The Beatles - The Beatles (1968)

Alternatieve titel: The White Album

Rock / Pop
Label: Apple

1. Back in the U.S.S.R. (2:42)
  2. Dear Prudence (3:55)
  3. Glass Onion (2:18)
  4. Ob-La-Di, Ob-La-Da (3:09)
  5. Wild Honey Pie (0:53)
  6. The Continuing Story of Bungalow Bill (3:14)
  7. While My Guitar Gently Weeps (4:45)

met Eric Clapton

8. Happiness Is a Warm Gun (2:43)
  9. Martha My Dear (2:28)
  10. I'm So Tired (2:03)
  11. Blackbird (2:18)
  12. Piggies (2:04)
  13. Rocky Raccoon (3:33)
  14. Don't Pass Me By (3:50)
  15. Why Don't We Do It in the Road? (1:41)
  16. I Will (1:45)
  17. Julia (2:53)
  18. Birthday (2:42)
  19. Yer Blues (3:56)
  20. Mother Nature's Son (2:46)
  21. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (2:23)
  22. Sexy Sadie (3:10)
  23. Helter Skelter (4:29)
  24. Long, Long, Long (3:04)
  25. Revolution 1 (4:13)
  26. Honey Pie (2:40)
  27. Savoy Truffle (2:53)
  28. Cry Baby Cry (2:59)
  29. Revolution 9 (8:10)
  30. Good Night (3:09)
avatar van HiLL
Aan het einde van Helter Skelter hoor je I've Got Blisters On My Fingers!! Wie is dat nou eigenlijk? Lennon lijkt mij? Ik zie ergens op een site staan dat het Ringo zou zijn...

heb altijd begrepen dat het Ringo is

Dan is Ringo cool.

avatar van HiLL
Mijn god nu ik dit album weer eens tot mij neem, kan ik niet anders zeggen: Wat is het toch een fan-tas-tisch album!
Wat een heerlijke shot is het! Werkelijk heerlijk, heerlijk!

Dear prudence: De ahhhh ahhhhh van Lennon..brr wat mooi.

Lekker bezig HiLL!
Ik heb deze ook niet voor niets altijd al op 1 staan in mijn top-10. Als je dit album pak kom ik altijd weer tot de volgende conclusie: Een meesterwerk als dit zal nooit een artiest/band meer maken.

avatar van Paalhaas
Music4ever schreef:

Wat ben je toch een onverbeterlijke pessimist.

Bob Cremers

Bob Cremers schreef:
Dit album is mooi maar elk mens kan nog een betere maken.

Ja daar heb je gelijk in, zelfs Kwalbert Verlinde kan dat.

avatar van wolf
Prachtig album.

Daarom ook 5 sterren.

Bob Cremers schreef:
Dit album is mooi maar elk mens kan nog een betere maken.

Gelukkig heb je nog vijf sterren gegeven aan dit album

avatar van Ramon
Al sinds ik dit album voor het eerst hoorde, vind ik Happiness Is A Warm Gun het hoogtepunt van de plaat, met dat bang bang shoot shoot koortje etc. Wie is het met me eens?

avatar van HiLL
Het zeer zeker één van de betere nummers van de plaat.

HiLL schreef:
Het zeer zeker één van de betere nummers van de plaat.

M'n fav nummers op deze CD zijn toch wel "I'm So Tired"(al is de Anthology opname beter), het maffe "Piggies", het wondermooie "While My Guitar.." en het fantastische "Helter Skelter"

Het merendeel van deze nummers zijn trouwens geschreven in het Indische Rishikesh waar de Beatles op, zeg maar, "kamp" waren.

avatar van IMPULS
Helter Skelter en daarna Long, Long, Long...Naargeestig nummer.
In tracklist hierboven lijkt me Continuing Story of Bungalow Bill wel erreg lang... Album met rare track opgevist ???
Topalbum.

avatar van Brain Stew
Hij klopt weer.

Waarom staat er Revolution #9 niet tussen?

avatar van Music4ever
Ze hebben weer zitten kloten!
Rocky Racoon staat er naast Revolution #9 ook niet op.
Zal wel effe een correctie versturen.

avatar van wolf
Schitterend album van de grootste band ooit.

avatar van orbit
Staan erg goede nummers op, maar ook tergend vervelende vullers... jammer maar ik moet bij deze fab four plaat toch concluderen dat ze hadden moeten schiften (tot wellicht één plaat?)

avatar van Paalhaas
orbit schreef:

Zie mijn post op pagina 4.

avatar van Brain Stew
orbit schreef:

Zie mijn post op pagina 1.

Ah..

Maargoed, er staat nog genoeg moois op deze dubbelaar. En the beatles nog het meest rock-georiënteerd ook.

Ik ken eigenlijk verder ook maar weinig dubbelalbums die wel van a tot z perfect zijn, dus het is geen schande

avatar van Edski
Alleen al voor Happiness is a warm gun scoren ze hier een dikke 5*

avatar van PUbu
We moeten deze plaat wel in de juiste tijdsbeeld plaatsen, we hebben het dan over 38 jaar geleden. Hoeveel platen uit de top 250 zijn van voor die tijd? En wat werd in die tijd gemaakt? en wat voor een risico namen de Beatles met deze plaat? ok ze hadden hun pensioen al geregeld, maar hoeveel bands zijn er die na "een" gigantische succes nog zo'n dubbelalbum als deze konden uitbrengen? Coldplay? Radiohead? Nirvana? Pearl Jam? Who? Band? CCR? U2? etc etc. Hierbij kan je alleen the Rolling Stones erbij zetten met hun Exile On Main Street. Maar de beide bands kan je toch niet met elkaar vergelijken, ik ben van allebei een grote fan. The Beatles gaf de "nieuwe" muziek hersenen en The Stones gaf deze popmuziek ballen. Oftewel de eeuwige strijd tussen gevoel en rede.
Op basis van gevoel kan je de muziek op white album niet goed vinden, na een paar keer draaien kan je dat wel vinden en dat is ieder voor zich, maar over de vraag hoe belangrijk dit album voor de popmuziek was moet je het met verstand bekijken, na 38 jaar praten we nog over dit album, dan is het toch wel duidelijk? Helter Skelter, welke band maakte toen dit soort muziek? Black Sabbath? Deep Purple? Led Zeppelin?
Ach ja boven dit alles, ik draai deze plaat nog zeer geregeld en het is boeiend dat ik nog steeds nieuwe dingen erin ontdek, bv in een song van John Lennon ontdekte ik dat zijn pianoloopjes gelijksoortig zijn als die van zijn latere Imagine. Een vijf!

avatar van Lennonlover
mooie beschrijving man, ik word er helemaal stil van...

PUbu schreef:
Hoeveel platen uit de top 250 zijn van voor die tijd?

De top 250 is helemaal geen goede waardemeter. Er zijn vele andere lijstjes van mensen met verstand over muziek met nog albums uit dezelfde of voor die tijd.

PUbu schreef:
En wat werd in die tijd gemaakt?

Wat bedoel je hier mee? Er werd nog zoveel ander moois gemaakt.

PUbu schreef:
en wat voor een risico namen de Beatles met deze plaat?

Welk risico? Ze hadden net met 'Hey Jude' hun best verkochte single uitgebracht en iedereen was benieuwd naar de volgende plaat van the Beatles. En wat is er zo risicovol bij nummers als "Good Night", "I Will", "While My Guitar Gently Weeps" of "Happiness is a Warum Gun"?

PUbu schreef:

Tsjonge jonge zeg. Er zijn zoveel artiesten die na "gigantisch succes" nog met goede albums konden afkomen. Moet dat per se een dubbelalbum zijn? Uiteindelijk duurt The White Album 90 minuten, er zijn nog genoeg andere albums van 90 minuten.

PUbu schreef:

Tja moet ik nu echt afkomen met een lijstje van andere albums uit die tijd waarover we ook nog praten?

PUbu schreef:

The Velvet Underground, onder andere.

PUbu schreef:

Ik draai hem ook nog heel graag en heb hem ook een vijf gegeven.

avatar van Lennonlover
Toon1 schreef:

The Velvet Underground, onder andere.

dan mag je mij wel vertellen welk nummer van the velver underground...

McCartney was zeer vooruitstreven met dit nummer. De échte zware gitaar en het schreeuwen in het begin van het nummer was nog nooit/heel weinig gehoord!

avatar van orbit
Met the velvet underground heeft dit (gelukkig!) niets van doen nee

Lennonlover schreef:

dan mag je mij wel vertellen welk nummer van the velver underground...

Sister Ray bijvoorbeeld?