White Lies - Ritual (2011)

Label: Fiction

1. Is Love (4:52)
  2. Strangers (5:24)
  3. Bigger Than Us (4:43)
  4. Peace & Quiet (5:54)
  5. Streetlights (5:00)
  6. Holy Ghost (4:22)
  7. Turn the Bells (5:04)
  8. The Power & the Glory (5:13)
  9. Bad Love (3:57)
  10. Come Down (5:09)
  11. Bigger Than Us [Walls Hold Me Remix] * (6:39)
  12. Is Love [Stereolab Remix] * (6:26)
avatar van Man of Sorrows
Maar ik neem aan dat jij 3FM/Stubru luisteraar bent, en een band/artiest die enkel gedraaid wordt op kleine alternatieve stations die nog geen 8% van het totale marktaandeel halen is nog lang niet doorgebroken. En dat Musicmeter niet representatief is voor wat in de kille koude buitenwereld leeft hoef ik je niet te vertellen, toch?

avatar van Mjuman
White Lies - iemand ooit nagekeken wat de betekenis van een "white lie" is?

Nou hier komt ie: "een leugen om bestwil" .

Man of Sorrows schreef:

Daar zou ik perzoonlijk geen euro om wedden. Leg de top30 van Plato, en de top30 van Oor maar eens naast de MuMe-lijst en beoordeel zelf de verwantschappen of is dat dan toeval en zijn het dan weer "kille koude buitenwerelden" die parallel zijn aan elkaar?

Men zal wel naar de lente verlangen, vandaar de lage noteringen.

Man of Sorrows schreef:

Nouja, kleine alternatieve stations? 3FM is na Radio 2 het bestbeluisterde station van Nederland met zo'n 10% marktaandeel. Kink FM en StuBru halen in Nederland bij elkaar nog geen procent inderdaad. Bij StuBru hoor ik trouwens helemaal niet zoveel reclame voor White Lies?

vanson
Goede plaat deze tweede van de White Lies. Waar de voorganger me niet kon pakken, doet deze dat wel. Ik hoor flarden Peter Gabriel, Simple Minds, Tears for Fears. Maar ik hoor vooral een gedreven band die het tot een geheel weet te smeden. Als we de hype voorbij zijn zal dit album ook volgend jaar gewoon een goed album zijn met goede nummers.

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Wat de populariteit van "Bigger Than Us" in Nederland en Vlaanderen betreft, heeft de single het in de Vlaaamse charts tot hiertoe toch al 9 plaatsen beter gedaan dan in Nederland (36 <-> 45).
Volgens de playlistlijsten die Ultratop sinds kort bijhoudt, wordt hij inderdaad wel niet veel op onze Vlaamse stations gespeeld.

JanBetonde2e
Ik heb Ritual van White Lies nu één keer echt helemaal beluisterd. Bigger Than Us en The Power & The Glory stijgen boven de rest uit, ik vind het zeker niet zo slecht als veel mensen hier op Musicmeter.
Meer van hetzelfde maar dan positief bedoelt, wat meer synths, daar hou ik wel van.
Ik denk dat ik deze ook gewoon weer goed ga vinden na een aantal luisterbeurten.

Ik denk dat de mensen die To Lose My Life... goed vonden, Ritual ook weer goed zullen vinden.
Vooral Bigger Than Us gaat duidelijk verder op de weg waar White Lies op To Lose My Life... waren ingeslagen.

JanBetonde2e
Inderdaad, heeeel goed nummer, zoals de meeste op dit album dat weer zijn.
Ik was even bang, nadat ik al die reviews en cijfers zag, dat dit een minder album zou worden, maar niets is minder waar.

avatar van joetoe
deric raven schreef:

evenals Strangers, Streetlights en Holy Ghost

avatar van The_CrY
deric raven schreef:
Zou een geschikte single zijn.

Dan moeten ze wel die bridge eruit editen, want dat stukje is vreselijk. Voor de rest inderdaad goede kandidaat. Strangers op zich ook wel, of Bad Love...

avatar van -SprayIt-
Ik vind Strangers nog steeds het hoogtepunt van het album. Op de voet opgevolgd door Holy Ghost trouwens. Dit album is zeker niet origineel of tijdloos, maar zit lekker in elkaar. Luistert makkelijk weg, hij groeit zelfs een beetje.

avatar van niels94
Ik heb ook Peace & Quiet aangevinkt (samen met Strangers), wat ik ook een erg goed nummer vind. Gewoon echt een top nummer, één van de nummers van echt hoog niveau.

Goed album! Niet zo goed als de vorige maar ze zijn een beetje een experimenterende weg ingegaan, wat ik zelf wel mooi vind, beetje minder voorspelbaar. Hij rockt minder dan de vorige plaat maar Bigger Than Us is echt een geweldig nummer. Nu al zin in Werchter.

Dikkop
Buiten Turn the Bells en Come Down zijn ze allemaal geschikt volgens mij.
En ik begrijp totaal niet wat er zo geweldig is aan het eerder genoemde Bigger Than Us.
Het ligt in het verlengde van de vorige plaat maar is zo goed niet als de meeste nummers daarop. Geef mij maar Holy Ghost, Is Love en The Power & the Glory !

avatar van Bert Wasbeer
Net als de vorige niet heel erg speciaal maar uiteindelijk ook zeker niet veel mis mee. Ik snap best wel dat deze band ook haters oproept (al vond ik de vergelijking met Kane in de Volkskrant toch wel buiten proportie) maar mij bevalt de dosis pathos wel.

avatar van Timo-otje
Ik vind dit echt een album om een keer lekker naar te luisteren. Zeker geen hoogstaande muziek en het raakt me ook totaal niet , maar luistert toch lekker weg. Tevens hadden ze wat mij betreft hun kruit al verschoten met Bigger Than Us. Deze single beloofde veel goeds maar dit blijkt het beste nummer van het album te zijn en dus valt de rest tegen.

avatar van joostfesten
Geen slecht album maar bij herhaald draaien gaat het album wel snel vervelen. Leuk voor in de stadions en grote zalen. Het klinkt al een beetje hol....

Lees binnenkort een uitgebreide recentie op 8WEEKLY

avatar van AOVV
Mij pakt het eerlijk gezegd allemaal niet. De nummers zijn weinig beklijvend naar mijn mening, en ook niet echt spannend of zo. De zang ligt me niet echt, moet ik toegeven, dat zal er ook wel mee te maken hebben. Sommige nummers zijn ook gewoon te lang, waardoor het me erg gaat vervelen. Ik denk niet dat White Lies een band is die ik ga koesteren..

Het debuut heb ik voor de gelegenheid ook maar eens beluisterd, maar daar is me ook niet veel van bijgebleven..

1,5 sterren, omdat 'Bigger Than Us' me nog wel weet te bekoren

Brother George
sierrra schreef:

Inderdaad, altijd maar die vergelijkingen met Joy Division. Ik zie/hoor de vergelijking ook niet echt. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om iets nieuws uit te brengen. Er zullen altijd wel raakvlakken zijn met bands uit de jaren 60/70/80. Verder vind ik dat er wel een hoop ophef wordt gemaakt over een album dat maar net een voldoende scoort.

Ik heb onlangs de film "Control" nog eens bekeken, de film van Anton Corbijn over het leven en de ondergang van Ian Curtis. Ik zie toch niet meteen aanknopingspunten met White Lies hoor.

avatar van Mjuman
Brother George schreef:

In a nutshell: Control is hoogstens te beschouwen als bron van de derde orde, een sfeerschets. Lees mijn opmerkingen over de film bij het generieke Joy Division topic, of bij Unknown Pleasures (meen ik). Als kenbronnen zijn de twee documentaires - die van de BBC en die van Grant Gee veel waardevoller.

De verwantschap van deze band zit 'em eerder in de visuele presentatie van band en met name 1e album; zie mijn eerdere opmerkinge (van feb 09) bij To Lose My Life. Verder zijn er geen verwantschappen. White Lies is veel pretentieuzer ("ze nemen zichzelf veel te serieus" is een veelehoorde opmerking in de Britse kritiek) dan JD zichzelf ooit deed - dat was "a band on a (trans)mission".

Inderdaad.
Het uiterlijk van de bandleden is voor mij ook het grootste aanknopingspunt met Joy Division.
Muzikaal hoor ik het op de drumpartijen na ook minder.

Ben toch beter te spreken dan ik eerst dacht. Staan behoorlijk wat goede nummers op maar het is allemaal niet echt speciaal. Wel leuk om af en toe te draaien en op de radio te horen. Ben benieuwd hoe dit live gaat uitpakken! *3,5!

Gisteren naar de HMH afgereisd om deze band maar eens aan het werk te zien.
Laat ik beginnen met het voorprogramma, of eigenlijk liever niet.
Wat een verschrikkelijk iets was dat, het noemde zichzelf Crocodiles.
Vier of 5 jongens die ongecontroleerd op hun instrumenten staan te raggen.
Maar goed toen kwam White lies!!.
Fantastisch goede live band, kan niet anders zeggen.
Geen noot vals gezongen, band speelde strak, publiek deed lekker mee.
Maar wat me vooral opviel was het opvallend goede geluid in de HMH.
Alles klonk loepzuiver, wat dat betreft ook complimenten aan de mensen die over de akoestiek gaan.

avatar van Motdattan
Ik ben het helemaal met je eens, SOAD. Matig tot slecht voorprogramma inderdaad, was blij dat White Lies begon.

avatar van blur8
Mij kan het toch maar matig bekoren. ben dan ook niet in de H&M geweest.
De basiskritiek is de inwisselbaarheid van de songs.
De aardigste hebben telkens een gelijkwaardige klankkleur en gemoedstoestand:
Is Love, Strangers, Bigger Than Us en Holy Ghost.
Die klinken dan wel weer erg lekker...
maar na het tandenpoetsen is de smaak van die perfecte biefstuk ook weer weg.

avatar van Motdattan
YouTube - Broadcast Yourself.

De nieuwe single; Strangers.

avatar van de_nis_
SOAD schreef:

Geen noot vals gezongen, band speelde strak, publiek deed lekker mee.
Maar wat me vooral opviel was het opvallend goede geluid in de HMH.

Ik ben er zelf niet geweest maar las deze recensie. Die beweren toch iets anders.

Zal wel met verwachting te maken hebben.

Dikkop
Alhoewel ik vind dat ze nog steeds zeer leuke muziek maken, erger ik me toch aan deze band. Het lijkt alsof hun enige doel zoveel mogelijk succes verwerven is. Op Studio Brussel hebben ze zelf letterlijk gezegd dat ze zo groot willen worden als Kings of Leon. Een groep die volgens mij ook teveel denkt aan hun commercieel succes en te weinig aan wat er uiteindelijk toe doet, hun muziek. De geloofwaardigheid van White Lies is sterk in twijfel te trekken. Ze hechten ook veel te veel aandacht aan hun imago. Kan dit niet de reden zijn van de lage beoordelingen? Want ondanks alles blijf ik dit een zeer sterk album vinden.

avatar van Hedser
Dikkop schreef:

Toch vind ik dit album zeker niet commercieler klinken dan hun eerste.