The Beatles - The Beatles (1968)

Alternatieve titel: The White Album

Rock / Pop
Label: Apple

1. Back in the U.S.S.R. (2:42)
  2. Dear Prudence (3:55)
  3. Glass Onion (2:18)
  4. Ob-La-Di, Ob-La-Da (3:09)
  5. Wild Honey Pie (0:53)
  6. The Continuing Story of Bungalow Bill (3:14)
  7. While My Guitar Gently Weeps (4:45)

met Eric Clapton

8. Happiness Is a Warm Gun (2:43)
  9. Martha My Dear (2:28)
  10. I'm So Tired (2:03)
  11. Blackbird (2:18)
  12. Piggies (2:04)
  13. Rocky Raccoon (3:33)
  14. Don't Pass Me By (3:50)
  15. Why Don't We Do It in the Road? (1:41)
  16. I Will (1:45)
  17. Julia (2:53)
  18. Birthday (2:42)
  19. Yer Blues (3:56)
  20. Mother Nature's Son (2:46)
  21. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (2:23)
  22. Sexy Sadie (3:10)
  23. Helter Skelter (4:29)
  24. Long, Long, Long (3:04)
  25. Revolution 1 (4:13)
  26. Honey Pie (2:40)
  27. Savoy Truffle (2:53)
  28. Cry Baby Cry (2:59)
  29. Revolution 9 (8:10)
  30. Good Night (3:09)
avatar van MDRAIJER
Nu ongeveer drie weken geleden dat ik dit hele album heb geluisterd, er is niet veel blijven hangen, wel Back In The USSR & Helter Skelter. Helter Skelter krijg ik niet meer uit m'n hoofd, geweldig nummer.

"I got blisters on my fingers!"

avatar van Edjo
Leuk dit fantastische album te luisteren en ondertussen eens te grasduinen door al die meningen en reviews op deze site. Ineens is bij mij de beatlemania toegeslagen. Een mooie reis voor de boeg om al die fraaie albums in diepte te gaan verkennen.

avatar van bikkel2
Een hele mooie reis staat je dan nog te wachten Edjo !
De beginperiode is goed en light. Maar vanaf Rubber Soul wordt het echt smullen geblazen.

Edjo schreef:

Ga ik ook maar eens doen binnenkort, tot nu toe alleen dit album en Abbey Road geluisterd, staat me heel wat te doen.

avatar van Stalin
Ringo Starr to auction Beatles White Album No 0000001
The Guardian

jeb777
Nog simplistischer dan “Abbey Road”. Heel erg eenvoudige liedjes! En tekstschrijven was al helemaal geen sterke kant van deze band hè? … ‘Ob-La-Di Ob-La-Da life goes on bra…’

avatar van echoes
Dat is inderdaad een gruwelijk nummer

jeb777 schreef:

Jij weet ook wel welke Beatlesong je toevallig aan moet halen
Die favoriet van jou uit je pers Top10 hier,die had pas een sterke kant op het gebied van tekstschrijven,hoeveel songs van jou nr 1 album had hij zelf geschreven???......Juist

avatar van lennon
jeb777 is 49 jaar oud en momenteel bezig met een rondje Beatles trollen... want ook bij Revolver is ie lekker aan 't spelen

Midlife crisis misschien?

avatar van Obscure Thing
Mmm misschien een idee om Happiness Is A Warm Gun aan te halen als je het over de teksten van The Beatles wilt hebben. Ik vind Ob-La-Di Ob-La-Da trouwens ook verschrikkelijk, maarja er staat zoveel moois op dat die ene misser me niet zoveel kan schelen.

avatar van Toon1
teus schreef:

Lijkt me niet relevant hier?

avatar van henk01
Je moet het altijd wel zien in de tijd dat het is gemaakt.

avatar van spinout
Beter een goed nummer voor je laten schrijven, dan vreselijke eigen nummers opnemen. Op deze plaat staan toch behoorlijk wat gedrochten....... Volgens mij dan.

spinout schreef:

Staat wel veel heel goeds tegenover, maar het is het probleem van deze witte, het zakt in waarde door de meligheid die regelmatig opduikt.
De coherentie ontbreekt nogal, maar dat maakt het ook wel weer uniek.
Het lijkt er vooral op dat de heren na Sg.Pepper's
een plaat wilden maken die wat individueler en losser zou zijn.
In sommige opzichten zou je het als arrogant kunnen betitelen - " Wij zijn de grootste band ter wereld, en kunnen doen wat we willen" - dat gevoel bekruipt mij wel.
Maar nogmaals....er staan wel heel sterke dingen op hoor.

avatar van caravelle
Inderdaad Bikkel, de coherentie ontbreekt bijna volledig maar dat maakt het dan wel weer uniek. Het heeft bij mij wel een tijdje geduurd voordat ik deze dubbel lp in zijn geheel kon waarderen. Wat de plaat dan weer op een hoog niveau brengt is die uitstekende tijdloze productie. Zitten er een aantal missers tussen, het zal wel maar hier moeten/mogen we het mee doen. Jammer dat Not guilty.....eh sorry gaan we weer. Dit was denk ook niet Elvis zijn favoriete Beatles plaat.

avatar van MDRAIJER
Die Yer Blues versie van The Dirty Mac is waarschijnlijk één van de tofste live optredens die ik heb gezien: Mitch Mitchell (Jimi Hendrix Experience), Eric Clapton (Cream), Keith Richards (The Rolling Stones) én John Lennon!

avatar van Breedbek
Is Circus ook op DVD uitgebracht dan?

De beelden zijn er in ieder geval wel.

avatar van bikkel2
Op cd en op video uitgebracht, maar dvd weet ik niet.
Het duurde al inmens lang voordat The Stones dit vrijgaven trouwens.
Het idee was aanvankelijk een film, maar Jagger was niet tevreden over zijn peformance en het hele idee werd geschrapt.

Uniek document, al was het alleen al omdat dit de laatste keer was dat Brian Jones met The Stones mee deed en natuurlijk het optreden van The Dirty Mac.

avatar van bawimeko
Inmiddels ook op DVD (link. Het schijnt dat Jagger vooral geschrokken was van The Who's optreden en was bang dat z'n eigen band nogal in de schaduw kwam te staan. Valt achteraf erg mee....

avatar van Breedbek
Jethro Tull erop vond ik nogal uniek.
Ik heb het beeldmateriaal gisteren overigens voor het eerst gezien op een youtube look-alike.

bawimeko schreef:

Ik heb een paar fragmenten gezien en daar in blijkt dat andere bands inderdaad de overhand namen.

Ik kan deze docu nergens vinden, waar heb jij hem gekeken?

avatar van Dungeon
Breedbek schreef:
Is Circus ook op DVD uitgebracht dan?

Die is al een aantal jaren geleden op DVD uitgebracht. Ik denk een jaar of 15 terug.

Er is trouwens ook een groot fotoboek van. Beiden heb ik nog ergens op zolder liggen.

avatar van lennon
Ben me nu door Revolution #9 aan het worstelen, wat een verschrikkelijke track blijft dat toch.

Aangezien ik de mono box heb gekocht wil ik m wel horen, om eventueel iets nieuws te horen. Maar eigenlijk is dit pure tijdsverspilling.
Eigenlijk ken ik geen ander Beatles album wat beroerder afsluit dan deze witte met Revolution 9 en dan ook nog Good night.

Op Cry Baby Cry hoor ik voor het eerst een accordeon en meer piano. Dat vind ik persoonlijk altijd leuke details.

Toch verlaag ik naar 4 sterren, omdat er iets teveel wisselvalligheid zit in het totaal aantal nummers. Vroeger vond ik het echt een stuk beter. Het had wellicht toch beter een enkele plaat geweest.

lennon schreef:

Nu snap ik je niet meer ,hoe kan je nu je eigen creatie afkeuren ?

avatar van caravelle
Dat deed Lennon wel vaker.

caravelle schreef:
Dat deed Lennon wel vaker.

Ja ....daar heb je gelijk in

Overigens...heb eigg geen problemen met die uitzonderlijke track ..nr9nr9nr9nr9
Was een soort tijdsbeeld verschijnsel en heb zoiets van het hoorde erbij
Liever hoor ik Rnr1 of nog iets beter...de singleversie van Revolution ,wat een contrast met de A-Side,
Hey Jude !
Alle 3 de Revolutions waren zeker toen ....wel Revolutionair te noemen

avatar van caravelle
Heb ook geen probleem met Revolution no#9. Toen ik de dubbel lp in de zomer van 1983 op mijn draaitafeltje had liggen werd ik door de grote variatie aan nummers iedere keer op het verkeerde been gezet met als hoogtepunt Revolution no#9. Zat maar te wachten wanneer het nummer zou beginnen haha. Nooit dus maar het maakte wel indruk op mij. Verzin het maar, hoe kan de grootste band in de wereld dit op plaat zetten? Achteraf vind ik het nog steeds een bijzondere geluids collage en een bijzondere plaat. Hoort helemaal thuis in 1968.

avatar van echoes
Kan ook best naar Revolution 9 luisteren. Niet te vaak, maar vind het toch wel een fascinerende geluidscollage. En Good Night vind ik gewoon prachtig. Ringo die niet als Ringo klinkt. Prachtig melancholisch met zo'n heerlijk over de top strijkorkest.

avatar van lennon
Good night vind ik juist het ergste Ringo nummer wat er is.

Omdat hij een ballad zingt is juist goed te horen dat ie geen goede zanger is. Het is zelfs met een studio opname tegen het randje aan soms. En dan neem ik aan dat er wat aan gebeiteld is?