Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver (2011)

Folk

7. Wash (4:58)
  8. Calgary (4:10)
  9. Lisbon, OH (1:33)
  10. Beth / Rest (5:16)
  11. Hinnom, TX [4AD / Jagjaguwar Session] * (3:07)
  12. Wash [4AD / Jagjaguwar Session] * (5:00)
  13. I Can't Make You Love Me [4AD / Jagjaguwar Session] * (4:29)
  14. Babys [4AD / Jagjaguwar Session] * (5:53)
  15. Beth / Rest [4AD / Jagjaguwar Session] * (6:10)
avatar van Eveningguard
Dat is natuurlijk compleet belachelijk. Loepje zuiver zingt hij niet, maar Justin weet vaak genoeg de juiste toonhoogtes te vinden.

Ataloona schreef:
. Erg toegankelijke muziek.

Niet voor mij dus. Om in slaap bij te vallen. Geen enkel nummer blijft echt hangen. Dat is het gevoel.

Wat ik nog minder begrijp is dat er iemand schrijft dat er zoveel ophef rond dit album gemaakt wordt. Waarom wordt hier ophef rond gemaakt?

Het gemiddelde van 4,03 wekt de indruk dat dit iets fantastisch moest zijn... tragic error!

avatar van Ataloona
Volgens mij snap jij de betekenis niet van toegankelijke muziek. Dat houd gewoon in dat het niet experimenteel is, of heel apart en etc etc. Of je er nou van houd of niet, je kunt nog altijd bepalen of het toegankelijk is of niet. Ik houd er ook niet van, maar dit is zeker wel toegankelijk.

Dikkop
Zo toegankelijk vind ik hem eigenlijk niet hoor.
Dit is de 3de maal dat ik hem beluister en hij dringt nog steeds niet echt tot mij door.
Het lijkt alsof dit 1 lang nummer is. Zeer unieke sfeer. Voor mij is deze veel specialer dan het debuut tot nu toe.

Beth / Rest heeft wat mee van de laatste plaat van Destroyer. Cheesy gitaren en blaasinstrumenten.

avatar van Thomas91
1,0
Ik vind het eerste nummer erg mooi beginnen. Dan heb ik de melodie in mijn hoofd, en denk ik... waar is het ook alweer van? Snel weet ik dat het Bon Iver is en dan denk ik aan de stem en hoef ik het al niet meer te horen. Jammer is dat...

avatar van Cannabooze
Beste album van 2011 !!

En om de laatste woorden van het album te gebruiken..

This is axiom !!!

avatar van Obeu
Bon Iver lijkt me juist helemaal niet toegankelijk. (om te reageren op de woorden van Ataloona) Perth is een goede opener en Beth/Rest is een nog betere afsluiter. Dat smaakt naar meer!

avatar van Ataloona
Tja, als je dit al ontoegankelijk vind. Dan is waarschijnlijk mijn muzieksmaak niet te pruimen voor je. (al valt mijn top 10 dan nog wel mee, wel ontoegankelijker dan Bon Iver) Maar ik vind Bon Iver toch echt veel te populair om ontoegankelijk te zijn. Ontoegankelijke dingen komen nou eenmaal niet vaak in talkshows en zijn nou eenmaal niet zo populair op muzieksites

Dikkop
De meeste platen van Radiohead vind ik ook niet echt toegankelijk hoor.
Toch is Radiohead hier zeer populair. Net als Interpol, Joy Division en Neutral Milk Hotel.
Ik denk niet dat ontoegankelijke muziek automatisch niet populair is.

avatar van Ataloona
Radiohead vind ik idd ook niet ontoegankelijk, NMH is vooral populair op MuMe en niet echt in de media. Joy Division is vrij zwart, maar echt niet ontoegankelijk. Interpol ontoegankelijk noemen kan ik niet eens begrijpen, denk ik dat je niet veel ontoegankelijke muziek hebt geluisterd.

avatar van Ataloona
Overigens was Radiohead al populair nadat ze ''ontoegankelijke muziek'' gingen maken bedenk ik me net. Bon Iver is toch vooral met deze, en ook wel zijn voorganger bekend geworden. Ik ben toch wel van mening dat populaire muziek in de media nauw in verband staat met toegankelijke muziek. Helemaal bij een doorbrekende artiest/band Bon Iver.

Dikkop
Nummers als Pioneer to the Falls of The New vind ik bv echt niet toegankelijk.
Je zal waarschijnlijk inderdaad meer gewend zijn dan ik.
Dat toont dan ook aan dat toegankelijkheid een relatief begrip is.
Het is toch mogelijk dat sommigen dit niet toegankelijk vinden?
Natuurlijk zal de meeste populaire muziek niet ontoegankelijk zijn. Dat is ook logisch.
Maar er zijn toch zeker uitzonderingen? Dat Radiohead voorheen populair was, verandert toch niks aan het feit dat hun latere platen nog steeds veel aandacht kregen en liefhebbers hadden?
Nuja, ik denk dat we wat offtopic aan het gaan zijn.

avatar van Ataloona
Mwa, als je al zo enorm populair bent blijf je dat ook en heel erg ver is Radiohead ook weer niet gegaan. En tuurlijk is het opzich een relatief begrip, maar vaak kun je toch wel stellen of iets redelijk toegankelijk is of vice versa.

Maar ik denk dat we wel redelijk een punt hebben gemaakt Offtopic tijd over.

Holocene

avatar van Thomas91
1,0
Ik denk dat je dit juist wel redelijk ontoegankelijk kunt noemen. Uiteraard relatief en er bestaan veel lastigere dingen, maar het is niet echt hapslikwegmuziek. Een alternatief album als Suburbs van Arcade Fire vorig jaar is dan toch een stuk toegankelijker. Maar goed, zoals gezegd is alles relatief.

avatar van Zhero
Toegankelijk is natuurlijk een relatief begrip. Vergeleken met Beyonce is dit ontoegankelijk ja. Vergeleken met Radiohead of Arcade Fire (met name de eerdere albums) vind ik dit een stuk toegankelijker.

avatar van Eveningguard
Wat is er in hemelsnasm zo ontoegankelijk aan Radiohead en Arcade fire? Ik vind het beide best makkelijk wegluisteren. Het is pop muziek mensen!

avatar van Zhero
Ik raad je aan eens Kid A te gaan luisteren ipv In Rainbows, OK Computer of Pablo Honey. En vervolgens zet je het een keer met kerst op ofzo waar al je familie bij is.

Radiohead is ook moeilijk in 1 genre te stoppen trouwens...

avatar van Eveningguard
Sorry maar zelfs Kid A vind ik niet zo ontoegankelijk. Dat het electronic is hoeft nog niet te zeggen dat het ontoegankelijk is.

avatar van Zhero
Jij misschien niet, maar je begrijpt toch wel dat het voor de gemiddelde top-40 luisteraar klinkt als vreemde herrie? Er zijn zeker betere voorbeelden van ontoegankelijke muziek, maar dit album is zeer toegankelijk vergeleken met Kid A.

Wat vind jij ontoegankelijke muziek als ik vragen mag?

avatar van Eveningguard
Dronemuziek is pas echt ontoegankelijk. Toegankelijker dan Kid A is dit album zeker, dat komt dan wel weer doordat Kid A electronic is.

avatar van Zhero
Waarom probeer je alles in 1 genre te stoppen? Kid A is niet ontoegankelijker omdat het elektronisch is, er is zat toegankelijkere elektronische muziek.

avatar van Timo-otje
Ik ben het wel met Zhero eens, ik vind persoonlijk Kid A ook niet (meer)ontoegankelijk. Maar toen ik de eerste keer ernaar luisterde vroeg ik me af , wat is dit voor rare crap muziek en is dit wel muziek ? Als ik Kid A aan mijn familie zou laten horen zouden ze zich ook kapot schrikken hoor.Inmiddels heb ik me meer in muziek verdiept en vind ik het best toegankelijk, ik luister nu veel Godspeed bv. Dat is dan weer ontoegankelijk vergeleken met Kid A naar mijn mening. Dit album van Bon Iver is voor de gemiddelde persoon en dan ik het over de massa toch best wel ontoegankelijk hoor denk ik wel. Vooral de stem is al wennen want iemand die zo zingt met een aparte stem zijn de meeste niet gewend. Voor de meeste mensen hier natuurlijk zo toegankelijk als maar wat omdat de meeste hier toch redelijk ervaren luisteraars zijn. Ikzelf vind dit album ook toegankelijk maar de gemiddelde top 40 luisteraar zal hier toch echt aan moeten schat ik in.

avatar van Noki
Ik vind het album een beetje voortkabbelen met weinig nummers die echt tot de verbeelding spreken. Misschien moet het nog een beetje beklijven.

avatar van sierrra
Muziekkriebel schreef:

Het gemiddelde van 4,03 geeft aan dat veel mensen dit wel kunnen waarderen. Dat jij dit tragisch noemt is erg flauw. Je kunt hier op MM muziek beoordelen. Het beoordelen van stemmers met een andere smaak getuigt van weinig waardering.

Zijn hier nog meer mensen die bij het beluisteren van dit album soms aan Simon en Garfunkel moeten denken.

Ik beoordeel de stemmers niet. Een globale beoordeling van 4,03 schept bepaalde verwachtingen. Uit nieuwsgierigheid beluisterd maar spijtig genoeg kan ik me niet in die muziek vinden. Meer hoeft daar niet achter gezocht worden. Blijkbaar wordt waardering voor een andere smaak vanuit één enkele kant bekeken.

avatar van Leeds
Wat een mooie plaat. Een geslaagde 2de plaat. Helemaal anders dan Emma, maar toch zo kenmerkend Bon Iver.

Dikkop
De nummers opzich vind ik wel mooi.
Maar het is de sfeer op dit album die het doet.
Het begin van Minnesota, WI en Holocene zijn echt onvoorstelbaar mooi.
Voor de sfeer en het gevoel dat ik van dit album krijg: een dikke 5.
De titels en de album cover zijn ook fantastisch.
De nummers zelf vind ik minder speciaal.
Vreemd eigenlijk. Ik kan het moeilijk uitleggen.

avatar van LucM
Na het voortreffelijke debuut was ik benieuwd naar de opvolger. Vergeleken met het debuut is dit album veel ruimer gearrangeerd waarbij er af en toe ook elektronica bij te pas komt. Sommige nummers zoals opener Perth en Calgary klinken vrij bombastisch. De stemmen zorgen voor herkenbaarheid waardoor het als Bon Iver blijft klinken en songmatisch is het wederom een sterk album. Toch ben ik iets meer gecharmeerd door het debuut vanwege de warmere sfeer en de meer natuurlijke sound.

Toegankelijk?!?!
Ik vind de discussie daarover ontoegankelijk.
Kom er haast niet tussen...

(Voorlopig) oordeel: 3* . Wordt wellicht nog 3,5*, maar waarschijnlijk nooit meer.
Vond "For Emma, Forever Ago" duidelijk beter, en Blood bank EP het beste eigenlijk. Ben echter geen groot Bon Iver-fan.