Help! Een schreeuw om hulp in de titel van het vijfde Beatles-album. Ook de titel van het eerste nummer, geschreven door Lennon. Lennon in de periode dat hij beïnvloed werd door Bob Dylan. Dat kon je op het voorgaande album al aan de teksten zien (niet zozeer qua genialiteit maar wel qua inhoud). Hij zat ook in de periode die hij later zijn 'fat elvis'-periode zou noemen, en dat was dus een mindere periode van hem (niet op muzikaal gebied overigens), waar teksten als die van Help! dus vandaan kwamen.
Maargoed, het eerste nummer is verder een aanstekelijk nummer, erg catchy met de samenzang. En erg goed mee te zingen. Jammer van het einde van het nummer, dat vind ik erg slecht gedaan. Niet heel bijzonder, wel leuk nummer.
The Night Before is een aardig McCartney nummertje, maar vind ik ook nog niet echt heel bijzonder. Ik ben dat nummer vrij snel zat. Het is me iets te makkelijk, dat nummer.
Dan een prachtig nummer! You've Got To Hide Your Love Away, prachtig gezongen door Lennon, en ook geschreven door hem. Erg mooie melodie, mooie instrumentatie. Prachtig gewoon. Qua zang één van Lennons hoogtepunten. Je leest wel eens dat hij op dat nummer qua zang ook beïnvloed is door Dylan, geen idee of het waar is, maar zo ja, dan is het goede invloed geweest.
Dan komt er iets wat we een paar albums lang hebben gemist, een nummer geschreven door Harrison! Ik vind het wel oké, maar een beetje aan de saaie kant. Harrison gaat er wel op vooruit qua zang naar mijn mening.
Another Girl is een erg leuk nummer! Lekker up-tempo voor de variatie. Prima nummer van McCartney. En daarop volgt meteen nog een leuk nummer, deze keer één van Lennon. Alweer lekker up-tempo. Ook leuk zijn die bongo's. En lekker gitaarspel. Erg lekker nummer dus.
En dan komt één van de hoogtepunten: Ticket To Ride. Alweer Lennon, wat toch wel mijn favoriete Beatle is. Geweldige drums, geweldig gitaarspel, overigens speelt McCartney lead gitaar op dit nummer, een primeur! En dat doet ie goed! Wat minder catchy, maar juist een nummer dat niet snel verveelt.
Dan het nummer gezongen door Ringo, waarvan er op bijna elk album wel eentje staat. Die vind ik vaak niet zo leuk. Zo ook deze. Hoe sympathiek ik Ringo ook vind, ik vind hem de minste zanger van de vier, en hij krijgt vaak ook de minste nummers om te zingen. Dit is een cover, en hoewel het lekker vrolijk is, stelt het niet veel voor.
Dan alwéér een prachtig nummer van Lennon. Alleen al die intro is super. Het nummer is prachtig gezongen, erg mooie compositie ook. Het derde hoogtepunt op het album. En alledrie zijn ze van Lennon.
Dan weer een nummer geschreven door Harrison. Hij is nog geen begenadigd songschrijver. Maar dit nummer is zo slecht nog niet. Lekker vrolijk niets-aan-de-hand-nummertje. Niet verkeerd.
Dan een nummer wat de heren McCartney en Lennon samen zingen, maar vooral geschreven door de eerste. Het weet me niet echt zo te boeien. Enige leuke moment is als die drums er hard in komen. Voor de rest een beetje saai.
Dan het erg leuke I've Just Seen A Face, een erg snel nummer. Het gaat zelfs een klein beetje richting country. Lekker om mee te zingen, en moeilijk om op stil te blijven zitten.
Dan Yesterday, een evergreen van McCartney, wat hij in z'n eentje heeft opgenomen. Met alleen hem zingen en op z'n gitaartje tokkelend, met strijkers erbij. Het nummer is alleen behoorlijk veel gedraaid. Ik heb het heel lang niet meer kunnen aanhoren. Maar sinds kort hoor ik weer de pracht van het nummer, en kan ik het weer waarderen. Wat is het toch eigenlijk een prachtig nummer. Mooi gezongen, mooie melodie. Mooi, die strijkers erbij. Niks mis mee. Alleen mag men het nummer wel wat minder wel wat minder draaien.
We eindigen met een energieke cover, gezongen door Lennon: Dizzy Miss Lizzy. Vind ik een erg leuk nummer eigenlijk. Ze zijn de rock&roll al ontgroeid, maar toch nemen ze nog een rock&roll nummertje op, voor de plezier, denk ik. Dat kan je horen! Erg lekker!
Maar dan: hoeveel sterren zal ik het geven? Ik twijfel tussen de 3,5* en 4*. Toch maar vier sterretjes, vanwege die paar geweldige nummers die erop staan en het gemiddelde behoorlijk omhoog trekken voor mij. Maar wel een krappe 4*. Dus het kan nog omlaag gaan... Maar voorlopig staan er vier mooie sterren voor de Beatles