matige tekstenschrijver toch een iets te negatieve omschrijving is van Freksu naar mijn mening.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
STAR!83 schreef:

Uit het boekje van Phreako Rico?????? in de eerste plaats is dat nou eenmaal de situatie. Daarbij schrijft Fresku een HELE TEKST omtrent het onderwerp en is Rico aan het spelen met anderhalve zin!
Daarbij snijdt hij het onderwerp op een zeer volwassen genuanceerde manier aan, zeer oplossingsgericht en niet die jodenhaat stijl van Appa

Ik heb het over dat hij letterlijk de woordcombinaties van Rico overneemt . En over smaak valt niet te twisten dus dat hoef je niet zo hard te proberen.

Relax
panjoe schreef:

Helemaal niet letterlijk.

Bedorvenkebab schreef:

Hier kan ik me prima in vinden. Hij is trouwens pas matig als je hem vergelijkt met de betere conscious rappers. Want vergeleken met de Nederlandse mainstream is ook Fresku gewoon een verademing. Typhoon was ten tijde van Tussen Licht en Lucht gewoon een klasse appart, niet te vergelijken met Fresku. Ook rappers van Opgezwolle waren in hun beste dagen veel beter dan dat Fresku nu is. Maar eigenlijk is vergelijken een beetje zinloos. Feit is gewoon dat ik geen fan ben van deze Eindhovense rapper, omdat ik zijn teksten minder voel dan de meeste hier.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik heb liever de directheid, nuchterheid en het gevoel van Fresku i.p.v. het quasi-intelligente/interessantdoenerij/geneuzel van Typhoon. Niet dat ik daarvoor in eerste instantie muziek luister, maar bij deze man kan ik tenminste iets met zijn teksten. Maar sowieso ligt Fresku qua stem/flow me tig keer beter dan Ty, dat speelt voor het grootste deel mee.

avatar van Kill_illuminati
Op lamballen rapt Fresku een stuk net als Notorious B.I.G.

MAS
De releaseparty gisteren was echt vet. Winne was er ook om Nieuwe Dag te doen en Teemong rapte zijn stuk ook in een badjas en een masker oid aan.

avatar van Stapler
MAS schreef:
Teemong rapte zijn stuk ook in een badjas en een masker oid aan.

Hahaha .

MJ_DA_MAN schreef:

juist

avatar van Rhythm & Poetry
Nee, ik vind dat je dan te makkelijk met het woord quasi aan het strooien bent. Misschien pik je de teksten van Ty als quasi-interessant op, wil nog niet zeggen dat ze het zijn. Ik vind de verhalen die Ty verteld veel meer boeien, en hij verpakt ze in mooiere zinsconstructies dan dat Fresku doet.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik vind het (vaak) quasi, bij jou kan dat weer anders liggen. Fresku is idd geen wonder als het om de Nederlandse taal gaat (hij heeft soms moeite met het in elkaar zetten van een goede zin en faalt hier en daar qua grammatica), maar dat vind ik wel iets hebben en hoort ook wel bij hem. Het is iig zoals Fresku is, niets meer, niets minder.