The Beatles - Magical Mystery Tour (1967)

Rock / Pop
Label: Parlophone

1. Magical Mystery Tour (2:51)
  2. The Fool on the Hill (3:00)
  3. Flying (2:16)
  4. Blue Jay Way (3:56)
  5. Your Mother Should Know (2:29)
  6. I Am the Walrus (4:37)
  7. Hello Goodbye (3:31)
  8. Strawberry Fields Forever (4:10)
  9. Penny Lane (3:03)
  10. Baby You're a Rich Man (3:03)
  11. All You Need Is Love (3:48)
avatar van Kill_illuminati
Haha, het gebeurd erg vaak dat teksten worden overgeanalyseerd worden.

Nicci
Hé, ik heb hier nog geen bericht geplaatst? Toch één van de betere Beatles met een paar van de beste nummers van de heren. Vooral Strawberry Field, Fool on the hill, Penny Lane en natuurlijk I am the wallrus zijn geweldig!

chevy93 schreef:
Kan iemand mij uitleggen waar I Am The Walrus nou eigenlijk op slaat?
Ik vind het maar een raar stukje:
I am the eggman, they are the eggmen. I am the walrus, goo goo g'joob.

Respectievelijk referenties aan Eric Burdon (Eggman) en Lewis Caroll (The Walrus).
John mocht in deze fase erg graag raadsels in z'n teksten gooien en vrij associeren op dingen die vooral lekker klonken in een tekst. Dit nummer is de laatste track in de lijn Rain/Strawberry Fields/Good Morning, Good Morning/A Day In The Life; de rommelige, geimproviseerde "LSD"-stijl.

avatar van devel-hunt
chevy93 schreef:
Kan iemand mij uitleggen waar I Am The Walrus nou eigenlijk op slaat?
Ik vind het maar een raar stukje:
I am the eggman, they are the eggmen. I am the walrus, goo goo g'joob.
Walrus gaat nergens over. Lennon gooide graag wat vage woorden en teksten op een hoop waarmee de suggestie van iets heel diepgaand werd gewekt, terwijl de woorden als eenheid lekker klonken, maar het feitelijk nergens over ging. Zijn hele carrière deed hij dit op gezette tijden. No9 dream, Mind games en Tomorrow never knows zijn er ook drie waarvan sommige denken verborgen boodschappen te horen.

Xibalba
'Magical Mystery Tour' is voor mij het beste Beatles album, al zal ik dat nooit helemaal volmondig uitspreken, het kan zomaar zijn dat ik daar over twee maanden weer anders over denk. Maar goed dat houd je toch met The Beatles [zoveel goede albums]. Ik vind het een heerlijk afwisselend album met erg veel uitschieters. Zelfs ' All You Need Is Love' gaat er bij mij in. [Heb dan ook bijna nooit dat programma van Robert ten Brink bekeken] Vind het een lekker vrolijk nummer, met een leuk geïmproviseerd einde.

'Blue Jay Way' is een lekker apart nummer die ik nooit eens los op zou zetten, maar zo op het album vind ik hem erg aangenaam. Met het nummer 'Baby, You're a Rich Man' kon ik voorheen niet zoveel maar ben ik inmiddels gaan waarderen. Dat had ik overigens ook met 'Blue Jay Way' en 'Flying' .
De rest van het album spreekt denk ik voor zich. Het ene nummer is nog mooier dan het ander. Ok, 'Strawberry Fields Forever' is de beste.

Xibalba schreef:

Dat vind ik nu juist het zwakste nummer op dit album , wat een vreselijk zeiknummer .
Daarintegen vind ik Fool On The Hill het beste nummer hierop .
Smaken verschillen nu eenmaal .

avatar van hallo!
Weer een geweldig Beatles-album. Het lijkt wel wat op Sgt. Pepper's, maar dan juist iets minder. Het album wordt pas echt sterk vanaf Your Mother Should Know, op Baby You're A Rich Man na. Mijn favoriet is Penny Lane. Wat een fantastisch popnummer is dat toch.

hallo! schreef:
Nee joh, het begint bij Magical Mystery Tour en eindigt bij All You Need Is Love.

avatar van hallo!
Die nummers vind ik ook al redelijk goed, maar ik bedoelde gewoon dat het niveau erna nog stijgt.

avatar van Strangeways
rudiger schreef:
(Strawberry Fields Forever) vind ik nu juist het zwakste nummer op dit album , wat een vreselijk zeiknummer.

Dat is een beetje gechargeerd, maar bij mij komt het ook slechts op een 7e plaats, terwijl het met 238 voorkeurstemmen toch het meest populaire nummer is.

Het titelnummer, Fool on the Hill, Your Mother Should Know, I Am the Walrus, Hello Goodbye en Penny Lane zijn prachtig. Naar All You Need Is Love luister ik nooit, hetgeen ongetwijfeld met het gelijknamige tv-programma te maken heeft. Flying en Baby You're A Rich Man zijn niet slecht maar hebben voor mij geen meerwaarde. In principe zou dit een 4,5* kunnen rechtvaardigen. Toch heb ik er (vooralsnog) een halve ster afgehaald. De reden: Blue Jay Way. Daar kan ik echt he-le-maal niets mee, net als met Within You Without You op Sgt. Pepper's of Love You To op Revolver.

rudiger schreef:

Daarintegen vind ik Fool On The Hill het beste nummer hierop .
Smaken verschillen nu eenmaal .

Ik kan er maar moeilijk aan wennen dat sommigen iets dat buiten hun smaak valt afdoen met "een vreselijk zeiknummer". Er zijn nummers op dit album die ik oversla (Blue Jay Way!) omdat ik de mix van Indiaanse klanken en de schrapende orgeltjes slecht verdraag, maar ik zal het nooit een 'zeiknummer' (laat staan een vreselijk).
Mijn stelling: als je dan toch "Strawberry Fields Forever" een (en dan nu voor de laatste keer) "vreselijk zeiknummer" vindt dan is Lennon's output van Tomorrow Never Knows via Rain tot en met I Am The Walrus niet aan je besteed.

Niet eens met die stelling. 'Strawberry Fields Forever' is wat mij betreft geen zeiknummer, maar het is wel degelijk een beetje zwijmelend. 'Tomorrow Never Knows' en 'I Am the Walrus' zijn natuurlijk veel experimenteler en psychedelischer dan 'Strawberry Fields'.

bawimeko schreef:

Beste Bawimeko .
I Am The Walrus vind ik samen met Fool On The Hill het hoogtepunt .

avatar van Arrie
Ik heb Strawberry Field Forever ook altijd wat zeikerig gevonden, en Tomorrow Never Knows, Rain en I Am The Walrus vind ik alledrie geweldig. Ben het dus zeker niet met de stelling eens. Kan het zeikerige van Strawberry Fields Forever nu wel redelijk hebben, heeft wel een tijdje geduurd, maar mijn favoriet zal het nooit worden.

avatar van orbit
Strawberry Fields Forever vind ik zelfs hun beste nummer! Prachtige psychedelica met een mooi onheilspellend refrein en geniaal Beatlesque instrumentarium, één van de ijkpunten uit de jaren 60! En zeikerig? Dan is sowieso 85% van het hele oeuvre van de band zeikerig te noemen, het is gewoon een oer-beatles nummer met typisch Lennon stemgeluid.

avatar van Arrie
Ben ik het niet mee eens. Ik hou van Lennons stemgeluid, maar ik vind maar heel weinig van de band zeikerig. Ik denk dat er imo net wat te weinig vaart in het nummer zit.

avatar van chevy93
Ik vind het ook een typisch Beatles-nummer.

Beste Bawimeko .
I Am The Walrus vind ik samen met Fool On The Hill het hoogtepunt .

Beste rudiger

Ik vind de psychedelisch nummers van Lennon (eigenlijk alle nummers die hij afleverde toen LSD een grote rol in z'n leven speelde) allemaal sigaren uit dezelfde doos:
-dromerige teksten danwel levendige taferelen
-melodieeën die erg blijven hangen op een paar noten.
Dus ik kan me wel voorstellen dat je het ene Lennon-'acid' nummer beter of slechter vind, maar niet dat je enorme weerstand hebt tegen één nummer uit die 'collectie'. Maar misschien liggen jouw voor- en afkeuren echt zo enorm scherp. Zo vind ik "All You Need is Love" een dieptepunt van de Lennon-schrijverij in deze periode: een wat geflanste tekst en idem arrangement die wordt gered door een lekker pakken refreintje. Toch zou ik het nooit een "enorm baggernummer' noemen!

Ik heb ooit een bootleg met allerlei takes van Strawberry Fields Forever gehad. Helaas heb ik die niet meer. Maar daar werd wel duidelijk op hou de opbouw van take 1 naar, ik geloof take 21 ofzo zich voltrok. Een voor die tijd zeer "ongewoon", inventief en met al zijn opnametechnische beperkingen nummer George Martin kreeg toen al grijze haren Lennon weer met een nieuw idee kwam en ook met variabele versnellingen in tempo aankwam. In die tijd sloeg dat nummer en werd de single Penny Lane een singltje met 2 A-kanten. Of je het nummer nou mooi vindt of niet het was een documentje in zijn tijd.
Over All You Need Is Love is ook een hoop te vertellen, maar dan verwijs ik maar even naar Wikipedia, All You Need Is Love the song,anders wordt dit stukkie te lang.
Ik overigens wel blij dat ik dat wel "live" op tv gezien heb in '67. Ik kan me die avond nog heel goed herinneren met mijn moeder en wijlen, mijn vader. Het was uniek!!! Weer zo'n herinnering>

Arrie schreef:

Zit er in nummers als Lucy In The Sky With Diamonds, Elenor Rigby, I Want You, Tomorrow Never Knows, Hey Jude en god weet hoeveel andere Beatlenummers ook niet, maar om het daarom allemaal zeiknummers te noemen
Strawberry Fields Forever wordt door de meesten als één van de allerbeste Beatlenummers genoemd en eindigt hier op MuMe KO's meestal in de finale tegenover A Day In The Life.. Dan houden wel erg veel mensen van gezeik, of jouw smaak is gewoon apart

Zorin
Ik wil niet zeikerig overkomen , maar de manier van zingen bij SFF....kan je zeurderig in de oren klinken.

Redelijk album verder met een aantal prachtige en goede nummers, maar ook minder werk en een vreselijke afsluiter: peace !

avatar van Arrie
Het zal wel aan mijn smaak liggen inderdaad, Orbit...
Welk nummer bedoel je trouwens met I Want You? I Want To Tell You?

avatar van orbit
Die afsluiter is inderdaad één van de slechtste Beatlenummers, maar daar hadden ze dan ook wel een paar handenvol van, zeg maar een wasmand vol Eén van de redenen dat ik ook nooit overtuigd Beatlefan zal worden, teveel missers en wisselvalligheid in hun oeuvre. Klonk het maar allemaal als SFF

Arrie schreef:
Het zal wel aan mijn smaak liggen inderdaad, Orbit...
Welk nummer bedoel je trouwens met I Want You? I Want To Tell You?

I Want You (She's So Heavy) van het album met het zebrapad... wat ik overigens een prachtig nummer vind! Maar niet minder eentonig als SFF

avatar van Arrie
Oh tuurlijk, dom van me. Goed nummer is dat, ja! Eerlijk gezegd vind ik die nummers die je opnoemt allemaal erg goed (op Hey Jude na dan), dus ik weet niet waarom ik dan minder heb met SFF... Het klikt gewoon niet zo.

avatar van devel-hunt
Ik vind All you need is love zo slecht nog niet. Het bewijst in ieder geval dat ook Lennon nummers op zijn McCartneriaans kon schrijven. Pakkende melodie, hoog meezing gehalte, een universele boodschap en commerciële hitpotentie.
Het nummer is wel verneukt door de show All you need is love en treurig genoeg gebeurt dat nu in een andere TV show met Hello Goodbye.

avatar van rudiger
Ja en volgend jaar komt er al een vervolg op het programma Wie Is De Mol .
Dat gaat dan heten Wie Is De Walrus .
Wordt dat nummer ook weer verkracht.

avatar van chevy93
Is dat mogelijk dan? Een matig nummer verkrachten?

avatar van Kill_illuminati
chevy93 schreef:
Is dat mogelijk dan? Een matig nummer verkrachten?

Ga je mond spoelen!