The Beatles - Magical Mystery Tour (1967)

Rock / Pop
Label: Parlophone

1. Magical Mystery Tour (2:51)
  2. The Fool on the Hill (3:00)
  3. Flying (2:16)
  4. Blue Jay Way (3:56)
  5. Your Mother Should Know (2:29)
  6. I Am the Walrus (4:37)
  7. Hello Goodbye (3:31)
  8. Strawberry Fields Forever (4:10)
  9. Penny Lane (3:03)
  10. Baby You're a Rich Man (3:03)
  11. All You Need Is Love (3:48)
avatar van musician
Van alle Beatles-albums die ooit zijn uitgebracht, vind ik deze één van de aardigste.

Leuker dan het overbekende Sgt. Peppers. Prachtige film/dvd bij gemaakt. Hoogstaand Beatles-niveau, prima frisse, afwisselende songs.

Die volgens mij beduidend ingewikkelder van struktuur zijn dan menigeen op het eerste gehoor zou denken.

Ben ook dol op I am the walrus (net als collega schrijver hpdewin hierboven), Hello goodbye en de titelsong. Maar eigenlijk staan er helemaal geen zwakke nummers op. Daarom: 5*****

Ik ben een echte Beatles-fan, maar ik blijf dit toch een veredelde verzamelaar vinden. Ik wou dat ik het oude dubbel epeetje met boekwerkje nog maar had, want zo is hij in de handel gebracht. Helaas zijn al mijn platen (singles en lp's) opgeruimd. Maar ja, voor de songs toch 4****

avatar van musician
Ik zal maar niet vragen wat er met dat EP-tje gebeurd is, bij 'opgeruimd'............. Overigens is Nederland één van de (weinige) landen waar Magical Mystery tour al volledig op LP is uitgebracht in 1967, begrijp ik uit mijn historische werken. Engeland volgde pas jaren later.

Voor mensen die geen singletjes/EP-tjes kochten, was dit daarom toch gewoon een reguliere LP?

"Tuurlijk, maar die dubbelepeetjes zijn best veel waard denk ik, zeker voor de echte verzamelaars en diehard fans.

avatar van LucM
"Magical Mystery Tour" was oorspronkelijk een EP die als soundtrack diende van de gelijknamige TV-film die eind 1967 door de BBC werd uitgezonden. Wellicht vanwege de teleurstellende verkoop wat mede te maken heeft met het floppen van de film (het werd door de pers massaal in de grond geboord) werd dit omgebouwd tot een LP door toevoeging van eerdere hitsingles en de B-kanten.
Vandaar dat dit album minder een geheel vormt dan "Sgt. Peppers", maar de meeste nummers hierop (en met name de single-hits) vind ik wel bijzonder goed.

musician schreef:

Hier wil ik nog even op terugkomen. In de jaren 60 en 70 was het heel normaal,dat je singletjes kocht, later kwamen er epeetjes en in de jaren 70 ook nog eens de maxi-singles (7 inch) Zo werkte de platenindustrie en bovendien had je ook niet altijd geld om een lp te kopen. Van veel artiesten werden er ook alleen singles uitgebracht en lp's kwamen nooit (veel amerikaanse artiesten, zeker in de sixties) Toen in cd periode had je ook nog even de cd-single maar die is ondertussen ook zo goed als "out" Kortom iedereen kocht in die tijd meer naarmate zijn portomonnee toeliet. Tegenwoordig is het gewoon downloaden geblazen

Ja, dat is waar.

Toch blijf ik benieuwd hoe het toen dan gegaan is.
Want aan de andere kant werden er, ook heel bizar, geen singles afgetrokken van Sgt. Peppers.

Als ik de Amerikaanse chronologie er op na lees (ik heb geen lp-lijst gegevens over Nederland in 1967) zie ik dat in februari 1967 de single Penny lane/Strawberry fields (dubbele A-kant) werd uitgebracht.

Sgt. Peppers wordt uitgebracht in juni 1967 maar in juli van dat jaar verschijnt All you need is love/Baby you're a rich man, weer een dubbele A-kant voor het nog niet verschenen album Magical Mystery tour.

In november Hello goodbye/ I am the walrus; in december alleen in Engeland de EP met Magical mystery tour, Your mother should know, Flying, Fool on the hill, Blue jay way en I am the Walrus.

In de VS wordt de EP niet uitgegeven maar verschijnt wel de hele LP Magical mystery tour in de lijsten. Die wordt dan weer niet uitgebracht in Engeland.

Boeiend, dat in Nederland blijkbaar én de EP én de LP (tegelijkertijd??) werden uitgegeven.

Het moet haast wel kloppen wat Ad zegt, want volgens de gegevens van de top 40, kwam Magical Mystery tour (2x2 EP?) binnen op 16 december 1967.

Ik had toen zéker geen geld om ook maar een van beiden aan te schaffen Ad....................... Mijn moeder zette wel de radio voor mij aan op Veronica, dat wel.

Ja het is best ingewikkeld hoe dat allemaal gegaan is. Voor zover ik weet, zijn er in de jaren 60 nooit nummers van Sgt Pepper"s op single verschenen. In die zin alleen is de lp al uniek. Bovendien was het eerste concept album. Maar ten tijde van de Pepper opnames werden er allerlei andere songs opgenomen, die of op single verschenen en later weer op Yellow Submarine en Magical Mistery Tour verschenen. Het best kun je dat opzoeken op wikipedia free enc., want dat is idd een heel gepuzzel. Over de singles kun je zoeken op: about the beatles singles list. Daar zie je welke singles in de UK en de USA uitkwamen. Je hebt er eigenlijk een hele catalogus voor nodig ( die zijn er overigens). Ik heb ooit zelf een Beatlesdagboek gehad met activiteiten en opnames en releasedata van de Beatles. Geschreven door Har van Fulpen. Gelukkig had je in die tijd Veronica ook nog en en een kleine casette deck op wat op te nemen. Wel een spannendere tijd, dat wel.

beaster1256
ja , een fantastische tijd met je cassette recordertje je eigen nummers opnemen van de top 40 de zaterdagmiddag , iedere week , ook adje bouwman's top 10 de tipparade na de top 40 en lexjo met lex harding waren de betere programma's , we hadden de tofste tijden en waren verknocht aan muziek , ik was toen 11 , 12 jaar , fantastisch ,

ja , ook dit nog weinig mensen zijn het met me eens , maar persoonlijk vind ik magical mystery tour de beste van the beatles , kan het zijn dat ik het ooit in duitsland ( we waren met pa en ma op wintersport ) in een platenwinkel zag liggen in een pakket vol singles ???

Zou best kunnen, beaster . Het waren 2 singletje in een prachtig mapje met boekwerkje. En Tja, dat waren tijden, met de cassette in aanslag om de "nieuwe" beatles zo snel mogelijk op tape te hebben en daarmee bij vrienden te pronken. Maastal duurde het een week of 2,3 voordat hij in de winkel lag na de radiopremiere. Wat dat betreft waren het leuke tijden,beaster. Je bent trouwens nog laat op!!!!!!

avatar van Elvis Hitchcock
John Lennon is op zijn best op dit album: I Am The Walrus, Strawberry Fields Forever, All You Need Is Love.

avatar van Elvis Hitchcock
In ieder geval op zijn beroemds.

Elvis Hitchcock schreef:
In ieder geval op zijn beroemds.

nee eigenlijk niet dat kwam later

avatar van BeatHoven
Dit is een vreemde plaat van The Beatles. Heb ik een liefde-haat-verhouding mee. Het album is een beetje... een sleur. Er is nergens echt een hoogtepunt (deels in "I Am The Walrus"). En "All You Need Is Love" zorgt daar zeker niet voor. Dit lied is overigens oké, maar helemaal niets om op een plaat te zetten. Live spelen voor televisie en gedaan.
Daarnaast kan ik niet ontkennen dat de melodieën sober maar strak zijn. Alleen "Your Mother Should Know" is echt wel een blunder, een van de slechtste Beatles-songs ooit.
We kunnen blijven relativeren en zo al hun platen de grond in boren dus laat ik maar meteen een cijfer erop plakken (cijfers zijn sowieso ook relatief).

Inderdaad een vreemde plaat. Magical Mystery Tour klinkt niet echt als een geheel en er staan 'vage' nummers op. Ik begin wel steeds meer te krijgen met I Am the Walrus en Strawberry Fields Forever, misschien moet ik ook nog wat meer wennen aan de rest van deze plaat. Ik heb gisteren in ieder geval de remaster voor €6,99 alvast besteld, dus herkansingen zal deze zeker nog wel krijgen.

stuart
Ik ben het wel aardig met Beathoven eens, hoogstens wat negatiever in de waardering; min of meer de helft is goed, hoewel niet zo mijn 'ding' en de rest vind ik niet (zo) bijzonder.

Stijn_Slayer schreef:
Inderdaad een vreemde plaat. Magical Mystery Tour klinkt niet echt als een geheel.
Magical Mistery Tour werd in Groot Brittanië en Europa in 1967 uitgebracht als dubbel-ep (zowel in stereo versie als mono versie), Omdat in Amerika ep's slecht verkochten werden de nummers van Magical Mistery Tour aagevuld met singles- matriaal ,wat nog niet op lp was verschenen en in de U.S.A. uitgebracht, als LP. Pas in 1976 werd de LP Magical Mistery Tour uitgebracht in Gr. Brittannië en Europa.(de duitse hoes wijkt overigens af van de "normale" hoes). 11 jaar later,op 8 augustus in 1987, kwam de CD, wereldwijd uit en hield men de volgorde aan van de Amerikaanse LP. Hieruit kun je dus zien dat de Beatles, zelf, dit nooit als "album" hebben opgenomen

Jeetje Ad, jij bent echt een kenner zeg! Ik had zoiets al eens gehoord, maar nu weet ik dus hoe het precies zit, dankjewel!

Ad Brouwers schreef:

Je bént een wandelende encyclopedie Ad, ik durf je ook nauwelijks tegen te spreken. Maar volgens mij is Magical mystery tour als LP wél uitgebracht in Nederland in 1967 en inderdaad niet in Engeland.

Ik heb zelf Magical mystery tour op LP, in een nogal dikke karton-achtige hoes, maar wel met een prachtig boekwerkje er in, vol met foto's van de film.

Ik heb hem toen uit de verzameling van mijn vader 'gejat' en dat moet ruim vóór 1976 zijn geweest. Overigens vermelden de LP-lijsten uit dat jaar geen notering voor Magical Mystery tour.

Toevalligerwijs was er wel een kleine Beatles-revival dat jaar, met hitnoteringen voor Yesterday en Hey jude en grote verkopen van de blauwe en rode LP's.

Ik ben geen wandelende encyclopedie. Maar ik weet wel best veel van de Beatles af. Ben ook een hele tijd lid geweest van van Beatles Unlimited, lang voordat iedereen een pc had. Even terug naar Magical Mistery Tour. Ik heb al diverse keren gezegd dat MMT geen regulier album was. Maar omdat die uitspraken telkens weer terugkwamen heb de pc wel gebruikt om bepaalde dingen die 40 jaar geleden gebeurden en waarvan ik de details niet meer precies wist (da's geen schande, denk ik) even op te zoeken. Ik zal daar echt de enige niet zijn. Dat er in die tijd ook al importlp's en bootlegs rondgingen, weet ik ook wel. Ik had (en heb nu op cd) bijvoorbeeld The Christmas Album v.d. Beatles). Die staat ook niet eens op de MuMelijst omdat dit een bootleg is. Maar van voor 1976 kan MMT nooit een nederlanse of europese persing zijn.

avatar van hpdewin
magical mistery tour is idd geen "egt" regulier album maar ik dacht dat dat over het algemeen wel bekend was.

Dit album is helemaal perfect en ik zou hem eigenlijk in mij top 10 moeten hebben, jammer dat hij tegenwoordig lastig te vinden is aangezien hij niet meer wordt bijbesteld door winkels maar bestellen is ook nooit een probleem op All You Need Is Love na is dit album alleemaaal in dezelfde sfeer waar ik weg van ben

zie ander forum MAGICAL MYSTERY TOUR ep/lp.

heb hem daar namelijk beschreven en wilde weten wat de waarde van de ep is.

avatar van flyingdutchman
één woord: GENIAAL!

avatar van SilverGun
... waar je verder helemaal niks waardevols mee zegt.

Wat is dit toch een geniaal album! In het begin vond ik het minder boeiend dan andere albums, maar dit is in de loop der tijd toch flink gegroeid. De plaat duurt 36:44, maar het lijkt altijd veel korter, je raast echt door de liedjes heen. Er staan echt prachtige nummers op, mijn favorieten zijn:

-Blue Jay Way:
Dit is echt een geweldig nummer. Eerst vond ik het maar niks, maar na een paar keer goed geluisterd te hebben is het bij me gegroeid. Het past ook helemaal in het sfeertje van het album en muzikaal vind ik het echt klasse.

-I Am the Walrus:
Ik kan niet zo heel veel boeiends over dit lied zeggen. Gewoon heel erg tof om naar te luisteren en de lyrics zijn erg goed/leuk.

-Strawberry Fields Forever
Beste lied van het album naar mijn zeggen. Lekker trippy is het, maar qua muziek heel erg goed. Heel divers. Het lijkt ook of Lennon hier anders zingt, maar dat kan ook aan mij liggen.

Ik vind het album helemaal geweldig. Vooral een heel divers album dat je van begin tot het einde vastgrijpt.

Brainstormer schreef:

-Blue Jay Way:

-I Am the Walrus:

-Strawberry Fields Forever

helemaal met je eens, mischien moet deze ook maar eens in mijn top 10 komen, maja je gaat er inderdaad zo snel doorheen. clip van blue jay way moet je ook maaris bekijken heerlijk luchtig en vrolijk album met nummertjes als flying ertussen geniaal gewoon

Ja, die clip van Blue Jay Way is echt geweldig! Zitten ook leuke effecten in!

musician schreef:

Je zou dat toch eens weer gaan moeten nachecken. M'n buurman heeft nl. iets soortgelijks, maar dat is dan wel de originele EP-uitgave (kant A dus, 1 t/m 6).

Frostyx
Er staan erg goede nummers op als Penny Lane, maar ook matige, zoals I Am The Wallrus.

Aquila
Frostyx schreef:

Ben zelf ook geen fan van die Walrus, maar de meeste users zijn het met ons oneens, zie het favorieten lijstje:

* Strawberry Fields Forever (167 stemmen)
* I Am the Walrus (136 stemmen)
* Penny Lane (76 stemmen)
* The Fool on the Hill (70 stemmen)
* Magical Mystery Tour (52 stemmen)
* Hello Goodbye (30 stemmen)
* All You Need Is Love (29 stemmen)
* Blue Jay Way (20 stemmen)
* Your Mother Should Know (18 stemmen)
* Baby You're a Rich Man (10 stemmen)
* Flying (8 stemmen)