The Beatles - The Beatles (1968)

Alternatieve titel: The White Album

Rock / Pop
Label: Apple

1. Back in the U.S.S.R. (2:42)
  2. Dear Prudence (3:55)
  3. Glass Onion (2:18)
  4. Ob-La-Di, Ob-La-Da (3:09)
  5. Wild Honey Pie (0:53)
  6. The Continuing Story of Bungalow Bill (3:14)
  7. While My Guitar Gently Weeps (4:45)

met Eric Clapton

8. Happiness Is a Warm Gun (2:43)
  9. Martha My Dear (2:28)
  10. I'm So Tired (2:03)
  11. Blackbird (2:18)
  12. Piggies (2:04)
  13. Rocky Raccoon (3:33)
  14. Don't Pass Me By (3:50)
  15. Why Don't We Do It in the Road? (1:41)
  16. I Will (1:45)
  17. Julia (2:53)
  18. Birthday (2:42)
  19. Yer Blues (3:56)
  20. Mother Nature's Son (2:46)
  21. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (2:23)
  22. Sexy Sadie (3:10)
  23. Helter Skelter (4:29)
  24. Long, Long, Long (3:04)
  25. Revolution 1 (4:13)
  26. Honey Pie (2:40)
  27. Savoy Truffle (2:53)
  28. Cry Baby Cry (2:59)
  29. Revolution 9 (8:10)
  30. Good Night (3:09)
avatar van Lennonlover
Sorry Nicci, ik begrijp al het gedoe rond de witte plaat maar ik vind Sgt. Pepper een beter plaat. Het is een echt plaat, zie je? The White album is meer een verzameling nummertjes op twee platen geperst. Er zijn echt wel goeie nummers tussen maar als je er 30 op een album zet, moeten er wel goeie en wereldgoede nummers tussen zitten. Pepper doet het met veel minder veel betere vind ik.

EVANSHEWSON
Sorry Lennonlover, ik moet Nicci bijtreden. Ik vind de dubbele witte ook sterker dan Sgt. Pepper, ook al staan er best wat vullertjes tussen.
Op de dubbele witte klinken de Beatles als een band, ok, soms als elkaars begeleiders, maar toch als een band die vaak sterk door de blues beïnvloed is.
Op Sgt. Pepper klinkt alles veel gekunstelder, gewoon omdat men een raar soort instrumentarium gebruikt, de band "speelde" een niet bestaande soort fanfare-achtige band die zich Sgt. Pepper's LHCB noemde.
Mooie plaat, maar daardoor klinkt ze ook als de meest gedateerde van alle Beatlesplaten, hoe belangrijk ze voor de popmuziek en voor de band zelf ook geweest is. Mijn favoriet zal Sgt. pepper's nooit worden, hoe goed ik ze verder ook vind.
Hé, het is maar een mening, en wel die van mij, maar denk er dus gerust anders over.
Volgens mij is Sgt.Pepper hun "Kid A".

avatar van bawimeko
Kan ik me voorstellen; de Witte Dubbelaar is veel minder 'bedacht' (over het algemeen) en je kan er een goeie rock/blues-plaat van samenstellen (USSR, Guitar Gently Weeps, Happiness, I'm So Tired, Why Don't We Do it, Yer Blues, Birthday, Something To Hide..Monkey) of een slechte EP (Don't Pass Me By, No.9)
Toch is Sgt. Peppers juist geslaagd als album omdat eigenlijk dat gekunstelde wel meevalt! Ook daar staan eigenlijk gewoon rocknummers of (Gettin Better, de titelsong & reprise, Good Morning, Good Morning..)

avatar van schizodeclown
Sgt. Peppers zal toch mijn favoriet blijven,de naam alleen al,gelijk zin in wat dr pepper
Verder zal je die plaat veel meer kunnen waarderen onder LSD of paddo's dan deze.
Verder werkt die instrumentarium juist hartstikke goed,het is geen gek gefreak ofzo.Maar het zijn juist de geluidstapijten ervan die het bij me doen.
Een minpunt aan de Blanke Album vind ik dat de grootste Beatles misbaksel eropstaat,Don't Pass Me By
Maar beide platen mogen er natuurlijk zijn.

bawimeko schreef:
de Witte Dubbelaar is veel minder 'bedacht' (over het algemeen)

inderdaad, veel slordiger gemaakt.

EVANSHEWSON schreef:

Dit is nu net het tegenovergestelde van wat ik vind. The Beatles klonken net niét als een band op de witte! Je krijgt het gevoel dat ze alle 3 een soloplaat hadden gemaakt, elk alleen in zijn hoekje, en dan zijn samen gaan zitten om te kijken welke wel en welke ze niet zouden gebruiken en daarna alle nummers in andere volgorde persen op de plaat.

Bij Sgt. Pepper zijn The Beatles nog één echte, hechte band. alles doen ze daar met z'n vieren. De cover alleen al straalt van het Beatles-zijn, een beatle-blok. De witte heeft dat absoluut niet!

vind ik...

Harald
Verhaal van lennonlover is absolut juist. John en Paul hebben meer of minder solo gewerkt. En John was er bijna nooiet, was meer met Yoko bezig. Het zijn er chaotische momente tijdens de sessies geweest. En Ringo is dan ook nog weg gelopen omdat hij heelemal geen zin meer heeft gehad. Maar toch is het gelukkig nog een goed album geworden maar Revolver en Sgt. Pepper zijn er een stukje beter

Nicci
hoe het album tot stand is gekomen is weliswaar leuk om te weten, maar doet niets af aan het eindresultaat. het ene na het andere pareltje. mooie, korte, vaak puntige popliedjes. white album lijkt synoniem met ongelovelijke veelzijdigheid. goed opgenomen (zelfs nu klinkt het nog prima, had gisteren op de plaat gezet kunnen zijn). elke keer als ik deze plaat draai ben ik weer enigszins verbaast hoe goed ik hem vind. en hoe actueel het nog klinkt.

[quote]Nicci schreef:
hoe het album tot stand is gekomen is weliswaar leuk om te weten, maar doet niets af aan het eindresultaat. .[/quot

Sorry....maar waar heb je het over? Het toch duidelijk dat als er slechte stemming is, ruzie, niemand is echt tevreden en welke probleme dan ook, dat zoiets op een eindresultaat terug te vinden is.

Nicci
hoezo? 1 van de beste platen is tot stand gekomen terwijl de sfeer in de band niet goed was. ik hoor dat dus niet in het eindresultaat. ik ben ook benieuwd waar jij hoort dat de sfeer in de band niet optimaal was.

Nicci schreef:

Dat heeft lennonlover al gedaan en ik had hier ergens ook een bericht gepost.
Om het aftesluiten, het is een heel goede plaat en ik heb hiervoor ook 4.5 **** 1/2 gegeven maar het is geen 5***** plaat

Nicci
hoe kun je nu een 4,5 geven voor een plaat, om vervolgens te stellen dat je in de muziek hoort dat er onenigheid in de band was. dat hoor je niet aan de muziek. althans: niet aan de kwaliteit van de muziek. als de kwaliteit van deze plaat te wensen overliet, zou je een punt hebben, maar dat heb je mijns in ziens niet.

Nicci schreef:

zo staat het ook op wikipedis:

"Op dit album is al te merken dat de band uit elkaar groeit. Veel nummers zijn bijna soloprojecten te noemen."

Nicci
maar als dat allemaal top-solo-projecten zijn heb ik daar toch geen last van?
niemand bestrijdt dat er problemen waren binnen de beatles.

Nicci schreef:

Ik vind het wel passen bij de sfeer van het album.....Sgt. Peppers is erg zonnig, optimistisch. De Witte Dubbelaar is donker (Cry Baby Cry) en cynisch (Happiness is a Warm Gun). Paul en John jutten elkaar nog wel op, maar vullen elkaar minder aan (pas op Abbey Road is er af en toe weer die samenwerking). Dus het is wel te horen, er zijn geen Lennon-toevoegsels meer in McCartney-nummers, geen Paul-bruggetjes in songs van John, maar de songs an sich zijn nog steeds van een gedegen Beatles-kwaliteitje!

avatar van Reint
Voor mij veotl dit altijd als een groot feestalbum (Ob-La-Di, Ob-La- Da, Birthday, Wild Honey Pie, The Continuing Story of Bungalow Bill, Don't Pass Me By). Voor mij voelt dit ook als een groepsalbum, maar wel anders dan op Sgt. Pepper. Iedereen zingt, soms straalbezopen, of flink stoned, mee met elkaars liedjes. En soms ook mensen buiten The Beatles heb ik het idee.

avatar van Lennonlover
Het IS gewoon een goed album. Dat spreek ik niet tegen. Maar het is bekend, en ik denk dat iedereen hiermee akkoord gaat als ik zeg dat de Beatles dat tikkeltje magie hadden en die genialiteit verkregen dankzij de vonken die sprankelden, muzikaal gezien, tussen John en Paul. Die twee samen maakten the beatles tot dé band aller tijden. Je gaat me ook kunnen volgen als ik zeg dat de solo platen van George, Paul, John en Ringo zwakker waren (al is het maar dat sommige van die platen niet zo veel zwakker zijn, maar toch haalt het niet hetzelfde niveau) dan toen ze samen waren.

De conclusie is dus duidelijk, the white album kan toch onmogelijk beter zijn dan bijvoorbeeld Abbey Road? Met abbey road had je de magische vonken tussen de vier, samenwerking én een plaat dat een gehéél vormde. Dat zijn allemaal sterke punten die de witte niet heeft. Ik houd mijn stem op 4*

Lennonlover schreef:

Allez, santé en proost! Toch fijn dat we allen als Beatlesfans zo'n dikke 37 jaar na de split zitten te redetwisten welke plaat nu beter is dan welke andere... en dat terwijl de band in totaal slechts 8 jaar platen heeft opgenomen (weliswaar véél langer als band heeft bestaan).

avatar van Lennonlover
En vooral dat die discussie gevoerd wordt door snotneuzen die de beatles nooit eens hebben gekend

Lennonlover schreef:

Laatst, toen ik Paul sprak, confronteerde ik 'm met dit dilemma; "Wat moet ik toch denken van de White Album?", vroeg ik:"Is-ie nou beter of slechter dan Peppers of Abbey Road?"
Hij dacht even na en ik merkte dat hij toch echt steeds meer op Angela Lansbury begint te lijken.
Hij veerde op: "F*ck it! It's the Beatles' White Album"*

*(Hij gaf dit antwoord eigenlijk toen een interviewer 'm vroeg of van deze dubbelaar achteraf gezien geen briljante single LP gemaakt had kunnen worden. Natuurlijk heeft hij gelijk. In mijn optiek zijn Peppers, Abbey Road en de Witte alle drie 5*, allemaal om andere redenen, maar alledrie Beatlle-albums)

Lennonlover schreef:

Dat bewijst voor mij enkel de eeuwigheidswaarde van de geweldige muziek van de fantastische Beatles, toch ?

Ik wou net hetzelfde aan mijn bericht toevoegen

Ik wou net hetzelfde aan mijn bericht toevoegen

avatar van frankieman

Kunnen jullie mij dan ook nog adopteren

frankieman schreef:

Kunnen jullie mij dan ook nog adopteren

Ok, aan je toptien zal het zeker niet liggen ! Puike lijst!

avatar van frankieman
EVANSHEWSON schreef:

Ok, aan je toptien zal het zeker niet liggen ! Puike lijst!

Dank u, en jouw toptien ziet er anders ook niet verkeerd uit hoor...

Kunnen we heel de avond samen naar deze Rolling Stones luisteren !

Sorry maat, maar je bent te laat. Ik ga op kot met een paar vrienden volgende maand...

Maar je bent steeds welkom met jou vinyls. Want ik vrees dat ik me zal moeten opsluiten met mijn muziek anders zal het enige dat ik te horen zal krijgen: "deng, deng, deng" Jumping-is-not-a-crime-muziek. Mensen zonder muzieksmaak, maar voor de rest uiterst sympathiek

En Stones muziek is steeds welkom, als je nog wat pareltjes hebt liggen, want ik ken er naar mijn gevoel niet genoeg van.

avatar van bertus99
Even iets heel ander: dit is de ultieme beatlesplaat. omdat ik hem in 1968 kreeg op mijn vijftiende verjaardag en hem nog steeds draai, zij het nu digitaal. Hij is gewoon ontzettend leuk, inventief en heeft niet het pretentieuze van de baetlesprojecten als sgt peppers, magical mystery en dergelijke. De beatles hadden hier ruzie, dat weten we, maar dat bracht juist enorm veel creativiteit en spanning boven. beste nummer: while my guitar gently weeps. Alleen daarvoor al is dit de beste beatlesplaat

avatar van bawimeko
Grappig om hier mensen te 'ontmoeten' van de 1e generatie Beatlefans (ik was 4 in 1968, mijn kennismaking met The White Album was pas in 1980...).

avatar van Lennonlover
Jah, ik vind het ook fantastisch! De échte fans van het eerste uur. diegenen die het allemaal hebben meegemaakt. Ik ben maar 18 jaar later geboren en heb hem pas 5 jaar geleden leren kennen.

avatar van bertus99
haha, welkom: beatlesfans van het tweede, derde, vierde enzovoort uur. The white album zou volgens mij ook een commercieel succes zijn als hij nu werd uitgebracht. Vrijwel niet achterhaald door de tand des tijds (op number 9 na dan) wat je niet kunt zeggen van sgt peppers en het meeste eerder beatleswerk