Sigur Rós - Ágætis Byrjun (1999)

IJsland
Label: Smekkleysa

1. Intro (1:36)
  2. Svefn-G-Englar (10:06)
  3. Starálfur (6:46)
  4. Flugufrelsarinn (7:47)
  5. Ný Batterí (8:10)
  6. Hjartað Hamast (Bamm Bamm Bamm) (7:10)
  7. Viðrar Vel Til Loftárása (10:17)
  8. Olsen Olsen (8:02)
  9. Ágaetis Byrjun (7:55)
  10. Avalon (4:02)
  11. Intro [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:05)
  12. Von [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (7:44)
  13. Syndir Guðs [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:47)
  14. Flugufrelsarinn [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:07)
  15. Olsen Olsen [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (6:07)
  16. Ágaetis Byrjun [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (7:33)
  17. Viðrar Vel Til Loftárása [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (8:32)
  18. Svefn-g-englar [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:26)
  19. Ný Batterí [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:58)
  20. Nýja Lagið [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:29)
  21. Hafsól [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (15:21)
  22. Svefn-g-englar [Live at Popp í Reykjavík, 1998] * (11:50)
  23. Starálfur [Original Speed Version] * (6:26)
  24. Flugufrelsarinn [1998 Demo] * (8:47)
  25. Ný Batteri [First Mix] * (7:06)
  26. Hjartað Hamast [1995 Demo] * (9:16)
  27. Viðrar Vel Til Loftárása [Alternative Ending] * (11:04)
  28. Olsen Olsen [1998 Demo] * (7:26)
  29. Ágaetis Byrjun [1998 Demo] * (8:02)
  30. Hugmynd 1 [1998 Demo] * (6:58)
  31. Hugmynd 2 [1998 Demo] * (4:02)
  32. Hugmynd 3 [1998 Demo] * (9:50)
  33. Debata Mandire [Live at Laugardashöll, 1999] * (3:48)
  34. Rafmagnið Búið * (6:00)
avatar van orbit
Dan ben je met 3* nog redelijk mild..

hanzie28 schreef:
Ga naar klassieke muziek luisteren als je dit zo mooi vindt en dan realiseer je je wat voor prut dit is.

Ik heb net klassieke muziek geluisterd, en inderdaad: wat een wannabee -classici zeg die Sigur Ros

avatar van Pinsnider
Misschien wel een idee: niet pop met een orkest (zoals bij Metallica en Portishead) maar een klassiek stuk waar eens een scheurende gitaar doorheen gaat... Gat in de markt!! (of bstaat dat al..??)
(Metallica plays the Peer Gynt Suite...)

hanzie28 schreef:

Even denken hoor..Ehm..Nee, dank je

avatar van 999Grey
Pinsnider schreef:
(Metallica plays the Peer Gynt Suite...)

Roll Over Beethoven - ELO

avatar van ChrisX
999Grey schreef:

Roll Over Beethoven - ELO

of de muziek van Trans Siberian Orchestra.. zit volgens mij ook veel quotjes in van klassiek.

persoonlijk vind ik dit de meest gevarieerde plaat van sigur ros. Hij is coherent, maar toch afwisselend en fris. Mijn persoonlijke favoriet. Maar, ja, tis ook zo moeilijk om te kiezen tussen Takk, () en deze Agaetis Byrjun...

en.. sigur ros, wannabe-classici??? N00bs!

avatar van Raconteur
Sigur Ros die wanabe-classici willen zijn? Volgens mij heb je dan de plaat niet goed begrepen want daar draait het dus echt niet om.

avatar van mkrake
Als eerst plaat van Sigur Ross kocht is vorig jaar Takk.. Nou naar een paar keer luisteren vond ik het maar een zoete bedoeling. Op een of andere manier toch ook maar deze plaat gekocht en gelukkig maar... Bevalt me stukken beter dan Takk.. Toch wat gevarieerder deze plaat en niet dat bombastische wat Takk wel is…

Raconteur schreef:
Sigur Ros die wanabe-classici willen zijn?

Dat is dubbelop: ze willen classici zijn oftewel ze zijn wannabe-classici (wannabe is namelijk letterlijk 'willen zijn')

avatar van kinjutsu
Allmusic schreef:
Het enige minpunt van deze cd is dat het één van George Bush zijn favoriete cd's is. Daarom een half puntje aftrek. 4,5*.

haha, een PR man zal wel gezegd hebben dat hij dat moet zeggen

DonDijk
Nou, dan zal ie vast geen Sigur Ros hebben genoemd..eerder Neil Young of Radiohead ofzo

avatar van LittleBox
Pfff, om Sigur Rós aan te rekenen dat Bush het een fraaie plaat vindt (wat ik me volstrekt niet kan voorstellen)...... Zo lang hij er maar geen misbruik van maakt op een manier zoals Reagan dat deed met Springsteens Born in the USA.

avatar van DaarGaJeFaber
Viðrar Vel Til Loftárása, dat moet zijn oren meteen gespitst hebben

vondeich
Nr. 2 is van uitzonderlijke klasse! De rest van het album is gewoonweg geweldig!!

Zonder twijfel een van mijn favoriete platen! De puurheid straalt er vanaf.
Stuk voor stuk nummers die iets met je doen, en dat met Ágætis Byrjun als het topstuk van dit gelijknamige meesterwerkje!

avatar van battersea
Wat maakt het uit dat je er geen touw aan vast knoopt. De klank zegt genoeg. Een meesterwerkje van onze IJslander. Ogen dicht en je waant je naast een kratertje met 10 kilometer niks om je heen. Niet te vaak achter elkaar luisteren, dan blijf je verrast elke keer dat jem opzet...

battersea schreef:
Niet te vaak achter elkaar luisteren, dan blijf je verrast elke keer dat je hem opzet...

Dat is met deze cd inderdaad een wijze tip.

avatar van Nicolage Rico
Klumpie schreef:
Na de eerste 2 nummers vraag ik mij altijd af waarom ik dit album slechts op 3* heb staan.

Dat heb dus ook, hoewel ik het na 4 nummers heb en ik 3,5 * heb gestemd. Daarnaast vind ik Viðrar Vel Til Loftárása waarschijnlijk het mooiste nummer van Sigur Ros.

Zigstar
Dit is werkelijk mijn grootste muzikale teleurstelling in jaren. Al die heisa, al die aandacht, al dat lof... en voor wat? Want eerlijk gezegd, mensen, ik hoor hier niet het geniale wat zovelen wel blijken te horen.
Ik vind dit een beetje ongeïnspireerd verderneuzelen op te vrolijke melodietjes die me noch warm noch koud doen krijgen.
Waar is al het gevoel? Vooral die over the top nummers als 2, 4 en 5 doen werkelijk rillingen over mijn rug lopen. Daartegenover staan dan wel die laatste 4 nummers, die me dan weer wel weten te bekoren. Vandaar mijn nog matige score.

Maar eh, neen neen. Dit was het uur en 10 minuten niet waard! (eigenlijk 2u 20min, want heb het zelfs in mijn hoofd gehaald dit na een aantal dagen nog een kans te geven!)

avatar van MVW
MVW
Zigstar schreef:

Jouw mening Zigstar, gelukkig kan ik die klasse wel ontdekken

avatar van LittleBox
Zigstar schreef:

Ja, het kan af en toe knap frustrerend zijn dat je niet het gevoel krijgt waar anderen over schrijven. Kom ik nog eens met mijn stokpaardje: kijk de film Heima eens. Doet je dat ook niks, laat dan deze IJslandse klasbakken maar links liggen.

avatar van Chameleon Day
Mmm, ....is het iemand opgevallen dat Hjartad Hamast is gebaseerd op 'Doubts Even Here' van New Order? De melodie vam de synth in dat nummer wordt hier met de strijkstok uit de gitaar getoverd, maar dan een stuk trager en met een kleine variatie.....echt een schaamteloze rip-off.

...wel een mooi album dit...

Sigur Rós maakt gewoon geweldige muziek, en de video clips passen er precies bij. Dit album is zeker 1 van mijn favo cd's.

avatar van Ikenremco
Moet niemand ontzettend denken aan U2 bij het nummer Starálfur? City Of Blinding Lights was het volgens mij waaraan het me deed denken..

avatar van BlueVelvet
Nee, die link (U2 en in het bijzonder City of ..) ontgaat me volledig eerlijk gezegd.

avatar van paulolsman
Hmm. ik vind het gebied tussen U2 en Sigur Rós ook nogal groot. Nou doet de muziek van Sigur Rós soms misschien denken aan allerlei landschappen, maar daar heb ik nooit een Bono rond zien lopen...

BlueVelvet schreef:

Niet zo zeer de link tussen U2 en Sigur Rós. Maar alleen de beat (volgens mij) vond ik erg sterk lijken op het introotje van City..

avatar van Ikenremco
Om het nog wat te specificeren: na ong. 20 sec komen er violen en nog iets (beats?) in het spel. Die beats bedoel ik..

wcs
Bij sommige albums weet je het al vanaf de 1ste keer : dit is het, dit is de muziek waar ik naar op zoek ben, dit wordt 1 van mijn favorietjes, kortom een plaat om verliefd op te worden. Bij deze gebeurde dat, mijn wereld werd op zijn kop gezet, de muziek voerde me mee en liet me daarna verweesd achter met de vraag 'wat overkwam me daarnet ?'. En de enige manier om dat te weten te komen is natuurlijk er nog eens naar luisteren. Weer wordt ik omver geblazen door al de pracht die dit schijfje herbergt en weer weet ik niet wat er allemaal gebeurt. Dus, nog eens naar luisteren,en nog eens en nog eens,...
Momenteel ben ik er compleet verslaafd aan. Aan de zweverige trip die Svefn-G-Englar heet, aan de prachtige strijkers en het vreemde pianomelodietje die Starálfur op gang trekken, aan de bezwerende melodie in Flugufrelsarinn die me heerlijk doet wegdromen, aan het venijnige sfeertje dat onderhuids in Hjartað Hamast (Bamm Bamm Bamm) aanwezig is en hoe dat nummer dan uitmondt in een prachtig en zweverig einde, aan de blazers die Ný Batterí zo speciaal maken en de drums die dat nummer helemaal opentrekken,... En niet alleen de muziek is zo fantastisch, ook de zangprestaties van Jónsi bevallen me echt beregoed. Zacht en venijnig , luid en vol emotie, hemels,... Alles kan hij aan en bovendien sluit het perfect aan bij de al even geniale muziek.
Alles aan Ágætis Byrjun bevalt me dan ook, niks maar dan ook niks slechts kan ik er op terugvinden en hij kent geen enkel zwak moment wat mij betreft. Na () ben ik dus voor de 2de keer genoodzaakt deze ijslandse klasbakken de 5* toe te kennen en misschien ligt er binnenkort een top10 plaatsje klaar voor deze magnifieke luistertrip.